Τρίτη 18 Μαΐου 2021
Connect with us

Ελλάδα

Λοβέρδος: Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει και πάλι δύναμη εξουσίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Το «μανιφέστο» του- ενόψει του επίσημου καλέσματος που προγραμματίζει για τις επόμενες εβδομάδες- παρουσίασε πριν από λίγο ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής- που έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος- μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο επικεφαλής της Κίνησης «Δυναμική Κοινωνία» του Θόδωρου Παπαθεοδώρου επιχείρησε να περιγράψει το πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα της υποψηφιότητάς του και της στάσης του απέναντι στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. «Η ΝΔ είναι ο ιδεολογικός μας αντίπαλος και ο ΣΥΡΙΖΑ ο υπαρξιακός», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν μπορεί υπό την ηγεσία του να γίνει συζήτηση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝΑΛ του σήμερα, ο κ. Λοβέρδος άφησε σοβαρές αιχμές εναντίον της Φώφης Γεννηματά και επανέλαβε τον στόχο του υπερδιπλασιασμού του εκλογικού ποσοστού του κόμματος.

«Το ΠΑΣΟΚ, για να μετατραπεί σε πραγματικό Κίνημα Αλλαγής, πρέπει να γίνει και πάλι δύναμη εξουσίας, δηλαδή να υπερδιπλασιάσει σε πρώτη φάση τις δυνάμεις του. Όποιος αγνοεί το ρόλο και την ισχύ του πολιτικού μεγέθους, ή δεν μπορεί να τον κατακτήσει, τότε δεν προσφέρει χρήσιμες υπηρεσίες στην κοινή μας υπόθεση», υποστήριξε το κορυφαίο στέλεχος του κόμματος και προσπάθησε να γεφυρώσει το πολιτικό-ιδεολογικό στίγμα της υποψηφιότητάς του με ένα «δια ταύτα» λέγοντας: «Πρέπει να μετασχηματίσουμε το κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας, της Κεντροαριστεράς και του Κέντρου, το ΠΑΣΟΚ. Το πατριωτικό αυτό πολιτικό κόμμα, που οφείλει να αντιληφθεί κυριολεκτικά τη σημασία που έχουν για τους πολίτες τα κομβικότατα θέματα της ασφάλειας και της μετανάστευσης, για τα οποία θα πρέπει να αλλάξει πολιτική προσέγγιση. Το κόμμα αυτό προς το παρόν θα ασκεί καθήκοντα μεταρρυθμιστικής αντιπολίτευσης, που θα διαπνέεται από λαϊκότητα και όχι λαϊκισμό, και θα μετατρέπεται γρήγορα και πάλι σε δύναμη εξουσίας, αρθρώνοντας πρόταση εξουσίας χωρίς τους ετεροπροσδιορισμούς από τους οποίους σήμερα υποφέρει».

Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Λοβέρδος προανήγγειλε μεγάλη εκδήλωση με πρωτοβουλία του- ίσως τον επόμενο μήνα και πάντως όχι νωρίτερα από την περίοδο έξαρσης της πανδημίας- Έκανε λόγο για κάλεσμα «σε όλους και όλες που έζησαν, στήριξαν, βοήθησαν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. από υπεύθυνες θέσεις» και το συνέδεσε επί της ουσίας με το προσκλητήριο για την στήριξη της υποψηφιότητάς του και την έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας.

Νωρίτερα ο Ανδρέας Λοβέρδος ανέλυσε βασικές πτυχές του μανιφέστου του και αναφέρθηκε στην «ιστορική ορίζουσα» του χώρου από την εποχή του Χαριλάου Τρικούπη και του Ελευθέριου Βενιζέλου φτάνοντας μέχρι την περίοδο του Κώστα Σημίτη. Όπως επεσήμανε μεταξύ άλλων:

-Είμαι απολύτως βέβαιος, πως η ιστορική ορίζουσα παράγει σαφή πολιτική οριοθέτηση, παράγει διαφορές και διακρίσεις, προσδιορίζει με ένταση και ακρίβεια τα πολιτικά υποκείμενα. Εμείς του ΠΑΣΟΚ είμαστε συνέχεια των κομμάτων του Χαριλάου Τρικούπη, του Ελευθερίου Βενιζέλου, του Γεωργίου Παπανδρέου, του Ανδρέα Παπανδρέου, του Κώστα Σημίτη. Είμαστε η Δημοκρατική Παράταξη του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς. Τα πρόσωπα αυτά χάραξαν με σαφήνεια τα όρια ανάμεσα τόσο στον ιδεολογικό μας αντίπαλο τη ΝΔ, όσο και στον υπαρξιακό μας αντίπαλο, τον ΣΥΡΙΖΑ. Ρωτήστε έναν έντιμο κι όχι καιροσκόπο αριστερό και έναν αντίστοιχο δεξιό ποια είναι η γνώμη τους για τα πρόσωπα αυτά και η απάντηση θα είναι ξεκάθαρη. Άλλωστε είναι απολύτως σαφές, πως η απόπειρα καπηλείας της Ιστορίας εκθέτει τελικά τους ίδιους τους κάπηλους.

Φίλες και φίλοι,

Ας προσδιορίσουμε, όμως, τώρα, τις παρούσες πολιτικές ορίζουσες της σοσιαλδημοκρατίας. Πρωτεύον στοιχείο της σοσιαλδημοκρατίας είναι η ίδια η Δημοκρατία, το κράτος δικαίου, οι συνταγματικές εγγυήσεις λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος. Ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα πιστεύει στην Δημοκρατία και συνδέει άρρηκτα με αυτήν τις αγωνίες του και τους αγώνες του για κοινωνική αναδιανομή του πλούτου, για αλληλεγγύη, για την εξισορρόπηση της ελευθερίας και της ισότητας. Για να γίνω τελείως κατανοητός: ο Μεταξάς μπορεί να έβαλε τις βάσεις του ΙΚΑ, ήταν όμως ένας σκληρός δικτάτορας.

Αξιοποιώ ευθύς αμέσως το δημοκρατικό κριτήριο του πολιτικού μας αυτοπροσδιορισμού για να καταλήξω στο συμπέρασμα, πως από το 1959 και το περίφημο συνέδριο του SPD (Bad Godesberg) ο χώρος μας διακρίθηκε απολύτως από τα κομμουνιστικά κόμματα. Στην Ελλάδα βέβαια αυτό είχε συμβεί από την εποχή του Ελευθέριου Βενιζέλου. Το κριτήριο αυτό, το δημοκρατικό κριτήριο, μας διακρίνει σαφώς από τον υπαρξιακό μας αντίπαλο, τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος και με τις κυβερνητικές του πρακτικές ξεκαθάρισε, αλλά και σήμερα με κάθε επισημότητα αποκρούει τις βασικές αρχές λειτουργίας της Δημοκρατίας, όπως η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, η ανεξαρτησία των ίδιων των ανεξάρτητων αρχών, η ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδας. Και γενικότερα το κόμμα αυτό, αποκαλεί όλες τις θεσμικές εγγυήσεις της Δημοκρατίας ως αρμούς εξουσίας, που θα καταλάμβανε εάν ερχόταν και πάλι στην εξουσία.

Χωρίς τα πρωτεία της Δημοκρατίας λοιπόν, δεν υπάρχει σοσιαλδημοκρατική θεώρηση της πολιτικής. Οι θωπείες κοινωνικής αλληλεγγύης, δίχως το δημοκρατικό κριτήριο, ως πρωτεύον κριτήριο είναι απλώς λαϊκισμός.

Κοινωνιστές ή ψευδοκοινωνιστές εντοπίζονται σε όλα τα πλάτη και τα μήκη των πολιτικών συστημάτων, αριστερά και δεξιά, δίχως όμως τις δημοκρατικές αρχές ως πρωτεύουσες αρχές, δεν θα ανήκουν ποτέ στο χώρο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Δάσκαλός μας ως προς αυτό παραμένει ο γάλλος σοσιαλιστής των αρχών του 20ου αιώνα, Jean Jaures με το συγγραφικό του έργο που μας άφησε.

Φίλες και φίλοι,

Με τον ιδεολογικό μας αντίπαλο, τη ΝΔ σήμερα, τις συντηρητικές και δεξιές πολιτικές δυνάμεις, συναντιώμαστε στις βασικές συνταγματικές, αστικοδημοκρατικές αρχές και αξίες, στον καλώς εννοούμενο συνταγματικό ωφελιμισμό: να ζούμε δημοκρατικά, να ζούμε ελεύθεροι, να προστατεύεται η οικονομική μας ελευθερία, να είναι στόχος η ευημερία μας. Συναντιώμαστε με άλλα λόγια, γιατί μας διαπνέει ένας κοινός συνταγματικός ρεαλισμός.

Παράλληλα, όμως, η δική μας οπτική, η σοσιαλδημοκρατική οπτική, είναι η πιο σύνθετη και δύσκολη στην εσωτερική της ισορροπία πολιτική οπτική, σε σχέση με αυτές που προσφέρονται στον σύγχρονο πολίτη. Ο δικός μας πολιτικός χώρος, το δικό μας πολιτικό κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, που θέλουμε να μετατραπεί σε μια πραγματική δύναμη εξουσίας, σε ένα πραγματικό Κίνημα Αλλαγής, σηκώνει στις πλάτες του δύο σταυρούς: αυτόν της αποτελεσματικότητας του δημόσιου χώρου σε συνθήκες Δημοκρατίας αφενός, αλλά και αφετέρου εκείνον της στήριξης των αδυνάτων, της προστασίας των δημόσιων αγαθών, της κοινωνικής αλληλεγγύης, των πολύπλευρων πολιτικών αναδιανομής.

Και ταυτόχρονα, ως πολίτες της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας έχουμε συνειδητοποιήσει, πως όλα τα προηγούμενα αγαθά προστατεύονται κατά το δυνατόν πληρέστερα, όταν λειτουργεί παραγωγικά η ιδιωτική οικονομία-πρωτοβουλία, από την οποία προφανώς παράγονται οι πόροι προς αναδιανομή. Κι επί πλέον, βασική συνιστώσα της πολιτικής μας συγκρότησης αποτελεί η αρχή, πως στην εκπλήρωση του στόχου μας για ευρύτερες κοινωνικές συμμαχίες κεντρικό ρόλο διαδραματίζει το συνδικαλιστικό κίνημα. Αρνούμαστε με άλλα λόγια κατηγορηματικά, π.χ. πως η υγεία των ανθρώπων αποτελεί ένα ζήτημα προσφοράς και ζήτησης. Και υποστηρίζουμε με ένταση, πως είναι υποχρέωση του κράτους να την παρέχει όσο μπορεί καλύτερα. Η πανδημία δικαίωσε πανηγυρικά την καταστατική μας επιλογή αυτή. Η υγεία, με άλλα λόγια, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα δημόσια αγαθά, τα οποία οφείλει να παρέχει το κράτος μέσα από θεσμούς και λειτουργίες, που θα πρέπει να στηρίζονται στην αξιοκρατία, στη διαρκή αξιολόγηση και οπωσδήποτε στις νέες τεχνολογίες.

Ακριβώς τα ίδια ισχύουν προφανώς και για την παιδεία και την εκπαίδευση. Για την παιδεία ειδικότερα θέλω να επισημάνω, πως δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να τονίζουμε σε κάθε σχετική μας αναφορά, ότι αρνούμαστε κατηγορηματικά σε κάθε βίαιη μειοψηφία τη δυνατότητά της να περιορίζει την άσκηση κάθε είδους δικαιώματος και ελευθερίας στους πανεπιστημιακούς χώρους, γιατί περί αυτού πρόκειται.

Επειδή, ωστόσο, κάνω λόγο για δημόσια αγαθά και συνεπώς για τα αντίστοιχα δικαιώματα, επιβάλλεται να καταθέσω και την άποψή μου για την οφειλόμενη διαφοροποίηση του πολιτικού μας χώρου από τους λεγόμενους δικαιωματιστές. Αυτό που μας χωρίζει από τον λεγόμενο δικαιωματισμό, είναι πως ως έμπειρος πολιτικός χώρος έχουμε αφομοιώσει ότι πρωτεύον καθήκον κάθε πολίτη είναι η ανταπόκριση και στις υποχρεώσεις του.

Σπεύδω, τώρα, να αναφέρω πως η δική μας, η σοσιαλδημοκρατική προσέγγιση για τα βασικά δημόσια αγαθά, την υγεία και την παιδεία, δεν σημαίνει πως αποκλείουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία από τους τομείς αυτούς. Αντίθετα, οριοθετούμε τη λειτουργία και αυτών των τελευταίων και φροντίζουμε για την αρτιότερη σύνδεσή τους με τις αντίστοιχες λειτουργίες του Δημοσίου.

Η ΝΔ στα δύο χρόνια που κυβερνά τον τόπο, αλλά και στις προηγούμενες μεταπολιτευτικές κυβερνητικές και αντιπολιτευτικές της θητείες έχει αποδείξει, πως ο εκ μέρους της σεβασμός των δημόσιων αγαθών προκύπτει από την πίεση των πραγμάτων και όχι από το σεβασμό στις σχετικές πολιτικές αρχές και αξίες. Θυμίζω πως δεν ψήφισε στην Βουλή το ΕΣΥ, δεν ψήφισε τον ΕΟΠΥΥ, δεν αντέδρασε υπέρ της θωράκισης του ΕΣΥ αμέσως μετά το τέλος του πρώτου κύματος της πανδημίας, παρά τη δημοσιονομική χαλάρωση δεν αναγνώρισε στους νοσηλευτές την ιδιότητα των βαρέως και σε ανθυγιεινές συνθήκες εργαζομένων, δεν θέσπισε σύστημα αξιολόγησης σε κανέναν τομέα του Δημοσίου, ενώ υπηρετεί κατά γράμμα τις επιταγές της κρατικής γραφειοκρατίας, μετατρεπόμενη ενίοτε σε εκπρόσωπο Τύπου των μηνυμάτων της.

Κατά βάση η ΝΔ, ως κόμμα των ελίτ, υποτιμά στην πράξη τα δημόσια αγαθά, για τα οποία κάνουμε εδώ λόγο. Κι ακριβώς σε αυτό το σημείο υπάρχει σοβαρότατη διαφορά ανάμεσα σε εμάς και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Η Νέα Δημοκρατία δεν σκέπτεται, δεν μέριμνα, δεν θέλει και τελικά δεν μπορεί να εκφράσει τα λαϊκά στρώματα.

Κι ακόμη, η ΝΔ απλώς ισχυρίζεται πως κάνει μεταρρυθμίσεις. Στην πράξη, όμως, και σε κρίσιμα θέματα, οι μεταρρυθμίσεις βρίσκονται μόνο στον τίτλο των νομοσχεδίων και των πολιτικών της και όχι στο περιεχόμενό τους. Μνημονεύω εδώ εντελώς ενδεικτικά την αλλαγή του νομικού πλαισίου για το περιβάλλον ως προς τη δόμηση εκτός σχεδίου πόλεως, τη δήθεν συντόμευση των διαδικασιών υπογραφής των δημοσίων συμβάσεων, το νέο οργανισμό του υπουργείου Εξωτερικών κλπ,

Για μας, όμως, το βασικό μας πρόταγμα διαμορφώνεται ως εξής: αγωνιζόμαστε ώστε μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβερνητική εξουσία να λαμβάνει αποτελεσματικές αποφάσεις με αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο. Και αντιλαμβανόμαστε την ανάπτυξη με την πιο σύγχρονη θεώρησή της, την ολιστική, στην οποία πλέον συμπεριλαμβάνεται στα μετρήσιμα αγαθά και η ευτυχία των ανθρώπων, ένα μέγεθος το άκουσμα του οποίου στην Ελλάδα σήμερα ακόμη ίσως ξενίζει, όμως εδώ και καιρό καταγράφεται σε ετήσιες εκθέσεις του ΟΗΕ ( οικονομικά της ευζωίας, wellbeing economics).

Κι ακόμη: σήμερα στην Ελλάδα, μετά την λαίλαπα της οικονομικής κρίσης και εν μέσω πανδημίας διαμορφώνεται μια μεγάλη πλειοψηφία πολιτών που απαιτεί από τους πολιτικούς μετριοπάθεια και αποτελεσματικότητα. Δηλαδή διαχειριστική επάρκεια. Κι εμείς ως κόμμα που άλλαξε την Ελλάδα, που δημιούργησε τη σύγχρονη Ελλάδα, οφείλουμε να μην εγκαταλείψουμε αυτή την πλειοψηφία των πολιτών. Σε αυτή τη λογική και σε αυτό το πνεύμα πρέπει να αντιστοιχηθούμε. Θα αντιστοιχηθούμε λοιπόν και έτσι θα υπερδιπλασιάσουμε τις δυνάμεις μας.

Τέλος, πρωτεύοντα ρόλο στην ύπαρξη ή μη ενός αποτελεσματικού και σημαντικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος είναι το μέγεθός του. Όσο χρήσιμες κι αν είναι οι προτάσεις του, αν το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα έχει περιορισμένη πειστικότητα και συνεπώς περιορισμένα εκλογικά ποσοστά, δεν καταφέρνει να μετατραπεί σε μεγάλο κόμμα, αλλά ούτε και επιθυμεί να συγκυβερνά, τότε εξ αντικειμένου μετατρέπεται όχι σε ένα άχρηστο, αλλά πάντως σε ένα αχρείαστο κόμμα του κάθε φορά συγκεκριμένου πολιτικού συστήματος.

Ελλάδα

Πόσα τεστ έγιναν σήμερα και πού βρίσκεται ο δείκτης θετικότητας

Δημοσιεύθηκε

στις

Ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός τεστ πραγματοποιήθηκε σήμερα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 2.812 κρούσματα.

Σημειώνεται ότι σταθερά την Τρίτη αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων, λόγω των πολλών τεστ που διενεργούνται από τους πολίτες, μετά τους μικρούς αριθμούς του Σαββατοκύριακου, όπου και τα διαγνωστικά κέντρα υπολειτουργούν.

Πού εντοπίζονται τα 2.812 κρούσματα – Δείτε αναλυτικά τον χάρτη της διασποράς
Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν 70.517 τεστ.

Συνεπώς τα 2.812 κρούσματα «ρίχνουν» τον δείκτη θετικότητας στο 3,98%. Υπενθυμίζεται ότι ο όριο συναγερμού είναι το 4%.

Περισσότερα

Ελλάδα

Στάθης Άνθης: Τραγικό τέλος στην αναζήτησή του–Ταυτοποιήθηκε η σορός του στη Βρετανία

Δημοσιεύθηκε

στις

Με τραγικό τέλος κλείνει η υπόθεση εξαφάνισης του Στάθη Άνθη, αφού η σορός που είχε βρεθεί πριν κάποιους μήνες στην Αγγλία ταυτοποιήθηκε από τις βρετανικές Αρχές.

«Τελικά με την ανακοίνωση από τις αστυνομικές Αρχές και με την ταυτοποίηση του DNA βεβαιώνεται ότι η σορός που έχει βρεθεί ανήκει στον Στάθη Άνθη, τον Έλληνα που κάτω από περίεργες συνθήκες είχε εξαφανιστεί από το ξενοδοχείο όπου έμενε το προσωπικό» είπε ο Σταύρος Γεωργίου, μιλώντας στο MEGA.
Σύμφωνα με τον Σταύρο Γεωργίου, δικηγόρο οικογένειας Άνθη, υπάρχουν κάποια θέματα στα οποία εμμένει η οικογένεια και τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν.

«Δεν υπήρχε θέμα αυτοκτονίας και θεωρούμε δολοφονία αυτό που έγινε. Έχουμε ζητήσει να μπορέσει να εξασφαλιστεί και στην Ελλάδα η επανάληψη της νεκροψίας νεκροτομής και των τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων».

Ο κ. Γεωργίου σημείωσε πως υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα, τα οποία οφείλουν αν απαντήσουν οι βρετανικές Αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Απριλίου είχε εντοπιστεί πτώμα στη νότια ακτή του Ντέβον της Αγγλίας στο Bigbury Bay. Οι αρχές έφτασαν γρήγορα στο συμπέρασμα ότι ενδέχεται να ανήκει στον αγνοούμενο -τότε- Στάθη Άνθη, κάτι που δυστυχώς επιβεβαιώθηκε.

«Οι βρετανικές αρχές μάς είπαν σε email ότι δεν υπάρχει ένας πολύ ισχυρός λόγος για να έρθετε εδώ, διότι ο αδερφός σας πιθανότατα να έχει πέσει στη θάλασσα… Κάτι σενάρια δικά τους. Αυτό ήταν το πρώτο μέιλ. Κάλεσαν τον αδερφό μου να αναγνωρίσει τη σορό αλλά εκείνος για δικούς του ψυχολογικούς λόγους δεν πήγε, έδωσε μόνο DNA» είχε πει τότε ο αδερφός του, Γιώργος Άνθης.

Τι είχε ενοχλήσει τον Στάθη Άνθη
Μια μέρα πριν την εξαφάνισή του ο αδελφός του Γιώργος επιχείρησε να επικοινωνήσει μαζί χωρίς όμως, να λάβει απάντηση, αναφέρει ο δικηγόρος του αδερφού του αγνοούμενου, Σταύρος Γεωργίου.

Ο Στάθης, το τελευταίο διάστημα παραπονιόταν για την τοποθέτηση μιας κρυφής κάμερας σε χώρο για το προσωπικό στο ξενοδοχείο όπου εργαζόταν.

Ακούστε, πως ο ίδιος ο Στάθης Άνθης είχε εκφράσει την ενόχλησή του σε κοντινό του πρόσωπο.

«Έχουμε ένα γυμναστήριο – κουζίνα, έξω από το σπίτι που μένουμε κι εκεί πέρα είναι για το προσωπικό μόνο. Και ο (…) αποφάσισε να βάλει μία κάμερα, κρυμμένη και νευρίασα, γιατί αυτό ήταν παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Ήμουν κάτω στο γυμναστήριο και γυμναζόμουν και δεν ήθελα κανένας να με βλέπει που γυμνάζομαι, μίλησα στο τηλέφωνο για τον αδελφό μου με έναν φίλο μου, τέλος πάντων και δεν ήθελα κάποιος να το ξέρει. Κι ας μίλαγα στα ελληνικά. Αυτό έχει καταγραφεί… Νιώθω ότι δεν ξέρω τι θα μου ξημερώσει αύριο. Αλήθεια… Σηκώνω τα χέρια ψηλά»

Η ανησυχία του ήταν μεγάλη, καθώς αισθανόταν ότι δεν μπορούσε να εμπιστευτεί κανέναν.

«Πρέπει να προβώ σε μηνύσεις; Να μιλήσω με την εταιρία; Δεν έχω ιδέα! Τέλος πάντων, μου έχει ανέβει το αίμα στο κεφάλι, τέλος πάντων… και προσπαθούν να με βγάλουν τρελό, ότι… με όσους έχω καταφέρει να μιλήσω εδώ πέρα, προσπαθούν να με βγάλουν τρελό ότι αυτό ήταν απόλυτα φυσιολογικό και ότι εγώ έχω το πρόβλημα. Το θέμα είναι ότι είμαστε 14 άτομα και το ήξεραν όλοι, εκτός από εμένα και άλλα δύο άτομα. Τι τραβάω!… Και αυτό που έλεγα στη μάνατζερ, της λέω «δεν αισθάνομαι ασφαλής! Ποιος μου εγγυάται ότι δεν έχουν μπει στο δωμάτιό μου και δεν έχουν βάλει κάμερα». Δηλαδή, ο Χριστός και η Παναγία! Δηλαδή, έχω φτάσει σε τέτοιο σημείο να… να… να μην ξέρω τι θα μου ξημερώσει αύριο!»

Σύμφωνα με την οικογένεια του Στάθη Άνθη, η τελική απάντηση για το εάν η σορός που βρέθηκε ανήκει ή όχι στον 33χρονο Έλληνα αγνοούμενο, αναμένεται ως το τέλος της εβδομάδας.

www.in.gr

Περισσότερα

Ελλάδα

Λύματα-Πάτρα: Μείωση του ιικού φορτίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Λύματα: O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα, το οποίο λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ. Τα αποτελέσματα αφορούν στην εβδομάδα 10 έως 16 Μαΐου 2021.

Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου Λασιθίου, της Πάτρας, της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης. Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των κατά τόπους Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.

Συμπεράσματα: Την εβδομάδα 10-16 Μαΐου 2021, παρατηρήθηκαν πτωτικές ή σταθεροποιητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 3-9 Μαΐου 2021, στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των έξι από τις έντεκα (6/11) περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.

Kαθαρά πτωτικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στην Πάτρα (-80%) και στο Βόλο (-56%), ενώ οριακά πτωτικές παρουσιάστηκαν οι μεταβολές στο Ρέθυμνο (-26%) καθώς και στη Λάρισα (-10%) και στην Ξάνθη (-10%). Σταθερό παρέμεινε ουσιαστικά το ιικό φορτίο στην Περιφέρεια Αττικής, παρουσιάζοντας μη σημαντική μεταβολή (-3%). Τέσσερις από τις έντεκα (4/11) περιοχές του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ παρουσίασαν καθαρά αυξητικές τάσεις, οι οποίες κυμάνθηκαν από +198% στα Χανιά έως +36% στη Θεσσαλονίκη. Τέλος, στον Άγιο Νικόλαο το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα δεν ήταν ανιχνεύσιμο.

Παρακάτω δίνονται περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με τα αποτελέσματα στα λύματα της εβδομάδας 10-16/5/21, ανά περιοχή:
Περιφέρεια Αττικής: Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/5/21, στην Περιφέρεια Αττικής καταγράφηκε στατιστικά μη σημαντική μείωση (-3%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων, εμφανίζοντας μια τάση σταθεροποίησης του μέσου ιικού φορτίου, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 3-9/5/21. Το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Θεσσαλονίκη: Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/5/21, στη Θεσσαλονίκη παρατηρήθηκε αύξηση (+36%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 3-9/5/21. Η τιμή αυτή αντανακλά τη σχετικά μεγάλη αύξηση στο ιικο φορτίο που παρατηρήθηκε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, η οποία όμως στη συνέχεια αποκλιμακώθηκε μερικώς κατά το Σαββατοκύριακο.

Λάρισα: Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/5/21, παρατηρήθηκε οριακή μείωση (-10% ) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της Λάρισας, σε σχέση με την εβδομάδα 3-9/5/21.

Βόλος: Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/5/2021 , παρατηρήθηκε σημαντική μείωση (-56%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων του Βόλου, σε σχέση με την εβδομάδα 3-9/5/21.

Ηράκλειο: Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/5/21, παρατηρήθηκε αύξηση (+94%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της πόλης του Ηρακλείου, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, 3-9/5/21.

Χανιά: Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/5/21, παρατηρήθηκε ιδιαίτερα σημαντική αύξηση (+198%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της πόλης των Χανίων, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, 3-9/5/2021.

Ρέθυμνο: Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/5/21, συνεχίσθηκε η μείωση (-26%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της πόλης του Ρεθύμνου, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, 3-9/5/21.

Άγιος Νικόλαος: Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/5/21, δεν ανιχνεύθηκε ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της πόλης του Αγίου Νικολάου.

Πάτρα: Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/5/21, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση (-80%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της Πάτρας, σχετικά με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, 3-9/5/21.

Ξάνθη: Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/5/21 , παρατηρήθηκε οριακή μείωση (-10%) του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Ξάνθης, σε σχέση με την εβδομάδα 3-9/5/21.

Αλεξανδρούπολη: Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/5/21, το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της Αλεξανδρούπολης παρουσίασε αύξηση (+45%), σε σχέση με την εβδομάδα 3-9/5/21.

www.newsit.gr

Περισσότερα
EKO
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement
Coffe Island

Αυτή την εβδομάδα