Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Υγεία

Πρωινό: Μήπως τα δημητριακά δεν είναι η καλύτερη επιλογή;

Δημοσιεύθηκε

στις

Μερικές φορές ο μόνος καλός λόγος για να σηκωθούμε από το κρεβάτι μας το πρωί είναι ο ζεστός ή και κρύος καφές, μαζί με το αγαπημένο μας superbowl με δημητριακά. Κι όχι αδίκως, αφού το φαγητό που τρώμε το πρωί θέτει τον τόνο ολόκληρης της ημέρας μας.

Γιατί τα δημητριακά δεν είναι η καλύτερη επιλογή;
Οι ειδικοί προτείνουν να σκεφτούμε πριν φάμε ότι το πρωινό αποτελεί το πρώτο γεύμα της ημέρας, το οποίο θα έρθει σε επαφή με το πεπτικό μας σύστημα.

«Τα περισσότερα δημητριακά έχουν μειωμένη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και ίνες ενώ τείνουν να είναι πλούσια σε ζάχαρη, γεγονός που μας κάνει να θέλουμε όλο και περισσότερα. Ταυτόχρονα, πολλά είναι τα δημητριακά που είναι επεξεργασμένα, στερώντας τα θρεπτικά συστατικά» επισημαίνει η διατροφολόγος Tracy Lockwood Beckerman.

Ένα γεύμα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη θα αυξήσει απότομα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, σύμφωνα με τους ειδικούς, γεγονός που μπορεί να εντείνει την νευρικότητα ή την ευερεθιστότητα όταν ξαφνικά πέσουν.

Ταυτόχρονα το αίσθημα της πείνας επανέρχεται πιο γρήγορα και είναι πιο έντονο.

Τι περιλαμβάνει το υγιεινό πρωινό;
Ένα υγιεινό και εξαιρετικά θρεπτικό πρωινό περιλαμβάνει ένα μείγμα πρωτεϊνών από αυγά ή τυρί cottage, υγιεινά λιπαρά από ξηρούς καρπούς, σπόρους και αβοκάντο, δημητριακά ολικής αλέσεως από πλιγούρι βρώμης, καθώς και φρούτα… ενυδάτωσης όπως οι φράουλες, τα βατόμουρα, και τα πορτοκάλια, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Εάν έχετε το χρόνο, οι ειδικοί προτείνουν να ξεκινάμε την ημέρα μας με ζεστό νερό και μερικές σταγόνες λεμόνι και αργότερα το πρωί να καταναλώνετε ένα τοστ με αβοκάντο ή και ένα αυγό.

Για την Tracy Lockwood Beckerman το τυρί cottage, το πλιγούρι βρώμης και τα αυγά αποτελούν εναλλακτικά τρόφιμα, που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αντί των δημητριακών.

Ωστόσο, προσθέτει ότι ένα υγιεινό πρωινό θα πρέπει επίσης να περιέχει γεύσεις και υφές που λαχταράτε το πρωί. Εάν αρνηθείτε στον εαυτό σας αυτό που πραγματικά αναζητάτε, μπορεί να καταλήξετε να έχετε δύο ή τρία πρωινά, ένα ανθυγιεινό γεύμα ή μια μέρα γεμάτη μη ικανοποιητικά γεύματα.

www.vita.gr


Ροή ειδήσεων

Advertisement