Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Σε αναμμένα κάρβουνα… Την απόφαση της κυβέρνησης περιμένουν ακόμη οι έμποροι της Αχαΐας

Δημοσιεύθηκε

στις

Την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου στην Αχαΐα ζητά σύσσωμος ο εμπορικός κόσμος, έχοντας και στην συμπαράσταση των τοπικών φορέων.

Χθες το απόγευμα οι έμποροι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Γεωργίου ζητώντας μία απάντηση από την κυβέρνηση για το πότε θα μπορέσουν να ανοίξουν τα καταστήματά τους, εν όψει του Πάσχα, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για τον αποκλεισμό της Αχαΐας κι άλλων τριών περιοχών από την επανεκκίνηση του κλάδου.
Νωρίτερα το θέμα της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου συζητήθηκε στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων, όπου όλες οι δημοτικές παρατάξεις τάχθηκαν στο πλευρό του εμπορικού κόσμου, επισημαίνοντας πως τα καταστήματα μπορούν να επαναλειτουργήσουν με μέτρα προστασίας τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για το προσωπικό τους.
Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κ. Πελετίδης στην εισήγησή του ανέφερε πως «όταν μία πόλη, μία χώρα, βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αυτό απαιτεί και μέτρα εκτάκτου ανάγκης. Οι αυτοαπασχολούμενοι έμποροι, επαγγελματίες, βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο, εξαιτίας του τρόπου διαχείρισης της πανδημίας από την Κυβέρνηση. Η οικονομική τους κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, αντιμετωπίζουν ζημιές από τους προηγούμενους μήνες, συσσωρευμένα χρέη. Οδηγούνται στην καταστροφή». Η δημοτική Αρχή μάλιστα, κατέθεσε και ψήφισμα στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής: «Η Κυβέρνηση πρέπει να επανεκτιμήσει την απόφασή της. Να ανοίξουν τα μαγαζιά στην πόλη μας άμεσα, όπως σε όλη τη χώρα, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Η Κυβέρνηση οφείλει να πάρει άμεσα μέτρα, όπως αλλαγή επιδημιολογικής στρατηγικής με μαζικά δωρεάν τεστ-ιχνηλάτηση-καραντίνα, μαζικός ταχύς εμβολιασμός όλου του πληθυσμού, διαγραφή χρεών σε εφορία και τράπεζες, μείωση φορολογίας και η επαναφορά αφορολόγητου ορίου στα 12.000€, αναστολή κατασχέσεων και απαγόρευση πλειστηριασμών».
ΓΡ. ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Γρηγόρης Αλεξόπουλος ανέφερε πως «κλείνουμε τα μαγαζιά με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την οικονομία της περιοχής μας για τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες, αλλά αφήνουμε ανεξέλεγκτη την κατάσταση με τα κορωνοπάρτι, παρακολουθούμε κάθε τρεις και λίγο μαζικές πορείες και συγκεντρώσεις στους δρόμους χωρίς τη λήψη μέτρων προστασίας. Μιλάμε για ένα φαύλο κύκλο που έχει όμως συγκεκριμένα θύματα στο οικονομικό και κοινωνικό σκέλος. Πρόκειται για μια παράλογη κατάσταση που δεν λύνεται βεβαίως με την ισχνή οικονομική ενίσχυση την οποία επικαλείται η κυβέρνηση. Oι επαγγελματίες δεν είναι επαίτες. Ο έμποροι της Πάτρας δεν αντέχουν άλλο το σκωτσέζικο ντους του «άνοιξε- κλείσε» στο οποίο τους υποβάλλουν οι λοιμωξιολόγοι. Για όλους αυτούς τους λόγους η παράταξή μας τάσσεται στο πλευρό των εμπόρων αλλά και των ανθρώπων της εστίασης. Στηρίζει το δίκαιο αίτημά τους να ανοίξουν άμεσα τα μαγαζιά τους στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας έστω και με τη μέθοδο του clickaway και με την τήρηση αυστηρών μέτρων προστασίας».
ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Την ίδια ώρα το μέλος του Συντονιστικού της «Ώρα Πατρών», Ηλίας Κωνσταντάτος κατέθεσε πρόταση ο Δήμος Πατρέων να προχωρήσει σε επιθετική διαφημιστική καμπάνια για την τόνωση της τοπικής αγοράς και με στόχευση προσέλευσης επισκεπτών όταν επιτραπούν οι μετακινήσεις. Επίσης, καλεί τη δημοτική Αρχή να προχωρήσει στην ουσιαστική ελάφρυνση των δημοτικών τελών των επαγγελματικών χρήσεων σε ποσοστά ανάλογα της οικονομικής μείωσης που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις της πόλης.

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement