Κυριακή 9 Μαΐου 2021
Connect with us

Μαγειρική

Κρασάτες μπουκιές χοιρινού με πικάντικη φάβα

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

Για το χοιρινό

1 κιλό χοιρινό μπούτι, σε μικρές μπουκιές

1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη

1 κουτ. σούπας σπόρους κόλιανδρου κοπανισμένους καλά

1 νεροπότηρο κόκκινο κρασί

4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 κουτ. γλυκού τοματοπελτέ

αλάτι, πιπέρι

Για τη φάβα

500γρ. φάβα πλυμένη καλά

1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο στον τρίφτη

1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

ξύσμα από 1 λεμόνι

αλάτι

Για το πράσο

6 πράσα μεγάλα (μόνο το άσπρο μέρος), καθαρισμένα καλά

1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

1 ποτηράκι του κρασιού γλυκό κρασί Σάμου

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι να μοσχομυρίσει, ρίχνετε τη φάβα, το ξύσμα του λεμονιού, αλάτι και ανακατεύετε. Προσθέτετε 1 λίτρο χλιαρό νερό. Αφήνετε να βράσει, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε να χυλώσει. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό. Μόλις χυλώσει, αφήνετε να κρυώσει και περνάτε τη φάβα από το μπλέντερ. Τη διατηρείτε χλιαρή στην κατσαρόλα. Κόβετε τα πράσα σε λεπτές ροδέλες και σε τηγάνι ζεσταίνετε ελαιόλαδο και σοτάρετε σε πολύ χαμηλή φωτιά. Μόλις αρχίζουν να παίρνουν χρώμα προσθέτετε το γλυκό κρασί. Αλατίζετε ελαφρά και πιπερώνετε. Μαγειρεύετε μέχρι να εξατμιστεί όλο το κρασί. Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμυδάκι μαζί με τις μπουκιές χοιρινού μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Αλατοπιπερώνετε καλά, ρίχνετε τον κοπανισμένο κόλιανδρο και τον τοματοπελτέ. Ανακατεύετε καλά να αναδειχθούν όλες οι μυρωδιές. Σβήνετε με το κρασί, αφήνετε να πάρει βράση, ανακατεύετε, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε για 30 λεπτά τουλάχιστον. Αν χρειαστεί, συμπληρώνετε λίγο νερό. Δοκιμάζετε και όταν οι μπουκιές γίνουν τρυφερές, σερβίρετε. Σε κάθε πιάτο αδειάζετε 3-4 κουταλιές της σούπας φάβα, τις οποίες στρώνετε στην επιφάνεια. Από επάνω και στη μία πλευρά βάζετε 2-3 κουταλιές της σούπας πράσο, καλά σουρωμένο και, ακριβώς απέναντί του, τις κρασάτες μπουκιές χοιρινού.

Μαγειρική

Μπιφτέκια κοτόπουλου πανέ στο φούρνο   

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

Για τα μπιφτέκια

½ κιλό κιμά κοτόπουλου (στήθος ή μπούτι)

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

3-4 φρυγανιές κοπανισμένες

1 φλιτζανάκι του καφέ κρασί

ξύσμα + χυμό από μισό λεμόνι

2 κουτ. σούπας μουστάρδα

2 κουτ. σούπας σόγια σος

½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο

Για το πανάρισμα

λίγο αλεύρι

1 αβγό ελαφρά χτυπημένο

1¼ φλιτζανιού φρυγανιά κοπανισμένη ανακατεμένη με ¼ φλιτζανιού κεφαλοτύρι τριμμένο ή άλλο πικάντικο τυρί

αλάτι, πιπέρι

Για το συνοδευτικό

1 πράσινη σαλάτα

ψητές κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης (σε μικρά κομμάτια)

ελαιόλαδο και βαλσαμικό ξίδι

Εκτέλεση

Βάζετε σε μπολ τον κιμά κοτόπουλου, τις κοπανισμένες φρυγανιές, το κρασί, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, τη σόγια σος, τη μουστάρδα, τον μαϊντανό και αλατοπιπερώνετε. Σοτάρετε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει και το ρίχνετε μαζί με το λάδι του στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνετε καλά το μίγμα και μετά το πλάθετε σε 8 μπιφτέκια μέτριου μεγέθους. Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180°C στον αέρα. Βάζετε σε τρία διαφορετικά μπολ το αλεύρι, το χτυπημένο αβγό και το μίγμα της φρυγανιάς. Πρώτα τα αλευρώνετε, μετά τα βουτάτε στο αβγό και κατόπιν στο μίγμα της φρυγανιάς ώστε να καλυφθούν εντελώς. Στρώνετε ένα ταψί με λαδόκολλα και τοποθετείτε πάνω τα μπιφτέκια. Τα ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τα σερβίρετε ζεστά, συνοδεύοντας με πράσινη σαλάτα ανακατεμένη με ψητές κόκκινες πιπεριές, και περιχύνετε με ένα ανάλαφρο συνοδευτικό με ελαιόλαδο και βαλσαμικό ξίδι.

Περισσότερα

Μαγειρική

Φασολάκια με φέτα, λιαστές τομάτες και άνηθο     

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κιλό φασολάκια φρέσκα, καθαρισμένα

½ φλιτζάνι λιαστές ντομάτες σε λάδι, ψιλοκομμένες και στραγγισμένες

300γρ. φέτα σκληρή, θρυμματισμένη

4 κρεμμυδάκια φρέσκα, σε λεπτές ροδέλες

1 μαραθόριζα, καθαρισμένη από τις ίνες, σε λεπτές φέτες

½ ματσάκι άνηθο (χωρίς τα κοτσάνια), ψιλοκομμένο

100ml ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τη μαραθόριζα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε τα φασολάκια, ανακατεύετε, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύετε για 15 λεπτά. Προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και νερό τόσο ώστε να καλύψετε τα υλικά, νοστιμίζετε με αλάτι και πιπέρι και αφήνετε το υγρό να πάρει μια βράση. Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύετε για άλλα 20 λεπτά. Στο τέλος, λίγο πριν αποσύρετε από τη φωτιά ρίχνετε τις λιαστές ντομάτες, τη φέτα και τον άνηθο. Ανακατεύετε και μαγειρεύετε για 1-2 λεπτά με ξεσκέπαστη κατσαρόλα μέχρι η σάλτσα να δέσει ελαφρά. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σερβίρετε αμέσως.

Περισσότερα

Μαγειρική

Λαχανοντολμάδες με διάφορα χόρτα 

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 μεγάλο λάχανο (όχι πολύ σφιχτό)

80γρ. σπανάκι (περίπου 4 ρίζες), πλυμένο, ψιλοκομμένο

80γρ. περίπου χόρτα διάφορα, πλυμένα, ψιλοκομμένα

1 κουτ. σούπας μάραθο ή άνηθο ψιλοκομμένο

1 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο

6 κρεμμυδάκια φρέσκα

1 φλιτζάνι ρύζι τύπου Καρολίνα

χυμό από 1-2 λεμόνια

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

¼ κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο

¼ κουτ. γλυκού κανέλα

λίγο κορνφλάουρ για το δέσιμο της σάλτσας

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Αφαιρείτε τα πρώτα εξωτερικά φύλλα του λάχανου. Χαράζετε με κοφτερό μαχαίρι το σκληρό τμήμα γύρω από τη ρίζα, το στρίβετε με τα χέρια να ξεκολλήσει, το τραβάτε και το πετάτε. Βάζετε σε βαθιά κατσαρόλα αρκετό νερό να σκεπαστεί όλο το λάχανο και το βράζετε. Όσο βράζει αφαιρείτε προσεκτικά τα πρώτα σκληρά εξωτερικά φύλλα να στραγγίσουν. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία για όλα τα φύλλα. Αν υπάρχουν σημεία σκληρά, τα αφαιρείτε. Σοτάρετε τα κρεμμυδάκια στο λάδι να μαραθούν και προσθέτετε τα ψιλοκομμένα χόρτα, τον μάραθο, τον δυόσμο και τέλος το ρύζι. Ανακατεύετε το μίγμα μέχρι να αρχίζει το ρύζι να βράζει. Προσθέτετε το μισό χυμό λεμονιού, τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι. Όταν πάρει μια βράση, αφήνετε να κρυώσει λίγο πάνω σε σβησμένη φωτιά. Απλώνετε τα μεγαλύτερα και πιο σκληρά φύλλα του λάχανου στον πάτο πλατιάς κατσαρόλας. Απλώνετε στον πάγκο εργασίας ένα-ένα τα φύλλα. Βάζετε στο κέντρο κάθε φύλλου μία κουταλιά γέμισης. Διπλώνετε από αριστερά και δεξιά πάνω από τη γέμιση και τυλίγετε σε ρολά όχι πολύ σφιχτά. Τοποθετείτε τους ντολμάδες στην κατσαρόλα σε σειρά τον ένα δίπλα από τον άλλον, αρχίζοντας από τα τοιχώματά της και καταλήγοντας στο κέντρο. Συνεχίζετε με δεύτερη ή και τρίτη σειρά. Σκεπάζετε τους ντολμάδες με πιάτο. Προσθέτετε αρκετό νερό γύρω από το πιάτο για να σκεπαστούν οι ντολμάδες και ρίχνετε το λάδι και τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού. Αφήνετε τους ντολμάδες να σιγοβράσουν σε μέτρια με σιγανή φωτιά για 40 λεπτά. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος για να μείνει στο τέλος στην κατσαρόλα ένα φλιτζάνι ζωμός τουλάχιστον. Τους αφήνετε λίγο να σταθούν και αφαιρείτε προσεκτικά το πιάτο. Αφαιρείτε τον ζωμό που έχει μείνει και τον δένετε με λίγο κορνφλάουρ. Για ένα φλιτζάνι ζωμό θα χρειαστεί ένα γεμάτο κουταλάκι γλυκού κορνφλάουρ διαλυμένο σε μισό φλιτζάνι κρύο νερό. Ανακατεύετε ζωμό και νερό με κορνφλάουρ και τα ρίχνετε στην κατσαρόλα. Ανακινείτε να πάει παντού ο ζωμός και αφήνετε 3 λεπτά σε σιγανή φωτιά να δέσει η σάλτσα.

 

 

Περισσότερα
EKO
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement
Super market arapis
Coffe Island

Αυτή την εβδομάδα