Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Γνήσιος πατριώτης και φιλάνθρωπος-Σήμερα το μεσημέρι (13.30) η κηδεία του Αχαιού εθνικού ευεργέτη, Ιάκωβου Τσούνη

Δημοσιεύθηκε

στις

Σήμερα, στις 13:30, στο Δημοτικό Κοιμητήριο Παπάγο -Χολαργού θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία του υποστράτηγου Επί Τιμή Ιάκωβου Τσούνη, που είχε δωρίσει την περιουσία του στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί δημοσία δαπάνη με μέριμνα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στον εκλιπόντα θα αποδοθούν τιμές υποστράτηγου Εν Ενεργεία.
Επιθυμία της οικογενείας του Ιάκωβου Τσούνη είναι όπως αντί στεφάνων κατατεθούν δωρεές στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ακολούθων ιδρυμάτων:
ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ: Τράπεζα Πειραιώς: 6558107135319
ΦΛΟΓΑ:
ALPHA: GR 8001401120112002002011686
ΕΘΝΙΚΗ: GR 2501101920000019248000010

ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΓΛΥΚΑΔΑ

Ο Ιάκωβος Τσούνης γεννήθηκε στην Εγλυκάδα Πατρών το 1924 και ήταν το 13ο παιδί της οικογένειας του Κωνσταντίνου Τσούνη και της Μαρίας, με καταγωγή από τη Βλασιά Καλαβρύτων. Απόγονοι των αγωνιστών Πετμεζαίων, των Λονταίων και των Δημακοπουλαίων που ξεχώρισαν για την προσφορά τους στο έθνος. Ο Ιάκωβος Τσούνης ήταν μόλις 16 ετών όταν αποφάσισε να φορέσει τη στρατιωτική στολή και να πολεμήσει στα βουνά της Αλβανίας. Η περίπτωση του έφηβου πολεμιστή έγινε μάλιστα αντικείμενο θαυμασμού από το BBC και έλαβε μεγάλη δημοσιότητα.
Μεγάλωσε με πατρικές νουθεσίες, «Να μην ξεχνάς τις ρίζες σου», «Να μάθεις να ντρέπεσαι», «Τα λεφτά που έχεις δεν σου ανήκουν», και τις μετέδωσε και στη δική του οικογένεια. Όπως έγραψε η εφημερίδα «Εστία», η επιθυμία του είναι να διαθέσει το υπόλοιπο της κινητής και της ακίνητης περιουσίας του στις Ένοπλες Δυνάμεις. «Αυτή είναι η τελευταία επιθυμία μου, να φύγω ξυπόλητος από τη ζωήν, όπως ξεκίνησα στην αρχήν… πεινώντας, της σταδιοδρομίας μου» ανέφερε ο ίδιος με συγκίνηση, υπογράφοντας ως «ένας μικρός και ασήμαντος ανθρωπάκος, αλλά γνήσιος απόγονος των πολεμιστών του 1821» στη σχετική επιστολή που έστειλε στην εφημερίδα.
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στη συνεισφορά του στην Ορθοδοξία και την Εκκλησία της Ελλάδος, αναλαμβάνοντας τις δαπάνες για ανεγέρσεις ναών σε θέρετρα αξιωματικών, σε τόπους όπου έπεσαν άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων (Οθρυς), στην Ιαπωνία – και τιμήθηκε γι’ αυτό από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, το Πατριαρχείο Αντιοχείας, την Εκκλησία της Ελλάδος, την Εκκλησία της Βρετανίας κ.ά.
Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει επίσης να γίνει στη δημιουργία μουσείου στη γενέτειρά του το Αίγιο, στο οποίο -υπό την εποπτεία της Μητροπόλεως Αιγιαλείας- φυλάσσονται κειμήλια των Λονταίων, των Πετμεζαίων και του Παπαφλέσσα. Άγνωστη ήταν, τέλος, η έκταση του κοινωνικού έργου του Ιάκωβου Τσούνη.
Ο Ιάκωβος Τσούνης ξεκίνησε ως υδραυλικός, βοηθός εκτελωνιστή και καφετζής. Με την προϋπηρεσία του εκτελωνιστή ανέλαβε τη διακίνηση δεμάτων από Έλληνες της Αμερικής, επένδυσε όσα χρήματα έβγαλε σε ακίνητα και στη συνέχεια έκανε τα πρώτα βήματα στη ναυτιλία. Πρώτα συμμετέχοντας σε εταιρία διάλυσης πλοίων και χρόνια αργότερα (το 1965) αποκτώντας τα πρώτα δικά του εμπορικά πλοία. Ο καφετζής έγινε λοιπόν μεγιστάνας, αλλά ποτέ δεν άλλαξε τις αρχές του.
Το 1963 παντρεύτηκε την Άννα Φωκά και μαζί απέκτησαν δύο παιδιά, τον Κώστα και την Αθηνά. Ο Ιάκωβος Τσούνης έλεγε: «επιθυμώ να είμαι χρήσιμος και ωφέλιμος στους ανθρώπους και στην πατρίδα και όχι ευχάριστος και άριστος». Υπήρξε όμως και άριστος και άξιος…
Ο Αχαιός εφοπλιστής νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα υγείας.


Ροή ειδήσεων

Advertisement