Τρίτη 11 Μαΐου 2021
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Οι επιλογές της καθημερινότητας μας- Της Ασπασίας Ρηγοπούλου

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Τον τελευταίο χρόνο είναι γεγονός ότι έχουμε χάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον έλεγχο της ζωής μας. Το αν θα βγούμε και πώς από το σπίτι μας. Το που θα πάμε και το με το ποιον επιτρέπεται να συναντηθούμε, είναι θέματα που τα καθορίζει ο κορωνοϊός.

Όπως όλα δείχνουν θα υπάρχει στη ζωή μας για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα.

Εμείς αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να βάζουμε στην άκρη την κούρασή μας, τον θυμό μας και να προτάσσουμε τη ζωή. Κι αυτή μόνον εμείς μπορούμε να την προστατεύσουμε με τις επιλογές που κάνουμε στην καθημερινότητά μας.

Ωστόσο δεν θα πρέπει στις συνθήκες αυτές, να κλεινόμαστε στον εαυτό μας και να βλέπουμε μόνο αυτά που αφορούν τη δική μας ζωής.

Διαβάζοντας στον τοπικό Τύπο την ανακοίνωση του Ιδρύματος «Κιβωτός της Αγάπης», με την οποία ζητάει να συμβάλλουμε στην κάλυψη τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης αισθάνθηκα ότι αποτελεί μια καλή αφορμή για να βγούμε από τον πανδημικό κλοιό.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η πανδημία έχει πλήξει τα Ιδρύματα, τους εθελοντικούς φορείς και συλλόγους που στηρίζουν πάσχοντες, οικογένειες και καλύπτουν πολλές άλλες ανάγκες της κοινωνίας.

Είναι μία καλή ευκαιρία να βγούμε από τον μικρόκοσμό μας, από τη μονοτονία της ενασχόλησής μας με την πανδημία και να γεμίσουμε την ψυχή μας με κάτι που πραγματικά αξίζει.

Ο καθένας μας ανάλογα με τις δυνατότητές του, να φροντίσει να ενισχύσει τα ιδρύματα και του συλλόγους της πόλης μας. Ακόμα και μερικά κουτιά γάλα αποτελούν για τους χώρους αυτούς πολύ μεγάλη ανακούφιση.

Οι ανάγκες των συνανθρώπων μας, όχι μόνο δεν μειώθηκαν αλλά έχουν πολλαπλασιαστεί την περίοδο αυτή.

Μεμονωμένα αλλά και μέσα από το οικογενειακό μας και φιλικό μας περιβάλλον μπορούμε να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες.

Να ενεργοποιήσουμε τα παιδιά μας που φέτος δεν μπόρεσαν μέσα από τα σχολεία τους, τα οποία είναι κλειστά, να διδαχτούν την αλληλεγγύη και την προσφορά. Πέραν της ανακούφισης που θα προσφέρουμε σε όλους τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, θα δώσουμε την ευκαιρία και σ’ εμάς τους ίδιους να πράξουμε κάτι ουσιαστικό και να ξεφύγουμε από τη μιζέρια και τον φόβο που έχει απλώσει παντού γύρω μας η πανδημία.

 

* Η Ασπασία Ρηγοπούλου είναι γιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και δρ. της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Άρθρα-Συνεργασίες

Εμβολιασμός: Το εντυπωσιακό επίτευγμα της κυβέρνησης Του Αντώνη Κουνάβη

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Τα επιβεβαιωμένα ραντεβού για τον εμβολιασμό, που αφορά την προστασία κατά του κορωνοϊού, έως και τον ερχόμενο Ιούλιο, ανέρχονται σε περίπου 4,5 εκατομμύρια!

Αυτή η εντυπωσιακή ανταπόκριση δεν αποτυπώνει μόνο τη συνειδητοποίηση της συντριπτικής πλειονότητας της ελληνικής κοινωνίας, στο επίπεδο της ατομικής ευθύνης, ως προς την αναγκαιότητα της αντιμετώπισης της πανδημίας.
Παράλληλα, αντικατοπτρίζει και την εμπιστοσύνη των πολιτών στη σχετική επιχείρηση, που φέρει το συμβολικό όνομα «Ελευθερία», ένα πρωτοποριακό εγχείρημα για τα ελληνικά δεδομένα, που συντελείται με υποδειγματική μεθοδικότητα, σειρά και τάξη.
Δεν έχει προηγούμενο αυτό που συμβαίνει. Από το κλείσιμο, μέσω της προβλεπόμενης πλατφόρμας, του ραντεβού για τον εμβολιασμό, μέχρι και τη διενέργεια του, οι πολίτες βιώνουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία, μακριά από τις παροιμιώδεις παθογένειες του ελληνικού κράτους. Χωρίς καμία απολύτως γραφειοκρατική διαδικασία, δίχως καμία καθυστέρηση, προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα την προκαθορισμένη ημέρα, έχοντας προηγουμένως ειδοποιηθεί και με μηνύματα υπενθύμισης.
Αναμφίβολα, πρόκειται για ένα εντυπωσιακό επίτευγμα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που φέρει την υπογραφή του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη.
Παρ’ όλα αυτά, δεν επιτρέπεται να επαναπαυτούμε, δεν έχουμε περιθώρια εφησυχασμού. Συνεχίζουμε να εμβολιαζόμαστε, ενισχύοντας το τείχος προστασίας μας έναντι του κορωνοϊού, ώστε να πάρουμε πίσω, οριστικά και αμετάκλητα, τις ζωές μας.

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

Στις μανούλες όλου του κόσμου…  

Δημοσιεύθηκε

στις

Της Κατερίνας Γρ. Σολωμού (*)

 

Μάνα, μητέρα, μαμά! Αδιαμφισβήτητα είναι το πιο σημαντικό και ιερό πρόσωπο στη ζωή όλων μας που τιμάται κάθε 2η Κυριακή του Μαΐου σε όλο τον κόσμο.

Μια μέρα αφιερωμένη εξ’ ολοκλήρου στον άνθρωπο που μας έφερε στον κόσμο, μας μεγάλωσε, μας φρόντισε και μας στήριξε και που οφείλουμε να τον τιμούμε κάθε στιγμή, όλο το χρόνο.

Είναι ευκαιρία, λοιπόν, να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη και την αγάπη μας στις μανάδες όλου του κόσμου. Σε αυτές που μεγαλώνουν τα παιδιά τους με δυσκολίες λόγω προβλημάτων υγείας, αντιλήψεων, φτώχειας, πείνας, περιθωριοποίησης, εκμετάλλευσης και πολέμων. Στις μητέρες που αναγκάζονται να εργάζονται σκληρά για να προσφέρουν τα πάντα στα παιδιά τους και σ’ αυτές που αναγκάστηκαν να τα αποχωριστούν για να αναζητήσουν περισσότερες ευκαιρίες στην εκπαίδευση και την εργασία στο εξωτερικό.

Σε αυτές που προσπαθούν να γευτούν την ευτυχία της μητρότητας, σε όσες αναθρέφουν παιδιά με στοργή κι αγάπη σα να ήταν δικά τους παιδιά, στις ανήλικες ή ανύπαντρες μητέρες που «στιγματίστηκαν», σ’ αυτές που αντιμετώπισαν καταστάσεις ενδοοικογενειακής ή άλλης μορφής βίας ή απολύσεων από την εργασία τους.

Στις μάνες που ξεριζώθηκε η καρδιά τους από προβλήματα υγείας ή ακόμα και την τραγική απώλεια των παιδιών τους…

Στις μανάδες που όλο το διάστημα της υγειονομικής – πανδημικής κρίσης σήκωσαν ακόμα πιο βαρύ φορτίο μέσα στο σπίτι, λόγω της αυξημένης φροντίδας που έπρεπε να προσφέρουν σε παιδιά και υπερήλικες γονείς, αλλά και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα τηλεκπαίδευσης και τηλεργασίας.

Στις μητέρες που αποχωρίστηκαν τα παιδιά τους επί μακρόν χρονικό διάστημα αλλά και στις γιαγιάδες που απομονώθηκαν από τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Η προσφορά και η τρυφερότητα της μάνας συνεχίζεται αμείωτα κι ασταμάτητα προς τα παιδιά της σ’ όλη της ζωή, δίνοντας ψυχική δύναμη και στήριξη για την υπέρβαση κάθε δύσκολης κατάστασης. Ακόμα κι αν ο ομφάλιος λώρος αποκόπτεται στη γέννα, η αγάπη, η αυταπάρνηση, η ανιδιοτέλεια, η αυτοθυσία δεν αποκόπτεται ποτέ αλλά συνεχίζεται για πάντα.

Ας προσφέρουμε, λοιπόν, κι εμείς προς τη μητέρα μας, προς τις μάνες όλης της γης – ως ελάχιστη ανταπόδοση – την αγάπη, την τρυφερότητα και την ευγνωμοσύνη μας με κάθε έκφραση και πράξη μας κάθε στιγμή!

Έχει όμως και η πολιτεία το δικό της ιερό χρέος, να προστατέψει το δικαίωμα της κάθε γυναίκας στη μητρότητα απλώνοντας ένα δίχτυ προστασίας και να χαράξει μια σαφή και μακροπρόθεσμη εθνική πολιτική για την επίλυση του δημογραφικού προβλήματος, το οποίο υπονομεύει το μέλλον της χώρας μας.

 

(*) H Kατερίνα Γρ. Σολωμού είναι Καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, υπεύθυνη Υγείας Δυτικής Ελλάδας του ΚΙΝ.ΑΛ. και αντιπρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Πατρέων

 

 

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

Ο Προμηθέας σήμερα νέο ραντεβού με την ιστορία, οφείλει να το χαρεί…

Δημοσιεύθηκε

στις

ΤΟΥ ΠΡΟΚΟΠΗ Χ. ΚΟΓΚΟΥ

Η μεγάλη μέρα έφτασε για τον Προμηθέα ο οποίος σήμερα έχει ένα ακόμα ραντεβού-από τα αρκετά που έδωσε τα τελευταία χρόνια- με την ιστορία, καθώς θα αντιμετωπίσει τον ΠΑΟ, στον 46ο τελικό κυπέλλου Ελλάδας.

Ο μεγάλος τελικός από την βιαστική ΕΟΚ, ορίστηκε στο ΟΑΚΑ και δεν θα αναλύσουμε πάλι τι και πως, όμως η ουσία είναι μια και δεν αλλάζει ο ΠΑΟ θα διεκδικήσει το πρώτο Ελληνικό τρόπαιο μέσα στο «σπίτι» του.

Αυτό βεβαία έχει και τα θετικά του αφού η Πατρινή ομάδα δεν έχει κανένα άγχος και μόνο κέρδη μπορεί να αποκομίσει από τη σημερινή αναμέτρηση καθώς θα αντιμετωπίσει μια ομάδα επιπέδου Ευρωλίγκα μέσα στην έδρα της.

Οπότε, ο Προμηθέας, οφείλει να χαρεί το σημερινό παιχνίδι, να δείξει την ποιότητα που έχει ως σύνολο και  την μαχητικότητα που έδειξε καθόλη την διάρκεια της φετινής χρονιάς όπου  κατάφερε να ξεπεράσει πολλάκις τον «σκόπελο» του covid-19.

Αγωνιστική ανάλυση δεν θα κάνω γιατί σε νοκ-άουτ παιχνίδια και δη τελικούς, το σημαντικότερο ρόλο παίζει το πάθος και η θέληση όμως σίγουρα ένα κομμάτι που θα παίξει ρόλο είναι ποιος θα ελέγξει τα ριμπάουντ με τους Γκραντ, Αγκμπελιζ και Φορντ, να  έχουν πολύ δουλειά να κάνουν απέναντι στους ψηλούς του ΠΑΟ.

ΥΓ1. Μια σημαντική διαφορά του φετινού Προμηθέα σε σχέση με πέρσι, ήταν πως στο φετινό ρόστερ υπάρχει ο «NBAer» Τζεριαν Γκραντ, ο παίκτης  ο οποίος όπως έχει αποδείξει, έχει κρύο αίμα και μπορεί να πάρει τη μπάλα όταν “καίει”.

ΥΓ2. Το τελευταίο μεταγραφικό απόκτημά του Προμηθέα, ο Τζ. Κλάβελ θα κάνει σήμερα το ντεμπούτο του με την ομάδα και αυτά έχει τα πλην αλλά και τα συν. Μέσα στο παρκέ θα δούμε ποια είναι τα περισσότερα…

ΥΓ3. Είναι κρίμα που ο τελικός θα γίνει χωρίς φιλάθλους   αλλά ας όψεται ο covid-19 που έχει φέρει τα πάνω κάτω και στον αθλητισμό.

 

Περισσότερα
EKO
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement
Super market arapis
Coffe Island

Αυτή την εβδομάδα