Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

H «Ελευθερία» πάει… λιμάνι-Ξεκίνησε σήμερα την λειτουργία του το «μέγκα» εμβολιαστικό κέντρο της Πάτρας (ΦΩΤΟ)

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε λειτουργία τίθεται από σήμερα το νέο «μέγα» εμβολιαστικό κέντρο στο νέο λιμάνι της Πάτρας υποδεχόμενο τους πρώτους πολίτες της περιοχής για τον εμβολιασμό τους κατά της Covid-19.

Όπως ανέφερε και κατά την προχθεσινή του επίσκεψη ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, το εμβολιαστικό κέντρο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του με τις 8 πρώτες εμβολιαστικές γραμμές (του πρώτου τομέα) ενώ από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να προστεθούν άλλες 8 εμβολιαστικές γραμμές (δεύτερος τομέας).
Το εμβολιαστικό κέντρο σε πλήρη ανάπτυξη θα μπορεί να επιτυγχάνει μέχρι 900 εμβολιασμούς την ημέρα και όπως έγραψε η «Γ» και χθες, αναμένεται να αποτελέσει τον καταλύτη της επιτάχυνσης των εμβολισμών στην Αχαΐα.

Η στελέχωσή του σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό προέρχεται από το υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων ενώ στη φύλαξή του θα συμβάλλει και το προσωπικό του Λιμεναρχείου Πατρών. Επικεφαλής και υπεύθυνη λειτουργίας είναι η επισμηναγός, Μαρία Κουράκου.
ΕΜΒΟΛΙΑ MODERNA
Να σημειωθεί ότι ο εμβολιασμός στο νέο κέντρο θα ξεκινήσει με εμβόλια της αμερικανικής εταιρείας «Moderna», τα οποία είναι μοριακής τεχνολογίας (όπως τα εμβόλια της Pfizer). Σε επόμενη φάση, προγραμματίζονταν εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Jonhson & Jonhson, ωστόσο μετά τη διακοπή των εμβολιασμών στις ΗΠΑ και τις έρευνες για περιστατικά θρομβώσεων, είναι ακόμα άγνωστο εάν κάτι τέτοιο θα συμβεί. Σε κάθε περίπτωση επ’ αυτού, αναμένονται οι αποφάσεις της Επιτροπής Ειδικών του Υπουργείου Υγείας και βέβαια, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΑΝΑ 14 ΛΕΠΤΑ
Το εμβολιαστικό κέντρο θα λειτουργεί από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ και σε κάθε ιατρείο (box) θα μπορούν να εκτελούνται περίπου 4 εμβολιασμοί την ώρα (ανά 14 λεπτά). Αυτό σημαίνει ότι σε 12 ώρες λειτουργίας, κάθε ιατρείο θα μπορεί να εμβολιάζει καθημερινά περίπου 48-50 πολίτες.
Ο κ. Χαρδαλιάς κατά την επίσκεψή του προχθές, ανέφερε: «Το mega εμβολιαστικό κέντρο στην Πάτρα έρχεται μαζί με τα υπόλοιπα 4 στη χώρα, στο Μαρούσι, στο Περιστέρι, στο Ελληνικό και στη Θεσσαλονίκη, να προσφέρει 412 εμβολιαστικές γραμμές σε δυνατότητα πλήρους ανάπτυξης, συνολικά 1.650 εμβόλια την ώρα, δηλαδή 22.000 εμβόλια την ημέρα».

ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Σημειώνεται τέλος, ότι το νέο εμβολιαστικό κέντρο της Πάτρας δεν απευθύνεται μόνο στους πολίτες της Πάτρας. Κάθε πολίτης της ευρύτερης περιοχής, κλείνοντας ραντεβού για τεστ, μπορεί να επιλεγεί να πάει στο νέο εμβολιαστικό κέντρο, ακόμα και εκτός Πάτρας ή και εκτός Αχαίας. Με άλλα λόγια, στο νέο εμβολιαστικό κέντρο αναμένεται να εμβολιαστούν πολίτες και από πολλές γειτονικές περιοχές, ακόμα και της Ηλείας.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement