Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Αστυπάλαια: Πώς από covid free προορισμός μπήκε ξαφνικά στο βαθύ «κόκκινο»

Δημοσιεύθηκε

στις

Και ξαφνικά από covid free, όπως είχε χαρακτηριστεί προορισμός, το νησί της Αστυπάλαιας μπαίνει στο βαθύ κόκκινο.

Οι σχετικές δηλώσεις είχαν γίνει προ δυο εβδομάδων, τότε που πράγματι το νησί είχε καταφέρει να κρατηθεί Covid Free και μάλιστα από το ξεκίνημα της πανδημίας.

Εκτενές ρεπορτάζ στο Spiegel Online τόνιζε οτι η Αστυπάλαια είχε καταφέρει να ξορκίσει τον εφιάλτη του κορωνοϊού, τονίζοντας ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα θα συνέβαλε ώστε οι κάτοικοι να μην έρθουν ποτέ σε επαφή με τον κορωνοϊό ενόψει καλοκαιριού και τουρισμού. «Ένα σημαντικό πλεονέκτημα στα μάτια εκατομμυρίων επίδοξων παραθεριστών που ανησυχούν μην κολλήσουν κορωνοϊό στον τόπο των διακοπών τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο συντάκτης του Spiegel.

Ωστόσο πριν από λίγες μέρες στο νησί εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού, ενώ άμεσα οι πληροφορίες ήθελαν τα κρούσματα να ανέρχονται σε 35 στους 1.500 μόνιμους κατοίκους γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση της Πολιτικής Προστασίας, με τον Νίκο Χαρδαλιά να ανακοινώνει την ένταξη της Αστυπάλαιας στο βαθύ κόκκινο. Στο ερώτημα, πως έφτασε ο κορωνοϊός στο νησί, οι κάτοικοι παραδέχονται ότι τελευταία τα πράγματα είχαν χαλαρώσει πολύ. Μάλιστα αρκετοί ήταν εκείνοι που πηγαινοέρχονταν στην Αθήνα. Μεταξύ των κρουσμάτων φέρεται να είναι και μια ηλικιωμένη γυναίκα η οποία ταξίδεψε στην πρωτεύουσα για να εγχειριστεί κι όταν επέστρεψε, κατέληξε.

Σημειώνεται ότι στην Αστυπάλαια βρέθηκαν αρχικά έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην ίδια οικογένεια, καθώς ένας νεαρός και η μητέρα του επιστρέφοντας στην Αστυπάλαια από την Αθήνα όπου είχαν μεταβεί για ιατρικούς λόγους βρέθηκαν θετικοί στον ιό, με τη διασπορά να εστιάζεται στην ίδια οικογένεια και δύο φιλικά πρόσωπα. Σύμφωνα με το Sky Rodos o νεαρός άνδρας μάλιστα επιστρέφοντας από την πρωτεύουσα προ εβδομάδος έκανε το τεστ κορωνοϊού, το οποίο όμως βγήκε αρνητικό, αφού ο ιός δεν είχε εκδηλωθεί ακόμα και τα πρώτα συμπτώματα παρουσιάσθηκαν το πρωί της περασμένης Παρασκευής. Αμέσως ειδοποιήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, ελήφθησαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, ξεκίνησε η ιχνηλάτηση και τα άτομα που βρέθηκαν θετικά στον covid-19 τέθηκαν σε καραντίνα 14 ημερών.

Στο μεταξύ το πρόγραμμα του εμβολιασμού στην Αστυπάλαια ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/astypalaia-mpike-sto-bathy-kokkino

Ροή ειδήσεων

Advertisement