Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Κυβερνοέγκλημα: 600% η αύξηση υποθέσεων την τελευταία 5ετία

Published

on

Διαδικτυακές μέχρι και… ρομαντικές απάτες στήνουν οι επιτήδειοι για να βγάλουν εύκολο χρήμα, καθώς αλιεύουν δεδομένα με τη χρήση κακόβουλου λογισμικού, απειλούν και εκβιάζουν με οικονομικό αντάλλαγμα, ενώ ανησυχία προκαλούν οι υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας.

Οι εγκληματίες εκμεταλλεύτηκαν την πανδημία του κορωνοϊού για να επιτεθούν στα ευάλωτα άτομα, καθώς η καραντίνα ώθησε τους χρήστες να στραφούν πολύ πιο έντονα προς το διαδίκτυο, χωρίς να έχουν θέσει ένα πλέγμα προστασίας.
Το «ηλεκτρονικό ψάρεμα» («phishing») παραμένει μια αποτελεσματική απειλή με τους επιτηδείους να χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο εξελιγμένες μεθόδους για να παγιδεύσουν τα θύματά τους, Τα κρυπτονομίσματα κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος, παρά την απουσία ενός ολοκληρωμένου ρυθμιστικού πλαισίου που θα προστατεύει τους χρήστες. Την ίδια ώρα, νέες μορφές εγκληματικότητας αναδύονται στην κοινωνία ως απότοκο των αλλαγών που συντελούνται στην καθημερινότητά μας. Ωστόσο, η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης για τη θωράκιση των πολιτών στον κυβερνοχώρο, έχοντας συμμάχους τους θεσμικούς φορείς και τους πολίτες.
Τα παραπάνω συμπεράσματα προέκυψαν από τη διαδικτυακή ημερίδα που διοργάνωσε η εφημερίδα «Γνώμη» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με θέμα «Η εγκληματικότητα στην ψηφιακή εποχή εν μέσω πανδημίας: Τρόποι αντιμετώπισης των πολιτών» με τη συμμετοχή εκλεκτών προσκεκλημένων, οι οποίοι παρουσίασαν στοιχεία σε εθνικό και τοπικό επίπεδο σκιαγραφώντας το μέγεθος του κυβερνοεγκλήματος στη χώρα μας στην covid εποχή.
Την ημερίδα χαιρέτισαν ο Γ.Γ. Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Γενικός Περιφερειακός Διευθυντής, υποστράτηγος, Απόστολος Μαρτζάκλης και ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας Δυτικής Ελλάδας Φωκίων Ζαΐμης. Κεντρικοί ομιλητές ήσαν οι Άγγελος Τσιγκρής (καθηγητής Εγκληματολογίας, βουλευτής Ν.Δ. Αχαΐας), Βασίλης Παπακώστας (διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος) και Φωτεινή Δημοπούλου (δικηγόρος-ποινικολόγος Αθηνών). Στο τέλος, ο Ιγνάτιος Τριανταφύλλου (προϊστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης της τοπικής ΕΛ.ΑΣ.) παρουσίασε τον «χάρτη» των υποθέσεων στη Δυτική Ελλάδα, ενώ τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος της «Γ» Ελένη Α. Γεωργοπούλου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ

Ροή ειδήσεων

Advertisement