Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Διαβούλευση για το νέο ΕΣΠΑ- To μεσημέρι εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο παρουσία Γ. Τσακίρη και Δ. Σκάλκου

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

 

Το νέο ΕΣΠΑ (2021-2027) καταφτάνει και η διαβούλευση για την αρχιτεκτονική και την κατανομή των πόρων που θα διατεθούν στην Δυτική Ελλάδα περνάει σε τοπικό επίπεδο.

Αναλυτικότερα, το… «εναρκτήριο λάκτισμα» της διαδικασίας διαβούλευσης που σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι ευρεία και θα περιλαμβάνει το σύνολο των τοπικών φορέων (αυτοδιοικητικών, παραγωγικών, επιστημονικών, κοινωνικών, κλπ) αναμένεται να δοθεί σήμερα από την Πάτρα, παρουσία του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη, αλλά και του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρη Σκάλκου.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προγραμματίζει την εναρκτήρια εκδήλωση για στις 4 μ.μ.η οποία θα γίνει σε δυο επίπεδα.

Στο πρώτο επίπεδο, τα δύο κυβερνητικά στελέχη μαζί με τον Περιφερειάρχη, Νεκτάριο Φαρμάκη και την Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας, Άλκηστις Σταθοπούλου, θα παρουσιάσουν τις γενικές αρχές του νέου προγράμματος στον χώρο του νέου αρχαιολογικού μουσείου Πατρών, παρουσία ελαχίστων παρόντων λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας.

Ωστόσο, σε ένα δεύτερο επίπεδο, η εκδήλωση θα μεταδοθεί διαδικτυακά, ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να την παρακολουθήσουν και εφόσον θέλουν, να μπορούν και να παρέμβουν.

Πάντως, η εκδήλωση της Δευτέρας αποτελεί μόνο την έναρξη της διαδικασίας, η οποία επίσης θα παρουσιαστεί και θα αναλυθεί ώστε όλοι οι τοπικοί φορείς να έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις τους, τις επόμενες μέρες.

ΠΟΡΟΙ 600 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Σημειώνεται ότι και στο νέο ΕΣΠΑ διατηρούνται τα Περιφερειακά Προγράμματα, τα οποία μάλιστα ενισχύονται στη χρηματοδότησή τους, από 17% έως 85%, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Πλέον, το 1/3 των συνολικών πόρων της περιόδου 2021-2027 κατανέμεται στις ελληνικές περιφέρειες σε μια προσπάθεια να αντιστραφεί το αποτύπωμα της υγειονομικής (και οικονομικής) κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό, οι πόροι που θα κατανεμηθούν στη Δυτική Ελλάδα αγγίζουν τα 600 εκατ. ευρώ καθιστώντας την ως την περιοχή που λαμβάνει το 4ο μεγαλύτερο ποσό μετά την Αττική, την Κεντρική Μακεδονία και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

ΤΑ ΤΟΜΕΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Τα Τομεακά Προγράμματα αφορούν τους εξής άξονες:

  • Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα-Καινοτομία (Δημόσια Δαπάνη 4.117.370.989 ευρώ)
  • Ψηφιακός Μετασχηματισμός (Δημόσια Δαπάνη 637.898.862 ευρώ)
  • Περιβάλλον – Ενέργεια – Κλιματική Αλλαγή (Δημόσια Δαπάνη 3.769.210.516 ευρώ)
  • Υποδομές Μεταφορών (Δημόσια Δαπάνη 2.313.798.223 ευρώ)
  • Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού-Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση (Δημόσια Δαπάνη 4.410.656.859 ευρώ)
  • Πολιτική Προστασία (Δημόσια Δαπάνη 756.956.959 ευρώ)
  • Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση (1.617.716.955 ευρώ)
  • Αλιεία και Θάλασσα (Δημόσια Δαπάνη 468.744.879 ευρώ)
  • Τεχνική Βοήθεια (Δημόσια Δαπάνη 433.944.275 ευρώ)

 

 

 

 

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement