Τρίτη 18 Μαΐου 2021
Connect with us

Ελλάδα

Κορωνοϊός : Επιστήμονες ετοιμάζουν πόσιμο… εμβόλιο σε κάψουλα

Δημοσιεύθηκε

στις

Τη στιγμή που δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως αναμένουν το ραντεβού τους (ή το διπλό ραντεβού τους) για το σωτήριο «τσίμπημα» ενάντια στην ιογενή απειλή των ημερών μας, τον νέο κοροναϊό (που σε λίγο θα θεωρείται πλέον… παλιός, τόσον καιρό που συνεχίζει να μας ταλαιπωρεί), στα εργαστήρια ετοιμάζεται η επόμενη ημέρα στον τρόπο χορήγησης των εμβολίων ενάντια στον SARS-CoV-2, η οποία υπόσχεται να καταργήσει την ανάγκη για τσιμπήματα!

Εμβόλια… να τα πιεις με το ποτήρι σε μορφή κάψουλας ή εμβόλια σε μορφή ρινικού σπρέι, τα οποία στοχεύουν στο να πούμε «αντίο» στις βελόνες.

Και όχι μόνο αυτό: οι επιστήμονες που βρίσκονται πίσω από την ανάπτυξη αυτών των… μη παρεμβατικών εμβολίων υποστηρίζουν ότι τα σκευάσματά τους εμφανίζουν πολλά και ουσιώδη πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τα υπάρχοντα ενέσιμα εμβόλια: εκτός του ότι δεν απαιτούν ειδικές συνθήκες φύλαξης (κοινώς, τέρμα στην ανάγκη για ψύξη ή βαθιά κατάψυξη – θυμάστε προφανώς τα ειδικά μηχανήματα που χρειαζόταν να προμηθευθεί και η χώρα μας για τη συντήρηση των ευαίσθητων mRNA εμβολίων σε θερμοκρασίες -70 βαθμών Κελσίου), ούτε εξειδικευμένο προσωπικό για τη χορήγησή τους, προσφέρουν και διαφορετικού τύπου, πρώτης γραμμής ανοσία, άκρως σημαντική για να μπει νωρίς «φρένο» στον ιό προτού επιτελέσει το καταστροφικό έργο του σε όργανα όπως οι πνεύμονες και το έντερο.

Μια από τις κύριες ομάδες που προσπαθούν να προσφέρουν στον παγκόσμιο πληθυσμό τα νέα πόσιμα εμβόλια είναι αυτή του καθηγητή Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Βίρτσμπουργκ στη Γερμανία Τόμας Ρούντελ, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει την προκλινική ανάπτυξη εμβολίου για τον SARS-CoV-2 που θα λαμβάνεται σε μορφή κάψουλας.

Ο καθηγητής Ρούντελ μιλάει στο ΒΗΜΑ-Science για την έρευνά του που ελπίζει ότι θα οδηγήσει στα κορωνο-εμβόλια του μέλλοντος και δηλώνει ότι αν οι προκλινικές μελέτες στεφθούν με επιτυχία, τότε οι κλινικές μελέτες του εμβολίου του θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες.

Εμπνευση και υπάρχουσα εμπειρία
Ποια είναι η σύλληψη πίσω από το εμβόλιο των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Βίρτσμπουργκ οι οποίοι συνεργάζονται για την ανάπτυξή του με τη γερμανική βιοφαρμακευτική εταιρεία Aeterna Zentaris GmbH; Οπως εξηγεί ο δρ Ρούντελ, «εργαζόμαστε με την ομάδα μου εδώ και αρκετό καιρό επάνω σε από του στόματος εμβόλια ενάντια σε διαφορετικά παθογόνα. Η ιδέα σχετικά με ένα από του στόματος εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό μού ήλθε πριν από έναν χρόνο, στην αρχή της πανδημίας. Οταν μάλιστα συνειδητοποίησα ότι πολλές φτωχότερες χώρες που πλήττονται σοβαρά από την πανδημία πιθανώς δεν θα έχουν τόσο εύκολα πρόσβαση σε εμβόλια ούτε δυνατότητα για συντήρησή τους σε ειδικές συνθήκες, σκέφτηκα ότι μια πιθανή λύση στο πρόβλημα για τις χώρες αυτές – και όχι μόνο – θα ήταν το να προσφέρουμε ένα σταθερό και εύκολο στη χρήση εμβόλιο στον πληθυσμό».

Η επόμενη σκέψη του δρος Ρούντελ, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ήταν να ακολουθήσει μια προσέγγιση που εφαρμόζεται ενάντια στον τυφοειδή πυρετό, για τον οποίο κυκλοφορούν από του στόματος εμβόλια εδώ και χρόνια. «Η συγκεκριμένη προσέγγιση έχει δοκιμαστεί εκατομμύρια φορές, όσα είναι και τα εκατομμύρια άτομα που έχουν λάβει επί δεκαετίες το από του στόματος εμβόλιο για τον τυφοειδή πυρετό, το οποίο βασίζεται σε ένα συγκεκριμένο βακτηριακό στέλεχος, το Salmonella Typhi Ty21a. Πρόκειται για ένα εμβόλιο ασφαλές και πολύ καλά ανεκτό».

Σχεδιασμός ακριβείας
Σε αυτό ακριβώς το βακτηριακό στέλεχος βασίστηκε και η ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Βίρτσμπουργκ προκειμένου να αναπτύξει το «πόσιμο εμβόλιο» ενάντια στον SARS-CoV-2. Με μια σημαντική τροποποίηση όμως, διευκρινίζει ο καθηγητής: «Εχουμε προγραμματίσει τα βακτήρια ώστε να παράγουν αντιγόνα του SARS-CoV-2». Τα βακτήρια κλείνονται μέσα σε μια ειδική κάψουλα, η οποία τα προστατεύει από την επίθεση που θα δεχθούν από τα γαστρικά οξέα όταν φθάσουν στο στομάχι. Στόχος είναι η κάψουλα να περνά άθικτη από τις «συμπληγάδες» του στομάχου και να ταξιδεύει ως το λεπτό έντερο, όπου, με βάση την επιστημονική προσέγγιση του δρος Ρούντελ και των συνεργατών του, τα βακτήρια παρουσιάζουν τα αντιγόνα στο ανοσοποιητικό σύστημα της περιοχής. «Εξειδικευμένα κύτταρα στα εντερικά τοιχώματα εξασφαλίζουν ότι τα ανοσοκύτταρα εγκολπώνουν τα βακτήρια και τα αντιγόνα και τα μεταφέρουν βαθιά στον λεμφικό ιστό» περιγράφει ο καθηγητής και προσθέτει ότι εκεί ενεργοποιούνται πλέον και άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα Β και Τ κύτταρα, τα οποία ξεκινούν την ανοσολογική απόκριση.

Θωράκιση βλεννογόνων
Ο καθηγητής ελπίζει ότι η ανοσολογική απόκριση που θα παράγεται θα είναι τόσο ισχυρή ώστε όλες οι βλεννώδεις μεμβράνες (ή αλλιώς βλεννογόνοι, οι στιβάδες ιστού που επενδύουν τα κοίλα όργανα αλλά και τις κοιλότητες του σώματος που έρχονται σε επαφή με το περιβάλλον) θα τίθενται σε συναγερμό. Με τον τρόπο αυτόν ο κορωνοϊός θα «συλλαμβάνεται» και θα εξολοθρεύεται σε αυτές τις «πύλες εισόδου» μην έχοντας το περιθώριο να διεισδύσει πιο βαθιά στα κύτταρα ευάλωτων απέναντί του οργάνων όπως ο πνεύμονας και το έντερο. Να εξηγήσουμε σε αυτό το σημείο ότι οι βλεννώδεις μεμβράνες περιέχουν υψηλά επίπεδα ανοσοσφαιρίνης Α, μιας πρωτεΐνης του ανοσοποιητικού συστήματος η οποία διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού από ιούς του αναπνευστικού.

Οι ερευνητές θεωρούν λοιπόν ότι η ενεργοποίηση αυτού του ισχυρού «όπλου» του ανοσοποιητικού συστήματος θα σταματήσει τον ιό νωρίς, προτού «σπείρει» την καταστροφή στους πνεύμονες και σε άλλα όργανα.

Aυτή η «πρώτης γραμμής» ανοσία αποτελεί και το μεγάλο πλεονέκτημα του από του στόματος εμβολίου για τον SARS-CoV-2, σύμφωνα με τον δρα Ρούντελ: «Τα υπάρχοντα εμβόλια για τον νέο κορωνοϊό δεν προκαλούν αυτόν τον τύπο της ανοσολογικής απόκρισης. Το από του στόματος εμβόλιο εκτός του ότι είναι πολύ σταθερό προκαλεί ανοσολογική απόκριση τέτοια η οποία προστατεύει τις βλεννώδεις επιφάνειες στον πνεύμονα ή στο έντερο και έτσι πιθανώς θα μπορούσε να αποτρέψει τη μόλυνση αυτών των ιστών εξαρχής αντί να χρειάζεται η εξουδετέρωση του ιού μετά τη μόλυνση των ιστών πιο βαθιά στα όργανα και τον πολλαπλασιασμό του εντός τους».

Δικλίδα ασφαλείας για τις μεταλλάξεις
Μάλιστα η ερευνητική ομάδα έχει λάβει υπόψη της κατά την ανάπτυξη του πόσιμου εμβολίου της το μεγάλο «αγκάθι» των ημερών, που δεν είναι άλλο από τα μεταλλαγμένα στελέχη του νέου κορωνοϊού, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Ετσι έχει δημιουργήσει μια «δικλίδα ασφαλείας»: τα βακτήρια που χρησιμοποιούνται στο εμβόλιο παράγουν όχι ένα αλλά δύο αντιγόνα. Αν το ένα αντιγόνο προσφέρει σχετικώς αδύναμη ανοσολογική απόκριση, το δεύτερο αντιγόνο το οποίο βασίζεται σε ένα γονίδιο που έχει φανεί ότι μεταλλάσσεται σπανίως, χρησιμεύει ως μια επιπλέον «άγκυρα» που εξασφαλίζει πιο ισχυρή, ευρεία ανοσοαπόκριση.

Ενα επίσης σημαντικό πλεονέκτημα του από του στόματος εμβολίου είναι ότι θα είναι φθηνότερο σε σύγκριση με τα υπάρχοντα, επισημαίνει ο δρ Ρούντελ. Διαβάζοντας βέβαια για τόσα πλεονεκτήματα, εύλογο είναι το ερώτημα σχετικά με το αν υπάρχουν και μειονεκτήματα ή προκλήσεις στην… πόσιμη διαδικασία εμβολιασμού. Σύμφωνα με τον καθηγητή, «το κύριο εμπόδιο στην ανάπτυξη από του στόματος εμβολίων είναι εν μέρει το ίδιο ακριβώς που ισχύει και σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη κάθε εμβολίου: πρόκειται για τη σωστή επιλογή του αντιγόνου για χρήση στο εμβόλιο. Η συνεχής ανάδυση νέων μεταλλαγμένων στελεχών του ιού καθιστά αυτή την επιλογή μια πραγματικά μεγάλη πρόκληση. Για τον λόγο αυτόν και στο εμβόλιό μας χρησιμοποιούμε περισσότερα από ένα αντιγόνα ώστε να υπάρχει εναλλακτική σε περίπτωση που ένα αντιγόνο δεν θα προκαλεί επαρκή ανοσολογική απόκριση εξαιτίας των μεταλλάξεων του ιού». Μια άλλη μεγάλη πρόκληση της προσέγγισης που… πίνεται είναι «το να προστατευθεί το εμβόλιο από το όξινο περιβάλλον του στομάχου έως ότου φθάσει στο έντερο. Αυτό επιτυγχάνεται με την τοποθέτησή του στην ειδική κάψουλα. Κατά τα άλλα, δεν θεωρώ ότι υπάρχουν μειονεκτήματα στο από του στόματος εμβόλιο σε σύγκριση με τα υπάρχοντα ενέσιμα εμβόλια».

Σε κάθε περίπτωση, παρά την πίστη του στις δυνατότητες του από του στόματος εμβολίου, ο καθηγητής τονίζει ότι αυτή τη στιγμή η έρευνα σχετικά με αυτό βρίσκεται σε προκλινικό στάδιο – μετά την ολοκλήρωσή της η γερμανική βιοφαρμακευτική εταιρεία με την οποία συνεργάζεται το Πανεπιστήμιο του Βίρτσμπουργκ θα είναι η υπεύθυνη για τη διεξαγωγή των κλινικών δοκιμών που θα ακολουθήσουν. Η Aeterna Zentaris διαθέτει πάντως σημαντική εμπειρία σε από του στόματος εμβόλια καθώς έχει αναπτύξει με παρόμοια διαδικασία εμβόλιο για τον καρκίνο του προστάτη, το οποίο έχει ήδη λάβει έγκριση για κλινικές δοκιμές. Ο δρ Ρούντελ πιστεύει ότι οι σχετικές εγκρίσεις για έναρξη των δοκιμών του εμβολίου-κάψουλας ενάντια στον SARS-CoV-2 δεν θα καθυστερήσουν. «Εκτιμώ ότι οι κλινικές δοκιμές θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες».

Κλείνοντας ο καθηγητής, υπογραμμίζει ότι είναι νωρίς να προβλέψουμε πότε θα μπορούσε να φθάσει η πολυπόθητη στιγμή κυκλοφορίας του πόσιμου εμβολίου για τον νέο κορωνοϊό καθώς πρέπει, όπως συμβαίνει πάντα, να προηγηθεί το καθοριστικό βήμα των κλινικών δοκιμών και του πόσο επιτυχημένες θα είναι αυτές. Οπως λέει (και) στην επιστήμη υπάρχει πάντα ρίσκο, το οποίο όμως πρέπει να παίρνει κάποιος για να καταφέρει να κάνει βήματα μπροστά. Ας ελπίσουμε ότι το ρίσκο στη συγκεκριμένη περίπτωση θα οδηγήσει όχι απλώς σε ένα βήμα αλλά σε ένα μεγάλο άλμα για την κορονο-ταλανισμένη ανθρωπότητα.

«Ψεκάστε, εμβολιαστείτε, τελειώσατε»
Διαφορετικές ερευνητικές ομάδες και φαρμακευτικές εταιρείες επικεντρώνονται αυτή τη στιγμή και σε μιαν άλλη «πύλη εισόδου» του νέου κορωνοϊού στον ανθρώπινο οργανισμό εκτός από το στόμα: δεν είναι άλλη από τη μύτη. Αρκετές προσπάθειες ανάπτυξης εισπνεόμενου εμβολίου για τον SARS-CoV-2 βρίσκονται σε εξέλιξη, ορισμένες εκ των οποίων μάλιστα έχουν λάβει πρόσφατα πράσινο φως για έναρξη κλινικών δοκιμών.

Ας δούμε τις κυριότερες:

– Το πιο προχωρημένο σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους εισπνεόμενο εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό έχει μέχρι στιγμής αναπτυχθεί από ερευνητές του Πανεπιστημίου Xiamen και του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ σε συνεργασία με την κινεζική φαρμακευτική εταιρεία Wantai Biological Pharmacy Enterprise. Οι ερευνητές έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Νοέμβριο κλινική δοκιμή φάσης ΙΙ του εισπνεόμενου εμβολίου, η οποία περιλαμβάνει 720 συμμετέχοντες. Στο πλαίσιο της δοκιμής το εμβόλιο το οποίο βασίζεται σε έναν εξασθενημένο ιό της γρίπης ως όχημα μεταφοράς τμήματος της πρωτεΐνης-ακίδας του SARS-CoV-2 χορηγείται με μεσοδιάστημα δύο-τριών εβδομάδων και οι επιστήμονες ελέγχουν τόσο την ασφάλειά του όσο και την ικανότητα πρόκλησης επαρκούς ανοσολογικής απόκρισης ενάντια στον νέο κορωνοϊό. Προκλινικές μελέτες του εμβολίου έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει σημαντικά τις βλάβες που ο νέος κορωνοϊός προκαλεί στους πνεύμονες σε ποντίκια και χάμστερ.

– Πριν από λίγες ημέρες το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσε ότι ξεκινά μελέτη στην οποία θα διερευνήσει την ανοσολογική απόκριση ύστερα από εισπνεόμενη χορήγηση του εμβολίου που ανέπτυξε σε ενέσιμη μορφή με τη φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca ενάντια στον SARS-CoV-2 – στην πρώτη φάση της δοκιμής θα συμμετάσχουν 30 υγιείς εθελοντές ηλικίας 18-40 ετών. Στόχος των ερευνητών είναι να δουν αν η εισπνεόμενη έκδοση του εμβολίου μπορεί να προσφέρει τοπική ανοσολογική απόκριση στο αναπνευστικό σύστημα.

– Πριν από λίγες ημέρες και πάλι, η Εθνική Υπηρεσία Ιατρικών Προϊόντων της Κίνας ενέκρινε την έναρξη κλινικής δοκιμής εισπνεόμενου εμβολίου για τον νέο κορωνοϊό το οποίο έχει αναπτυχθεί από την κινεζική φαρμακευτική εταιρεία CanSino Biologics και το Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας του Πεκίνου. Το συγκεκριμένο εμβόλιο χρησιμοποιεί ως όχημα μεταφοράς τμήματος της πρωτεΐνης-ακίδας του SARS-CoV-2 εντός του οργανισμού έναν αδενοϊό. Πρόκειται για το ίδιο ακριβώς εμβόλιο το οποίο κυκλοφορεί ήδη στην Κίνα σε ενέσιμη μορφή και χορηγείται σε μία δόση – αλλάζει απλώς ο τρόπος χορήγησης, καθώς τα δραστικά συστατικά του μετατρέπονται σε μικροσκοπικά σωματίδια τα οποία και τοποθετούνται εντός μιας ειδικής συσκευής εισπνοής. Οι επιστήμονες πίσω από τη δημιουργία του εκτιμούν ότι το εισπνεόμενο εμβόλιο θα οδηγήσει σε πρόκληση ανοσολογικής απόκρισης στους βλεννογόνους του αναπνευστικού συστήματος.

– Ερευνητές του Τμήματος Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ έχουν αναπτύξει ένα εισπνεόμενο εμβόλιο το οποίο προσφέρει ταυτόχρονη προστασία ενάντια στον ιό της γρίπης και στον νέο κορωνοϊό. Εχουν μάλιστα ξεκινήσει την πρώτη φάση κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους. Η συγκεκριμένη προσπάθεια έχει λάβει χρηματοδότηση και από τον Συνασπισμό για τις Καινοτομίες Επιδημιολογικής Ετοιμότητας (CEPI), o οποίος αναζητά διακαώς «αντισυμβατικές» προσεγγίσεις ώστε να φθάσουν δισεκατομμύρια εμβόλια για τον SARS-CoV-2 σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

www.in.gr

Ελλάδα

Πόσα τεστ έγιναν σήμερα και πού βρίσκεται ο δείκτης θετικότητας

Δημοσιεύθηκε

στις

Ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός τεστ πραγματοποιήθηκε σήμερα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 2.812 κρούσματα.

Σημειώνεται ότι σταθερά την Τρίτη αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων, λόγω των πολλών τεστ που διενεργούνται από τους πολίτες, μετά τους μικρούς αριθμούς του Σαββατοκύριακου, όπου και τα διαγνωστικά κέντρα υπολειτουργούν.

Πού εντοπίζονται τα 2.812 κρούσματα – Δείτε αναλυτικά τον χάρτη της διασποράς
Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν 70.517 τεστ.

Συνεπώς τα 2.812 κρούσματα «ρίχνουν» τον δείκτη θετικότητας στο 3,98%. Υπενθυμίζεται ότι ο όριο συναγερμού είναι το 4%.

Περισσότερα

Ελλάδα

Στάθης Άνθης: Τραγικό τέλος στην αναζήτησή του–Ταυτοποιήθηκε η σορός του στη Βρετανία

Δημοσιεύθηκε

στις

Με τραγικό τέλος κλείνει η υπόθεση εξαφάνισης του Στάθη Άνθη, αφού η σορός που είχε βρεθεί πριν κάποιους μήνες στην Αγγλία ταυτοποιήθηκε από τις βρετανικές Αρχές.

«Τελικά με την ανακοίνωση από τις αστυνομικές Αρχές και με την ταυτοποίηση του DNA βεβαιώνεται ότι η σορός που έχει βρεθεί ανήκει στον Στάθη Άνθη, τον Έλληνα που κάτω από περίεργες συνθήκες είχε εξαφανιστεί από το ξενοδοχείο όπου έμενε το προσωπικό» είπε ο Σταύρος Γεωργίου, μιλώντας στο MEGA.
Σύμφωνα με τον Σταύρο Γεωργίου, δικηγόρο οικογένειας Άνθη, υπάρχουν κάποια θέματα στα οποία εμμένει η οικογένεια και τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν.

«Δεν υπήρχε θέμα αυτοκτονίας και θεωρούμε δολοφονία αυτό που έγινε. Έχουμε ζητήσει να μπορέσει να εξασφαλιστεί και στην Ελλάδα η επανάληψη της νεκροψίας νεκροτομής και των τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων».

Ο κ. Γεωργίου σημείωσε πως υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα, τα οποία οφείλουν αν απαντήσουν οι βρετανικές Αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Απριλίου είχε εντοπιστεί πτώμα στη νότια ακτή του Ντέβον της Αγγλίας στο Bigbury Bay. Οι αρχές έφτασαν γρήγορα στο συμπέρασμα ότι ενδέχεται να ανήκει στον αγνοούμενο -τότε- Στάθη Άνθη, κάτι που δυστυχώς επιβεβαιώθηκε.

«Οι βρετανικές αρχές μάς είπαν σε email ότι δεν υπάρχει ένας πολύ ισχυρός λόγος για να έρθετε εδώ, διότι ο αδερφός σας πιθανότατα να έχει πέσει στη θάλασσα… Κάτι σενάρια δικά τους. Αυτό ήταν το πρώτο μέιλ. Κάλεσαν τον αδερφό μου να αναγνωρίσει τη σορό αλλά εκείνος για δικούς του ψυχολογικούς λόγους δεν πήγε, έδωσε μόνο DNA» είχε πει τότε ο αδερφός του, Γιώργος Άνθης.

Τι είχε ενοχλήσει τον Στάθη Άνθη
Μια μέρα πριν την εξαφάνισή του ο αδελφός του Γιώργος επιχείρησε να επικοινωνήσει μαζί χωρίς όμως, να λάβει απάντηση, αναφέρει ο δικηγόρος του αδερφού του αγνοούμενου, Σταύρος Γεωργίου.

Ο Στάθης, το τελευταίο διάστημα παραπονιόταν για την τοποθέτηση μιας κρυφής κάμερας σε χώρο για το προσωπικό στο ξενοδοχείο όπου εργαζόταν.

Ακούστε, πως ο ίδιος ο Στάθης Άνθης είχε εκφράσει την ενόχλησή του σε κοντινό του πρόσωπο.

«Έχουμε ένα γυμναστήριο – κουζίνα, έξω από το σπίτι που μένουμε κι εκεί πέρα είναι για το προσωπικό μόνο. Και ο (…) αποφάσισε να βάλει μία κάμερα, κρυμμένη και νευρίασα, γιατί αυτό ήταν παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Ήμουν κάτω στο γυμναστήριο και γυμναζόμουν και δεν ήθελα κανένας να με βλέπει που γυμνάζομαι, μίλησα στο τηλέφωνο για τον αδελφό μου με έναν φίλο μου, τέλος πάντων και δεν ήθελα κάποιος να το ξέρει. Κι ας μίλαγα στα ελληνικά. Αυτό έχει καταγραφεί… Νιώθω ότι δεν ξέρω τι θα μου ξημερώσει αύριο. Αλήθεια… Σηκώνω τα χέρια ψηλά»

Η ανησυχία του ήταν μεγάλη, καθώς αισθανόταν ότι δεν μπορούσε να εμπιστευτεί κανέναν.

«Πρέπει να προβώ σε μηνύσεις; Να μιλήσω με την εταιρία; Δεν έχω ιδέα! Τέλος πάντων, μου έχει ανέβει το αίμα στο κεφάλι, τέλος πάντων… και προσπαθούν να με βγάλουν τρελό, ότι… με όσους έχω καταφέρει να μιλήσω εδώ πέρα, προσπαθούν να με βγάλουν τρελό ότι αυτό ήταν απόλυτα φυσιολογικό και ότι εγώ έχω το πρόβλημα. Το θέμα είναι ότι είμαστε 14 άτομα και το ήξεραν όλοι, εκτός από εμένα και άλλα δύο άτομα. Τι τραβάω!… Και αυτό που έλεγα στη μάνατζερ, της λέω «δεν αισθάνομαι ασφαλής! Ποιος μου εγγυάται ότι δεν έχουν μπει στο δωμάτιό μου και δεν έχουν βάλει κάμερα». Δηλαδή, ο Χριστός και η Παναγία! Δηλαδή, έχω φτάσει σε τέτοιο σημείο να… να… να μην ξέρω τι θα μου ξημερώσει αύριο!»

Σύμφωνα με την οικογένεια του Στάθη Άνθη, η τελική απάντηση για το εάν η σορός που βρέθηκε ανήκει ή όχι στον 33χρονο Έλληνα αγνοούμενο, αναμένεται ως το τέλος της εβδομάδας.

www.in.gr

Περισσότερα

Ελλάδα

Λύματα-Πάτρα: Μείωση του ιικού φορτίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Λύματα: O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα, το οποίο λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ. Τα αποτελέσματα αφορούν στην εβδομάδα 10 έως 16 Μαΐου 2021.

Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου Λασιθίου, της Πάτρας, της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης. Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των κατά τόπους Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.

Συμπεράσματα: Την εβδομάδα 10-16 Μαΐου 2021, παρατηρήθηκαν πτωτικές ή σταθεροποιητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 3-9 Μαΐου 2021, στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των έξι από τις έντεκα (6/11) περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.

Kαθαρά πτωτικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στην Πάτρα (-80%) και στο Βόλο (-56%), ενώ οριακά πτωτικές παρουσιάστηκαν οι μεταβολές στο Ρέθυμνο (-26%) καθώς και στη Λάρισα (-10%) και στην Ξάνθη (-10%). Σταθερό παρέμεινε ουσιαστικά το ιικό φορτίο στην Περιφέρεια Αττικής, παρουσιάζοντας μη σημαντική μεταβολή (-3%). Τέσσερις από τις έντεκα (4/11) περιοχές του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ παρουσίασαν καθαρά αυξητικές τάσεις, οι οποίες κυμάνθηκαν από +198% στα Χανιά έως +36% στη Θεσσαλονίκη. Τέλος, στον Άγιο Νικόλαο το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα δεν ήταν ανιχνεύσιμο.

Παρακάτω δίνονται περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με τα αποτελέσματα στα λύματα της εβδομάδας 10-16/5/21, ανά περιοχή:
Περιφέρεια Αττικής: Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/5/21, στην Περιφέρεια Αττικής καταγράφηκε στατιστικά μη σημαντική μείωση (-3%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων, εμφανίζοντας μια τάση σταθεροποίησης του μέσου ιικού φορτίου, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 3-9/5/21. Το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Θεσσαλονίκη: Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/5/21, στη Θεσσαλονίκη παρατηρήθηκε αύξηση (+36%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 3-9/5/21. Η τιμή αυτή αντανακλά τη σχετικά μεγάλη αύξηση στο ιικο φορτίο που παρατηρήθηκε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, η οποία όμως στη συνέχεια αποκλιμακώθηκε μερικώς κατά το Σαββατοκύριακο.

Λάρισα: Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/5/21, παρατηρήθηκε οριακή μείωση (-10% ) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της Λάρισας, σε σχέση με την εβδομάδα 3-9/5/21.

Βόλος: Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/5/2021 , παρατηρήθηκε σημαντική μείωση (-56%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων του Βόλου, σε σχέση με την εβδομάδα 3-9/5/21.

Ηράκλειο: Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/5/21, παρατηρήθηκε αύξηση (+94%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της πόλης του Ηρακλείου, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, 3-9/5/21.

Χανιά: Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/5/21, παρατηρήθηκε ιδιαίτερα σημαντική αύξηση (+198%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της πόλης των Χανίων, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, 3-9/5/2021.

Ρέθυμνο: Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/5/21, συνεχίσθηκε η μείωση (-26%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της πόλης του Ρεθύμνου, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, 3-9/5/21.

Άγιος Νικόλαος: Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/5/21, δεν ανιχνεύθηκε ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της πόλης του Αγίου Νικολάου.

Πάτρα: Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/5/21, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση (-80%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της Πάτρας, σχετικά με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, 3-9/5/21.

Ξάνθη: Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/5/21 , παρατηρήθηκε οριακή μείωση (-10%) του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Ξάνθης, σε σχέση με την εβδομάδα 3-9/5/21.

Αλεξανδρούπολη: Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/5/21, το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της Αλεξανδρούπολης παρουσίασε αύξηση (+45%), σε σχέση με την εβδομάδα 3-9/5/21.

www.newsit.gr

Περισσότερα
EKO
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement
Coffe Island

Αυτή την εβδομάδα