Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ψυχρολουσία και οργή στον εμπορικό κόσμο της Πάτρας

Published

on

Ψυχρολουσία… Και μετά οργή, απόγνωση, ένα κατάφωρο αίσθημα αδικίας και απελπισία.

Αυτά είναι τα συναισθήματα των εμπόρων της Πάτρας μετά το θρίλερ της Παρασκευής και την έκτακτη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων που έβαλαν φρένο στις ελπίδες των επιχειρηματιών της περιοχής για επαναλειτουργία από αύριο και ενώ λίγες ώρες νωρίτερα τίποτα δεν προμήνυε αυτή την ανατροπή.
Ούτε η κυβέρνηση, ούτε και οι λοιμωξιολόγοι είχαν προιδεάσει κανέναν ότι η απόφαση επαναλειτουργίας του εμπορίου δεν θα ήταν οριζόντια. Αντίθετα, με βάση όσα είχαν γίνει γνωστά, το λιανεμπόριο θα άνοιγε σε όλες τις κόκκινες περιοχές της Ελλάδας, ανεξάρτητα… απόχρωσης του κόκκινου. Έτσι, οι έμποροι της Πάτρας, του Αιγίου, της Κ. Αχαΐας, όπως και οι συνάδελφοί τους σε όλη τη χώρα, είχαν ξεκινήσει προετοιμασίες για το άνοιγμα της 5ης Απριλίου. Κάτι άρχισε να αλλάζει όμως μετά την απογευματινή ενημέρωση για την πανδημία. Αρχικά ο Ν. Χαρδαλιάς μίλησε για την πολύ επιβαρυμένη κατάσταση σε Αχαΐα, Κοζάνη και Θεσσαλονίκη, απευθύνοντας ωστόσο μόνο ισχυρή σύσταση για τήρηση των μέτρων. Και αργότερα, έγινε γνωστό πως συνεδρίαζε η επιτροπή των ειδικών, η οποία αργά το βράδυ κατέληξε στην απόφαση να εισηγηθεί την αναστολή επαναλειτουργίας των καταστημάτων σε αυτές τις τρεις περιοχές.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Αυτή η εισήγηση των ειδικών, μετατράπηκε σε κυβερνητική απόφαση, η οποία και… μετουσιώθηκε σε μία λιτή ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η οποία εκδόθηκε χθες και αναφέρει τα εξής: «Σε συνέχεια έκτακτης συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι κορωνοϊού Covid-19 που πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή 2 Απριλίου και λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερα ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας, αποφασίζεται η αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου στις τρεις αυτές ΠΕ και έως τη Δευτέρα 12 Απριλίου».
ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΜΑ ΑΔΙΚΙΑΣ
Η απόφαση, έπεσε ως «κεραυνός εν αιθρία» στον εμπορικό κόσμο της Αχαΐας, ο οποίος αφενός αιφνιδιάστηκε στο «παρά ένα» της επαναλειτουργίας, έχοντας ήδη προχωρήσει σε προετοιμασίες ή ακόμα και παραγγελίες προϊόντων και αφετέρου, αισθάνεται πως η συγκεκριμένη απόφαση… «μπάζει νερά», δεδομένου ότι σε μία κόκκινη Ελλάδα – με μία κατακόκκινη πρωτεύουσα – μόνο τρεις περιοχές «πληρώνουν το μάρμαρο», μία εκ των οποίων είναι η ήδη πολύ βαριά πληττόμενη Αχαΐα από την αρχή κιόλας της πανδημίας. Οι επαγγελματίες της Πάτρας μετρούν ήδη δύο ακυρωθέντα καρναβάλια, δεν δούλεψαν στην καραντίνα της περασμένης άνοιξης, δεν δούλεψαν τα Χριστούγεννα, έχασαν και την εκπτωτική περίοδο, ενώ πλέον δεν είναι διόλου βέβαιοι πως θα μπορέσουν να δουλέψουν μέχρι το Πάσχα. Εύλογη λοιπόν η αναστάτωση και η αγανάκτηση που από το βράδυ της Παρασκευής επικρατεί στην περιοχή και οδήγησε χθες πολλούς, ακόμα και στην σκέψη για… αντάρτικο, δηλαδή να ανοίξουν τα καταστήματα παρά την απαγόρευση. Αντίστοιχες, φυσικά, ήσαν οι διαμαρτυρίες και στις άλλες δύο περιοχές της χώρας που επίσης αποφασίστηκε να μείνουν «κλειστές».
«ΚΑΜΠΑΝΑΚΙΑ» ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι αντιδράσεις που εύλογα ξέσπασαν στις τρεις περιοχές, οδήγησαν από το βράδυ της Παρασκευής και σχεδόν όλη τη μέρα χθες, σε ένα μπαράζ συσκέψεων και τηλεφωνημάτων μεταξύ τοπικών και κυβερνητικών φορέων. Στην κυβέρνηση χτύπησαν δυνατά «καμπανάκια» και έτσι, αποφασίστηκε να μεταβούν σήμερα στις τρεις περιοχές υπουργικά στελέχη προκειμένου να εξηγήσουν την απόφαση, να καθησυχάσουν τις αντιδράσεις και να εξετάσουν τρόπους ώστε η επιδημιολογική εικόνα να βελτιωθεί και να επιτραπεί η επαναλειτουργία των καταστημάτων. Έτσι, στην Πάτρα θα βρεθεί σήμερα ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, στη Θεσσαλονίκη ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, ενώ δεν είχε γίνει γνωστό ποιο κυβερνητικό στέλεχος θα πάει στην Κοζάνη.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement