Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Την Ιερά Μονή Ομπλού επισκέφθηκε ο Φωκίων Ζαΐμης

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Την ιστορική Ιερά Μονή Ομπλού  επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίων Ζαΐμης

Ο κ. Ζαΐμης μιλώντας με τον Ηγούμενο εξέφρασε τη θετική διάθεση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος να αξιοποιηθεί το Μοναστήρι καθώς η πολιτιστική και ιστορική του διαδρομή είναι ανεκτίμητης αξίας:

«Ήδη, μέσα από συγκεκριμένο πρόγραμμα, έχει δρομολογηθεί η επισκευή του επαρχιακού δρόμου, ωστόσο είναι υποχρέωσή μας να αναδείξουμε παράλληλα την ιστορικότητα της Μονής, η οποία έχει προσφέρει σημαντικά σε όλες τις επαναστάσεις και τους απελευθερωτικούς αγώνες του Ελληνικού Έθνους. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να αξιοποιήσουμετα ιστορικά κειμήλια της που είναι η εθνική μας ταυτότητα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης.

Υπενθυμίζεται ότι η ονομασία της Μονής προήλθε εκ του αλβανικού Όμπλε που σημαίνει γλυκύ. Πιθανώς και αυτό να προέρχεται από το Πελασγικό Όμπη (γλυκιά τροφή) όπερ και η θεά Δήμητρα ονομάζετο και Ομπνία. Εκτίσθη το 1315 και την προστατεύει η θαυματουργός Παναγία η Ομπλίτισσα με το γλυκύ βλέμμα. Κάηκε επανειλημμένως από τους Οθωμανούς καθότι καταφύγιο των αγωνιστών. Ο κ. Ζαΐμης ξεναγήθηκε στην Ιερά Μονή μαζί με τον συνεργάτη του Δημήτρη Μπαρμπούνη.


Ροή ειδήσεων

Advertisement