Κυριακή 9 Μαΐου 2021
Connect with us

Μαγειρική

Πικάντικα ρεβίθια με κουσκούς και πετιμέζι 

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

2 φλιτζάνια ρεβίθια βρασμένα

2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1½ φλιτζάνι κουσκούς αραβικό (έτοιμο σε πακέτο του εμπορίου)

½ φλιτζάνι πετιμέζι

3½ φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ή νερό

½ κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο

2 κουτ. γλυκού θυμάρι αποξηραμένο

½ κουτ. γλυκού ρίγανη

1 κουτ. γλυκού μαντζουράνα αποξηραμένη

⅔ φλιτζανιού ελαιόλαδο

2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σοτάρετε στο λάδι τα κρεμμύδια για 10 λεπτά σε σιγανή φωτιά, να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Προσθέτετε το σκόρδο και το σοτάρετε να μαλακώσει λίγο. Ρίχνετε τα ρεβίθια, το ζωμό ή νερό και το πετιμέζι. Αλατοπιπερώνετε. Σκεπάζετε το φαγητό και αφήνετε να σιγοβράσει για 20 λεπτά. Ανακατεύετε το μπαχάρι, το θυμάρι, τη ρίγανη και τη μαντζουράνα και τα προσθέτετε στο φαγητό. Αφήνετε να βράσουν για 5 λεπτά. Προσθέτετε το κουσκούς στα ρεβίθια, αφήνετε να βράσει για 3 λεπτά, προσθέτετε το λεμόνι, ανακατεύετε και σβήνετε τη φωτιά. Τοποθετείτε χαρτί κουζίνας ή πετσέτα πάνω από την κατσαρόλα και κλείνετε με το καπάκι. Αφήνετε για 15-20 λεπτά μέχρι να φουσκώσει το κουσκούς. Ανακατεύετε το φαγητό με πιρούνι για να ξεχωρίσει το κουσκούς και να γίνει σπυρωτό. Το φαγητό σερβίρεται ζεστό ή κρύο.

 

 

Περισσότερα
Advertisement

Μαγειρική

Μπιφτέκια κοτόπουλου πανέ στο φούρνο   

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

Για τα μπιφτέκια

½ κιλό κιμά κοτόπουλου (στήθος ή μπούτι)

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

3-4 φρυγανιές κοπανισμένες

1 φλιτζανάκι του καφέ κρασί

ξύσμα + χυμό από μισό λεμόνι

2 κουτ. σούπας μουστάρδα

2 κουτ. σούπας σόγια σος

½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο

Για το πανάρισμα

λίγο αλεύρι

1 αβγό ελαφρά χτυπημένο

1¼ φλιτζανιού φρυγανιά κοπανισμένη ανακατεμένη με ¼ φλιτζανιού κεφαλοτύρι τριμμένο ή άλλο πικάντικο τυρί

αλάτι, πιπέρι

Για το συνοδευτικό

1 πράσινη σαλάτα

ψητές κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης (σε μικρά κομμάτια)

ελαιόλαδο και βαλσαμικό ξίδι

Εκτέλεση

Βάζετε σε μπολ τον κιμά κοτόπουλου, τις κοπανισμένες φρυγανιές, το κρασί, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, τη σόγια σος, τη μουστάρδα, τον μαϊντανό και αλατοπιπερώνετε. Σοτάρετε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει και το ρίχνετε μαζί με το λάδι του στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνετε καλά το μίγμα και μετά το πλάθετε σε 8 μπιφτέκια μέτριου μεγέθους. Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180°C στον αέρα. Βάζετε σε τρία διαφορετικά μπολ το αλεύρι, το χτυπημένο αβγό και το μίγμα της φρυγανιάς. Πρώτα τα αλευρώνετε, μετά τα βουτάτε στο αβγό και κατόπιν στο μίγμα της φρυγανιάς ώστε να καλυφθούν εντελώς. Στρώνετε ένα ταψί με λαδόκολλα και τοποθετείτε πάνω τα μπιφτέκια. Τα ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τα σερβίρετε ζεστά, συνοδεύοντας με πράσινη σαλάτα ανακατεμένη με ψητές κόκκινες πιπεριές, και περιχύνετε με ένα ανάλαφρο συνοδευτικό με ελαιόλαδο και βαλσαμικό ξίδι.

Περισσότερα

Μαγειρική

Φασολάκια με φέτα, λιαστές τομάτες και άνηθο     

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κιλό φασολάκια φρέσκα, καθαρισμένα

½ φλιτζάνι λιαστές ντομάτες σε λάδι, ψιλοκομμένες και στραγγισμένες

300γρ. φέτα σκληρή, θρυμματισμένη

4 κρεμμυδάκια φρέσκα, σε λεπτές ροδέλες

1 μαραθόριζα, καθαρισμένη από τις ίνες, σε λεπτές φέτες

½ ματσάκι άνηθο (χωρίς τα κοτσάνια), ψιλοκομμένο

100ml ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τη μαραθόριζα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε τα φασολάκια, ανακατεύετε, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύετε για 15 λεπτά. Προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και νερό τόσο ώστε να καλύψετε τα υλικά, νοστιμίζετε με αλάτι και πιπέρι και αφήνετε το υγρό να πάρει μια βράση. Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύετε για άλλα 20 λεπτά. Στο τέλος, λίγο πριν αποσύρετε από τη φωτιά ρίχνετε τις λιαστές ντομάτες, τη φέτα και τον άνηθο. Ανακατεύετε και μαγειρεύετε για 1-2 λεπτά με ξεσκέπαστη κατσαρόλα μέχρι η σάλτσα να δέσει ελαφρά. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σερβίρετε αμέσως.

Περισσότερα

Μαγειρική

Λαχανοντολμάδες με διάφορα χόρτα 

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 μεγάλο λάχανο (όχι πολύ σφιχτό)

80γρ. σπανάκι (περίπου 4 ρίζες), πλυμένο, ψιλοκομμένο

80γρ. περίπου χόρτα διάφορα, πλυμένα, ψιλοκομμένα

1 κουτ. σούπας μάραθο ή άνηθο ψιλοκομμένο

1 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο

6 κρεμμυδάκια φρέσκα

1 φλιτζάνι ρύζι τύπου Καρολίνα

χυμό από 1-2 λεμόνια

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

¼ κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο

¼ κουτ. γλυκού κανέλα

λίγο κορνφλάουρ για το δέσιμο της σάλτσας

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Αφαιρείτε τα πρώτα εξωτερικά φύλλα του λάχανου. Χαράζετε με κοφτερό μαχαίρι το σκληρό τμήμα γύρω από τη ρίζα, το στρίβετε με τα χέρια να ξεκολλήσει, το τραβάτε και το πετάτε. Βάζετε σε βαθιά κατσαρόλα αρκετό νερό να σκεπαστεί όλο το λάχανο και το βράζετε. Όσο βράζει αφαιρείτε προσεκτικά τα πρώτα σκληρά εξωτερικά φύλλα να στραγγίσουν. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία για όλα τα φύλλα. Αν υπάρχουν σημεία σκληρά, τα αφαιρείτε. Σοτάρετε τα κρεμμυδάκια στο λάδι να μαραθούν και προσθέτετε τα ψιλοκομμένα χόρτα, τον μάραθο, τον δυόσμο και τέλος το ρύζι. Ανακατεύετε το μίγμα μέχρι να αρχίζει το ρύζι να βράζει. Προσθέτετε το μισό χυμό λεμονιού, τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι. Όταν πάρει μια βράση, αφήνετε να κρυώσει λίγο πάνω σε σβησμένη φωτιά. Απλώνετε τα μεγαλύτερα και πιο σκληρά φύλλα του λάχανου στον πάτο πλατιάς κατσαρόλας. Απλώνετε στον πάγκο εργασίας ένα-ένα τα φύλλα. Βάζετε στο κέντρο κάθε φύλλου μία κουταλιά γέμισης. Διπλώνετε από αριστερά και δεξιά πάνω από τη γέμιση και τυλίγετε σε ρολά όχι πολύ σφιχτά. Τοποθετείτε τους ντολμάδες στην κατσαρόλα σε σειρά τον ένα δίπλα από τον άλλον, αρχίζοντας από τα τοιχώματά της και καταλήγοντας στο κέντρο. Συνεχίζετε με δεύτερη ή και τρίτη σειρά. Σκεπάζετε τους ντολμάδες με πιάτο. Προσθέτετε αρκετό νερό γύρω από το πιάτο για να σκεπαστούν οι ντολμάδες και ρίχνετε το λάδι και τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού. Αφήνετε τους ντολμάδες να σιγοβράσουν σε μέτρια με σιγανή φωτιά για 40 λεπτά. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος για να μείνει στο τέλος στην κατσαρόλα ένα φλιτζάνι ζωμός τουλάχιστον. Τους αφήνετε λίγο να σταθούν και αφαιρείτε προσεκτικά το πιάτο. Αφαιρείτε τον ζωμό που έχει μείνει και τον δένετε με λίγο κορνφλάουρ. Για ένα φλιτζάνι ζωμό θα χρειαστεί ένα γεμάτο κουταλάκι γλυκού κορνφλάουρ διαλυμένο σε μισό φλιτζάνι κρύο νερό. Ανακατεύετε ζωμό και νερό με κορνφλάουρ και τα ρίχνετε στην κατσαρόλα. Ανακινείτε να πάει παντού ο ζωμός και αφήνετε 3 λεπτά σε σιγανή φωτιά να δέσει η σάλτσα.

 

 

Περισσότερα
EKO
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement
Super market arapis
Coffe Island

Αυτή την εβδομάδα