Κυριακή 9 Μαΐου 2021
Connect with us

Lifestyle

Υποσυνείδητα έρχεται η έλξη και κανείς δεν την ελέγχει

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι περισσότεροι έχουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας αναρωτηθεί για το τι συμβαίνει στο μυαλό μας. Ίσως, την πιο πειστική απάντηση -έστω κι αμφισβητούμενη από πολλούς- την έδωσε ο Φρόιντ που πίστευε πως η προσωπικότητά μας διαμορφώνεται από μια συνεχόμενη αλληλεπίδραση δυνάμεων που λειτουργούν σε τρία επίπεδα στο νου μας: το προσυνειδητό, το συνειδητό και το ασυνείδητο. Το πρώτο βρίσκεται μεταξύ των άλλων δύο. Αναπτύσσεται κι ωριμάζει παράλληλα με το «εγώ» κι αποτελείται από όλα αυτά που θα μπορούσαν να εισέλθουν στη συνείδησή μας.

 

Το συνειδητό είναι αυτό που «κουβαλάει» τους συλλογισμούς, τις αναμνήσεις, τις επιθυμίες και τα συναισθήματά μας. Ένας βαστάζος θα λέγαμε που μεταφέρει καθετί για το οποίο έχουμε επίγνωση. Δημιουργεί ένα περιβάλλον ορθολογικής και κριτικής έκφρασης και σκέψης. Φέρει μέσα του επίσης και τη μνήμη, η οποία αν και δεν είναι αναπόσπαστο μέλος της συνείδησης, μπορεί να ανακτηθεί σχετικά εύκολα και να ευαισθητοποιηθεί προς πάσα κατεύθυνση κι όψη.

Τέλος, υπάρχει και το υποσυνείδητο που μπορεί να περιλαμβάνει απωθημένα, κρυφά γεγονότα, συνήθειες, αντιδράσεις, βιώματα της παιδικής κι εφηβικής ηλικίας. Πολλά από αυτά έχουν κριθεί ως μη αποδεκτά από το συνειδητό και βρίσκουν χώρο εκεί. Αν μπορούσαμε να το παρομοιάσουμε με κάτι, θα λέγαμε πως είναι σαν τον επεξεργαστή ενός υπολογιστή που εκτελεί ένα σημαντικό μέρος από τη δουλειά που πρέπει να συμβεί, ώστε να είναι πλήρως λειτουργικό το μηχάνημα. Τα δεδομένα εισέρχονται κι εξέρχονται απ’ τον επεξεργαστή διαρκώς, χωρίς εμείς να βλέπουμε ποτέ ποια ακριβώς είναι αυτά. Στην ουσία, το υποσυνείδητο διαχειρίζεται το μεγαλύτερο μέρος της ζωής και συγκρούεται συχνά με το συνειδητό που «αποφασίζει» τι πρέπει να γίνει.

Στις διαπροσωπικές μας σχέσεις -και κυρίως στις ερωτικές- είναι εύκολο να μπερδευτούμε από την αντίθεσή τους. Εάν, το συνειδητό σού λέει ότι είσαι έτοιμος να βρεις έναν άνθρωπο που θα ‘ναι κοντά σε αυτό που επιθυμείς για εσένα, αλλά το υποσυνείδητο σου υπενθυμίζει όλα αυτά που σου συνέβησαν στο παρελθόν και σε έκαναν να χτίσεις πανύψηλα τείχη, τότε δεν πρόκειται να ψάξεις αληθινά κι οι δικαιολογίες θα διαδέχονται συνεχώς η μία την άλλη. Τα «πρέπει» θα υπερισχύουν των «θέλω». Θα συνεχίσεις να κάνεις δεύτερες σκέψεις και θα σε ελκύουν διαρκώς οι λάθος άνθρωποι, χωρίς να μπορείς να αντιληφθείς το γιατί. Αυτοί που δε σου ταιριάζουν και που αν έβαζες καθαρά τη λογική μπροστά θα ήθελες να αποφύγεις. Κι εσύ θα μένεις εκεί κατηγορώντας το σύμπαν, ή οτιδήποτε άλλο που δε θα είχε καμία σχέση με την αλήθεια.

Αυτό που στην ουσία κάνει το ασυνείδητο, είναι να σε κρατάει ασφαλή στη ζώνη άνεσής σου, αντλώντας εμπειρίες απ’ τις προηγούμενες σχέσεις σου. Προσφέρει λειψά δεδομένα, αναγκάζοντας το συνειδητό να κινείται χωρίς να το καταλαβαίνει στους δικούς του ρυθμούς. Και έτσι σε προφυλάσσει μεν, αλλά σε κρατάει και στάσιμο. Πρόκειται για ένα απίστευτα ισχυρό σύστημα άμυνας που αρκετά συχνά έρχεται σε κόντρα με τη διορατική και συναισθηματική ματιά. Το σημείο-κλειδί είναι ν’ αναζητήσεις εκείνον τον άνθρωπο που να είναι όσο πιο οικείος στον ψυχισμό σου. Να ανήκετε στον ίδιο κόσμο. Να μοιράζεστε κοινές αξίες κι ιδανικά.

Το υποσυνείδητο θα το αναγνωρίσει και θα τον κατηγοριοποιήσει ως κάτι που γνωρίζει, έτσι θα προβάλει ελάχιστες αντιστάσεις στο συνειδητό. Αυτό που πιστεύεις μέσα σου, δημιουργείται στον εξωτερικό κόσμο. Και μια πληγή βαθύτερη, είναι κι αυτή που σε κρατά πίσω. Βρίσκοντας το όμοιό σου, ολοκληρώνεσαι κι επουλώνεσαι. Ίσως να είναι κι αυτός ο σκοπός του. Να ξεκολλήσεις από οτιδήποτε δε σε βοηθά να εξελιχθείς.

Η όλη συνεργασία με το συνειδητό αφορά την επαναδιαπραγμάτευση ιδεών κι απόψεων σχετικά με τον έρωτα, την αγάπη, τη δέσμευση, την αφοσίωση, την εμπιστοσύνη, το σεβασμό και την εκτίμηση. Έτσι, από μία άποψη, το υποσυνείδητό ελέγχει και το μυαλό. Κι αυτό αντανακλάται στο ποιοι είμαστε και τι ελκύουμε. Οι καταστάσεις και τα γεγονότα που ζούμε. Κάθε άνθρωπος που επιλέγουμε να βάλουμε στη ζωή μας. Μπορείς να φτιάξεις ένα νέο πρόγραμμα, να διαγράψεις τυχόν παλιά κι αχρείαστα αρχεία και να κάνεις μια πλήρη επανεκκίνηση των προσδοκιών σου, ώστε να μάθεις τελικά να το κατευθύνεις εσύ και να μην του αφήνεις εξ ολοκλήρου το τιμόνι. Ώστε να βρεις αυτό που έχεις φανταστεί ως ιδανικό.

 

Συντάκτης: Δημήτρης Μπότης
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη

Περισσότερα
Advertisement

Lifestyle

Τα ζώδια σήμερα(9/5)

Δημοσιεύθηκε

στις

Κριός
Kαλό είναι σήμερα να βάλεις σε μια σειρά τις σκέψεις σου για όλα όσα θέλεις να κάνεις και να μην τα αφήνεις τελευταία στιγμή. Τα ταλέντα σου είναι πολλά και μπορείς να καταφέρεις τα πάντα, αρκεί να είσαι ψύχραιμος, ώστε να αντιληφθείς γρήγορα τις απαιτήσεις των περιστάσεων, αλλά και των γύρω σου.

Ταύρος
Σήμερα χρειάζεται να είσαι συγκεντρωμένος και να μην παρασυρθείς από κάποιες συγκυρίες που μπορεί να φαίνονται θετικές, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να κρύβουν παγίδες. Άλλωστε, το πρόγραμμά σου είναι πολύ φορτωμένο και δεν υπάρχει χώρος για λάθη.

Δίδυμοι
Σήμερα είσαι σε μια υπερένταση, η οποία όμως μάλλον θα σου βγει σε καλό αφού θα σου δώσει την ενέργεια να λύσεις πολλές υποθέσεις που έμεναν στάσιμες. Μικρές παρεξηγήσεις είναι μέσα στο πρόγραμμα. Μην τις αφήσεις να σε αποσυντονίσουν.

Καρκίνος
Μην βιαστείς να υλοποιήσεις ένα σχέδιο που έχεις στο μυαλό σου. Αν γίνεις πιο μαχητικός, θα μπορέσεις να αποφύγεις τις κακοτοπιές που θα σου φέρει η σημερινή μέρα, σε μία υπόθεση που έχεις αναλάβει. Ενδέχεται επίσης να παρουσιαστούν δυσκολίες στον επαγγελματικό σου χώρο. Θα διαπιστώσεις ότι κάποιος προσπαθεί να σε ξεγελάσει και θα απογοητευτείς.

Λέων
Σήμερα, πρέπει να αναλογιστείς όλα όσα έχουν συμβεί στη ζωή σου τον τελευταίο καιρό και να κάνεις μια σωστή αποτίμηση, για να προχωρήσεις ένα βήμα πιο πέρα. Οι εξελίξεις συνεχίζονται και πρέπει να είσαι σε ετοιμότητα, για να μπορέσεις να φτάσεις τους στόχους σου. Απόφυγε τις ριζικές αποφάσεις.

Παρθένος
Η σημερινή μέρα έχει αρκετές ευχάριστες εκπλήξεις για εσένα και με λίγη καλή θέληση θα καταφέρεις να υλοποιήσεις πολλούς από τους στόχους σου. Αξιοποίησε κάθε ευκαιρία – αλλά όχι με απερισκεψία και βιασύνη – και θα δεις ότι σύντομα θα ανταμειφτείς.

Ζυγός
Σήμερα φρόντισε να κάνεις σωστό προγραμματισμό, γιατί από τις πολλές υποχρεώσεις που έχεις, θα σε καταβάλει το άγχος και δεν θα μπορείς να λύσεις άμεσα θέματα που σε απασχολούν, αγαπητέ Ζυγέ. Δεν χρειάζεται να κάνεις βεβιασμένες κινήσεις για να πετύχεις τους στόχους σου, γιατί μπορεί να οδηγηθείς σε επιπόλαιες ενέργειες.

Σκορπιός
H ενέργεια που αισθάνεσαι σήμερα είναι απίστευτα μεγάλη και αυτό σε κάνει να μπορείς να λύσεις οποιοδήποτε πρόβλημα εμφανιστεί ή ήδη σε προβληματίζει. Επίσης, θα νιώσεις ανεξάρτητος και αρκετά αυτάρκης και αυτό θα αποκαταστήσει τις σχέσεις σου με κάποιους ανθρώπους.

Τοξότης
H σημερινή μέρα θα είναι αρκετά έντονη για εσένα και κάποια γεγονότα θα σε αναστατώσουν. Οι αποκαλύψεις και γενικά οι ειδήσεις που θα μάθεις, μπορεί να σε στενοχωρήσουν, αλλά θα σε κάνουν ταυτόχρονα να δώσεις απαντήσεις και να δεις πιο ξεκάθαρα κάποια ζητήματα. Μην απογοητεύεσαι λοιπόν και προχώρα με θάρρος.

Αιγόκερως
Ξεκινάς τη μέρα σου με πολύ μεγάλη ενεργητικότητα και με τη θέληση να κάνεις πάρα πολλά στους τομείς που σε απασχολούν στην ζωή σου. Φρόντισε να μετριάσεις λίγο το άγχος σου, χωρίς όμως να κάνεις υπερβολές και βιαστικές κινήσεις. Άρχισε να εξωτερικεύεσαι και να λες αυτά που νιώθεις. Θα δεις ότι θα νιώσεις καλύτερα ψυχικά.

Υδροχόος
Μπορείς να πετύχεις αυτό που θέλεις σήμερα και διακρίνεσαι από μεγάλη μαχητικότητα. Καταφέρνεις να πραγματοποιείς τους στόχους που έχεις θέσει από πριν. Ωστόσο, θα έχεις αρκετή ένταση για τα θέματα που προσπαθείς να τακτοποιήσεις και σε προβληματίζουν εδώ και πολύ καιρό. Αν ηρεμήσεις, θα τα καταφέρεις όλα πολύ καλά.

Ιχθύες
Μείνε σήμερα προσηλωμένος στους στόχους σου και κάνε ό,τι μπορείς για να μην χάσεις την μπάλα. Θα υπάρξουν μικροεμπόδια στην έμβαση των υποθέσεών σου, που θα αποσπάσουν την προσοχή σου. Κάνε υπομονή και μείνε όσο μπορείς πιο ψύχραιμος.

Περισσότερα

Lifestyle

Αλλάζει… διαδρομές

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Οι μουσικές… διαδρομές του Σπύρου Παπαδόπουλου με την εκπομπή στην «Υγειά μας ρε παιδιά», όπως μάλλον ήδη γνωρίζετε, έφτασαν στο τέλος τους μετά από 17 χρόνια, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο ηθοποιός και παρουσιαστής. Ωστόσο, ο Σπύρος Παπαδόπουλος ήδη συζητάει με την δημόσια τηλεόραση για μία άλλου τύπου εκπομπή, με περισσότερο χαρακτήρα συζήτησης με δημοφιλή πρόσωπα (talk show). Ίσως από τη νέα τηλεοπτική σαιζόν να τον δούμε σε άλλο ρόλο, λοιπόν…

 

Περισσότερα

Lifestyle

Ηλιάνα Παπαγεωργίου – Snik: Δεν μένουν πλέον μαζί

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Ηλιάνα Παπαγεωργίου έφυγε από το σπίτι τους στην Πεντέλη.

Μια δυσάρεστη εξέλιξη προέκυψε πρόσφατα στην πολυσυζητημένη σχέση της παρουσιάστριας και του ράπερ. Εδώ και λίγες ημέρες, η Ηλιάνα Παπαγεωργίου έχει φύγει από την πολυτελή μεζονέτα που είχε νοικιάσει μαζί με τον Snik πέρυσι στην Πεντέλη.

«Υπάρχει επικοινωνία, υπάρχει αγάπη, αλλά οι δυο τους δεν είναι όπως παλιά εδώ και αρκετό καιρό. Δεν υπάρχει οριστικός χωρισμός, δεν αποκλείεται η μικρή αυτή απόσταση να τους κάνει καλό» λέει στο περιοδικό ΟΚ άνθρωπος από το κοινό τους περιβάλλον.

Περισσότερα
EKO
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement
Super market arapis
Coffe Island

Αυτή την εβδομάδα