Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Μαγειρική

Φασόλια μπαρμπούνια με καρυδοσκορδαλιά         

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

500γρ. ξερά φασόλια μπαρμπούνια

2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

250γρ. τομάτες αποφλοιωμένες, ψιλοκομμένες

3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 κουτ. γλυκού ζάχαρη

2 πιπεριές πράσινες «κέρατα», σε λεπτές στρογγυλές φέτες, για το γαρνίρισμα

αλάτι, πιπέρι

Για τη σκορδαλιά

1⅔ φλιτζανιού ψίχα καρυδιού

4 φέτες μπαγιάτικου ψωμιού, μέτριες

⅓ φλιτζανιού ελαιόλαδο

⅓ φλιτζανιού ξίδι

⅓ φλιτζανιού χυμό λεμονιού

3-4 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένο

½ φλιτζάνι νερό (περίπου)

Αλάτι

Εκτέλεση

Μουλιάζετε αποβραδίς τα φασόλια και την επομένη τα βράζετε σε άφθονο νερό για περίπου 35 λεπτά. Τα στραγγίζετε και φυλάτε το νερό τους. Σοτάρετε στο λάδι τα κρεμμύδια και το σκόρδο να μαραθούν και προσθέτετε τις πιπεριές. Ρίχνετε τις τομάτες, ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζετε για 10 λεπτά. Προσθέτετε τα φασόλια και όσο από το νερό τους για να σκεπαστούν. Σιγοβράζετε για 25 λεπτά. Προσθέτετε το μαϊντανό στο τέλος και ανακατεύετε. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο ακόμα από το νερό τους. Μουλιάζετε το ψωμί σε νερό να φουσκώσει και το στραγγίζετε καλά με τα χέρια. Χτυπάτε στο μίξερ το ψωμί, το ξίδι, το χυμό λεμονιού, το αλάτι και το σκόρδο να ομογενοποιηθούν. Αν είναι πολύ πηχτό το μίγμα, προσθέτετε λίγο νερό για να γίνει σαν πηχτή κρέμα. Κοπανάτε τα καρύδια να γίνουν σαν τραχανάς και τα προσθέτετε στο μίγμα. Προσθέτετε λίγο-λίγο το λάδι, ενώ χτυπάτε το μίγμα να πήξει. Σερβίρετε τα φασόλια σε πιατέλα, σκορπάτε από πάνω τις πιπεριές και απλώνετε από πάνω τη σκορδαλιά.


Ροή ειδήσεων

Advertisement