Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Φωτιά στην Άνδρο: Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο -Η τελευταία ενημέρωση της δημοτικής αρχής

Δημοσιεύθηκε

στις

Χιλιάδες καμένα στρέμματα γης είναι το αποτέλεσμα της μεγάλης φωτιάς που εκδηλώθηκε χθες στην Άνδρο που οδήγησε στην προληπτική εκκένωση δύο χωριών, ωστόσο σύμφωνα με ενημέρωση από την Πυροσβεστική πλέον βρίσκεται σε ύφεση.

Το πύρινο μέτωπο έκαιγε ανεξέλεγκτο για πολλές ώρες, με τους ισχυρούς ανέμους να δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης. Αποπνικτική η ατμόσφαιρα από τους καπνούς, με τις φλόγες να είναι ορατές από χιλιόμετρα. Η φωτιά ξεκίνησε στην περιοχή Ρέματα.

Πλέον όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Προστασίας και του Δήμου Άνδρου βρίσκονται σε επιφυλακή προκειμένου να αντιμετωπιστούν έγκαιρα τυχόν αναζωπυρώσεις.

Βίντεο: Περιορισμένο το πύρινο μέτωπο στην Άνδρο
Στην τελευταία της ενημέρωση η δημοτική Αρχή αναφέρει χαρακτηριστικά: «Περιορισμένο και με κατεύθυνση τα Λεύκα κινείται το μέτωπο της φωτιάς, που ταλανίζει την Άνδρο από τα χαράματα αυτής της Κυριακής. Όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας και του Δήμου είναι σε επιφυλακή και πλέον, μετά τη δύση του ηλίου, θα παραμείνουν σε εγρήγορση μέχρι την πλήρη κατάσβεσή της.

 

Ο Δήμος Άνδρου, με οδηγίες του Δημάρχου, Δημήτρη Λοτσάρη, μερίμνησε για την τροφοδοσία των δυνάμεων, που βρίσκονται στο πύρινο μέτωπο, καθώς και τη φιλοξενία τους σε δωμάτια και καταλύματα, εφόσον κριθεί απαραίτητη η περαιτέρω παραμονή τους. Με την ευχή να μη σημειωθεί αναζωπύρωση του μετώπου, ο κ. Λοτσάρης ευχαριστεί όλους όσους συνεισέφεραν από την πρώτη στιγμή, που ενέσκηψε η πυρκαγιά, καθώς και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά για την άμεση και έγκαιρη κινητοποίηση των Δυνάμεων πυρόσβεσης και Προστασίας.

Θερμές ευχαριστίες, ακόμη, απευθύνει στην εταιρεία Fast Ferries και στον πλοιοκτήτη, Θεολόγο Παναγιωτάκη. Ο κ. Παναγιωτάκης ανέλαβε το κόστος του ακτοπλοϊκού δρομολογίου και εξασφάλισε τη δωρεάν μεταφορά στην Άνδρο των απαραίτητων επιχειρησιακών Δυνάμεων από Αθήνα, αρνούμενος τη μίσθωση από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δηλώνοντας ότι «αυτό το δρομολόγιο το κάνω για τους Ανδριώτες».

Άνδρος

Φωτογραφία: ANDROSPORTAL.GR / EUROKINISSI
Υπενθυμίζεται ότι, η πυρκαγιά ξέσπασε τα χαράματα της Κυριακής, 04 Απριλίου και από την πρώτη στιγμή στο πύρινο μέτωπο επιχείρησαν Δυνάμεις του τοπικού, Πυροσβεστικού Κλιμακίου, της Αστυνομίας, του ΕΚΑΒ, του Δήμου, του ΣΕΔΑ, καθώς και εναέριες δυνάμεις, ιδιώτες και πεζοπόρα Τμήματα ΕΜΑΚ.

Άνδρος
Φωτογραφία: ANDROSPORTAL.GR / EUROKINISSI
«Θα έχουμε μεγάλες πυρκαγιές» είχε πει πρόεδρος κοινότητας του νησιού!
Tην ίδια ώρα αίσθηση προκαλεί η απειλή ενός άνδρα να βάλει φωτιά στην Άνδρο, αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στους νέους δασικούς χάρτες.

Πρόκειται για τον πρόεδρο της κοινότητας Μακροταντάλου, Ανδρέα Τριδήμα, ο οποίος σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο είχε δηλώσει: «Εγώ έχω να πω σαν αγρότης στο επάγγελμα, ότι από δω και μπρος να έχετε στα υπόψη σας ότι θα έχουμε μεγάλες φωτιές στην Άνδρο. Πυρκαγιές!».

Μετά τη χθεσινή φωτιά στην Άνδρο οι απειλές του αυτές επέστρεψαν στη μνήμη όσων βρέθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο, με αποτέλεσμα να υπάρξουν καταγγελίες. To σενάριο του εμπρησμού άλλωστε, ήταν αυτό που έκανε τον Νίκο Χαρδαλιά να δώσει εντολή για την αποστολή κλιμακίου της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και κλιμακίου της Αντιτρομοκρατικής στο νησί.

Ο κ. Τριδήμας μίλησε στο πρωί στον ΑΝΤ1 και έκανε λόγο για παρόρμηση της στιγμής. «Ένας αγρότης, που του χουν βγάλει δασικό το χωράφι του, θα βάλει φωτιά στο χωράφι του για να το καθαρίσει και μόνο. Σε καμία περίπτωση δεν θέλει ένας κτηνοτρόφος να καούν τόσες χιλιάδες στρέμματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/fotia-stin-andro-se-yfesi-pyrino-metopo


Ροή ειδήσεων

Advertisement