Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022
Connect with us

Υγεία

Η διατροφή πριν και μετά το εμβόλιο COVID-19 για θωράκιση του οργανισμού και καλή υγεία

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο εμβολιασμός κατά του ιού COVID-19 φαίνεται πως είναι μονόδρομος για να επανέλθει η κανονικότητα.

Κάποιες φορές, όμως, μετά το εμβόλιο υπάρχουν παρενέργειες, ωστόσο, η σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού και μέσω αυτού του μηχανισμού την γενικότερα καλή κατάσταση υγείας, άρα και την πιθανή αποφυγή τυχόν παρενεργειών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, (CDC) των Ηνωμένων Πολιτειών, οι παρενέργειες των εμβολίων μπορεί να είναι πόνος, ερυθρότητα και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης. Ακόμη, μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, κόπωση, ναυτία, ρίγη και μυϊκούς πόνους.

Βέβαια, αυτά τα συμπτώματα αποτελούν παράλληλα και καλά σημάδια, καθώς φαίνεται πως ο οργανισμός αντιδρά και χτίζει ανοσία. Ας δούμε, λοιπόν, ποιες μπορεί να είναι οι πιο κατάλληλες διατροφικές επιλογές, που θα ενισχύσουν την υγεία μας και θα μας θωρακίσουν απέναντι σε τυχόν παρενέργειες.

Οι επιλογές στα τρόφιμα
Τσάι από τζίντζερ για τη ναυτία
Το τσάι από τζίντζερ είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση των γαστρεντερικών προβλημάτων και επίσης η παρασκευή του είναι πολύ εύκολη. Eδώ υπάρχουν συνταγές για ροφήματα από τζίντζερ.

Αποφυγή αυστηρής δίαιτας και αποτοξίνωσης
Η σύνθεση αντισωμάτων και λευκών αιμοσφαιρίων απαιτούν επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης, επομένως θα ήταν πιο σωστό να μην κάνουμε την περίοδο πριν και μετά το εμβόλιο κάποια αυστηρή διατροφή.

Υγρά για την ενυδάτωση και βιταμίνη D
Από νερό και τσάι μέχρι ανθρακούχο νερό, πρέπει να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες υγρών μετά τον εμβολιασμό. Σημαντικό είναι να υπάρχει ικανοποιητική ενυδάτωση και επίσης σημαντική είναι η προστατευτική πρόσληψη ω3 και πηγών ή συμπληρώματος βιταμίνης D -που έχει συσχετιστεί με την άμυνα απέναντι στον ιό-.

Ελληνική διατροφή για αντιφλεγμονώδη δράση
Λίγες εβδομάδες πριν από το πρώτο μας ραντεβού για το εμβόλιο προσέχουμε παραπάνω τη διατροφή μας και ξεκινάμε να τρώμε όσο πιο σωστά γίνεται. Η ελληνική διατροφή είναι γνωστό ότι έχει αντιφλεγμονώδη δράση.

Η διατροφή μας δίνει έμφαση σε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, υγιή ωμέγα-3 και μονοακόρεστα λίπη (όπως αυτά στο ελαιόλαδο), ψάρια, πουλερικά, φασόλια και αυγά. Τα γαλακτοκομικά και το κόκκινο κρέας είναι περιορισμένα.

Μάλιστα, αξιοσημείωτο είναι πως μια έρευνα διαπίστωσε ότι άτομα άνω των 65 ετών που έτρωγαν πέντε ή περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα είχαν ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση σε ένα πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο σε σχέση με τους συνομηλίκους που έτρωγαν δύο μερίδες ή ακόμα και λιγότερες.

Σούπες και φυτικές ίνες
Αρχικά, είναι σημαντικό να σχολιάσουμε πως η ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ένα εμβόλιο διαφέρει από οργανισμό σε οργανισμό. Για παράδειγμα, η ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο, όπως σημαντικό ρόλο παίζει και το υγιές μικροβίωμα του εντέρου.

Μία διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι καλό να την έχουμε ξεκινήσουμε δύο εβδομάδες πριν από το εμβόλιο και να τη συνεχίσουμε για τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά.

Οι πλούσιες σε φυτικές ίνες διατροφές φαίνεται να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη ευεργετικών βακτηρίων που υποστηρίζουν την ανοσοαπόκριση.

Ακόμη, τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση – από γιαούρτι και κεφίρ έως λάχανο τουρσί – ενδέχεται να μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση των μικροβίων του εντέρου που υποστηρίζουν την ανοσοαπόκριση.

Παράλληλα, μία κοτόσουπα με πολλά καλομαγειρεμένα λαχανικά είναι εύπεπτη και θρεπτική. Η σούπα γενικά αποτελεί ισχυρό ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μπορούμε να προσθέσουμε στη σούπα μας για να την κάνουμε πιο δυναμωτική ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο, τριμμένο τζίντζερ, χυμό από μισό λεμόνι, φρέσκο ​​μαϊντανό, καρότο και ζωμό από κοτόπουλο η μανιταριών. Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά και προσθέτουμε τον μαϊντανό και το χυμό λεμονιού στο τέλος.

Συνοδεύουμε τη σούπα μας με ευχάριστη μουσική που θα ανεβάσει τη διάθεσή μας. Τριάντα χρόνια έρευνας έδειξαν ότι το άγχος, η κατάθλιψη και η μοναξιά μπορούν να επηρεάσουν την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στα εμβόλια.

Συνεπώς τρέφουμε και ενυδατώνουμε σωστά τον οργανισμό μας, ενώ ξεκουραζόμαστε και φροντίζουμε να έχουμε καλή διάθεση. Αυτά αρκούν για να δώσουμε στον οργανισμό μας τα κατάλληλα εφόδια για είναι υγιής.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι μετά τον εμβολιασμό είναι καλό να αποφεύγουμε το αυγό, το ψάρι, τους ξηρούς καρπούς και τη σοκολάτα για 2-3 μέρες για να αποφευθχεί ο κίνδυνος αλλεργικών αντιδράσεων.

Ευχαριστούμε πολύ για τη συνεργασία τον κ. Χάρη Δημοσθενόπουλο, Κλινικό Διαιτολόγο-Βιολόγο-Προϊστάμενο Διαιτολογικού Τμήματος Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών

 Olivemagazine.gr 

Υγεία

Οι αντιδιαβητικές ιδιότητες του μανιταριού – Πώς βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου

Δημοσιεύθηκε

στις

Η κατανάλωση μανιταριών οδηγεί σε μεταβολές στη σύσταση της μικροβιακής κοινότητας του εντέρου κατά τρόπο που βελτιώνεται η ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης στο συκώτι, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Functional Foods.

Οι αντιδιαβητικές ιδιότητες του μανιταριού – Πώς βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου
Βάσει των ευρημάτων τους, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η βαθύτερη κατανόηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ των μανιταριών και των μικροβίων του εντέρου (μικροβίωμα) θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο σε νέες στρατηγικές πρόληψης και σε θεραπείες για τον διαβήτη.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια εξέτασαν την επίδραση των λευκών μανιταριών στο μικροβίωμα του εντέρου ποντικιών και είδαν ότι ο βρώσιμος μύκητας οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου τα οποία επηρεάζουν την έκφραση των γονιδίων που ελέγχουν την παραγωγή της γλυκόζης.

ADVERTISEMENT
«Ο καλύτερος έλεγχος της γλυκόζης παίζει σημαντικότατο ρόλο στον διαβήτη, καθώς και σε άλλα μεταβολικά νοσήματα» αναφέρει σχετικά η Μαργκερίτα Καντόρνα από το Κολέγιο Γεωργικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές στη μελέτη τους, τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα λευκά μανιτάρια είναι δυνατό να λειτουργήσουν ως πρεβιοτικά, δηλαδή ουσίες που τρέφουν τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου. Επίσης, η μελέτη επιβεβαιώνει πως υπάρχει στενή σχέση μεταξύ του μικροβιώματος και της διατροφής.

Η ποσότητα μανιταριών που χορήγησαν στα πειραματόζωα οι ερευνητές αντιστοιχούσε σε περίπου 90 γραμμάρια μανιταριών ημερησίως για τον άνθρωπο.

Η Καντόρνα διευκρινίζει πως τα ποντίκια στη μελέτη είχαν φυσιολογικό βάρος και πως θα ήταν ενδιαφέρον να εξεταστούν οι επιδράσεις των μανιταριών σε υπέρβαρα και παχύσαρκα ποντίκια και φυσικά και σε ανθρώπους.

Η γλυκόζη είναι ένα είδος σακχάρου που λαμβάνουμε μέσω των τροφών που καταναλώνουμε. Η ορμόνη ινσουλίνη αναλαμβάνει να μεταφέρει τη γλυκόζη από το αίμα στα κύτταρα ώστε αυτά να τη χρησιμοποιήσουν ως πηγή ενέργειας. Όταν ο οργανισμός δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή όταν η ινσουλίνη που παράγεται δεν έχει την επιθυμητή δράση τότε τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος –κοινώς το σάκχαρο– παραμένουν μόνιμα υψηλά και προκύπτει η διάγνωση για διαβήτη.

Τόσο ο διαβήτης όσο και ο προδιαβήτης συνδέονται με σοβαρές και σε ορισμένες περιπτώσεις απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις, όπως η καρδιοπάθεια και το εγκεφαλικό. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το 2017 τα διαπιστωμένα περιστατικά διαβήτη και προδιαβήτη στις ΗΠΑ έφταναν τα 100 εκατομμύρια.

Περισσότερα

Υγεία

Συμβουλές για καλό ύπνο

Δημοσιεύθηκε

στις

Μη τρως μπανάνες, μη πίνεις καφέ και προς θεού μη φας πολύ.

Αυτές είναι συμβουλές που σίγουρα έχουν ακούσει οι περισσότεροι από εμάς προκειμένου να έχουμε έναν ήρεμο ύπνο.

Είναι όμως σωστές;

Κι όμως από τα βασικά συστατικά του ξεκούραστου ύπνου είναι το ισορροπημένο σάκχαρο στο αίμα.

Συγκεκριμένα αν το σάκχαρο στο αίμα είναι σε καλά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, έχεις περισσότερες πιθανότητες για ποιοτικό και ξεκούραστο ύπνο.

Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται κατά τη διάρκεια του ύπνου, συνήθως μεταξύ 4 και 8 π.μ. (αυτό ονομάζεται φαινόμενο της αυγής).

Τρόφιμα που αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα
Μια διατροφή που προάγει τα σταθερά επίπεδα σακχάρου, μπορεί να περιορίσουν την αύξηση της γλυκόζης στο αίμα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Παρακάτω θα βρεις μια λίστα με τρόφιμα που καλό είναι να αποφύγεις πριν τον ύπνο.

Λευκά δημητριακά (επεξεργασμένοι υδατάνθρακες)
Τα τρόφιμα που περιέχουν λευκά δημητριακά, όπως το λευκό ψωμί, τα ζυμαρικά και το ρύζι, αποτελούν παραδείγματα πηγών εξευγενισμένων υδατανθράκων. Είναι νόστιμα, αλλά πολλές από τις φυτικές τους ίνες αφαιρούνται κατά την επεξεργασία. Δυστυχώς, χωρίς φυτικές ίνες, το σάκχαρο στο αίμα ανεβαίνει στα ύψη. Όταν πρόκειται να απολαύσετε ζυμαρικά για δείπνο, επιδιώξτε να τα συνδυάσετε με μια απλή σαλάτα καθώς και με μια πηγή πρωτεΐνης.

Ζαχαρούχα ποτά
Ποτά όπως το ζαχαρούχο γάλα ή το ζαχαρούχο παγωμένο τσάι, ακόμα και ο χυμός φρούτων είναι βόμβες για το σάκχαρο στο αίμα. Επιπλέον, αυτά τα ποτά δεν βοηθούν στην πραγματικότητα στον κορεσμό. Προτίμησε να τα αντικαταστήσεις με ποτά που δεν περιέχουν γλυκαντικά όπως το γάλα ή το κεφίρ με χαμηλά λιπαρά, το γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη ή κάποιο σπιτικό ρόφημα βοτάνων.

Τηγανητά φαγητά
Τα τηγανητά φαγητά -και ιδίως τα fast food- είναι ένας εύκολος τρόπος να εκτοξεύσεις το σάκχαρο στο αίμα στα ύψη. Σίγουρα, κανείς δεν αποκαλεί τα fast food υγιεινά τρόφιμα, αλλά τείνουμε να σκεφτόμαστε ότι τα χάμπουργκερ και οι τηγανιτές πατάτες είναι πλούσια μόνο σε θερμίδες και λίπος. Η αλήθεια είναι ότι τα είδη γρήγορου φαγητού τείνουν να έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Ορισμένα δημοφιλή drive-thru burgers περιέχουν στην πραγματικότητα τόση ζάχαρη όση μια σοκολάτα!

Αλκοόλ
Μπορεί να φαίνεται ότι ένα κοκτέιλ, μερικές μπύρες ή μερικά ποτήρια κρασί σε βοηθούν να αποκοιμηθείς. Ωστόσο, από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και την επιδείνωση της υπνικής άπνοιας έως την μείωση της ποσότητας του ύπνου REM, υπάρχουν σοβαροί λόγοι για να μην πίνεις αλκοόλ πριν πας για ύπνο.

Φρούτα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη
Τέτοια παραδείγματα είναι οι μπανάνες, τα σταφύλια και τα αποξηραμένα φρούτα. Πρόκειται φυσικά για εξαιρετικά τρόφιμα που μπορούν να αποτελέσουν έξοχα σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας και να εφοδιάσουν τον οργανισμό με πλήθος βιταμινών και ηλεκτρολυτών. Ωστόσο, όταν πρόκειται για τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, η κατανάλωση ενός μεγάλου μπολ με φρούτα -ειδικά πριν από τον ύπνο- μπορεί να οδηγήσει σε απότομη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα. Επιπλέον, τα φρούτα είναι όξινα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να προκαλέσουν καούρα καθώς προσπαθείτε να κοιμηθείτε.

Πλήρη Γαλακτοκομικά
Τα διαιτητικά λίπη -όπως αυτά που περιέχονται στα πλήρη γαλακτοκομικά- χρειάζονται πολύ χρόνο για να χωνευτούν. Ενώ αυτό είναι χρήσιμο για την εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν είναι ιδανικό πριν από τον ύπνο. Απόφυγε λοιπόν τα πολύ λιπαρά τυριά και γενικότερα γαλακτοκομικά πριν τον ύπνο. Εξαίρεση αποτελεί το στραγγιστό γιαούρτι, που είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, βιταμίνη Β12, κάλιο, αλλά και προβιοτικά που ενισχύουν την υγεία του πεπτικού συστήματος ενώ κοιμάσαι.

Καφεΐνη
Εκτός από τον καφέ ή το τσάι, υπάρχουν πολλές τροφές που περιέχουν ίχνη καφεΐνης – παγωτά και επιδόρπια με μάτσα, εσπρέσο και καφέ (παγωτό καφέ, τιραμισού κ.λπ.). Πολλά από αυτά τα επιδόρπια μπορούν να δράσουν ως διεγερτικά. Καλύτερα λοιπόν να απολαμβάνεις τέτοιου είδους λιχουδιές νωρίτερα μέσα στην ημέρα!

Όξινα τρόφιμα
Οι όξινες τροφές, όπως οι ντομάτες και τα εσπεριδοειδή, μπορούν να ερεθίσουν την επένδυση του στομάχου και να αυξήσουν τα όξινα επίπεδα pH στο σώμα. Αυτό προκαλεί δυσπεψία, καούρα και παλινδρόμηση οξέων – όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο.

Σοκολάτα
Ενώ η σοκολάτα -ιδιαίτερα η μαύρη σοκολάτα- έχει πολλά οφέλη για την υγεία, περιέχει μια ένωση που ονομάζεται θεοβρωμίνη, η οποία ανήκει στην ίδια οικογένεια ενώσεων με την καφεΐνη και επηρεάζει τον οργανισμό με παρόμοιο τρόπο. Προτίμησε λοιπόν τη σοκολάτα ως επιδόρπιο κατά το πρώτο μισό της ημέρας.

Σάλτσα σόγιας
Τα ζυμωμένα προϊόντα σόγιας έχουν μερικές από τις υψηλότερες ποσότητες τυραμίνης – ένα αμινοξύ που βρίσκεται στα ζυμωμένα τρόφιμα. Η σάλτσα σόγιας, το τόφου, το μίσο, ακόμα και η σάλτσα τεριγιάκι πρέπει να αποφεύγονται ώρες πριν από τον ύπνο. Η τυραμίνη μπορεί να αυξήσει την εγκεφαλική δραστηριότητα και ενδεχομένως συνδέεται με την αϋπνία.

Σκόρδο
Ενώ το σκόρδο έχει πολύ υψηλή συγκέντρωση αλλισίνης (μια ένωση που μπορεί να βοηθήσει φυσικά το μυαλό να χαλαρώσει), είναι επίσης ένα γαστρεντερικό διεγερτικό. Για τους περισσότερους, είναι καλύτερο να αποφεύγεται η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων του το βράδυ. Επιπλέον, το σκόρδο αυξάνει την παραγωγή σάλιου και γαστρικών υγρών.

Κρεμμύδια
Δυστυχώς, τόσο τα ωμά όσο και τα ψητά κρεμμύδια τείνουν να δημιουργούν αέρια καθώς κινούνται μέσω του πεπτικού συστήματος, επηρεάζοντας την πίεση μέσα στο στομάχι. Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παλινδρόμηση, κάτι που μάλιστα ενισχύεται καθώς βρισκόμαστε ξαπλωμένοι. Προτίμησε λοιπόν στο δείπνο σου να αντικαταστήσεις τα κρεμμύδια με μάραθο, πράσα ή λάχανο.

in.gr

Περισσότερα

Υγεία

Άνοια: Το πρώιμο σύμπτωμα που οι περισσότεροι αγνοούν

Δημοσιεύθηκε

στις

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως η απώλεια μνήμης είναι το μόνο σημάδι της άνοιας.

Ωστόσο υπάρχουν πολλά περισσότερα συμπτώματα από το να ξεχνάς.

Υπάρχουν συμπεριφορικά και ψυχολογικά συμπτώματα που σχετίζονται με την άνοια. Τα πιο συνηθισμένα είναι:

απάθεια
κατάθλιψη
ευερεθιστότητα
άγχος
Διαβάστε επίσης: Long covid: Ένας στους οκτώ ασθενείς εμφανίζει το σύνδρομο – Ποια είναι τα επίμονα συμπτώματα
Λίγο πιο σπάνια είναι:
ευφορία
παραισθήσεις
έλλειψη αναστολών
Πολλά από αυτά τα συμπτώματα είναι μικρά στην αρχή. Ωστόσο η έγκαιρη ανίχνευση της άνοιας μπορεί εν τέλει να είναι σωτήρια για τον ασθενή και ζωτικής σημασίας για την πορεία της νόσου.

Η αλλαγή συμπεριφοράς που μπορεί να εμφανιστεί και πριν τη διάγνωση
Συγκεκριμένα σε μελέτη δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine, ερευνητές διαπίστωσαν ότι ηλικιωμένα άτομα που εμφάνισαν άνοια ήταν σημαντικά πιο πιθανό να έχουν οικονομικά προβλήματα και κακή βαθμολογία πιστοληπτικής ικανότητας. Για παράδειγμα, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν διαγνώστηκαν ποτέ με άνοια, εκείνοι με άνοια είχαν περισσότερες πιθανότητες να χάνουν τακτικά πληρωμές λογαριασμών έως και έξι χρόνια πριν από τη διάγνωση. Επιπλέον, αυτά τα οικονομικά προβλήματα έγιναν πιο έντονα μετά από τη διάγνωση άνοιας.

Η Monica Moreno, εκ των επικεφαλής στην Ένωση Αλτσχάιμερ, λέει: «Αν και υπάρχουν πολλά σημάδια, ή συμπτώματα άνοιας, οι προκλήσεις με την επίλυση προβλημάτων, ή με τον προγραμματισμό, μπορούν να προκαλέσουν κακή διαχείριση των οικονομικών του ασθενούς. Η άνοια μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διαχείριση των χρημάτων ή τα προσωπικά οικονομικά, λόγω μειωμένης κριτικής σκέψης και δυσκολίας στην ολοκλήρωση γνωστών εργασιών”.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα