Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021
Connect with us

Μαγειρική

Γαρίδες με δεντρολίβανο και αρωματικό λάδι σκόρδου   

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

8 γαρίδες μεγάλες

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ

2/3 φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

8 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένο, χωρίς τις φύτρες, κομμένο στη μέση

2 κουτ. σούπας δεντρολίβανο φρέσκο, ψιλοκομμένο

ή 1 κοφτή κουτ. σούπας αποξηραμένο

1 φλιτζάνι μαϊντανό φρέσκο, τα φυλλαράκια, ψιλοκομμένο

2 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά σε νιφάδες

ή 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά σε σκόνη

2 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή

1 κουτ. γλυκού μέλι

χυμό και ξύσμα από 2 λεμόνια

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Σε μικρό σκεύος ρίχνετε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το δεντρολίβανο και το μαϊντανό και το βάζετε σε μέτρια φωτιά για 6 λεπτά να ζεσταθεί καλά το λάδι, χωρίς να καπνίσει. Αποσύρετε, αφήνετε το ελαιόλαδο να κρυώσει και να πάρει τα αρώματα από τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά. Όσο πιο πολλές ώρες το αφήσετε τόσο πιο καλά θα αρωματιστεί το λάδι. Το περνάτε από λεπτό σουρωτήρι και το βάζετε σε μπολ. Ρίχνετε το σκόρδο, το δεντρολίβανο και το μαϊντανό σε μπλέντερ και τα πολτοποιείτε. Σε άλλο μπολ ενώνετε τη μουστάρδα, το μέλι, το χυμό λεμονιού, την πάπρικα και ανακατεύετε καλά. Καθαρίζετε τις γαρίδες από τα κελύφη και τα κεφάλια. Αν θέλετε, κρατάτε την ουρά. Αφαιρείτε το μαύρο έντερο με μαχαίρι. Σε μεγάλο τηγάνι ρίχνετε το αρωματικό ελαιόλαδο και, μόλις κάψει, προσθέτετε τις γαρίδες. Τις ψήνετε για 2 λεπτά από την μια πλευρά και μόλις αλλάξουν χρώμα και από την άλλη. Προσθέτετε το μίγμα του σκόρδου με τα μυρωδικά και ανακατεύετε. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε το μίγμα με τη μουστάρδα, το μέλι, το λεμόνι και την πάπρικα. Ανακινείτε καλά το τηγάνι να πάει παντού η σάλτσα και μετά από 3 λεπτά αποσύρετε. Σερβίρετε τις γαρίδες με τη σάλτσα τους ζεστές.

Μαγειρική

Αγριογούρουνο στιφάδο στη γάστρα με σφολιάτα            

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 φύλλο σφολιάτας

2,5 κιλά αγριογούρουνο, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια

4 κουτ. σούπας μέλι

100 ml ουίσκι

400 ml κόκκινο κρασί

300 ml ζωμό κοτόπουλου

3 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας

2 ξυλάκια κανέλας

Για τα κρεμμύδια στιφάδο

2 κιλά κρεμμύδια κοκκάρια, καθαρισμένα και χαραγμένα στα 4

2 κουτ. σούπας ζάχαρη

2 κουτ. σούπας ξίδι

Για τη μαρινάδα

400 ml κόκκινο κρασί

100 ml ουίσκι

10 κόκκους μπαχάρι

2 φύλλα δάφνης

2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φέτες

1 κουτ. γλυκού κόκκους πιπέρι

1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, ολόκληρο

Εκτέλεση:

Αδειάζετε σε μεγάλο μπολ όλα τα υλικά της μαρινάδας και βάζετε μέσα το αγριογούρουνο. Καλύπτετε με μεμβράνη, το μεταφέρετε στο ψυγείο και αφήνετε να μαριναριστεί για 8-10 ώρες. Κατόπιν, αφαιρείτε το κρέας από τη μαρινάδα, το σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας και το μεταφέρετε σε μια στρογγυλή γάστρα. Σουρώνετε τη μαρινάδα, πετάτε τα υγρά και μεταφέρετε τα στερεά υλικά στη γάστρα μαζί με το αγριογούρουνο. Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ρίχνετε τα κρεμμύδια, ζάχαρη, ξίδι και νερό μέχρι να καλύψετε τα κρεμμύδια. Βράζετε 15΄. Μόλις είναι έτοιμα, τα αφαιρείτε με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρετε στη γάστρα. Βάζετε στη γάστρα το μέλι, το ουίσκι, το κρασί, τον ζωμό λαχανικών, τον πελτέ τομάτας, τα στικ κανέλας, ανακατεύετε, σκεπάζετε τη γάστρα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 3 ώρες. Βγάζετε το αγριογούρουνο από τον φούρνο. Αφήνετε να κρυώσει η γάστρα και από πάνω σκεπάζετε με φύλλο σφολιάτας αντί για το καπάκι. Κολλάτε καλά τη σφολιάτα στα εξωτερικά τοιχώματα του σκεύους και συνεχίζετε το ψήσιμο για 1 ώρα ακόμα.

Περισσότερα

Μαγειρική

Μοσχαράκι στο πήλινο με πιπεριές Φλωρίνης       

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κιλό μοσχάρι (ποντίκι ή χτένι)

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ

4 – 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

2 κουτ. σούπας αλεύρι

2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας

2 φλιτζάνια κονιάκ ή κρασί

1 φλιτζάνι χυμό τομάτας

3 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών

4 – 6 πιπεριές Φλωρίνης

10 – 12 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο

1 κουτ. γλυκού κόκκους πιπεριού

1 κεφάλι σκόρδο, κομμένο στη μέση οριζόντια

250 – 300 γρ. φέτα

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε το φούρνο σε 200οC, στον αέρα. Κόβετε σε μέτριες μπουκιές το μοσχάρι και αλατοπιπερώνετε. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζετε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρέας από όλες τις πλευρές, έως ότου πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο, βαθύ χρώμα. Προσθέτετε τις 2 κουτ. σούπας αλεύρι και τον πελτέ, ανακατεύετε 2-3 φορές και σβήνετε με το κονιάκ ή το κρασί. Αφήνετε το αλκοόλ να εξατμιστεί και προσθέτετε το χυμό τομάτας, το ζωμό κι ανακατεύετε. Κόβετε και αφαιρείτε κοτσάνι και σπόρια από τις πιπεριές Φλωρίνης και θρυμματίζετε τη φέτα σε χοντρά κομμάτια. Γεμίζετε τις πιπεριές, σπρώχνοντας τη φέτα για να βάλετε περισσότερη ποσότητα. Σε μεγάλο πήλινο προσθέτετε διάσπαρτα τα κλωναράκια θυμάρι και τους κόκκους πιπεριού. Από πάνω τοποθετείτε τις πιπεριές Φλωρίνης, ραντίζετε με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνετε. Με μεγάλη κουτάλα αδειάζετε προσεκτικά το κρέας με όλα τα υγρά και ενδιάμεσα από τα κομμάτια τοποθετείτε το σκόρδο (δύο κομμάτια) με τις κομμένες πλευρές προς τα πάνω. Καλύπτετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στο φούρνο για 2 ώρες. Στη 1 ώρα ανοίγετε λίγο το αλουμινόχαρτο και βεβαιώνεστε ότι υπάρχουν αρκετά υγρά (αν όχι, τότε προσθέτετε μία κούπα ζωμό). Αφαιρείτε από το φούρνο, αφήνετε να κρυώσει και απολαμβάνετε.

Περισσότερα

Μαγειρική

Φασολάδα χορταρικών με αρωματικά

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

300γρ. φασόλια ξερά

250γρ. χόρτα (μυρώνια, καυκαλίθρες, λάπαθα, σέσκουλα) χονδροκομμένα

120ml ελαιόλαδο

200ml ζωμό λαχανικών (1 κύβος)

1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο

1 τομάτα αποφλοιωμένη, τριμμένη χωρίς τη φλούδα

χυμός 1 λεμονιού

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Μουσκεύετε αποβραδίς τα φασόλια σε άφθονο νερό. Τα στραγγίζετε και πετάτε το νερό. Τα βάζετε σε μια κατσαρόλα και μόλις πάρουν βράση τα στραγγίζετε πάλι και πετάτε το νερό. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια άλλη κατσαρόλα και ρίχνετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Το σοτάρετε μέχρι να μαραθεί. Ρίχνετε μέσα τα φασόλια και αρκετό νερό (τόσο ώστε να τα σκεπάζει καλά). Μόλις αρχίσουν να βράζουν, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 40 λεπτά να μαλακώσουν αρκετά. Προσθέτετε τότε τα χόρτα την τομάτα, το ζωμό λαχανικών, αλάτι και πιπέρι, και αφήνετε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα φασόλια. Λίγο πριν αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε το χυμό λεμονιού.

Περισσότερα
ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα