Κυριακή 25 Ιουλίου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Η ιστορία δεν αλλάζει-Επιστολή Θ. Παπαδόπουλου στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό και στον Πρόεδρο της Βουλής 

Δημοσιεύθηκε

στις

Την ανάγκη επιβεβαίωσης μιας ενιαίας και συμπαγούς στάσης της πολιτειακής, πολιτικής αλλά και της εκκλησιαστικής ηγεσίας της χώρας για την διαφύλαξη της ιστορικής αλήθειας του 1821 και την απομόνωση όσων επιχειρούν να την παραποιήσουν, επισημαίνει ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος σ’ επιστολή του που εστάλη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό, στον Πρόεδρο της Βουλής, στους Αρχηγούς των κομμάτων και στην Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Ο κ. Παπαδόπουλος κοινοποίησε την επιστολή του και στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο.
Όπως υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Καλαβρύτων «η Ιστορία μας δεν τροποποιείται, δεν παραποιείται, δεν διαστρεβλώνεται και δεν επικαιροποιείται κατά το δοκούν και ανάλογα με τις περιστάσεις κάθε εποχής ή συγκυρίας. Και η Ιστορία μας έχει γράψει, με τον πιο αδιάσειστο και τεκμηριωμένο τρόπο, ότι η πρώτη πόλη της χώρας που απελευθερώθηκε από συντεταγμένες επαναστατικές δυνάμεις, απ’ τον τουρκικό ζυγό, στις 21 Μάρτη 1821, ήταν η πόλη των Καλαβρύτων».
Και προσθέτει: «Στις 17 Μαρτίου του 1821, οι συγκεντρωμένοι στην Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας, πρόκριτοι, οπλαρχηγοί, καπεταναίοι και πλήθος αγωνιστών που είχαν συρρεύσει με αφορμή την εορτή του Αγίου Αλεξίου, πολιούχου της πόλης των Καλαβρύτων, ορκίστηκαν ενώπιον του Επισκόπου Παλαιών Πατρών Γερμανού στο παραπέτασμα της Ωραίας Πύλης, που έγινε το Ιερό Λάβαρο του Αγώνα και άρχισαν την πολιορκία της πόλης των Καλαβρύτων, την οποία απελευθέρωσαν στις 21 Μάρτη του 1821. Η ιστορική αλήθεια δεν μπαίνει σε καμία λογική διαπραγμάτευσης. Είναι μία και ακέραια, στέρεα και ζώσα, μακριά από πιθανολογήσεις, εκτιμήσεις και αυθαίρετες ερμηνείες. Και αυτή την αλήθεια έχουμε χρέος, οι πάντες και διαρκώς, να διαφυλάττουμε, να υπερασπιζόμαστε και να μεταλαμπαδεύουμε στις επόμενες γενιές».
ΑΝΑΠΑΝΤΕΧΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ
Στην επιστολή του ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει, επίσης, ότι «φέτος, με αφορμή την αναπάντεχη υποβάθμιση του Λαβάρου της Αγίας Λαύρας στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα, αναζωπυρώθηκαν κινήσεις που αποσκοπούν στην πλαστογράφηση των ιστορικών γεγονότων. Κινήσεις που, απρεπώς και με ασέβεια στις ιστορικές μας παρακαταθήκες, επιχείρησαν και επιχειρούν να υποβιβάσουν δυο από τις κορυφαίες στιγμές της ελληνικής Ιστορίας. Την απελευθέρωση των Καλαβρύτων, ως πρώτης πόλης στην Ελλάδα που εξεγέρθηκε και αποτίναξε τον ζυγό και την έναρξη της Επανάστασης στην Αγία Λαύρα. Θα έλεγα ότι αυτές οι κινήσεις, που συμπίπτουν και με τα 200 χρόνια απ’ την Εθνική Παλιγγενεσία, είναι γραφικές και ανάξιες προσοχής, αν δεν συνοδεύονταν από την προβολή τους σε κεντρικά μέσα ενημέρωσης, μη εξαιρουμένης και της δημόσιας τηλεόρασης. Κινήσεις προσβλητικές όχι μόνο προς τα Καλάβρυτα, αλλά κυρίως προς την ιστορική πραγματικότητα και αλήθεια».
OMOΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κάνει αναφορά και στην πρόσφατη κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων. Όπως αναφέρει, «το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλαβρύτων, σε κατεπείγουσα συνεδρίαση του τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021, ομοφώνως κατέληξε στην απόφαση να διαβιβαστεί στην πολιτειακή, πολιτική και εκκλησιαστική ηγεσία της χώρας η ανάγκη μιας ενιαίας και συμπαγούς αντίδρασης απέναντι σε φαινόμενα που αποβλέπουν στην αλλοίωση της Ιστορίας μας. Το Λάβαρο της Αγίας Λαύρας, το Πανελλήνιο Ηρώο Εθνικής Παλιγγενεσίας στο απέναντι της Ιεράς Μονής λόφο, η φλόγα που σήμερα καίει στο ακοίμητο καντήλι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, το φως του οποίου μεταφέρθηκε με λαμπαδηδρομία από την καντήλα της Αγίας Λαύρας κατά την ημέρα των αποκαλυπτηρίων του μνημείου την 25η Μαρτίου 1932, είναι σύμβολα ταυτισμένα με την Εθνική μας Παλιγγενεσία, είναι κομμάτια της ψυχής του Έθνους μας, που δεν επιτρέπεται και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν και για κανένα σκοπό να βεβηλώσει. Και είμαι απολύτως βέβαιος ότι σ’ αυτό το χρέος μας, στο χρέος της διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης και αλήθειας, στην υπεράσπιση των ιστορικών γεγονότων που η επιστήμη της Ιστορίας έχει τεκμηριώσει και τα οποία έχουν εντυπωθεί βαθιά στη συνείδηση κάθε Έλληνα, σε κάθε γωνιά της γης, θα σας έχουμε συνοδοιπόρους, συμπαραστάτες και στην πρώτη γραμμή».
ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Στην επιστολή του ο κ. Παπαδόπουλος καταλήγει ως εξής: «Τα Καλάβρυτα και όλος ο Ελληνισμός δεν ζητούν κάτι περισσότερο απ’ την διαφύλαξη και προάσπιση της καταγεγραμμένης και επιστημονικά τεκμηριωμένης Ιστορίας του Έθνους μας. Την επιβεβαίωση της ενιαίας στάσης όλων μας έναντι όσων, διακόσια χρόνια μετά, επιχειρούν να θαμπώσουν την ιστορική αλήθεια, συνείδηση και μνήμη. Στο πλαίσιο αυτό, η δική σας συνδρομή, μ’ ενέργειες συμβατές και ευθύγραμμες της ιστορικής αλήθειας και δικαίωσης των Αγωνιστών του 1821, θα είναι πολύτιμη ώστε ν’ απομονωθούν, άπαξ δια παντός, οι φωνές που επιδιώκουν να μεταστρέψουν με ανακρίβειες την Ιστορία, παραβλέποντας ότι οι ανακρίβειες δεν γράφουν Ιστορία. Την Ιστορία την γράφουν τα γεγονότα. Και τα Καλάβρυτα είναι η αρχή του 1821. Η Ιστορία δεν αλλάζει, σε πείσμα όσων πιστεύουν το αντίθετο».

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ο Κώστας Πελετίδης αποχαιρετά τον Σάκη Μουστάκα

Δημοσιεύθηκε

στις

Μετά την είδηση της απώλειας του Προέδρου του Σκαγιοπούλειου Ιδρύματος και πρώην Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Πατρέων, Σάκη Μουστάκα, ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετάμε τον Σάκη Μουστάκα που έδωσε με γενναιότητα και περισσή αξιοπρέπεια την άνιση μάχη με την ασθένεια από την οποία τελικά νικήθηκε κι έφυγε πολύ νωρίς από κοντά μας.
Ο σύντροφος Σάκης Μουστάκας υπήρξε σεμνός αγωνιστής και υπηρέτησε το λαό της Πάτρας ως Δημοτικός Σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και ως Πρόεδρος του Σκαγιοπούλειου Ιδρύματος στο οποίο η προσφορά του ήταν σημαντική.
Βρισκόταν πάντα, ως άνθρωπος και ως γιατρός, στο πλευρό των συμπολιτών και ιδιαίτερα στο πλευρό των ανέργων, των οικονομικά αδύναμων κι ανήμπορων.
Προσωπικά έχασα ένα φίλο, ένα καλό συναγωνιστή, έναν καλό άνθρωπο όπως τον χαρακτηρίζουν κι όλοι όσοι τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του.
Θα τον θυμόμαστε πάντα για την ανθρωπιά του και το χαμόγελό του.
Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στη σύζυγό του Άννα, στα παιδιά του, στους φίλους και στους συναγωνιστές του»

ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ
Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Αδέρφια “έφυγαν” από τη ζωή με διαφορά λίγων ωρών

Δημοσιεύθηκε

στις

Με διαφορά λίγων ωρών, “έφυγαν” από τη ζωή το απόγευμα του Σαββάτου δύο αδέρφια.

ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

Η οικογενειακή τραγωδία εκτυλίχθηκε αρχικά στην Ταραμπούρα, όπου ο 81χρονος αυτοπυροβολήθηκε, βάζοντας τέρμα στη ζωή του σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ και ολοκληρώθηκε το απόγευμα της ίδιας ημέρας με τον 58χρονο αδερφό του να χάνει τη μάχη που έδινε με τον καρκίνο, νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: “Ψώνιζαν” από υπεραγορά τροφίμων-Συνελήφθησαν δύο γυναίκες που αφαίρεσαν προϊόντα

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνελήφθησαν, χθες το απόγευμα, στην Πάτρα, από αστυνομικούς του
Τμήματος Άμεσης Δράσης Πατρών, δύο ημεδαπές γυναίκες, οι οποίες
αφαίρεσαν από υπεραγορά τροφίμων συνολικής αξίας 104 ευρώ.

ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

Οι δράστιδες απέκρυψαν τα προϊόντα στις τσάντες τους και αποπειράθηκαν
να εξέλθουν του καταστήματος, χωρίς να ολοκληρώσουν την πράξη τους,
διότι έγιναν αντιληπτές από τον υπεύθυνο του καταστήματος.

Από την έρευνα των αστυνομικών προέκυψε ότι οι δράστιδες πριν από ένα
μήνα, στο ίδιο κατάστημα είχαν αφαιρέσει με την ίδια μεθοδολογία διάφορα
προϊόντα συνολικής αξίας 121 ευρώ.

Περισσότερα
GOODYS
ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα