Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Αθλητισμός

«Το παιδί που αγαπάει τον αθλητισμό θα επιστρέψει»

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο έμπειρος προπονητής Νότης Παολίνος εξηγεί στη «Γ» τι σημαίνει η μεγάλη αποχή από τα γήπεδα για τους μικρούς αθλητές

 

ΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ Κ. ΓΑΛΑΡΙΩΤΗ

 

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο αθλητισμός είναι υγεία, κάτι που αυτό το διάστημα ελέω πανδημίας το έχουμε ξεχάσει.

Πολλές φορές έχουμε αναφέρει και σε άλλα ρεπορτάζ ότι το ποδόσφαιρο έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και σχεδόν έναν χρόνο τώρα ο αθλητισμός βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Δυστυχώς οι επιπτώσεις του κορωνοϊού αφορούν και στην ψυχολογία των μικρών παιδιών.

Τα παιδιά εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα παραμένουν εγκλωβισμένα στο σπίτι τους, καθηλωμένα μπροστά στους υπολογιστές και στα βιντεοπαιχνίδια και είναι αυτά που δυστυχώς θα πληρώσουν στο τέλος το «μάρμαρο» αυτής της απραξίας.

Η επανεκκίνηση των Ακαδημιών είναι επιτακτική ανάγκη και εδώ και πολύ καιρό προπονητές και αθλητές με κραυγή αγωνίας ζητούν να ανοίξει ο αθλητισμός.

Ο προπονητής μιας ακαδημίας είναι ο «ηγέτης» των παιδιών, που τα καθοδηγεί, τους δίνει σωστά παραδείγματα, τα εμπνέει και διατηρεί τις ισορροπίες.

Ένας από τους προπονητές που ασχολούνται με την ευαίσθητη αυτή ηλικία είναι και ο έμπειρος Νότης Παολίνος.

Ένας άνθρωπος που ζει και αναπνέει για τον αθλητισμό, αγαπάει τα παιδιά και στόχος του πέρα από το να βγάλει καλούς αθλητές είναι να βγουν και χρήσιμοι στην κοινωνία.

Σκοπός του είναι τα παιδιά να αγαπήσουν το άθλημα και να το κάνουν δικό τους και γι’ αυτό δαπανάει πολλές ώρες μέσα στο γήπεδο, ώστε ν’ ασχοληθούν με αυτό και να απομακρυνθούν από τα κακώς κείμενα της εποχής.

Ο Νότης Παολίνος ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα το 1996 στις Ακαδημίες του Αχιλλέα και στη συνέχεια, από το 1999 έως το 2005, ήταν προπονητής στα τμήματα υποδομών του Πατραϊκού. Την περίοδο 2005-2007 προπονούσε το παιδικό τμήμα της Παναχαϊκής, μέλος του οποίου ήταν κι ο Ανδρέας Σάμαρης. Το 2009 έκατσε στον πάγκο της ΠΑΕ Παναχαϊκή ως βοηθός δίπλα σε Σπανό και Γκέραρντ, ενώ το 2015 ήταν βοηθός του Ανδρέα Ζήκου στην Αχαϊκή και το 2020 του Φίλιππα Σχοινά και του Χρήστου Τσίκα στον Διαγόρα Βραχνεΐκων. Τέλος, ο Νότης Παολίνος κατέκτησε το πρωτάθλημα το 2010 με την ομάδα του Κεραυνού Αγίου Βασιλείου.

 «Γ»: Πώς είναι να λες σε ένα παιδί ότι δεν μπορεί να πάει να παίξει ποδόσφαιρο;

«Καταρχάς, πιστεύω ότι η λέξη “παιδί” είναι συνυφασμένη με τη λέξη “παιχνίδι”. Είναι τραγικό, όχι απλώς δύσκολο, να του στερήσεις το παιχνίδι, δηλαδή τη χαρά».

«Γ»: Πόσο πιστεύεις ότι αυτή η μεγάλη αποχή μπορεί να επηρεάσει ψυχολογικά τις μικρές ηλικίες;

“Είναι σίγουρο ότι θα επηρεαστούν πολύ, γιατί τα παιδιά που είναι στην προ- και εφηβική ηλικία διαμορφώνουν τον χαρακτήρα τους και την εν γένει συμπεριφορά τους και μέσω του αθλητισμού. Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να πιέσουν όλοι τους υπεύθυνους ώστε να ανοίξει ο αθλητισμός και ειδικότερα οι Ακαδημίες”.

«Γ»: Πιστεύεις ότι κάποιοι από τους μικρούς αθλητές δεν θα ξαναεπιστρέψουν στον χώρο λόγω του ότι βρήκαν άλλες ασχολίες;

«Δεν θέλω να το πιστέψω αυτό. Σίγουρα τα παιδιά πλέον έχουν άλλες “εύκολες” διαφυγές, όπως τα video games, αλλά νιώθω ότι ένα παιδί που αγαπάει τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο θα επιστρέψει! Φυσικά να τονίσουμε ότι εκεί μεγάλο ρόλο παίζει τόσο η οικογένεια όσο και εμείς οι προπονητές».

«Γ»: Θεωρείς ότι σε αυτό τον 1,5 χρόνο έχουν μείνει πίσω αθλητές που είχαν προοπτική εξέλιξης και κατά πόσο μπορούν να επανέλθουν;

«Σίγουρα έχουν μείνει πίσω! Πολλά παιδιά, ευτυχώς κάνουν personal και αυτό είναι σημαντικό γιατί διατηρούνται σε κάποια καλή κατάσταση. Όμως η ομαδική δουλειά είναι κάτι άλλο. Είναι σημαντική η δική μας παρουσία δίπλα σε κάποιο παιδί και επιτέλους πρέπει να πάρουμε τον ρόλο μας πιο σοβαρά!».

«Γ»: Πώς και με ποιον τρόπο μπορεί να καλυφθεί το χαμένο έδαφος;

«Η ατομική προπόνηση αυτό το διάστημα είναι σημαντική. Μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά με πολλούς τρόπους. Όμως όλα πηγάζουν από την αγάπη του αθλητή για το αντικείμενό του. Μπορούμε να τους δώσουμε προγράμματα, αλλά πάνω από όλα να τους παροτρύνουμε να συνεχίσουν να λατρεύουν το ποδόσφαιρο και να μην σταματήσουν την   προσπάθειά τους».

 

Ο Νότης Παολίνος με τους μικρούς αθλητές από τα καλοκαιρινά camp που διοργανώνει

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement