Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Στη Λιβύη ο Μητσοτάκης για συναντήσεις με τη νέα ηγεσία της χώρας -Τι επιδιώκει η Ελλάδα από την επίσκεψη

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην Λιβύη ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί σήμερα την πρώτη του επίσκεψη στη χώρα, στην οποία οι πολιτικές εξελίξεις τρέχουν μετά την τοποθέτηση μεταβατικής κυβέρνησης.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα συναντήσει τον μεταβατικό πρωθυπουργό της χώρας, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά στις 16:25 (ώρα Ελλάδος), ενώ την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα έχει συνομιλίες με την ομόλογό του, Νάιλα Αλ Μανγκούς.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών και ακολούθως οι δύο ηγέτες θα προχωρήσουν σε δηλώσεις στον Τύπο. Στις 17:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδος), ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ αλ Μενφ, και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες, ενώ ακολούθως ο Ελληνας πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την ελληνική πρεσβεία στη Λιβύη.

Η Λιβύη βρίσκεται εδώ και χρόνια σε απόλυτο χάος, με την νέα μεταβατική κυβέρνηση να καλείται μέσα σε 8 μήνες να βάλει μία τάξη ώστε να μπορέσει να ορθοποδήσει ξανά η χώρα.

Οι εξελίξεις στη Λιβύη κρίνονται ιδιαίτερα κρίσιμες καθώς συνεχίζεται να παίζεται ένα γεωπολιτικό παιχνίδι με Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία να έχουν επιδείξει το ενδιαφέρον τους για την κατάσταση στην περιοχή. Ηδη ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την επαναλειτουργία της πρεσβείας της Γαλλίας στη χώρα, ενώ η Ιταλία έχει τις πρώτες της κινήσεις, προκειμένου να συζητηθούν συνεργασίες στον τομέα της ενέργειας και της παροχής υπηρεσιών ασφάλειας αλλά και οδικών έργων.

Τι επιδιώκει η Αθήνα
Η παρουσία του πρωθυπουργού στην Λιβύη έχει τον εμφανή σκοπό της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών. Αν και η μεταβατική κυβέρνηση δεν έχει εξουσιοδότηση να χειριστεί θέματα όπως το τουρκολιβυκό σύμφωνο, το οποίο η Αθήνα δεν αναγνωρίζει, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να έχει παρουσία στην επόμενη μέρα της Λιβύης. Γι’ αυτό και έχει αποφασιστεί η επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη και του προξενείου στη Βεγγάζη, ενώ ήδη ο Ν. Δένδιας συναντήθηκε και με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γιαν Κούμπις, στη Γενεύη στις 11 Μαρτίου.

Στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Ντμπεϊμπά, ο Έλληνας Πρωθυπουργός επανέλαβε τις θέσεις της χώρας, ενώ η Αθήνα έχει δηλώσει τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ, όσο και σε αυτό του ΝΑΤΟ την πρόθεση της να συμμετάσχει σε διεθνείς πρωτοβουλίες για την ειρηνική επίλυση του λιβυκού.

Οπως έχει τονιστεί από την κυβέρνηση, η Αθήνα θα στηρίξει την νέα ηγεσία της Λιβύης.

«Η Λιβύη κάνει τα πρώτα βήματα για την επαναφορά της κανονικότητας και η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να την ενισχύσει. Απαραίτητη προϋπόθεση για την κανονικότητα είναι να αποχωρήσουν όλα τα ξένα στρατεύματα και οι μισθοφόροι. Σε μια κανονική Λιβύη το τουρκολιβυκό μνημόνιο που φαντασιώνεται το μοίρασμα θαλασσίων ζωών δεν μπορεί να έχει ισχύ» διεμήνυσε από το Βελιγράδι ο Νίκος Δένδιας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, επεσήμανε στην χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι «η Ελλάδα στηρίζει τη νέα κυβέρνηση και είναι έτοιμη να στηρίξει την προσπάθειά της να οδηγήσει τη χώρα σε αξιόπιστες και συμπεριληπτικές εκλογές, και, κατά συνέπεια, στην πολιτική ομαλότητα και την ανασυγκρότηση».

Ερωτηθείσα σχετικώς, η κ. Πελώνη επιβεβαίωσε πως κατά τις συναντήσεις του στη Λιβύη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει στους συνομιλητές του το ζήτημα του παράνομου τουρκο-λιβυκού μνημονίου.

Επ αυτού, μάλιστα, δήλωσε σχετικώς ότι «είναι σημαντικό για τη Λιβύη στη νέα αυτή εποχή, να απαλλαγεί από βαρίδια που την τραβούν προς τα κάτω, όπως η παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων στο έδαφός της. Αλλά και από κείμενα που είναι και ανυπόστατα και παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο», επισημαίνοντας πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να στηρίξει τη Λιβύη και τους Λίβυους με όλους τους τρόπους τόσο στο διμερές, όσο και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/stin-libyi-o-mitsotakis-ti-epidiokei-i-ellada


Ροή ειδήσεων

Advertisement