Τρίτη 18 Μαΐου 2021
Connect with us

Ελλάδα

O Φίλιππος, ο γιος του Ανδρέα της Ελλάδος

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Στις 10 Ιουνίου ο πρίγκιπας Φίλιππος θα συμπλήρωνε 100 χρόνια ζωής. Τελικά, έφυγε από τη ζωή στα 100… παρά δύο μήνες. Και με τον θάνατό του κλείνει ένα ακόμα κεφάλαιο, όχι μόνο της βρετανικής αλλά και της ελληνικής ιστορίας.

Γεννήθηκε στο Μον Ρεπό της Κέρκυρας το 1921 ως «Φίλιππος της Ελλάδας και της Δανίας» και ήταν γιος του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και της πριγκίπισσας Αλίκης του Μπάτενμπεργκ. Στη σκιά της μικρασιατικής καταστροφής και μόλις 18 μηνών, φυγαδεύτηκε με την οικογένειά του στην Ευρώπη. Αρχικά στο Παρίσι και μετά, ως εσώκλειστος σε σχολεία της Βρετανίας και της Γερμανίας. Κατετάγη στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, μετείχε ναυμαχίες στην Ελλάδα (τιμήθηκε και από το ελληνικό κράτος γι’ αυτές) και κάπου στα 18 του, συνάντησε την Ελισάβετ και την ερωτεύτηκε. Η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας δεν τον… καλοέβλεπε. Ήταν ένας «γαλαζοαίματος χωρίς βασίλειο». Τελικά, παντρεύτηκαν μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1947. Και από το 1952, που η Ελισάβετ πήρε στο στέμα, βρέθηκε στο πλευρό μιας βασίλισσας… Στην Ελλάδα βρέθηκε μόνο άλλη μία φορά, το 1938, για να επισκεφθεί τη μητέρα του. Λέγεται πως δεν συμπάθησε ποτέ την Ελλάδα γιατί αδίκησαν τον πατέρα του και παραλίγο να τον εκτελέσουν λόγω της μικρασιατικής καταστροφής. Ποιος ήταν όμως ο πατέρας του; Ο πρίγκιπας Ανδρέας, γιος του Βασιλιά Γεωργίου Α΄ και της Βασίλισσας Όλγας, που φοίτησε στη Σχολή Ευελπίδων, έλαβε μέρος τους Βαλκανικούς Πολέμους και στην Μικρασιατική Εκστρατεία. Συνελήφθη μετά την επανάσταση του Πλαστήρα ενώ είχε προηγηθεί η δίκη και η εκτέλεση των «έξι», καταδικάστηκε σε θάνατο όμως η απόφαση δεν εκτελέστηκε με παρέμβαση της Βρετανίας και η ποινή μετατράπηκε σε «ισόβια υπερορία», δηλαδή εξορία. Έτσι, βρέθηκε στο Παρίσι και στη νότια Γαλλία όπου ουσιαστικά πέρασε και το υπόλοιπο της ζωής του. Πέθανε τον Δεκέμβριο του 1944 σε ένα ξενοδοχείο του Μόντε Κάρλο από ανακοπή καρδιάς. Η σορός του ετάφη στο βασιλικό κοιμητήριο του Τατοϊου…

 

 

Ελλάδα

Ένα αντίσωμα συνδέει τις θρομβώσεις του 35χρονου στην Κρήτη με τον εμβολιασμό του

Δημοσιεύθηκε

στις

Το θέμα του 35χρονου άνδρα που έπαθε δύο φορές θρόμβωση μετά τον εμβολιασμό του κατά του κορονοϊού, συζητήθηκε και στην εθνική επιτροπή εμβολιασμών αλλά και στην επιτροπή της φαρμακοεπαγρυπνισης,

Σύμφωνα με το Open, εντοπίστηκαν αντισώματα κατά του αιματοπεταλιακού παράγοντα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτό είναι το χαρακτηριστικό του σπάνιου συνδρόμου θρόμβωσης και αιμορραγίας, που μπορεί να δημιουργηθεί από το εμβόλιο της AstraZene

 

Πρέπει πάντως να ολοκληρωθεί ο κλινικός έλεγχος και να αποφανθεί η επιτροπή της φαρμακοεπαγρύπνησης για το περιστατικό. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν όλα τα παραπάνω, η συσχέτιση του εμβολίου δηλαδή με τις θρομβώσεις του άνδρα, η περίπτωση του 35χρονου θα είναι η δεύτερη περίπτωση με αυτό το πολύ σπάνιο σύνδρομο στη χώρα μας, ανάμεσα σε 900.000 εμβολιασμούς που έχουν γίνει με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

www.newsit.gr

Περισσότερα

Ελλάδα

Παγώνη: Δεν αποκλείουμε ένα εμβόλιο επειδή έχει 0,02% πιθανότητα για παρενέργειες

Δημοσιεύθηκε

στις

Καθησυχαστική ήταν στο LIVE NEWS η Ματίνα Παγώνη όσον αφορά στις παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca.

H κ. Παγώνη ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ακόμα τεκμηριωμένα επιστημονικά στοιχεία ότι οι παρενέργειες σχετίζονται με το εν λόγω εμβόλιο και τόνισε πως

δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ένα εμβόλιο, επειδή απλά και μόνο έχει 0,02% πιθανότητα για παρενέργειες. Η ίδια η νόσος Covid-19 σχετίζεται με θρομβώσεις σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό, της τάξης του 25%.

Ξεκινούν και πάλι τα τακτικά χειρουργεία

Επιπλέον, η κ. Παγώνη ανέφερε ότι από σήμερα ξεκινούν και πάλι τα τακτικά χειρουργεία στα νοσοκομεία. Τα χειρουργεία αυτά είχαν μείνει πολύ πίσω εξαιτίας της πανδημίας.

Τέλος, το Θριάσιο, ο Ερυθρός Σταυρός και το Σισμανόγλειο – τα οποία ήταν νοσοκομεία μόνο για κορωνοϊό – μπαίνουν σιγά σιγά και αυτά στις εφημερίες.

www.newsit.gr

 

Περισσότερα

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για όσους υπηρετούν στις ΕΜΑΚ της Πυροσβεστικής

Δημοσιεύθηκε

στις

Υποχρεωτικός καθίσταται ο εμβολιασμός στις ΕΜΑΚ της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με έγγραφο που υπογράφει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Δ. Κολoκούρης κι έφερε στη δημοσιότητα ο Radio North 98.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των ανδρών που υπηρετούν στις Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κοινοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι με το υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου «28550 Φ 215.2» έγγραφο.

Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι «μετά την κοινοποίηση της παρούσας διαταγής (σ.σ. στις ΕΜΑΚ) θα υπηρετούν σ’ αυτές υποχρεωτικά μόνο όσοι υπάλληλοι έχουν προβεί στο σχετικό εμβολιασμό».

Με το ίδιο έγγραφο καλούνται τα στελέχη των ΕΜΑΚ που δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά το επιθυμούν, να το πράξουν ως τις 11 Ιουνίου με την ειδοποίηση ότι σε αντίθετη περίπτωση θα αντικατασταθούν από άλλα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας
, που θα έχουν ολοκληρώσει των εμβολιασμό τους.

Καλούνται δε οι διοικήσεις των ΕΜΑΚ, να ενημερώσουν ως τις 21 Μαΐου το Αρχηγείο, ποια στελέχη τους έχουν προβεί στον εμβολιασμό τους, ποια στελέχη έχουν κινήσει τη διαδικασία να εμβολιαστούν και ποια στελέχη δεν έχουν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους.

Όπως εξήγησαν στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος στο protothema.gr στις 8 μονάδες της ΕΜΑΚ υπηρετούν 400 άτομα- δύο εξ αυτών γυναίκες. Στη συγκεκριμένη υπηρεσία, ο εμβολιασμός για μια σειρά ασθενειών ήταν πάντοτε υποχρεωτικός για λόγους επιχειρησιακής ετοιμότητας με δεδομένο ότι ανάλογα με τις ανάγκες μπορεί να βρεθούν σε όλο τον κόσμο: Στελέχη της ΕΜΑΚ έχουν πάει στην Ινδία, στα Πουκέ και αλλού, όπου υπήρξε ανάγκη διεθνούς συνδρομής στην αντιμετώπιση καταστροφών. Ηδη, σχεδόν όλοι οι υπηρετούντες στην ΕΜΑΚ είτε έχουν εμβολιασθεί, είτε έχουν δρομολογήσει τον εμβολιασμό τους. Όσοι τυχόν δεν θελήσουν, τελικά, να εμβολιασθούν κατά της covid, θα πρέπει να μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος.

Όπως ειναι γνωστό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ανοίξει την συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών- μετά από την διαπίστωση ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων νοσηλευτών και νοσηλευτριών είναι χαμηλό. Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι η σχετική συζήτηση θα ξεκινήσει το φθινόπωρο.

www.protothema.gr

Περισσότερα
EKO
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement
Coffe Island

Αυτή την εβδομάδα