Connect with us

Μαγειρική

Αρνάκι σπάλα με πικάντικη κρούστα και γλυκοπατάτες σοτέ    

Published

on

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

Για το αρνί

80γρ. ψίχουλα μπαγιάτικου ψωμιού

60γρ. παρμεζάνα, τριμμένη

ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι

½ ματσάκι μαϊντανό, τα φυλλαράκια, ψιλοκομμένα

3 κλωναράκια δεντρολίβανο, τα φυλλαράκια, ψιλοκομμένα

5 κλωνάρια θυμάρι, τα φυλλαράκια, ψιλοκομμένα

1 κουτ. γλυκού πάπρικα

2 κιλά αρνίσια σπάλα

3 κουτ. σούπας μουστάρδα Ντιζόν

5-6 φέτες μπέικον

50ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

300ml κρασί λευκό

250ml ζωμό κρέατος

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τις γλυκοπατάτες

1½ κιλό γλυκοπατάτες, καθαρισμένες, κομμένες κυδωνάτες

1 κεφάλι σκόρδο, κομμένο στη μέση οριζόντια

100γρ. βούτυρο

100ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

θυμάρι φρέσκο, μόνο τα φυλλαράκια

αλάτι χοντρό, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Σε μπολ ανακατεύετε τα ψίχουλα του ψωμιού, την παρμεζάνα, το ξύσμα λεμονιού, τα μυρωδικά, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι. Αλατοπιπερώνετε πολύ καλά το κρέας και το αλείφετε με τη μουστάρδα. Το καλύπτετε με τις φέτες μπέικον και ραντίζετε με το ελαιόλαδο. Απλώνετε το μίγμα με τα ψίχουλα, δημιουργώντας ένα παχύ στρώμα επάνω στο κρέας, πιέζοντας να κολλήσει καλά. Ρίχνετε στο ταψί το κρασί και τον ζωμό (όχι επάνω στο κρέας) και καλύπτετε με αλουμινόχαρτο. Ψήνετε στο φούρνο για 2 ώρες. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ελέγχετε αν υπάρχουν αρκετά υγρά στο ταψί και συμπληρώνετε λίγο νερό ή ζωμό. Περίπου 15 λεπτά πριν το τέλος του ψησίματος, βγάζετε το αλουμινόχαρτο και αφήνετε να πάρει χρώμα. Στρώνετε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος τη λαμαρίνα του φούρνου και αραδιάζετε τις πατάτες και το κομμένο κεφάλι σκόρδο. Κρατάτε 2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο και με το υπόλοιπο ραντίζετε πατάτες και σκόρδο. Καλύπτετε τη λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήνετε τις πατάτες για 40 λεπτά. Βγάζετε τις πατάτες από τον φούρνο και τις αφήνετε στην άκρη. Βάζετε το ψημένο σκόρδο σε ψιλό σουρωτήρι και πιέζετε με πιρούνι για να πάρετε το καθαρό σκόρδο. Σε γουόκ ζεσταίνετε καλά το βούτυρο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ρίχνετε τις πατάτες και το ψημένο σκόρδο και σοτάρετε να ροδίσουν. Πασπαλίζετε με χοντρό αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φρέσκο θυμάρι. Ανακινείτε καλά το σκεύος, μεταφέρετε σε πιατέλα και σερβίρετε δίπλα στο αρνί.

Ροή ειδήσεων

Advertisement