Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Πολιτισμός

Η τέχνη είναι ανάγκη-Κατά της κατάργησης των μαθημάτων στο Λύκειο και η ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρα

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων Καρναβάλι Πάτρας τίθεται ολόθερμα στο πλευρό του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και της Ένωσης Εικαστικών Τεχνών Πάτρας στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους αλλά και τα αιτήματα κάθε υγιώς σκεπτόμενου ανθρώπου που αντιδρά στην κατάργηση των εικαστικών και των άλλων μαθημάτων όπως η μουσική και η κοινωνιολογία στο Λύκειο, καθώς και στην υποβάθμιση της δημόσιας Παιδείας προς όφελος των ιδιωτικών δομών και της δημιουργίας πρότυπων και πειραματικών σχολείων που αποσκοπούν σε μόρφωση για λίγους και οδηγούν στον αχαλίνωτο ανταγωνισμό των εκπαιδευτικών και των μαθητών.

Όπως επισημαίνει με παρέμβασή της η πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας Ήρα Κουρή:
«Είναι αυτονόητο ότι η διδασκαλία και η ενασχόληση με τις Τέχνες είναι ουσιαστικό και θεμελιώδες συστατικό για τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης και συγκροτημένης προσωπικότητας που οφείλουμε να ενισχύσουμε για τα παιδιά μας στο πλαίσιο μιας έμπρακτης Γενικής Παιδείας. Μιας παιδείας που όλοι οι μαθητές θα είναι ίσοι και θα έχουν την ευκαιρία για δωρεάν και πολύμορφη μόρφωση και εκπαίδευση μέσα στο σχολείο τους. Τα μαθήματα της τέχνης δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη αφού η αισθητική αγωγή και η καλλιτεχνική παιδεία συμβάλλουν καταλυτικά στην ενίσχυση της αντίληψης, τη βελτίωση της επικοινωνίας και συνεργασίας, στο να γίνουν δηλαδή τα παιδιά μας καλύτεροι άνθρωποι και όχι ψυχροί αριθμοί στα γρανάζια μιας αέναης, αδίστακτης και ανταγωνιστικής παραγωγικής διαδικασίας στις απαιτήσεις της αγοράς.
Τον ρόλο των μαθημάτων τέχνης και τη συνεισφορά τους σε μια ανθρώπινη συμπεριφορά την αντιληφθήκαμε πολλές φορές στο Πατρινό Καρναβάλι και την εισπράξαμε στο μέγιστο σε ένα ευρύτατο φάσμα εκδηλώσεων, από το Καρναβάλι των Μικρών μέχρι καλλιτεχνικούς, καρναβαλικούς διαγωνισμούς και θεατρικές παραστάσεις. Η καλλιτεχνική προδιάθεση των μαθητών έχοντας αφετηρία από την επαφή τους με τις τέχνες στα σχολειά τους, εκδηλώθηκε ποικιλοτρόπως και είχε γόνιμους καρπούς και στο Καρναβάλι. Με τις δυο μου ιδιότητες, ως εκπαιδευτικού για πολλά χρόνια στο Λύκειο και ως προέδρου της ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας, ενός δημοτικού οργανισμού με σαφή καλλιτεχνικό προσανατολισμό, θεωρώ ότι οφείλουμε όλοι να ενώσουμε τις φωνές μας και να υψώσουμε ένα συμπαγές τείχος στις μεθοδεύσεις και τα ψηφίσματα νόμων της Κυβέρνησης που απαξιώνουν τα αναφαίρετα δικαιώματα των παιδιών μας. Ενόψει της εκδίκασης αίτησης ακύρωσης στο Συμβούλιο Επικρατείας που θα γίνει στις 13 Μαΐου, οφείλουμε να αρθρώσουμε ξεκάθαρη τη στάση μας και να αντιταχτούμε στα κυβερνητικά σχέδια που υλοποιούνται μέσω πανδημίας».

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement