Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Διεθνή

Κρούσμα κορονοϊού εγχώριας μετάδοσης στη Νέα Ζηλανδία

Δημοσιεύθηκε

στις

Ενα κρούσμα κορονοϊού εγχώριας μετάδοσης ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας, δύο ημέρες μετά την απόφαση να ανοίξουν μια «ταξιδιωτική φούσκα» με την Αυστραλία, στην οποία οι πολίτες τους θα μπορούν να ταξιδέψουν ξανά.

Προς το παρόν δεν εξετάζεται η επιβολή lockdown στη μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας, το Όκλαντ, ούτε κάποια αλλαγή όσον αφορά το άνοιγμα αυτής της μελλοντικής «ταξιδιωτικής φούσκας».

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ,η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν ανακοίνωσε ωστόσο την προσωρινή αναστολή άμεσα των πτήσεων που προέρχονται από την Ινδία, από όπου έχει φτάσει στη χώρα αυτές τις τελευταίες εβδομάδες η πλειονότητα των φορέων του νέου κορονοϊού.

Το πρόσωπο που διαγνώστηκε θετικό στον νέο κορονοϊό είναι φρουρός ασφάλειας που εργάζεται σε ξενοδοχείο στο οποίο τίθενται σε καραντίνα οι Νεοζηλανδοί που επιστρέφουν από το εξωτερικό.

Το νέο αυτό κρούσμα υπογραμμίζει τη δυσκολία να επιτραπούν εκ νέου τα ταξίδια χωρίς καραντίνα στη χώρα αυτή, η οποία δεν μετρά σχεδόν κανένα κρούσμα τοπικής μετάδοσης εδώ και μήνες.

Η «ταξιδιωτική φούσκα» αναμένεται να ανοίξει στις 19 Απριλίου, ήτοι περισσότερο από έναν χρόνο μετά το κλείσιμο των συνόρων της Νέας Ζηλανδίας λόγω της πανδημίας της COVID-19.

Η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία έχουν καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να θέσουν υπό έλεγχο την επιδημία, καταγράφοντας μόνο σποραδικά κάποιες εστίες μολύνσεων, οι οποίες τίθενται γρήγορα υπό έλεγχο επιβάλλοντας σύντομες τοπικές καραντίνες.

Οι αρχές δήλωσαν ωστόσο ότι στην περίπτωση εμφάνισης ενός κάποιου αριθμού κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, θα μπορούσαν να αναστείλουν το άνοιγμα της «ταξιδιωτικής φούσκας». Ως εκ τούτου οι κάτοικοι που θα αποφασίσουν να μεταβούν στη γειτονική χώρα θα μπορούσαν να βρεθούν ξαφνικά αναγκασμένοι να τηρήσουν μια δαπανηρή καραντίνα κατά την επιστροφή τους.

Η Νέα Ζηλανδία έχει σήμερα 95 ενεργά κρούσματα του νέου κορονοϊού –τον φρουρό ασφάλειας και 94 ανθρώπους που έφτασαν από το εξωτερικό και διαγνώσθηκαν θετικοί κατά την άφιξή τους. Όλοι έχουν τεθεί σε καραντίνα σε ειδικό κέντρο.

Η πλειονότητα των ανθρώπων που εξετάζονται και είναι θετικοί στον νέο κορονοϊό είναι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από την Ινδία μέσω Ντουμπάι.

Η Άρντερν διευκρίνισε ότι η αναστολή της εισόδου στην Νέα Ζηλανδία των ταξιδιωτών που φτάνουν από την Ινδία θα είναι σε ισχύ από τις 11 ως τις 28 Απριλίου.

Η αναστολή αυτή ισχύει για οποιονδήποτε βρισκόταν στην Ινδία στη διάρκεια των περασμένων 14 ημερών. Είναι η πρώτη φορά που η Νέα Ζηλανδία επεκτείνει οποιαδήποτε απαγόρευση εισόδου στη χώρα στους δικούς της πολίτες και κατοίκους.

Η Ινδία έχει καταγράψει 12,8 εκατομμύρια κρούσματα του νέου κορονοϊού, τα περισσότερα μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία. Τώρα αρχίζει να μάχεται κατά ενός θανατηφόρου δεύτερου κύματος της επιδημίας και αυτήν την εβδομάδα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σε ημερήσια βάση ξεπέρασε αυτόν που καταγραφόταν κατά την κορύφωση του πρώτου κύματος τον Σεπτέμβριο.

Ροή ειδήσεων

Advertisement