Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021
Connect with us

Μαγειρική

Φασόλια μπαρμπούνια με καρυδοσκορδαλιά         

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

500γρ. ξερά φασόλια μπαρμπούνια

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ

2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

250γρ. τομάτες αποφλοιωμένες, ψιλοκομμένες

3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 κουτ. γλυκού ζάχαρη

2 πιπεριές πράσινες «κέρατα», σε λεπτές στρογγυλές φέτες, για το γαρνίρισμα

αλάτι, πιπέρι

Για τη σκορδαλιά

1⅔ φλιτζανιού ψίχα καρυδιού

4 φέτες μπαγιάτικου ψωμιού, μέτριες

⅓ φλιτζανιού ελαιόλαδο

⅓ φλιτζανιού ξίδι

⅓ φλιτζανιού χυμό λεμονιού

3-4 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένο

½ φλιτζάνι νερό (περίπου)

Αλάτι

Εκτέλεση

Μουλιάζετε αποβραδίς τα φασόλια και την επομένη τα βράζετε σε άφθονο νερό για περίπου 35 λεπτά. Τα στραγγίζετε και φυλάτε το νερό τους. Σοτάρετε στο λάδι τα κρεμμύδια και το σκόρδο να μαραθούν και προσθέτετε τις πιπεριές. Ρίχνετε τις τομάτες, ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζετε για 10 λεπτά. Προσθέτετε τα φασόλια και όσο από το νερό τους για να σκεπαστούν. Σιγοβράζετε για 25 λεπτά. Προσθέτετε το μαϊντανό στο τέλος και ανακατεύετε. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο ακόμα από το νερό τους. Μουλιάζετε το ψωμί σε νερό να φουσκώσει και το στραγγίζετε καλά με τα χέρια. Χτυπάτε στο μίξερ το ψωμί, το ξίδι, το χυμό λεμονιού, το αλάτι και το σκόρδο να ομογενοποιηθούν. Αν είναι πολύ πηχτό το μίγμα, προσθέτετε λίγο νερό για να γίνει σαν πηχτή κρέμα. Κοπανάτε τα καρύδια να γίνουν σαν τραχανάς και τα προσθέτετε στο μίγμα. Προσθέτετε λίγο-λίγο το λάδι, ενώ χτυπάτε το μίγμα να πήξει. Σερβίρετε τα φασόλια σε πιατέλα, σκορπάτε από πάνω τις πιπεριές και απλώνετε από πάνω τη σκορδαλιά.

Μαγειρική

Μοσχαράκι στο πήλινο με πιπεριές Φλωρίνης       

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κιλό μοσχάρι (ποντίκι ή χτένι)

4 – 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

2 κουτ. σούπας αλεύρι

2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας

2 φλιτζάνια κονιάκ ή κρασί

1 φλιτζάνι χυμό τομάτας

3 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών

4 – 6 πιπεριές Φλωρίνης

10 – 12 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο

1 κουτ. γλυκού κόκκους πιπεριού

1 κεφάλι σκόρδο, κομμένο στη μέση οριζόντια

250 – 300 γρ. φέτα

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε το φούρνο σε 200οC, στον αέρα. Κόβετε σε μέτριες μπουκιές το μοσχάρι και αλατοπιπερώνετε. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζετε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρέας από όλες τις πλευρές, έως ότου πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο, βαθύ χρώμα. Προσθέτετε τις 2 κουτ. σούπας αλεύρι και τον πελτέ, ανακατεύετε 2-3 φορές και σβήνετε με το κονιάκ ή το κρασί. Αφήνετε το αλκοόλ να εξατμιστεί και προσθέτετε το χυμό τομάτας, το ζωμό κι ανακατεύετε. Κόβετε και αφαιρείτε κοτσάνι και σπόρια από τις πιπεριές Φλωρίνης και θρυμματίζετε τη φέτα σε χοντρά κομμάτια. Γεμίζετε τις πιπεριές, σπρώχνοντας τη φέτα για να βάλετε περισσότερη ποσότητα. Σε μεγάλο πήλινο προσθέτετε διάσπαρτα τα κλωναράκια θυμάρι και τους κόκκους πιπεριού. Από πάνω τοποθετείτε τις πιπεριές Φλωρίνης, ραντίζετε με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνετε. Με μεγάλη κουτάλα αδειάζετε προσεκτικά το κρέας με όλα τα υγρά και ενδιάμεσα από τα κομμάτια τοποθετείτε το σκόρδο (δύο κομμάτια) με τις κομμένες πλευρές προς τα πάνω. Καλύπτετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στο φούρνο για 2 ώρες. Στη 1 ώρα ανοίγετε λίγο το αλουμινόχαρτο και βεβαιώνεστε ότι υπάρχουν αρκετά υγρά (αν όχι, τότε προσθέτετε μία κούπα ζωμό). Αφαιρείτε από το φούρνο, αφήνετε να κρυώσει και απολαμβάνετε.

Περισσότερα

Μαγειρική

Φασολάδα χορταρικών με αρωματικά

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

300γρ. φασόλια ξερά

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ

250γρ. χόρτα (μυρώνια, καυκαλίθρες, λάπαθα, σέσκουλα) χονδροκομμένα

120ml ελαιόλαδο

200ml ζωμό λαχανικών (1 κύβος)

1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο

1 τομάτα αποφλοιωμένη, τριμμένη χωρίς τη φλούδα

χυμός 1 λεμονιού

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Μουσκεύετε αποβραδίς τα φασόλια σε άφθονο νερό. Τα στραγγίζετε και πετάτε το νερό. Τα βάζετε σε μια κατσαρόλα και μόλις πάρουν βράση τα στραγγίζετε πάλι και πετάτε το νερό. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια άλλη κατσαρόλα και ρίχνετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Το σοτάρετε μέχρι να μαραθεί. Ρίχνετε μέσα τα φασόλια και αρκετό νερό (τόσο ώστε να τα σκεπάζει καλά). Μόλις αρχίσουν να βράζουν, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 40 λεπτά να μαλακώσουν αρκετά. Προσθέτετε τότε τα χόρτα την τομάτα, το ζωμό λαχανικών, αλάτι και πιπέρι, και αφήνετε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα φασόλια. Λίγο πριν αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε το χυμό λεμονιού.

Περισσότερα

Μαγειρική

Κοτομπουκιές λεμονάτες

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

700γρ. κοτόπουλο φιλέτο από μπούτι κομμένο σε μπουκιές

150γρ. φέτα σε κομματάκια

ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι

1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

1 ποτήρι μπίρα + 2 κουτ. σούπας επιπλέον

αλάτι, πιπέρι

Για το πλιγούρι

1 φλιτζάνι πλιγούρι

2 φλιτζάνια νερό

2 κουτ. σούπας βούτυρο

2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

½ πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη

½ πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε το κοτόπουλο γυρίζοντάς το σιγά-σιγά μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα και το ανακάτεμα. Σβήνετε με την μπίρα, αφήνετε να πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και αλατοπιπερώνετε. Βράζετε για 15 λεπτά και μέχρι η σάλτσα να πήξει καλά. Τέλος, ρίχνετε το ξύσμα και το χυμό από το λεμόνι, ανακατεύετε και αμέσως μετά προσθέτετε τη φέτα κάνοντας ένα τελευταίο ανακάτεμα. Σοτάρετε τα κρεμμυδάκια με το βούτυρο και προσθέτετε το πλιγούρι. Ανακατεύετε να γυαλίσει και προσθέτετε το καυτό νερό. Αλατοπιπερώνετε, αφήνετε να βράσει και να απορροφήσει το νερό. Τότε ρίχνετε τις πιπεριές, τον άνηθο και ανακατεύετε. Σερβίρετε το κοτόπουλο ζεστό και το συνοδεύετε με το πλιγούρι που ετοιμάσατε.

Περισσότερα
ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΑΧΑΪΑ - ΑΙΓΙΑΛΙΑ
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα