Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Πολιτισμός

Σύμπραξη για τον κινηματογράφο-Τρεις φορείς υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας για την δυναμική υποστήριξη του σινεμά

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε μια ιστορική σύμπραξη προχωρούν το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Για πρώτη φορά οι τρεις φορείς υπογράφουν σύμφωνο συνεργασίας, με στόχο τη δυναμική υποστήριξη της ελληνικής κινηματογραφίας αλλά και όλων των κλάδων των Ελλήνων κινηματογραφιστών, όπως επίσης την ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων του ελληνικού σινεμά και τη διασύνδεσή του με την παγκόσμια κινηματογραφική βιομηχανία.
Σε αυτό το πλαίσιο οι παραπάνω θεσμοί ξεκινούν μια σειρά δράσεων, με σημαντικότερη την ανάδειξη του κινηματογραφικού θησαυρού που έχει συγκεντρωθεί σε 110 χρόνια πορείας του ελληνικού σινεμά. Στιγμές από την ιστορία, τις ταινίες και τα πρόσωπα, τους καλλιτέχνες και τους τεχνικούς που καθόρισαν την πορεία του ελληνικού κινηματογράφου, θα οργανωθούν κατάλληλα και θα γίνουν διαθέσιμα σε όλους. Για το λόγο αυτό σχεδιάζεται ένα ενιαίο συνολικό ψηφιακό κινηματογραφικών δεδομένων, το οποίο θα ενημερώνεται διαρκώς ώστε να γίνει διαθέσιμο στο κοινό το ανεκτίμητο αρχειακό υλικό, να επιτευχθεί η διασύνδεση των πηγών τους και η ανατροφοδότηση του υλικού σε συνεργασία και με άλλους φορείς του ελληνικού σινεμά.
Οι άξονες για τη χρήση του ενιαίου αυτού αρχείου είναι οι εξής:
Εκπαίδευση: Στόχος είναι να συστήνεται ο ελληνικός κινηματογραφικός πλούτος σε μαθητές και σε σπουδαστές οπτικοακουστικών σχολών, αλλά και άλλων σχολών που επιθυμούν να αξιοποιήσουν κινηματογραφικά ντοκουμέντα και υλικά σχετικά με την ιστορία του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.
Διασύνδεση: Σκοπός του ενιαίου αρχείου είναι τόσο η διασύνδεση των επαγγελματιών του κινηματογραφικού χώρου στην Ελλάδα, όσο και η δικτύωσή τους με επαγγελματίες του διεθνούς κινηματογραφικού χώρου.
Ενημέρωση: Μέσω αυτού θα μπορεί το ευρύ κοινό να ενημερώνεται για τις διαρκείς εξελίξεις στον ελληνικό κινηματογράφο.
Αμέσως μετά την υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας, πρόκειται να υποβληθεί κοινή πρόταση στην πρόσκληση του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΣΠΑ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», υπ’ αριθμόν 118 «Δημιουργία, ανάδειξη και αξιοποίηση Ψηφιακού Πολιτιστικού Αποθέματος». Όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου: «Η συγκέντρωση του κινηματογραφικού αρχειακού πλούτου και η αξιοποίηση του ως μέσου καταγραφής και τεκμηρίωσης, θα αποτελέσουν μοναδικό θεματοφύλακα της ιστορίας του ελληνικού κινηματογράφου, θα συμβάλλουν σε μια διαρκή και δημιουργική εκπαίδευση, δίνοντας στη σχέση του με την κοινωνία, νέα, δυναμική και δημιουργική πνοή».

Ροή ειδήσεων

Advertisement