Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Σκωτσέζικο ντους» για το εμπόριο-Δεν ανοίγουν τελικά τα καταστήματα στην Πάτρα, ενώ σήμερα ανακοινώνονται μέτρα

Published

on

Μετά από ένα «σκωτσέζικο ντους» αρκετών ωρών, τελικά χθες αργά το απόγευμα ανακοινώθηκε πως τα καταστήματα σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη θα παραμείνουν κλειστά, ενώ σήμερα το πρωί θα ανακοινωθούν επιπλέον μέτρα στήριξης.

Μπορεί ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας να εισέπραξε τις αντιδράσεις και τις διαμαρτυρίες του εμπορικού κόσμου, αλλά και των παραγωγικών φορέων της περιοχής κατά την επίσκεψή του στην Πάτρα χθες το πρωί, ωστόσο όπως φαίνεται υπερίσχυσε η εισήγηση των λοιμωξιολόγων.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη «σήμερα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει επιπλέον μέτρα στήριξης για τις κλειστές επιχειρήσεις του Απριλίου. Η κυβέρνηση έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, στηρίζει με κάθε τρόπο όσους πλήττονται».

ΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΜΙΑ…

Ο κ. Πέτσας από την Πάτρα παρουσίασε δύο εναλλακτικά σενάρια, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις που προκάλεσε η αιφνιδιαστική απόφαση να μην ανοίξει από σήμερα το λιανεμπόριο στην Αχαΐα, τα οποία ωστόσο κατέληξαν στο εξής ένα: Το λιανεμπόριο στην Αχαΐα παραμένει κλειστό!

Ο κ. Πέτσας δήλωσε πως θα μεταφέρει στον Πρωθυπουργό τις προτάσεις του επιχειρηματικού κόσμου για το πώς μπορεί να επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο με ασφάλεια, ενώ παρουσιάζοντας τις δύο επιλογές που υπάρχουν είπε «η πρώτη επιλογή είναι η στήριξη στο πλαίσιο το οποίο υπάρχει ήδη καταγεγραμμένο από την επιστολή των τριών περιφερειαρχών, για μία έκτακτη ενίσχυση των επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές, κατά το πρότυπο που υπήρξε στο παρελθόν, για παράδειγμα στην δυτική Αττική, όταν είχαμε φαινόμενα αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου και κλεισίματος των καταστημάτων».

«Η δεύτερη επιλογή», συνέχισε ο Στέλιος Πέτσας, «είναι αν προχωρήσουμε σε κάποιο άνοιγμα, με ποιους όρους μπορεί να γίνει με ασφάλεια αυτό το άνοιγμα», εξηγώντας ότι «ένας τρόπος να αφήσουμε τον ιό έξω από την πόρτα των καταστημάτων του λιανεμπορίου, είναι το click away».

Ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε ξεκάθαρες και τις δύο επιλογές, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα συζητηθούν προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις από την κυβέρνηση.

«Φεύγω», πρόσθεσε «από την Πάτρα, πιστεύοντας αυτό που πίστευα πάντα και που πιστεύει η κυβέρνηση, ότι δηλαδή είναι καλύτερο πάντα να συζητάμε τα θέματα, παρά να καθόμαστε από μακριά, διότι η πρόθεσή μας είναι να βρίσκουμε λύσεις από κοινού, αφού είμαστε σύμμαχοι και θα αντιμετωπίσουμε ψύχραιμα οποιαδήποτε δυσκολία έχουμε, έστω και αυτές τις τελευταίες δύσκολες εβδομάδες, μέχρι να ξεπεράσουμε οριστικά αυτή την κρίση».

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Πλάτωνας Μαρλαφέκας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «σύσσωμος ο επιχειρηματικός κόσμος της Πάτρας και της Αχαΐας, έχουμε την ίδια άποψη, δηλαδή στα εμπορικά καταστήματα τώρα και στην εστίαση αργότερα, μπορούμε να τηρήσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να αποτελέσουν την λύση».

Ο διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης, σημείωσε ότι «το σύστημα υγείας πιέζεται πολύ. Το ισοζύγιο μεταξύ εισαγωγών και εξιτηρίων στα νοσοκομεία μας εξακολουθεί να είναι σε υψηλό επίπεδο και δεν υπάρχει ούτε καν επιπέδωση της κατάστασης, όμως γίνεται το μέγιστο δυνατό από το επιστημονικό και το νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να μην μείνει κανένας συμπολίτης μας αβοήθητος». Αυτό, όπως πρόσθεσε, «είναι αποτέλεσμα της διασποράς που υπάρχει στην κοινότητα και αυτό είναι το μείζον θέμα που πρέπει να ελεγχθεί».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος τόνισε πως «ξεκάθαρα το λιανεμπόριο δεν είναι το πρόβλημα στην Αχαΐα συνεπώς μπορεί να λειτουργήσει με κανόνες. Ζητήσαμε να ληφθεί υπόψη της κυβέρνησης η ομόφωνη πρόταση για τον καθημερινό έλεγχο των καταστημάτων, αλλά και των εμποροϋπαλλήλων».

ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ ΣΥΣΚΕΨΗ

Προηγήθηκε σύσκεψη στο Επιμελητήριο παρουσία των βουλευτών της ΝΔ, Άγγελου Τσιγκρή και Ιάσονα Φωτήλα, του ΣΥΡΙΖΑ, Σίας Αναγνωστοπούλου και Κώστα Μάρκου, του προέδρου του ΣΚΕΑΝΑ, Σπύρου Στεργίου, του Αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου Χάρη Ανδρικόπουλου, του Πρόεδρου του Εμπορικού Τμήματος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Πέτρου Δημόπουλου και του μέλος του Δ.Σ. Σάαντ Καραμπέτ.

«Δόθηκε η ευκαιρία για μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση σε ένα πάρα πολύ θετικό κλίμα, με όλους τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, τους συλλόγους και τους εκπροσώπους των ομοσπονδιών», ανέφερε ο κ. Πέτσας και προσέθεσε πως «κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε και το τι μπορούμε να κάνουμε, ώστε να μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο», εξηγώντας ότι «σε συνεργασία, μεταξύ του Επιμελητηρίου, της υγειονομικής περιφέρειας του ΕΟΔΥ και του δήμου, θα υπάρξει αύξηση της επιδημιολογικής επιτήρησης, προκειμένου να εντοπίζονται γρήγορα ασυμπτωματικοί συμπολίτες μας, ιδίως στους χώρους εργασίας».

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement