Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Όταν η Πάτρα βίωνε τον εφιάλτη της «τυφλής τρομοκρατίας»-30χρόνια μετά ξυπνούν μνήμες από την φονική έκρηξη της Βότση με έξι νεκρούς

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένας εκκωφαντικός θόρυβος, ένα σύννεφο καπνού και έξι αδικοχαμένες ζωές από μια τρομοκρατική επίθεση που σημάδεψε για πάντα την ιστορία της Πάτρας.

Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται αύριο από εκείνο το πρωινό της 19ης Απριλίου του 1991, όπου στο κέντρο της Πάτρας, στην οδό Βότση εξερράγη βόμβα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους έξι πολίτες.
Εκείνο το πρωινό έμελλε μία ολόκληρη πόλη να ζήσει ίσως τον μεγαλύτερο εφιάλτη της, από την ημέρα του πρώτου βομβαρδισμού του Ελληνοϊταλικού πολέμου. Την έκρηξη μίας βόμβας που θα σκορπούσε τον θάνατο.
Ένα σχέδιο που ποτέ δεν ολοκληρώθηκε με απόλυτη ακρίβεια και είχε εκπονηθεί από μία ομάδα Παλαιστινίων παρανοϊκών τρομοκρατών, θα σφράγιζε για χρόνια την ιστορία της Πάτρας και θα λειτουργούσε ως αυτοσχέδιος προπομπός των όσων η Ευρώπη βιώνει σήμερα με τυφλά τρομοκρατικά χτυπήματα και δεκάδες αθώους νεκρούς.
Μόνο που τότε, οι έξι Πατρινοί που σε λίγο θα έπεφταν νεκροί από την παρανοϊκή αυτή ενέργεια, και μαζί τους μία ολόκληρη πόλη, δεν μπορούσαν να διανοηθούν ότι υπάρχουν αρρωστημένα μυαλά και πως 30 χρόνια μετά η «γηραιά ήπειρος» θα ζούσε κάτω από τον φόβο της τυφλής τρομοκρατίας.

ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΗ ΜΕΡΑ…

Παρασκευή 19 Απριλίου 1991. Ήταν μια συνηθισμένη καθημερινή μέρα, ένα συνηθισμένο πρωϊνό στην Πάτρα.
Τίποτα δεν προμήνυε, τι θα επακολουθήσει εκείνη την ημέρα η αχαϊκή πρωτεύουσα.
Ήταν δέκα λεπτά πριν από τις 11 το πρωί, όταν μια ισχυρότατη έκρηξη συγκλόνισε το κέντρο της Πάτρας.
Το επίκεντρό της είναι η είσοδος μιας πολυκατοικίας, στην οδό Βότση 14 – 16, έξω από την εταιρία μεταφορών «Ερκούριερ».
Ακολούθησε πανικός και σκηνές αλλοφροσύνης. Σύννεφα καπνού και σκόνης προκάλεσαν πανδαιμόνιο, ενώ λίγο αργότερα ανασύρονταν από τα ερείπια επτά διαμελισμένα πτώματα.
ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ
Ήταν οι έξι αθώοι συμπολίτες, που τυχαία διέρχονταν από το σημείο, και ο Παλαιστίνιος φοιτητής Αχμέτ Χασικέκ που μετέφερε τη βόμβα, που φέρεται ότι είχε ως στόχο το βρετανικό υποπροξενείο.
Τραγικό θάνατο από τη φονική έκρηξη βρήκαν οι:
*Γιώργος Παπασωτηρόπουλος, 58 χρόνων.
*Βασίλης Κυριακόπουλος, 53 χρόνων.
*Γιάννης Καυκάς, 25 χρόνων.
*Όλγα Στραγαλινού, 25 χρόνων.
*Δημήτρης Σεϊτανίδης, 23 χρόνων.
*Γεωργία Βέρρα, 24 χρόνων.
ΣΟΚ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
Το σοκ μεγάλο για όλη την πόλη. Κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που συνέβη. Κι ένα μεγάλο «γιατί» βγήκε από τα χείλη μιας ολόκληρης πόλης που δεν μπορούσε να συνέλθει από το φοβερό κτύπημα.
Ο τότε Νομάρχης Αχαΐας, αείμνηστος, Νίκος Τάγαρης διηγήθηκε πως ενώ βρισκόταν στο γραφείο του στον 5ο όροφο του κτιρίου της οδού Κορίνθου (και Γούναρη) και παραχωρούσε ραδιοφωνική συνέντευξη, ξαφνικά άκουσε την εκκωφαντική έκρηξη και ευθεία μπροστά του είδε ένα πυκνό συννεφο μαύρου καπνού να καλύπτει τα πάντα.
11 ΚΙΛΑ ΔΥΝΑΜΙΤΗ «ΕΣΚΑΣΑΝ» ΣΤΟ ΣΤΟ ΑΣΑΝΣΕΡ
Η βόμβα εξερράγη στο ασανσέρ πολυκατοικίας στην οδό Βότση 14, στο κέντρο της Πάτρας. Η βόμβα φέρεται να προοριζόταν για το βρετανικό προξενείο, στη συμβολή των οδών Βότση και Όθωνος Αμαλίας.
Τότε όμως ο Χασικέχ είτε επειδή ήθελε να κάνει ένα τελευταίο έλεγχο του εκρηκτικού μηχανισμού, ίτε επειδή υπήρχε κόσμος στο προξενείο που ενδεχομένως θα τον υποψιαζόταν, μπήκε στην πολυκατοικία της οδού Βότση και κατευθύνθηκε στο ασανσέρ. Εκεί πιθανώς προσπαθώντας να αλλάξει την ώρα έκρηξης της βόμβας ή από κάποιο λάθος χειρισμό του εξερράγη η βόμβα, με 11 κιλά δυναμίτη, με αποτέλεσμα να διαμελιστεί ο ίδιος και να χάσουν τη ζωή τους έξι άνθρωποι που βρίσκονταν σε μια εταιρεία κούριερ στο ισόγειο της πολυκατοικίας.
Έξω από την πολυκατοικία περίμενε τον 26χρονο ο συνεργός του, ο Ασάρ Αλ Νομπανί 29 χρόνων, ο οποίος μετά την έκρηξη εξαφανίστηκε.
Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΟΥ
ΧΕΙΡΙΣΤΗΚΕ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Οι τοπικές Αστυνομικές Αρχές έμελλε να αντιμετωπίσουν μία υπόθεση, πολύ μεγαλύτερη από τα πλαίσια των μέχρι τότε εμπειριών τους.
Και μέσα σε λίγες ώρες η Πάτρα είχε γίνει ειδησεογραφικά το επίκεντρο της Ελλάδας, της Ευρώπης και του κόσμου.
Οι αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας Πατρών λίγη ώρα μετά την έκρηξη και ενώ ο θλιβερός απολογισμός είχε σοκάρει την υφήλιο, αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας, εντοπίζουν ό,τι έχει απομείνει από το σώμα του βομβιστή.
Στην ουσία μόνο ένα αθλητικό παπούτσι και ένα κομμάτι φοιτητικής ταυτότητας, ήταν ο μπούσουλας. Κι όμως. Μερικές ώρες αργότερα, η Αστυνομία είχε στη διάθεσή της τα πλήρη στοιχεία του βομβιστή. Τα δύο τελευταία νούμερα από τον αριθμό του φοιτητικού του πάσου, καθώς και οι μαρτυρίες για τα παπούτσια του θύματος-βομβιστή, οδηγούσαν σε ασφαλές συμπέρασμα για τα πραγματικά του στοιχεία.
ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΑ 24ΩΡΑ
Και σε λίγα 24ωρα είχε συληφθεί στην Αθήνα, με την βοήθεια μελών του Συλλόγου Παλαιστινίων φοιτητών της Ελλάδας (σύμφωνα με δηλώσεις του τότε Υπουργού Δημόσιας Τάξης, αείμνηστου, Γιάννη Βασιλειάδη) και ο εγκέφαλος της ομάδας Νομπάνι, καθώς και δύο ακόμη συνεργοί του. Οι Μπαϊκαράτ και Αουάντ Καλίλ.
Ο πρώτος μάλιστα φέρεται να ήταν σε πολύ μικρή απόσταση από τον Χασικέχ την ώρα που ο μεταφορέας μπήκε στην είσοδο της πολυκατοικίας της οδού Βότση 14 και μετά την έκρηξη, εξαφανίστηκε προς άγνωστη κατεύθυνση.
Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ
Ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης, αείμνηστος Γιάννης Βασιλειάδης διαβεβαίωνε ότι «το έγκλημα που διαπράχθηκε δεν πρόκειται να μας αφήσει σε ησυχία μέχρι την τιμωρία των εγκληματιών – δραστών». Θα δικαιωθεί. Μετά από συντονισμένες έρευνες και ενέργειες οι τρεις δράστες εντοπίστηκαν και οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη. Ο εντοπισμός τους ήταν μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Όχι άδικα.
ΙΣΟΒΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ
Η ΔΙΚΗ ΣΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ
Τέσσερα χρόνια και έξι μήνες αργότερα, το φθινόπωρο του 1995 οι συλληφθέντες κάθισαν στο σκαμνί.
Το δικαστήριο συνεδρίασε στην αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, ύστερα από πολυήμερη διαδικασία (από τις 6 έως τις 22 Δεκεμβρίου 1995) κήρυξε ενόχους και τους τρεις αλλοδαπούς κατηγορούμενους χωρίς όμως τις επιβαρυντικές περιστάσεις του αντιτρομοκρατικού νόμου, ο οποίος είχε καταργηθεί.
Έτσι, επέβαλε 25 ετών κάθειρξη στους Νουμπάνι και Μπακαϊράτ και τριών ετών φυλάκιση στον Αουάντ Καλίλ.
Τους δύο κήρυξε ένοχους για κατοχή, προμήθεια, κατασκευή και μεταφορά εκρηκτικών υλών καθώς επίσης για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονίες και σωματικές βλάβες κατά συρροή και για σύσταση και συμμορία και για διακεκριμένες φθορές.
Τον τρίτο, τέλος, τον κήρυξε ένοχο μόνο για κατοχή και μεταφορά εκρηκτικών υλών. Διέταξε δε την άμεση απέλασή τους μετά την έκτιση των ποινών τους.
ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Οι αλλοδαποί πάντως κατηγορούμενοι τόσο στην προδικασία, όσο και στις απολογίες τους, αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονταν. «Δεν έχουμε καμιά σχέση», είπαν με την έκρηξη βόμβας και διατείνονταν ότι πίσω από όλη αυτή την υπόθεση, κρύβονταν πράκτορες της ισραηλινής οργάνωσης «Μοσάντ».
Τα δύο μέλη του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, που μειοψήφησαν υποστήριξαν ότι έπρεπε να γίνει δεκτός ο ισχυρισμός των κατηγορουμένων ότι η ενεργοποίηση δηλαδή της βόμβας, έγινε από τρίτους εξ αμελείας τους και όχι απ’ αυτούς.
ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΞΕΣΠΑΣΑΝ
Με τη λήξη της συνεδρίασης του δικαστηρίου, οι συγγενείς των θυμάτων ξέσπασαν, κρίνοντας ότι με την απόφαση δεν αποδίδεται δικαιοσύνη.

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement