Κυριακή 9 Μαΐου 2021
Connect with us

Μαγειρική

Γεμιστά λαδερά με κουκουνάρι και σταφίδα

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

8 τομάτες ώριμες, σφιχτές

8 πιπεριές μεγάλες

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

3 μέτρια κρεμμύδια, τριμμένα

3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, τριμμένες

1 μέτριο καρότο, τριμμένο, στυμμένο

1 μέτριο κολοκύθι, τριμμένο, στυμμένο

1 μέτρια μελιτζάνα, τριμμένη, στυμμένη

1 φλιτζ. ρύζι γλασέ

1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

½ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο

3 κουτ. σούπας κουκουνάρι

3 κουτ. σούπας σταφίδες μαύρες

ανθό αλατιού, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα. Με κοφτερό μαχαίρι κόβετε ένα οριζόντιο καπάκι από τις τομάτες και τις πιπεριές και τα κρατάτε στην άκρη. Με ένα μικρό κουτάλι αφαιρείτε τη σάρκα της τομάτας, την τρίβετε σε μπολ και την κρατάτε για τη γέμιση. Αφαιρείτε τα σπόρια από τις πιπεριές και τα πετάτε. Σε κατσαρόλα ρίχνετε το μισό ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο σε μέτρια φωτιά για 1 λεπτό. Προσθέτετε το καρότο, το κολοκύθι και τη μελιτζάνα ανακατεύοντας διαρκώς με σπάτουλα να μαραθούν. Ρίχνετε το ρύζι, τα 2/3 από την τριμμένη τομάτα και αλατοπιπερώνετε. Προσθέτετε 1/2 φλιτζάνι νερό και αφήνετε να πάρει μια βράση ανακατεύοντας. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε τον μαϊντανό, τον άνηθο, τον δυόσμο, το κουκουνάρι και τις σταφίδες. Ανακατεύετε καλά. Αλατοπιπερώνετε εσωτερικά τις τομάτες και τις πιπεριές και τις γεμίζετε με το ρύζι – η γέμιση πρέπει να έχει αρκετά υγρά για να μπορέσει να ψηθεί το ρύζι και να φουσκώσει. Τοποθετείτε τα γεμισμένα λαχανικά σε ταψί το ένα δίπλα στο άλλο, τα περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι, την υπόλοιπη τριμμένη τομάτα, μισό ποτήρι νερό και σκεπάζετε το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Ψήνετε για 40 λεπτά. Αφαιρείτε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνετε για ακόμη 1 ώρα να πάρουν ωραίο χρώμα. Αφήνετε να ξεκουραστούν εκτός φούρνου για 15 λεπτά πριν σερβίρετε. Συνοδεύετε με φέτα ή γιαούρτι.

Μαγειρική

Μπιφτέκια κοτόπουλου πανέ στο φούρνο   

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

Για τα μπιφτέκια

½ κιλό κιμά κοτόπουλου (στήθος ή μπούτι)

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

3-4 φρυγανιές κοπανισμένες

1 φλιτζανάκι του καφέ κρασί

ξύσμα + χυμό από μισό λεμόνι

2 κουτ. σούπας μουστάρδα

2 κουτ. σούπας σόγια σος

½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο

Για το πανάρισμα

λίγο αλεύρι

1 αβγό ελαφρά χτυπημένο

1¼ φλιτζανιού φρυγανιά κοπανισμένη ανακατεμένη με ¼ φλιτζανιού κεφαλοτύρι τριμμένο ή άλλο πικάντικο τυρί

αλάτι, πιπέρι

Για το συνοδευτικό

1 πράσινη σαλάτα

ψητές κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης (σε μικρά κομμάτια)

ελαιόλαδο και βαλσαμικό ξίδι

Εκτέλεση

Βάζετε σε μπολ τον κιμά κοτόπουλου, τις κοπανισμένες φρυγανιές, το κρασί, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, τη σόγια σος, τη μουστάρδα, τον μαϊντανό και αλατοπιπερώνετε. Σοτάρετε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει και το ρίχνετε μαζί με το λάδι του στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνετε καλά το μίγμα και μετά το πλάθετε σε 8 μπιφτέκια μέτριου μεγέθους. Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180°C στον αέρα. Βάζετε σε τρία διαφορετικά μπολ το αλεύρι, το χτυπημένο αβγό και το μίγμα της φρυγανιάς. Πρώτα τα αλευρώνετε, μετά τα βουτάτε στο αβγό και κατόπιν στο μίγμα της φρυγανιάς ώστε να καλυφθούν εντελώς. Στρώνετε ένα ταψί με λαδόκολλα και τοποθετείτε πάνω τα μπιφτέκια. Τα ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τα σερβίρετε ζεστά, συνοδεύοντας με πράσινη σαλάτα ανακατεμένη με ψητές κόκκινες πιπεριές, και περιχύνετε με ένα ανάλαφρο συνοδευτικό με ελαιόλαδο και βαλσαμικό ξίδι.

Περισσότερα

Μαγειρική

Φασολάκια με φέτα, λιαστές τομάτες και άνηθο     

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κιλό φασολάκια φρέσκα, καθαρισμένα

½ φλιτζάνι λιαστές ντομάτες σε λάδι, ψιλοκομμένες και στραγγισμένες

300γρ. φέτα σκληρή, θρυμματισμένη

4 κρεμμυδάκια φρέσκα, σε λεπτές ροδέλες

1 μαραθόριζα, καθαρισμένη από τις ίνες, σε λεπτές φέτες

½ ματσάκι άνηθο (χωρίς τα κοτσάνια), ψιλοκομμένο

100ml ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τη μαραθόριζα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε τα φασολάκια, ανακατεύετε, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύετε για 15 λεπτά. Προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και νερό τόσο ώστε να καλύψετε τα υλικά, νοστιμίζετε με αλάτι και πιπέρι και αφήνετε το υγρό να πάρει μια βράση. Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύετε για άλλα 20 λεπτά. Στο τέλος, λίγο πριν αποσύρετε από τη φωτιά ρίχνετε τις λιαστές ντομάτες, τη φέτα και τον άνηθο. Ανακατεύετε και μαγειρεύετε για 1-2 λεπτά με ξεσκέπαστη κατσαρόλα μέχρι η σάλτσα να δέσει ελαφρά. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σερβίρετε αμέσως.

Περισσότερα

Μαγειρική

Λαχανοντολμάδες με διάφορα χόρτα 

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 μεγάλο λάχανο (όχι πολύ σφιχτό)

80γρ. σπανάκι (περίπου 4 ρίζες), πλυμένο, ψιλοκομμένο

80γρ. περίπου χόρτα διάφορα, πλυμένα, ψιλοκομμένα

1 κουτ. σούπας μάραθο ή άνηθο ψιλοκομμένο

1 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο

6 κρεμμυδάκια φρέσκα

1 φλιτζάνι ρύζι τύπου Καρολίνα

χυμό από 1-2 λεμόνια

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

¼ κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο

¼ κουτ. γλυκού κανέλα

λίγο κορνφλάουρ για το δέσιμο της σάλτσας

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Αφαιρείτε τα πρώτα εξωτερικά φύλλα του λάχανου. Χαράζετε με κοφτερό μαχαίρι το σκληρό τμήμα γύρω από τη ρίζα, το στρίβετε με τα χέρια να ξεκολλήσει, το τραβάτε και το πετάτε. Βάζετε σε βαθιά κατσαρόλα αρκετό νερό να σκεπαστεί όλο το λάχανο και το βράζετε. Όσο βράζει αφαιρείτε προσεκτικά τα πρώτα σκληρά εξωτερικά φύλλα να στραγγίσουν. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία για όλα τα φύλλα. Αν υπάρχουν σημεία σκληρά, τα αφαιρείτε. Σοτάρετε τα κρεμμυδάκια στο λάδι να μαραθούν και προσθέτετε τα ψιλοκομμένα χόρτα, τον μάραθο, τον δυόσμο και τέλος το ρύζι. Ανακατεύετε το μίγμα μέχρι να αρχίζει το ρύζι να βράζει. Προσθέτετε το μισό χυμό λεμονιού, τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι. Όταν πάρει μια βράση, αφήνετε να κρυώσει λίγο πάνω σε σβησμένη φωτιά. Απλώνετε τα μεγαλύτερα και πιο σκληρά φύλλα του λάχανου στον πάτο πλατιάς κατσαρόλας. Απλώνετε στον πάγκο εργασίας ένα-ένα τα φύλλα. Βάζετε στο κέντρο κάθε φύλλου μία κουταλιά γέμισης. Διπλώνετε από αριστερά και δεξιά πάνω από τη γέμιση και τυλίγετε σε ρολά όχι πολύ σφιχτά. Τοποθετείτε τους ντολμάδες στην κατσαρόλα σε σειρά τον ένα δίπλα από τον άλλον, αρχίζοντας από τα τοιχώματά της και καταλήγοντας στο κέντρο. Συνεχίζετε με δεύτερη ή και τρίτη σειρά. Σκεπάζετε τους ντολμάδες με πιάτο. Προσθέτετε αρκετό νερό γύρω από το πιάτο για να σκεπαστούν οι ντολμάδες και ρίχνετε το λάδι και τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού. Αφήνετε τους ντολμάδες να σιγοβράσουν σε μέτρια με σιγανή φωτιά για 40 λεπτά. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος για να μείνει στο τέλος στην κατσαρόλα ένα φλιτζάνι ζωμός τουλάχιστον. Τους αφήνετε λίγο να σταθούν και αφαιρείτε προσεκτικά το πιάτο. Αφαιρείτε τον ζωμό που έχει μείνει και τον δένετε με λίγο κορνφλάουρ. Για ένα φλιτζάνι ζωμό θα χρειαστεί ένα γεμάτο κουταλάκι γλυκού κορνφλάουρ διαλυμένο σε μισό φλιτζάνι κρύο νερό. Ανακατεύετε ζωμό και νερό με κορνφλάουρ και τα ρίχνετε στην κατσαρόλα. Ανακινείτε να πάει παντού ο ζωμός και αφήνετε 3 λεπτά σε σιγανή φωτιά να δέσει η σάλτσα.

 

 

Περισσότερα
EKO
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement
Super market arapis
Coffe Island

Αυτή την εβδομάδα