Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ανοίγουν τα Λύκεια-Προβληματισμός στην Αχαΐα μήπως εξαιρεθεί της απόφασης επαναλειτουργίας τους

Δημοσιεύθηκε

στις

Μπορεί οι ειδικοί μετά από μια κρίσιμη συνεδρίαση να «άναψαν» το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία των Λυκείων από την Δευτέρα 12 Απριλίου, όμως στην Αχαΐα εκφράζονται επιφυλάξεις μήπως εξαιρεθεί ο Νομός της συγκεκριμένης απόφασης, λόγω της επιβαρυμένης επιδημιολογικής κατάστασης.

Γι’ αυτό και εκπαιδευτικοί και μαθητές κρατούν προς το παρόν στάση αναμονής, φοβούμενοι αντίστοιχο σκηνικό του λιανεμπορίου, το οποίο την προηγούμενη Τετάρτη θα επαναλειτουργούσε και στην Αχαΐα, αλλά την περασμένη Παρασκευή ανακοινώθηκε πως θα παραμείνει κλειστό…

Πάντως, στη χθεσινή συνεδρίαση των ειδικών συμμετείχε και η υπουργός Παιδείας Νίκης Κεραμέως η οποία εισηγήθηκε την επιστροφή των μαθητών και των τριών τάξεων των Λυκείων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η εισήγηση των ειδικών περιέχει και 10 προϋποθέσεις.
Υπενθυμίζεται ότι προκειμένου να συμμετάσχουν στα μαθήματα δια ζώσης οι μαθητές του Λυκείου θα πρέπει να προμηθευτούν όπως και οι εκπαιδευτικοί τα self test από τα φαρμακεία όλη της χώρας.

Τα self test θα μπορούν να τα προμηθευτούν μόνο οι μαθητές του Λυκείου από αύριο Πέμπτη 8 Απριλίου και όπως είχαν δηλώσει κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στο σχολείο αν δεν έχουν μαζί τους την βεβαίωση αρνητικού τεστ.
Μια εβδομάδα μετά το άνοιγμα των λυκείων το υπουργείο Παιδείας επιθυμεί και το άνοιγμα των Γυμνασίων.
Μιλώντας χθες στην ΕΡΤ, η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή εξέφρασε την ετοιμότητα της κυβέρνησης για να χτυπήσει το κουδούνι για τα σχολεία, με προτεραιότητα να είναι τα λύκεια, μετά τα γυμνάσια και αργότερα τα δημοτικά.
«Το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει σταδιακά καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν μας δίνουν τη δυνατότητα αυτή» ανέφερε η κ. Μακρή, προσθέτοντας πως το άνοιγμα μόνο για την Γ’ Λυκείου αποτελεί πρόβλημα καθώς οι καθηγητές δεν μπορούν να κάνουν τηλεκπαίδευση σε συνδυασμό με τη δια ζώσης εκπαίδευση, γι’ αυτό και γίνεται συζήτηση για άνοιγμα και των τριών τάξεων Λυκείου.

ΜΕ SELF TEST ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Από σήμερα μαθητές ηλικίας 16 έως 18 ετών και εκπαιδευτικοί αναμένεται να είναι οι πρώτοι που θα μπορούν με τον ΑΜΚΑ τους να προμηθευτούν τα τεστ.

Η βεβαίωση ότι έγινε self test μία φορά την εβδομάδα αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή σε κάθε δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία (μάθημα, εργαστήρια κ.λπ). Η βεβαίωση θα προσκομίζεται στο σχολείο για μαθητές και εκπαιδευτικούς και στο Πανεπιστήμιο για τους φοιτητές. Τα self test θα γίνονται μία φορά την εβδομάδα στο σπίτι με οδηγίες που θα λαμβάνονται από το φαρμακείο.
Oι γονείς θα πρέπει να υπογράφουν κάθε βδομάδα υπεύθυνη δήλωση, στην οποία θα αναφέρεται ότι το παιδί τους υπεβλήθη σε τεστ για τον κορωνοϊό και βγήκε αρνητικό κάθε Δευτέρα, θα στέλνουν τη δήλωση στο σχολείο με την οποία θα ενημερώνουν ότι έχει γίνει το τεστ και ότι είναι αρνητικό, κάτι που επαφίεται στην ατομική και κοινωνική ευθύνη.

ΕΤΟΙΜΟΙ ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ
Σε κάθε περίπτωση στην Αχαΐα όλα είναι έτοιμα για να επιστρέψουν οι μαθητές των Λυκείων στις τάξεις τους από την ερχόμενη Δευτέρα. Στην Αχαΐα λειτουργούν 60 Λύκεια τα οποία και περιμένουν τις επιμέρους οδηγίες του Υπουργείου για να μπορέσουν την Δευτέρα να υποδεχτούν και πάλι τους μαθητές τους.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, Ανδρέα Ζέρβα προχωρά ικανοποιητικά ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών με τις δόσεις των εμβολίων που παραμένουν αδιάθετα. Ο εμβολιασμός ξεκίνησε πριν από έξι ημέρες. Την Δευτέρα εμβολιάστηκαν 21 εκπαιδευτικοί, ενώ την Τρίτη 13. Όπως δήλωσε ο κ. Ζέρβας οι λίστες «αναμονής» που έχουν καταρτιστεί και αφορούν εκπαιδευτικούς και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης στην Αχαΐα περιλαμβάνουν περίπου 2.080 ενδιαφερόμενους από τους οποίους φυσικά έχουν εξαιρεθεί όσο λόγω ηλικίας εντάσσονται στους προγραμματισμένους εμβολιασμούς.

www.protothema.gr

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement