Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021
Connect with us

Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε

στις

Η διαχρονική αδράνεια που επέδειξε η πολιτεία στην κατάρτιση και κύρωση των δασικών χαρτών αποδεικνύεται το τελευταίο διάστημα ότι είχε μια λογικοφανή εξήγηση: εμπόδισε να ανοίξει νωρίτερα η Κερκόπορτα που θα φώτιζε, όπως έγινε, όλες τις παθογένειες του ελληνικού κράτους και τις ελλείψεις της διοίκησης, φέρνοντας αντιμέτωπους τους πολίτες με παραλείψεις και λάθη δεκαετιών.

Αυτή την εικόνα μεταφέρουν τους τελευταίους μήνες βουλευτές, περιφερειάρχες, τοπικοί άρχοντες και πολίτες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αφού η ολοκλήρωση της ανάρτησης των δασικών χαρτών σε 130 εκατομμύρια στρέμματα γης ανοίγει, όπως αναμενόταν, τον ασκό του Αιόλου και το τελευταίο διάστημα έχει φτάσει να αποτελεί τη μέγιστη προτεραιότητα προς επίλυση στο γραφείο του πρωθυπουργού.

ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

Αιτία; Ο πράσινος μανδύας με τον οποίο ντύνει καλλιέργειες, οικόπεδα, βοσκοτόπια, ελαιώνες, κατοικίες και δρόμους που εμφανίζονται ως δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις και απειλούν το δικαίωμα δόμησης και εκμετάλλευσης.

Τα ερώτημα όλων είναι πώς μια μεγάλη μεταρρύθμιση που συνδέεται άμεσα με την εκπόνηση και την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου θα καταφέρει να ξεπεράσει τα εμπόδια και κατ’ επέκταση την οργή του κόσμου ώστε να προχωρήσει χωρίς να φρενάρει τη διαδικασία εκπόνησης των δασικών χαρτών. Η κυβέρνηση επιδιώκει να εξαντλήσει τα εργαλεία που έχει στα χέρια της για να κάνει το επόμενο βήμα, για το οποίο τη γενική κατεύθυνση έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός: να διορθωθούν λάθη, να συμπληρωθούν παραλείψεις, να ψηφιστούν ρυθμίσεις όπου απαιτείται και να λυθούν γρήγορα τα προβλήματα ώστε να μην ταλαιπωρηθούν οι πολίτες.

Το πρώτο μέτρο της κυβέρνησης είναι η παράταση στην υποβολή αντιρρήσεων κατά 6 μήνες, με ταυτόχρονη μείωση κατά 50% των τελών, διάστημα που είναι σαφές ότι θα παραταθεί, καθώς ο χρόνος που θα χρειαστεί για να εξομαλυνθεί η κατάσταση θα είναι πολύ μεγαλύτερος.

«Σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουμε καταπατητές και εμπρηστές να τρυπώσουν στις ρυθμίσεις των δασικών χαρτών», δηλώνει στο «business stories» ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, ο οποίος επιβεβαιώνει ότι το υπουργείο έχει επεξεργαστεί και οριζόντιες νομοθετικές προτάσεις προκειμένου να δώσει λύσεις σε όλα τα αγκάθια των δασικών χαρτών, αφού προηγουμένως όμως μελετήσει την τελική κρίση του ΣτΕ.

O υπουργός Περιβάλλοντος κ. Κώστας Σκρέκας
Για τους δασικούς χάρτες εκκρεμεί η έκδοση της απόφασης για τις προσφυγές που έχουν υποβληθεί εναντίον της αναμόρφωσής τους που έγινε πέρυσι, με πρωτοβουλία του κ. Κωστή Χατζηδάκη προκειμένου να εξαιρεθούν από την προστασία της δασικής νομοθεσίας εκτάσεις και να περιοριστεί ο όγκος των 180.000 αντιρρήσεων.

Ο κ. Αμυράς, όπως και ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Κώστας Σκρέκας περιόδευσαν τις προηγούμενες μέρες στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, περιοχές στις οποίες και έχει εξεγερθεί ο κόσμος από την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Τα Δωδεκάνησα ανήκουν στον νησιωτικό χώρο που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, εμφανίζοντας πολύ υψηλά ποσοστά δασικής κάλυψης. Η περιοχή της Σύμης στους αναρτημένους δασικούς χάρτες, για παράδειγμα, έχει σκεπαστεί κατά 80% από δασικές εκτάσεις, ενώ το Αγαθονήσι, η Κάρπαθος και η Κάσος σε ποσοστό 70%. Με κινητοποιήσεις εναντιώνονται αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Κρήτη που ζητούν απόσυρση και διόρθωση των χαρτών για να μη χαθούν οι επιδοτήσεις, απορρίπτοντας τη διαδικασία των αντιρρήσεων. «Για πρώτη φορά οι αγρότες κατεβαίνουν στους δρόμους και δεν διεκδικούν λεφτά, αλλά διεκδικούν τη γη τους. Ολα τα κόμματα αναγνωρίζουν πως οι δασικοί χάρτες έχουν λάθη. Να τους πάρει άμεσα πίσω η κυβέρνηση και να τα διορθώσει», αναφέρουν οι εκπρόσωποι των αγροτών.

Ποιο είναι το πρόβλημα
Ο χρόνος των έξι μηνών θα αξιοποιηθεί για να αντιμετωπιστούν τα πρόδηλα σφάλματα, οι παραλείψεις και τα λάθη που έγιναν κατά την ανάρτηση των δασικών χαρτών χωρίς να έχουν ενσωματωθεί στους χάρτες πράξεις της διοίκησης. Πρόκειται για αναδασμούς, εποικιστικές εκτάσεις, οικοδομικές άδειες πριν από το 1975, τα αρχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ με τα οποία χορηγούνται οι επιδοτήσεις των αγροτών, περιεχόμενο που χωρίς αυτό είναι αδύνατον να υπάρξει μια ασφαλής αποτύπωση των χαρτών.

Υπάρχουν όμως και πιο σύνθετα ζητήματα, όπως το ιδιοκτησιακό καθεστώς που είναι διαφορετικό στα νησιά, το είδος βλάστησης που σε πολλές περιπτώσεις βαφτίζει δάση τα φρύγανα όπως ο ασπάλαθος, αλλά και τα λάθη των μελετητών που έριξαν βαριά σκιά και άλλαξαν την όψη των δασικών χαρτών.
Με εξαίρεση τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τη Μάνη, τα Ιόνια νησιά, τη Λέσβο, τη Σάμο, τα Κύθηρα-Αντικύθηρα και τη Χίο, που έχουν ένα ξεχωριστό νομικό καθεστώς, κάθε έκταση που είναι δασική αυτομάτως θεωρείται και δημόσια (τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου).

Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο στον ιδιώτη να τη διεκδικήσει, καθώς θα χρειαστεί να αποδείξει ότι η έκταση είναι ιδιωτική με αναγνωρισμένους τίτλους. Στο υπουργείο, για να διευκολύνουν τους πολίτες, εξετάζουν οι τίτλοι ιδιοκτησίας αυτοί να ανάγονται μετά το 1946. Επίσης, το ΥΠΕΝ δέχεται προτάσεις και εξετάζει θετικά το ενδεχόμενο να ενταχθούν και τα Δωδεκάνησα στα νησιά όπου δεν υπάρχει το τεκμήριο κυριότητας υπέρ του Δημοσίου. Στις περιοχές που υπάρχει το τεκμήριο το Δημόσιο θα διεκδικεί, μόνο αυτά για τα οποία έχει τίτλους.

«Είναι αναγκαίο να αλλάξει η προτίμηση του Ελληνικού Δημοσίου και της απόδειξης της κυριότητας ώστε όπως ένας ιδιώτης πρέπει να αποδείξει ότι του ανήκει μια έκταση, το ίδιο να πρέπει να πράξει και το Δημόσιο», επισημαίνει ο κ. Θανάσης Παύλου, τοπογράφος-μηχανικός που υποστηρίζει ότι χρειάζεται να αναμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο για να επιλυθούν ουσιαστικά ζητήματα των δασικών χαρτών.

Ο ίδιος αναφέρει ότι με τους δασικούς χάρτες δεν καθορίζεται μόνο η χρήση αλλά και η ιδιοκτησία, καθώς ότι είναι δασικό δηλώνεται από το Δημόσιο στο Κτηματολόγιο και επομένως καταγράφεται ως ιδιοκτησία του.

Διόρθωση λαθών και νομοθετικές παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνουν και για τις χορτολιβαδικές εκτάσεις που είναι σήμερα ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τον νησιωτικό χώρο με τη χαμηλή βλάστηση. Τα προβλήματα εντοπίζονται ως προς την ιδιοκτησία της γης κυρίως σε περιοχές όπου δεν υπάρχει τεκμήριο υπέρ του Δημοσίου, αλλά και ως προς την ερμηνεία του όρου (τι είναι χαρτολιβαδικό) και σχετικά με το ποια φυτά θεωρούνται δασικού χαρακτήρα. Για παράδειγμα, θαμνώδης βλάστηση όπως ο ασπάλαθος που μέχρι σήμερα κατατασσόταν στις δασικές εκτάσεις, με πρόσφατη απόφαση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών εξαιρέθηκαν και πλέον (σύμφωνα με την σχετική γνωμοδότηση) θα εντάσσονται στην κατηγορία των χορτολιβαδικών, βραχώδη ή αγροτικών εκτάσεων ώστε να απαλειφθεί ένα ακόμη αγκάθι που χρωματίζει τους χάρτες και θα αποδεσμεύσει πολλές εκτάσεις στα νησιά και στην Κρήτη.

Οι αλλαγές στα είδη των φυτών που θεωρούνται δασικού χαρακτήρα, σε συνδυασμό και με τον χρόνο απόδειξης της κυριότητας με τίτλο ιδιοκτησίας, θα επιλύσουν πολλά προβλήματα.

Παρεμβάσεις και ρυθμίσεις απαιτούνται και σε άλλα σημεία. Για παράδειγμα, σε δάση που εκχερσώθηκαν και σήμερα είναι γεωργικές καλλιέργειες και παίρνουν ενισχύσεις θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση που να είναι συμβατή με το ΣτΕ. Σε αυτόν τον τομέα, όμως, το ΥΠΕΝ έχει κακό παρελθόν. Από την προηγούμενη κυβέρνηση επιχειρήθηκε ρύθμιση για τις δασικές εκτάσεις που εκχερσώθηκαν παράνομα για γεωργική χρήση ώστε να μπορούν να εξαγοραστούν από τους ενδιαφερόμενους. Η ρύθμιση κατέπεσε στο ΣτΕ. Υπάρχουν σκέψεις και γίνεται η σχετική επεξεργασία για μια νέα διάταξη, με την οποία θα επιτρέπεται η χρήση αυτών των εκτάσεων με διαφορετικά όμως κριτήρια. Για παράδειγμα μελετάται η πρόταση να μεταβιβάζεται η χρήση και όχι η κυριότητα των εκτάσεων αυτών και όταν αλλάξει χρήση μια έκταση να επιστρέφει στο δημόσιο.

Προβλήματα ανακύπτουν και σε άλλες περιπτώσεις, όπως είναι οι δασωμένοι αγροί (αγροτικές εκτάσεις το 1945 που στις νεότερες αεροφωτογραφίες αποτυπώνονται ως δασικές) και αντίστοιχα περιπτώσεις που ήταν αγροτικές το 1945 αλλά και το 2015 και ενδιάμεσα δασώθηκαν και κάηκαν και κρίθηκαν αναδασωτέες ή εκχερσώθηκαν και κρίθηκαν αναδασωτέες με πράξεις των δασικών υπηρεσιών. Για όλες αυτές τις περιοχές πρέπει να εξεταστεί ο τρόπος που θα επιτρέψει να αποχρωματιστούν από τους δασικούς χάρτες.

Μεγάλη εκκρεμότητα παραμένει και η διαχείριση χιλιάδων κατοικιών μέσα σε δάση (οι λεγόμενες οικιστικές πυκνώσεις), οι οποίες αρχικά εξαιρέθηκαν από τους χάρτες και ξεκίνησαν τώρα να αναρτώνται και για τις οποίες αναμένεται βροχή αντιρρήσεων. Το ΥΠΕΝ ετοιμάζει να φέρει ρύθμιση που θα «ξεπλένει» τις αμαρτίες, στη φιλοσοφία ότι το κόστος κατεδάφισης είναι πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο της διατήρησης (οικονομικό, περιβαλλοντικό, κοινωνικό).

Στο ΥΠΕΝ προσπαθούν να ξορκίσουν τον κίνδυνο μιας ενδεχόμενης απόφασης του ΣτΕ, που θα κάνει δεκτές τις προσφυγές εναντίον της ρύθμισης Χατζηδάκη. Μια τέτοια απόφαση θα οδηγήσει, όπως λένε, αρμόδιες πηγές σε μια εκ νέου αναμόρφωση των δασικών χαρτών, βάζοντας σε έναν νέο κύκλο ομηρείας και ταλαιπωρίας τους πολίτες των οποίων τα ακίνητα, χωρίς στην πραγματικότητα να είναι, εμφανίζονται ως δασικά στον χάρτη. Σε κάθε περίπτωση, ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος για τους πολίτες. Η υποβολή αντίρρησης έχει ένα σημαντικό κόστος ανάλογο της αξίας του ακινήτου, το οποίο ανεβαίνει σε παραθεριστικές και νησιωτικές περιοχές.

Οπως αναφέρουν επαγγελματίες, για να είναι νομικά δεμένη μια αντίρρηση θα πρέπει ο πολίτης να συνεργαστεί με νομικό, τοπογράφο – μηχανικό και ενδεχομένως και δασολόγο. Και αν απορριφθεί από τις Επιτροπές Αντιρρήσεων, θα πρέπει να είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα που είναι η προσφυγή στο ΣτΕ, διαδικασία που μεταφράζεται τόσο σε χρόνο όσο και σε χρήμα.

www.newmoney.gr

Ελλάδα

Η κάμψη των εμβολιαστικών ρυθμών

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Η φωτογραφία από την πλατφόρμα gov.gr που δείχνει την πορεία των εμβολιασμών, μάλλον… λέει πολλά. Όπως βλέπετε, οι πλήρως εμβολιασμένοι στην Αχαΐα (μέχρι τις 26 Ιουλίου) είχαν φτάσει τους  132.008 (ποσοστό περίπου 45% του πληθυσμού). Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι ότι ενώ οι δεύτεροι εμβολιασμοί που είχαν προγραμματιστεί για τις 27 Ιουλίου ήσαν 1.534, οι πρώτοι εμβολιασμοί που είχαν προγραμματιστεί για την ίδια μέρα ήσαν μόνο 488.  Οι πολύ λιγότεροι πρώτοι εμβολιασμοί σε σχέση με τους δεύτερους δείχνει την κάμψη των εμβολιαστικών ρυθμών και επί της ουσίας, την καθυστέρηση στο χτίσιμο του «τείχους ανοσίας».

 

Περισσότερα

Ελλάδα

Καύσωνας: Πού «έπιασε» ήδη 42,5 βαθμούς Κελσίου – Απίστευτες θερμοκρασίες

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο καύσωνας είναι εδώ και όλοι οι ειδικοί συμφωνούν πως πιθανότατα θα είναι και… ιστορικός.

Με εξαίρεση τις Κυκλάδες και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, σε όλα τα υπόλοιπα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας ο υδράργυρος ξεπέρασε σε κάποιον μετεωρολογικό σταθμό τους 40 βαθμούς Κελσίου, όπως καταγράφηκε από 63 σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Οι περιοχές όπου καταγράφηκαν οι οκτώ υψηλότερες μέγιστες παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί

καιρός καύσωνας

Εν τω μεταξύ για τις υψηλότερες θερμοκρασίες της ημέρας ενημερώνει και ο μετεωρολόγος και διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

Φωτογραφίες αρχείου: Intime.

Περισσότερα

Ελλάδα

Κεραμέως: Τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά – Εμβολιασμένο το 75% των εκπαιδευτικών

Δημοσιεύθηκε

στις

«Όλοι μας θέλουμε τα σχολεία μας να λειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο, δια ζώσης, κανονικά.

Επίσης όλοι μας θέλουμε όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό της χώρας και οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, να λειτουργήσουν σε πλαίσιο μέγιστης δυνατής ασφάλειας. Επίσης, θέλω να πιστεύω ότι όλοι μας θεωρούμε το εμβόλιο το πιο σημαντικό όπλο κατά αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης», ανέφερε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, εισηγούμενη στην Ολομέλεια την τροπολογία που αφορά στους εμβολιασμούς και εργαστηριακούς ελέγχους Covid για τους εκπαιδευτικούς.

Η υπουργός ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι άνω του 75% των εκπαιδευτικών έχουν ήδη εμβολιαστεί και τους ευχαρίστησε δημοσίως γι’ αυτό.

Προσέθεσε, όμως, ότι αυτό δεν αρκεί και χρειάζονται και άλλοι για την ασφάλεια στο σχολείο. Όπως είπε η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση, «προβλέπει το αυτονόητο», δηλαδή προβλέπει «πλαίσιο ασφαλούς επιστροφής στα σχολεία, για την εκπαιδευτική κοινότητα», ότι οι εκπαιδευτικοί μπορούν να προσέλθουν στο σχολείο, είτε πλήρως εμβολιασμένοι και αν δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι, θα πρέπει να κάνουν εργαστηριακά τεστ, προκειμένου να μπορούν να προσέρχονται στα σχολεία, και έτσι να επιτευχθεί ασφαλές περιβάλλον.

Η Νίκη Κεραμέως είπε ότι προβλέπεται και ένα πλαίσιο, «πολύ πιο γρήγορων προσλήψεων», σε περίπτωση που κάποιος εκπαιδευτικός νοσήσει και χρειαστεί να απουσιάσει. Η διαδικασία θα προχωρήσει από πίνακες που ήδη έχουν καταρτιστεί, ώστε με γρήγορες διαδικασίες να αναπληρώνονται τυχόν κενά.

Η υπουργός ενημέρωσε επίσης ότι στην τροπολογία έχουν περιληφθεί οι ίδιες προβλέψεις που ισχύουν για τα εκκλησιαστικά σχολεία και για το εκπαιδευτικό προσωπικό των μουσουλμανικών ιεροσπουδαστηρίων της Θράκης. Σχετικά με τα Βακούφ Ρόδου και Κω, είπε ότι η ρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση κλείνει ένα σημαντικό νομοθετικό κενό, και βασική αρχή είναι η ανάγκη διαφάνειας στην οικονομική λειτουργία των οργανισμών αυτών. Αποσαφηνίζεται η νομική προσωπικότητα των Οργανισμών διαχείρισης, είναι μη κρατικά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, με κοινωφελή σκοπό και κυρίως τη διατήρηση και λειτουργία των μουσουλμανικών μνημείων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας κάλεσε την υπουργό Παιδείας να εξηγήσει πώς οι εκπαιδευτικοί θα καλύπτουν το κόστος των εργαστηριακών ελέγχων και πώς θα το καλύπτουν και οι φοιτητές για να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους.

Ο κ. Χήτας που κατηγόρησε την υπουργό Παιδείας ότι νομοθετεί τιμωρητικά, την κάλεσε να διευκρινίσει γιατί στην τροπολογία συμπεριέλαβε και διάταξη που προβλέπει ότι με απόφαση του υπουργού Παιδείας μπορεί να καθορίζονται περαιτέρω συνέπειες, στην περίπτωση επανειλημμένης παράβασης.

«Τι θα προβλέπει η απόφαση, εκτός του ότι δεν θα τους καταβάλλονται αποδοχές, δεν θα έχουν εισφορές ασφαλιστικές; Θα τους μαστιγώνετε;», είπε ο κ. Χήτας.

«Είναι η ίδια η κυβέρνηση που δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα ασφάλειας στην εκπαίδευση, εισάγοντας την ΕΒΕ, και αφήνοντας δεκάδες χιλιάδες άριστους μαθητές εκτός πανεπιστημίων», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος ο οποίος κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ότι δεν έχει υλοποιήσει καμία από τις προτάσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας για την Covid, για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, την κατά προτεραιότητα διαδικασία εμβολιασμού για τους εκπαιδευτικούς, για την ιχνηλάτηση των εκπαιδευτικών ιδίως στην πρώτη φάση της πανδημίας.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι απαιτείται ισχυρό δίχτυ προστασίας στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας για την ανίχνευση συμπτωματικών και ασυμπτωματικών και τόνισε ότι για τις εργαστηριακές εξετάσεις η κυβέρνηση πρέπει να θεσπίσει τη συνταγογράφησή τους ώστε να μην υποχρεούνται οι εκπαιδευτικοί να πληρώνουν από την τσέπη τους για το δίχτυ ασφάλειας στα σχολεία. Επισήμανε εξάλλου ότι σε κόστος και αποκλεισμό, υποχρεώνονται και οι εκπαιδευτικοί που έχουν θέμα υγείας και οδηγίες από τον γιατρό τους να μην εμβολιαστούν.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι επιμένει σε τρίμηνες συμβάσεις εκπαιδευτικών αντί για καθηγητές που θα προσλαμβάνονται για όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους.

«Η διαχείριση της πανδημίας είναι μια δυναμική διαδικασία», απάντησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και προσέθεσε ότι το υπουργείο συζητάει τακτικά με τους ειδικούς ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας. Το υπουργείο νομοθετεί τώρα να υπάρχουν διαδικασίες για να γίνονται ταχύτερα οι προσλήψεις.

Η υπουργός είπε ότι για τους φοιτητές, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ρύθμιση, και σημείωσε: «Θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι. Πάμε να εκπέμψουμε ένα ξεκάθαρο σήμα υπέρ του εμβολιασμού. Πράγματι, το ποσοστό των εμβολιασμένων εκπαιδευτικών είναι υψηλό. Στην εκπαίδευση όμως αν νοσήσει ένας εκπαιδευτικός τότε δεν παρέχεται η υπηρεσία και παρότι το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι υψηλό, μιλάμε και για ένα ποσοστό που αν νοσήσει θα δημιουργήσει προβλήματα. Γι΄ αυτόν τον λόγο προβλέπουμε διαδικασία για ταχύτερες προσλήψεις, ώστε να αντικατασταθεί όποιος νοσήσει».

Η Νίκη Κεραμέως είπε ότι οι εκπαιδευτικοί, όπως είχαν ζητήσει, ήταν η πρώτη ομάδα που είχε δικαίωμα σε δωρεάν τεστ, προτεραιοποιήθηκαν στον εμβολιασμό, ζήτησε και πήγαν κλιμάκια του ΕΟΔΥ για τεστ, υλοποιείται και το αίτημα για την εγκατάσταση εμβολιαστικών κέντρων στα πανεπιστήμια.

Τέλος, αναφερόμενη στη διάρκεια των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, η Νίκη Κεραμέως σχολίασε: «Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητάει να προσλάβουμε εκπαιδευτικούς για ένα χρόνο, χωρίς να ξέρουμε αν υπάρχει η ανάγκη κάλυψης; Αυτό ζητάει; Άρα να πληρώνουμε δύο ανθρώπους για μια θέση; Εμείς λέμε ότι είναι σημαντικό να καλύπτεται η ανάγκη για κάποιον που θα πάρει αναρρωτική. Προτείνουμε τρίμηνες συμβάσεις, που δύνανται να ανανεώνονται ανάλογα με τις ανάγκες».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα
GOODYS
ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα