Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021
Connect with us

Διεθνή

Κρούσμα κορονοϊού εγχώριας μετάδοσης στη Νέα Ζηλανδία

Δημοσιεύθηκε

στις

Ενα κρούσμα κορονοϊού εγχώριας μετάδοσης ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας, δύο ημέρες μετά την απόφαση να ανοίξουν μια «ταξιδιωτική φούσκα» με την Αυστραλία, στην οποία οι πολίτες τους θα μπορούν να ταξιδέψουν ξανά.

Προς το παρόν δεν εξετάζεται η επιβολή lockdown στη μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας, το Όκλαντ, ούτε κάποια αλλαγή όσον αφορά το άνοιγμα αυτής της μελλοντικής «ταξιδιωτικής φούσκας».

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ,η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν ανακοίνωσε ωστόσο την προσωρινή αναστολή άμεσα των πτήσεων που προέρχονται από την Ινδία, από όπου έχει φτάσει στη χώρα αυτές τις τελευταίες εβδομάδες η πλειονότητα των φορέων του νέου κορονοϊού.

Το πρόσωπο που διαγνώστηκε θετικό στον νέο κορονοϊό είναι φρουρός ασφάλειας που εργάζεται σε ξενοδοχείο στο οποίο τίθενται σε καραντίνα οι Νεοζηλανδοί που επιστρέφουν από το εξωτερικό.

Το νέο αυτό κρούσμα υπογραμμίζει τη δυσκολία να επιτραπούν εκ νέου τα ταξίδια χωρίς καραντίνα στη χώρα αυτή, η οποία δεν μετρά σχεδόν κανένα κρούσμα τοπικής μετάδοσης εδώ και μήνες.

Η «ταξιδιωτική φούσκα» αναμένεται να ανοίξει στις 19 Απριλίου, ήτοι περισσότερο από έναν χρόνο μετά το κλείσιμο των συνόρων της Νέας Ζηλανδίας λόγω της πανδημίας της COVID-19.

Η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία έχουν καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να θέσουν υπό έλεγχο την επιδημία, καταγράφοντας μόνο σποραδικά κάποιες εστίες μολύνσεων, οι οποίες τίθενται γρήγορα υπό έλεγχο επιβάλλοντας σύντομες τοπικές καραντίνες.

Οι αρχές δήλωσαν ωστόσο ότι στην περίπτωση εμφάνισης ενός κάποιου αριθμού κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, θα μπορούσαν να αναστείλουν το άνοιγμα της «ταξιδιωτικής φούσκας». Ως εκ τούτου οι κάτοικοι που θα αποφασίσουν να μεταβούν στη γειτονική χώρα θα μπορούσαν να βρεθούν ξαφνικά αναγκασμένοι να τηρήσουν μια δαπανηρή καραντίνα κατά την επιστροφή τους.

Η Νέα Ζηλανδία έχει σήμερα 95 ενεργά κρούσματα του νέου κορονοϊού –τον φρουρό ασφάλειας και 94 ανθρώπους που έφτασαν από το εξωτερικό και διαγνώσθηκαν θετικοί κατά την άφιξή τους. Όλοι έχουν τεθεί σε καραντίνα σε ειδικό κέντρο.

Η πλειονότητα των ανθρώπων που εξετάζονται και είναι θετικοί στον νέο κορονοϊό είναι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από την Ινδία μέσω Ντουμπάι.

Η Άρντερν διευκρίνισε ότι η αναστολή της εισόδου στην Νέα Ζηλανδία των ταξιδιωτών που φτάνουν από την Ινδία θα είναι σε ισχύ από τις 11 ως τις 28 Απριλίου.

Η αναστολή αυτή ισχύει για οποιονδήποτε βρισκόταν στην Ινδία στη διάρκεια των περασμένων 14 ημερών. Είναι η πρώτη φορά που η Νέα Ζηλανδία επεκτείνει οποιαδήποτε απαγόρευση εισόδου στη χώρα στους δικούς της πολίτες και κατοίκους.

Η Ινδία έχει καταγράψει 12,8 εκατομμύρια κρούσματα του νέου κορονοϊού, τα περισσότερα μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία. Τώρα αρχίζει να μάχεται κατά ενός θανατηφόρου δεύτερου κύματος της επιδημίας και αυτήν την εβδομάδα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σε ημερήσια βάση ξεπέρασε αυτόν που καταγραφόταν κατά την κορύφωση του πρώτου κύματος τον Σεπτέμβριο.

Διεθνή

Ιταλία – Μετάλλαξη Όμικρον: «Το εμβόλιο λειτούργησε περίφημα» δηλώνει το πρώτο κρούσμα

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανεβαίνουν τα κρούσματα στην Ιταλία καθώς το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 12.932 κρούσματα και 47 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ ήδη έχει καταγραφεί ένα κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον.

Συνολικά, στην Ιταλία πραγματοποιήθηκαν 512.592 διαγνωστικά τεστ, το 2,5% από τα οποία προέκυψε θετικό. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας βρίσκονται 638 ασθενείς, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 4.964.

Στο μεταξύ, ο ιταλός μάνατζερ ο οποίος βρέθηκε θετικός στη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού μετά την επιστροφή του από ταξίδι στη Μοζαμβίκη, δήλωσε στη δημόσια ραδιοφωνία της Rai: «Είμαι ικανοποιημένος που εμβολιάσθηκα, διότι το εμβόλιο λειτούργησε περίφημα. Τόσο εγώ όσο και η οικογένειά μου, από το παιδί μας οκτώ ετών μέχρι τον παππού ογδόντα ενός, όλοι μας έχουμε μόνον ελαφρά συμπτώματα».

Ο πρώτος Ιταλός ασθενής στον οποίο διαγνώσθηκε η νέα παραλλαγή της Covid-19, βρίσκεται σε απομόνωση και, φυσικά, υπό συνεχή παρακολούθηση. Ο Φερντινάντο Ρούσο, τέλος, υπεύθυνος των νοσοκομείων της πόλης Καζέρτα, όπου ζει η συγκεκριμένη οικογένεια, επιβεβαίωσε ότι το ιικό φορτίο όλων των μελών της είναι χαμηλό και πως, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν λόγοι ιδιαίτερης ανησυχίας.

newsit.gr

Περισσότερα

Διεθνή

Έλον Μασκ: Νέο email στους εργαζόμενους της Tesla – Τι ζητά αυτήν τη φορά

Δημοσιεύθηκε

στις

Εν μέσω τεράστιων ουρών στα εμπορικά λιμάνια διεθνώς και τους αυξανόμενου κόστους αποστολής, ο επικεφαλής της Tesla, Έλον Μασκ, προέτρεψε την Παρασκευή, μέσω email, τους υπαλλήλους του, να αναζητήσουν τρόπους μείωσης του κόστους παράδοσης ηλεκτρικών οχημάτων στους πελάτες, αντί να επισπεύδουν τις παραγγελίες προκειμένου να πετύχουν τους στόχους πωλήσεων στο τέλος του τριμήνου.

Φέτος, η Tesla δυσκολεύτηκε να παραδώσει εγκαίρως νέα αυτοκίνητα στους πελάτες της στις ΗΠΑ. Ορισμένοι μάλιστα πελάτες της Tesla αντιμετώπισαν καθυστερήσεις μηνών στις παραδόσεις.

Όπως είναι ήδη γνωστό, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, δεν επιδίδεται μόνο σε παρορμητικές αναρτήσεις στο Twitter. Του αρέσουν επίσης τα email που απευθύνει στους εργαζόμενους της Tesla με τη χαρακτηριστική εισαγωγή «προς όλους».

Το αμερικανικό δίκτυο CNBC δημοσιεύει το e-mail του επικεφαλής της Tesla:

Από: Έλον Μασκ

Προς : Σε όλους

Θέμα: Παραδόσεις τετάρτου τριμήνου έναντι αποδοτικότητας κόστους

Ημερομηνία: 26 Νοεμβρίου 2021

Σύμφωνα με το email μου πριν από αρκετές εβδομάδες, η εστίασή μας αυτό το τρίμηνο θα πρέπει να είναι η ελαχιστοποίηση του κόστους των παραδόσεων αντί να δαπανώνται πολλά για υπερωρίες και προσωρινούς εργολάβους μόνο και μόνο για να φτάσουν τα αυτοκίνητα στο 4ο τρίμηνο.

Αυτό που συμβαίνει διαχρονικά είναι ότι σπριντάρουμε σαν τρελοί στο τέλος του τριμήνου για να αυξήσουμε τις παραδόσεις, αλλά στη συνέχεια οι παραδόσεις μειώνονται μαζικά τις πρώτες εβδομάδες του επόμενου τριμήνου. Στην πραγματικότητα, σε μια περίοδο έξι μηνών, δεν θα έχουμε παραδώσει επιπλέον αυτοκίνητα, αλλά θα έχουμε ξοδέψει πολλά χρήματα και θα έχουμε «καεί» για να επιταχύνουμε τις παραδόσεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες κάθε τριμήνου.

Θα έχουμε ακόμα ένα αρκετά μεγάλο κύμα παραδόσεων τις τελευταίες εβδομάδες του Δεκεμβρίου, καθώς δεν έχουμε ακόμη υψηλό όγκο παραγωγής ούτε στην Ευρώπη ούτε στο Τέξας, γεγονός που σημαίνει ότι πολλά αυτοκίνητα που βρίσκονται σε πλοία από την Κίνα με προορισμό την Ευρώπη και σε φορτηγά ή τρένα από την Καλιφόρνια με προορισμό την Ανατολική Ακτή θα φτάσουν προς το τέλος του τριμήνου, ωστόσο είναι η κατάλληλη στιγμή για να αρχίσουμε να μειώνουμε το κόστος των παραδόσεων προς όφελος ενός πιο σταθερού και αποτελεσματικότερου ρυθμού παραδόσεων. Η σωστή αρχή είναι να λαμβάνουμε αποτελεσματικά μέτρα σαν να μην είμαστε εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο και σαν να μην υπάρχει η έννοια «τέλος τριμήνου».

Παρόλα αυτά, οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί φέτος για την Tesla, φαινομενικά χωρίς προβλήματα καθυστερήσεις στις ημερομηνίες παράδοσης. Οι παραδόσεις οχημάτων, ανήλθαν σε 500.000 περίπου συνολικά για το 2020. Κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2021, η Tesla είχε ήδη αναφέρει παραδόσεις 627.350 οχημάτων.

Περισσότερα

Διεθνή

Η Μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται στον κόσμο – Χώρες επιβάλλουν απαγορεύσεις η μία μετά την άλλη

Δημοσιεύθηκε

στις

Το μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται στον κόσμο, με δύο νέα κρούσματα να εντοπίζονται σήμερα στην Αυστραλία και όλο και περισσότερες χώρες επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε μια προσπάθεια να προστατευθούν.

Το υπουργείο Υγείας της πιο πολυπληθούς πολιτείας της Αυστραλίας, της Νέας Νότιας Ουαλίας, ανακοίνωσε σήμερα ότι δύο ταξιδιώτες που έφτασαν χθες Σάββατο στο Σίδνεϊ από τον νότιο τμήμα της Αφρικής βρέθηκαν θετικοί στο στέλεχος Όμικρον.

Και οι δύο ήταν ασυμπτωματικοί, πλήρως εμβολιασμένοι κατά της covid-19 και έχουν τεθεί σε καραντίνα, σύμφωνα με τις αρχές. Άλλοι 12 επιβάτες της ίδιας πτήσης που επίσης προέρχονται από το νότιο τμήμα της Αφρικής μπήκαν σε απομόνωση, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν διαγνωστεί με covid-19, ενώ οι συνολικά 260 επιβαίνοντες στο αεροσκάφος – επιβάτες και πλήρωμα—έχουν λάβει εντολή να αυτοαπομονωθούν.

Και οι αρχές της Αυστρίας εξετάζουν σήμερα ένα ύποπτο κρούσμα, και συγκεκριμένα στο Τιρόλο.

Η μετάλλαξη Όμικρον εντοπίστηκε αρχικά στη Νότια Αφρικής και έκτοτε έχουν αναφερθεί κρούσματα στη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Βέλγιο, τη Μποτσουάνα, το Ισραήλ και το Χονγκ Κονγκ.

Advertisement
Βρετανία: Ίσως έχουμε περισσότερα κρούσματα
Και ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Σατζίντ Τζαβίντ δήλωσε σήμερα ότι ενδέχεται να υπάρχουν περισσότερα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού στη χώρα, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να ανασχέσει την εξάπλωσή του.

“Ενδέχεται να υπάρχουν περισσότερα κρούσματα και γι΄αυτό όταν επιβεβαιώσαμε αυτά τα δύο χθες, ένα στο Έσεξ και ένα στο Νότιγχαμ, αμέσως βεβαιωθήκαμε ότι εντοπίσαμε με ακρίβεια όλες τις επαφές τους. Επιπλέον διενεργούμε στοχευμένα διαγνωστικά τεστ και στις δύο περιοχές και στη συνέχεια προχωράμε στην αλληλούχηση του γονιδιώματος όλων των θετικών τεστ”, τόνισε ο Τζαβίντ μιλώντας στο BBC.

Φόβοι ότι θα είναι ανθεκτικό απέναντι στα εμβόλια
Το νέο αυτό στέλεχος, το οποίο έχει χαρακτηριστεί «στέλεχος ανησυχίας» από τον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας, έχει προκαλέσει όντως ανησυχία παγκοσμίως καθώς ενδέχεται να είναι ανθεκτικό στα εμβόλια και να παρατείνει την πανδημία του κορονοϊού, η οποία διαρκεί σχεδόν δύο χρόνια.

Η μετάλλαξη Όμικρον θεωρείται πιο μεταδοτική από προηγούμενες, αν και οι εδικοί ακόμη δεν γνωρίζουν αν προκαλεί πιο σοβαρή ή πιο ήπια νόσηση σε σχέση με άλλα στελέχη.

Πολλές χώρες έχουν ήδη επιβάλει ή σχεδιάζουν να επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς για κράτη του νότιου τμήματος της Αφρικής.

Απαγόρευση εισόδου στους αλλοδαπούς στο Ισραήλ – Περιορισμοί και σε άλλες χώρες
Υιοθετώντας τα πιο δραστικά μέτρα μέχρι στιγμής, το Ισραήλ ανακοίνωσε αργά χθες Σάββατο ότι απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός του όλων των αλλοδαπών, ενώ επαναφέρει σε λειτουργία μια τεχνολογία παρακολούθησης των προσώπων μέσω των κινητών τους τηλεφώνων προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του Όμικρον στη χώρα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ δήλωσε ότι η απαγόρευση εισόδου στη χώρα θα ισχύει για 14 ημέρες. Στο διάστημα αυτό οι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι θα υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι του στελέχους Όμικρον.

Αν και οι επιδημιολόγοι λένε πως ίσως είναι αργά για να ανακοπεί η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον μέσω των ταξιδιωτικών περιορισμών, πολλές χώρες – όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, ο Καναδάς, τα κράτη της ΕΕ, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Σαουδική Αραβία και η Ταϊλάνδη έχουν ανακοινώσει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις ή περιορισμούς για τα κράτη της νότιας Αφρικής.

Η Νότια Αφρική καταγγέλλει τους περιορισμούς
Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής κατήγγειλε χθες τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς επισημαίνοντας ότι είναι άδικοι και πιθανόν θα βλάψουν την οικονομία της, εκτίμησε μάλιστα ότι τιμωρείται για την επιστημονική της ικανότητα να εντοπίσει έγκαιρα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού.

Στη Βρετανία, όπου εντοπίστηκαν δύο κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον που σχετίζονταν με ταξίδια στο νότιο τμήμα της Αφρικής, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης του στελέχους, περιλαμβανομένης της υποχρέωσης όλων όσοι φτάνουν στη χώρα να υποβάλλονται σε τεστ PCR.

Οι αρχές του γερμανικού κρατιδίου της Βαυαρίας επίσης ανακοίνωσαν δύο κρούσματα του στελέχους Όμικρον χθες.

Στην Ιταλία το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας επεσήμανε ότι ένα κρούσμα του νέου στελέχους εντοπίστηκε στο Μιλάνο σε ένα πρόσωπο που επέστρεψε από τη Μοζαμβίκη.

«Περιορισμοί δεν συμβάλλουν στην ανάσχεση»
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας του Μεξικού Ούγο Λόπες Γκατέλ δήλωσε ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν συμβάλουν στην ανάσχεση της εξάπλωσης του νέου παραλλαγμένου στελέχους, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα που έλαβαν κάποιες χώρες «δυσανάλογα».

«Δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο μολυσματικό ή ότι ξεφεύγει από την ανοσία των εμβολίων. (Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί) επηρεάζουν την οικονομία και την ευημερία των πολιτών», επεσήμανε σε ανάρτησή του στο Twitter χθες Σάββατο.

Η μετάλλαξη Όμικρον εμφανίστηκε σε μια περίοδο που πολλές χώρες στην Ευρώπη ήταν ήδη αντιμέτωπες με άνοδο των κρουσμάτων κορονοϊού, με κάποιες από αυτές να έχουν επαναφέρει περιορισμούς στις κοινωνικές επαφές σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την εξάπλωση της πανδημίας.

Ανισότητα στη διάθεση των εμβολίων
Εξάλλου η νέα παραλλαγή έφερε ξανά στο προσκήνιο τις τεράστιες ανισότητες στα ποσοστά εμβολιασμού κατά της covid-19 σε όλο τον κόσμο. Την ώρα που πολλές ανεπτυγμένες χώρες έχουν αρχίσει να χορηγούν στους κατοίκους τους τρίτη, ενισχυτική δόση εμβολίου, λιγότερο από το 7% των κατοίκων των χωρών με χαμηλό εισόδημα έχει λάβει μία πρώτη δόση εμβολίου, σύμφωνα με ιατρικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Ο Σεθ Μπέρκλι, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του μηχανισμού GAVI ο οποίος μαζί με τον ΠΟΥ έχει ξεκινήσει την πρωτοβουλία COVAX με στόχο να υπάρξει πιο δίκαιη κατανομή των εμβολίων της covid-19, δήλωσε ότι η πρόσβαση στα εμβόλια είναι ζωτικής σημασίας για να αποφευχθεί η εμφάνιση νέων παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού.

«Αν και πρέπει να μάθουμε περισσότερα για το Όμικρον, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι για όσο διάστημα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Γης δεν έχει εμβολιαστεί θα εμφανίζονται παραλλαγμένα στελέχη και η πανδημία θα συνεχίσει να παρατείνεται», τόνισε.

NEWSIT.GR

Περισσότερα
ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα