Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021
Connect with us

Ελλάδα

Πιερρακάκης: «Με τη συμμετοχή των πολιτών θα φτάσουμε ταχύτερα σε ένα επαρκές τείχος ανοσίας»

Δημοσιεύθηκε

στις

Μετά το άνοιγμα των ραντεβού για εμβολιασμό άνω των 30 ετών αναμένονται ανακοινώσεις και για τις ηλικιακές ομάδες 40-44 και 45-49 ετών, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ενώ επισημαίνει ότι «ανοίγοντας τα ραντεβού εμβολιασμού για τις ηλικίες άνω των 30 ετών, θα είμαστε πολύ κοντά στο να κάνουμε πράξη για όλους αυτό που είχαμε πει από την πρώτη στιγμή: ότι όποιος θέλει να εμβολιαστεί, θα μπορεί να το κάνει γρήγορα, απλά και με ασφάλεια».

Παράλληλα, ο υπουργός ανακοινώνει ότι σε λίγες ημέρες το gov.gr εμπλουτίζεται με μια νέα πλατφόρμα, το Know Your Customer«η οποία αρχικά θα διευκολύνει τους πολίτες στις συναλλαγές τους με τις τράπεζες, αλλά κυρίως θα διασφαλίσει τα προσωπικά τους δεδομένα. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη: ότι πλέον όποιος πολίτης το επιθυμεί δεν θα χρειάζεται να προσκομίζει στην τράπεζα που τηρεί λογαριασμό πιστοποιητικά, όπως το εκκαθαριστικό του, αλλά θα αποστέλλει μέσω της πλατφόρμας μόνο εκείνα τα στοιχεία που είναι αναγκαία για την τράπεζα».

Δεν παραλείπει να σχολιάσει και την επιλογή του από το Συμβούλιο του ΟΟΣΑ στην προεδρία του Global Strategy Group λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για «αναγνώριση της προόδου που κατέγραψε η χώρα μέσα στην πανδημία στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού αλλά και ευρύτερα στην αντιμετώπιση προκλήσεων με καινοτόμα προσέγγιση».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης:

Ερ.: Το Συμβούλιο του ΟΟΣΑ σας επέλεξε ως πρόεδρο το Global Strategy Group. Τι σημαίνει για την Ελλάδα η ανάληψη αυτή;

Απ.: Είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα η αναγνώριση της προόδου που κατέγραψε η χώρα μέσα στην πανδημία στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού αλλά και ευρύτερα στην αντιμετώπιση προκλήσεων με καινοτόμα προσέγγιση. Ασφαλώς το διαβατήριο της χώρας ήταν η συνολική αναβάθμιση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που παρέχει το κράτος μέσω του gov.gr. Επιπλέον, ολοκληρώσαμε τη δημοπρασία για το φάσμα του 5G χωρίς να αποκλίνουμε από το χρονοδιάγραμμα και με προδιαγραφές που ενισχύουν την ταχεία ανάπτυξη των δικτύων πέμπτης γενιάς. Και αυτό είναι κάτι που το αναγνωρίζει και το παρατηρητήριο για το 5G της ΕΕ, κατατάσσοντας την Ελλάδα πίσω μόνο από τη Φινλανδία και τη Γερμανία, με την πρόοδό μας να βρίσκεται στο 99%.

Ταυτόχρονα, σημαντικό ρόλο έπαιξαν και άλλες παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες μας. Μια από αυτές, τα SMS στο 13033, αναγνώρισε πέρυσι ο ΟΟΣΑ ως βέλτιστη πρακτική, καθώς αξιοποιήσαμε μια εν πολλοίς ξεπερασμένη τεχνολογία με καινοτόμα οπτική, διευκολύνοντας την καθημερινότητα των πολιτών. Όλα αυτά, η επίλυση εκκρεμοτήτων με το παρελθόν, η προσαρμογή στα νέα τεχνολογικά δεδομένα και η δημιουργική οπτική αποτέλεσαν το «διαβατήριο» της χώρας για αυτή τη θέση.

Από εκεί και πέρα, αναφορικά με τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Global Strategy Group: όσα μας έμαθε η πανδημία αποτελούν την πυξίδα για την επόμενη ημέρα. Η πρόκληση για τον ΟΟΣΑ και τις χώρες – μέλη του είναι να σχεδιάσουμε όλοι μαζί τον οδικό χάρτη για την έξοδο από αυτή την κρίση. Και το Global Strategy Group μπορεί να συμβάλει καθοριστικά προς την κατεύθυνση αυτής της συνεργασίας.

Ερ.: Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα της πλατφόρμας για εμβολιασμό των ατόμων από 30 μέχρι 50 ετών, όπως ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ο πρωθυπουργός; Αλλάζει κάτι στη διαδικασία κλεισίματος ραντεβού σε σχέση με όσα γνωρίζουμε ήδη;

Απ.: Στην πρόσφατη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός συνόψισε όλη μας τη φιλοσοφία σε μία φράση: «το καλύτερο εμβόλιο είναι το γρήγορο εμβόλιο» – και αυτό προσπαθούμε καθημερινά να υλοποιούμε μέσα από το σύστημα για το κλείσιμο ραντεβού που έχουμε σχεδιάσει. Την Μεγάλη Τρίτη θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 30-39. Τα ραντεβού που θα διατίθενται θα αφορούν αποκλειστικά εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ για τις ηλικιακές ομάδες 40-44 και 45-49 αναμένονται ανακοινώσεις τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Η διαδικασία παραμένει αμετάβλητη. Αυτό σημαίνει ότι από τη Μεγάλη Τρίτη οι συμπολίτες μας ηλικίας 30-39 θα έχουν τη δυνατότητα να κλείνουν το ραντεβού τους στο emvolio.gov.gr, στα φαρμακεία και τα ΚΕΠ όλης της χώρας, ενώ όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα μπορούν να επιβεβαιώσουν την προ-κράτηση που θα τους προταθεί με SMS.

Ανοίγοντας τα ραντεβού εμβολιασμού για τις ηλικίες άνω των 30 ετών, θα είμαστε πολύ κοντά στο να κάνουμε πράξη για όλους αυτό που είχαμε πει από την πρώτη στιγμή: ότι όποιος θέλει να εμβολιαστεί, θα μπορεί να το κάνει γρήγορα, απλά και με ασφάλεια. Με τη συμμετοχή των πολιτών, μπορούμε να φτάσουμε ταχύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ποσοστά εμβολιασμών που θα συνεπάγονται ένα επαρκές τείχος ανοσίας.

Ερ.: Περίπου πόσα μηνύματα έχουν σταλεί στο 13032 που τέθηκε σε λειτουργία από τις αρχές Απριλίου μέχρι σήμερα; Υπολογίζετε ότι στα μέσα Μαΐου θα σταματήσουμε να στέλνουμε μηνύματα για τις μετακινήσεις μας;

Απ.: Όπως και στο 13033, έχουμε επιλέξει να μη δίνουμε αριθμούς μηνυμάτων. Ο λόγος είναι ότι ο όγκος των SMS δεν οδηγεί στην εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Αυτό που μπορούμε να αξιολογήσουμε είναι ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου έγινε συντεταγμένα και με τήρηση των μέτρων. Αυτό αποδεικνύεται πέρα από κάθε αμφιβολία από την πτώση της θετικότητας των τεστ τις τελευταίες εβδομάδες, δηλαδή την αναλογία θετικών τεστ προς τον συνολικό τους αριθμό. Και πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι, έμποροι, υπάλληλοι και πολίτες, συνέβαλαν καθοριστικά σε αυτό.

Τα μηνύματα είχαν εξαρχής ως σκοπό να αποτελέσουν διευκόλυνση, ώστε να μην συμπληρώνουμε κάθε φορά την αντίστοιχη φόρμα. Ο χρόνος που θα σταματήσουμε να τα χρησιμοποιούμε για τις μετακινήσεις μας θα εξαρτηθεί από την πορεία των κρουσμάτων και τη φύση των μέτρων που θα ισχύουν. Έχουμε και την εμπειρία από πέρυσι ότι όσο περισσότερες δραστηριότητες ανοίγουν, τόσο πλησιάζουμε στο τέλος της διαδικασίας αποστολής μηνυμάτων.

Αυτό όμως που προέχει είναι ο στόχος που έχουμε μπροστά μας: σε λιγότερες από δέκα ημέρες η χώρα κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την άρση των περιορισμών. Και το κάνουμε συντεταγμένα, με σχέδιο και με δικλείδες ασφαλείας.

Ερ.: Την προηγούμενη εβδομάδα παρουσιάστηκαν οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες του Κτηματολογίου. Θα διευρυνθούν αυτές οι υπηρεσίες και σε άλλους τομείς;

Απ.: Ανοίγοντας τη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου σε επαγγελματίες ικανοποιήσαμε ένα απόλυτα εύλογο αίτημα που διατύπωναν εδώ και χρόνια όλοι οι κλάδοι που σχετίζονται με τα ακίνητα. Δεν ήταν λογικό δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, δικαστικοί επιμελητές να πρέπει να μεταβαίνουν στα κτηματολογικά γραφεία για να κάνουν επιτόπου έλεγχο μέσω υπολογιστή. Παράλληλα, διαβαθμίσαμε τα δεδομένα του Κτηματολογίου ώστε κάθε επαγγελματική ομάδα να έχει μόνο την αναγκαία για την εργασία της πρόσβαση στην κτηματολογική πληροφορία. Και αυτό διότι δεν ήταν επίσης σωστό να μην υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες στο ποιος βλέπει τι.

Αυτό είναι μόνο το πρώτο μας βήμα αναφορικά με το Κτηματολόγιο. Ασφαλώς επιθυμούμε να επεκτείνουμε και να ενδυναμώσουμε τις ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχει, ώστε να εξελιχθεί από μια εκκρεμότητα δεκαετιών σε έναν φορέα διευκόλυνσης των πολιτών και σε παράγοντα επιτάχυνσης των συναλλαγών γύρω από τα ακίνητα και τη γη.

Η πρώτη μας όμως μέριμνα είναι να διευρύνουμε όσο το δυνατόν ταχύτερα την κάλυψη όλων των περιοχών από το Κτηματολόγιο. Αυτή τη στιγμή ηλεκτρονικά μπορεί να αναζητηθεί ένα στα τρία δικαιώματα επί ακινήτων, καθώς για τα υπόλοιπα η κτηματογράφηση είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Ερ.: Ποια είναι η επόμενη υπηρεσία που θα προστεθεί στο gov.gr με στόχο την γρήγορη και ασφαλή πλέον λόγω της πανδημίας απομακρυσμένη εξυπηρέτηση των πολιτών; Ποιες είναι οι προτεραιότητες που δίνετε όσον αφορά στην απλοποίηση των διαδικασιών του Δημοσίου και ποια ακόμη είναι τα μεγάλα κενά;

Απ.: Η επόμενη υπηρεσία που θα προσθέσουμε στο gov.gr είναι το Know Your Customer. Πρόκειται για μια πλατφόρμα η οποία αρχικά θα διευκολύνει τους πολίτες στις συναλλαγές τους με τις τράπεζες, αλλά κυρίως θα διασφαλίσει τα προσωπικά τους δεδομένα. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη: ότι πλέον όποιος πολίτης το επιθυμεί δεν θα χρειάζεται να προσκομίζει στην τράπεζα που τηρεί λογαριασμό πιστοποιητικά όπως το εκκαθαριστικό του, αλλά θα αποστέλλει μέσω της πλατφόρμας μόνο εκείνα τα στοιχεία που είναι αναγκαία για την τράπεζα.

Αυτή η διαδικασία, δηλαδή η αποστολή πληροφορίας αντί για την διακίνηση εγγράφων -ακόμα και ηλεκτρονικά- είναι η τελική φιλοσοφία απλοποίησης που θέλουμε να εισάγουμε στη λειτουργία του Δημοσίου. Μέχρι, όμως, να ψηφιοποιήσουμε το σύνολο των μητρώων και να υλοποιήσουμε τις απαραίτητες διασυνδέσεις μεταξύ τους, ασφαλώς θα συνεχίσουμε να συγχωνεύουμε ομοειδείς διαδικασίες και να καταργούμε εκείνες που είναι περιττές.

Για παράδειγμα, πριν από λίγες μέρες ολοκληρώσαμε μια πολύ σημαντική απλούστευση στα πιστοποιητικά φερεγγυότητας που εκδίδουν τα δικαστήρια. Ενοποιήσαμε τα 25 υφιστάμενα σχετικά πιστοποιητικά -μη πτώχευσης, μη διορισμού εκκαθαριστή, μη λύσης κλπ- σε ένα ενιαίο, τόσο για τους πολίτες, όσο και για τα νομικά πρόσωπα. Εξοικονομήσαμε έτσι χρόνο και πόρους όχι μόνο για τους ενδιαφερόμενους, αλλά και για τη Διοίκηση.

Ερ.: Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) σχεδόν 9 στις 10 επιχειρήσεις υιοθέτησαν μεθόδους τηλεργασίας για την απασχόληση του προσωπικού τους, ενώ 6 στις 10 επιχειρήσεις έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό. Πώς το σχολιάζετε αυτό; Η Ελλάδα μπαίνει στην τροχιά της ψηφιακής ανάπτυξης και θα καταφέρει να προχωρήσει στην 4η βιομηχανική επανάσταση;

Απ.: Πράγματι, η εκτεταμένη εφαρμογή της τηλεργασίας ανέδειξε όλες τις πτυχές της. Και σίγουρα η τηλεργασία «ήρθε για να μείνει», όχι φυσικά σε τέτοια έκταση που εφαρμόζεται σήμερα, αλλά σε μεγαλύτερη συγκριτικά με πριν από την πανδημία.

Έχουμε πει και στο παρελθόν ότι οι ψηφιακές δυνατότητες πρέπει να λειτουργούν ως μοχλός διευκόλυνσης και ενδυνάμωσης. Αυτή την αρχή θα εφαρμόσουμε σε συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς, αλλά και με την κοινωνία των πολιτών, σε ό,τι έχει να κάνει με την τηλεργασία στην μετά Covid-19 εποχή. Αυτή τη στιγμή, όμως, είμαστε προσηλωμένοι στην τεχνική υποστήριξη της τηλεργασίας, όσο αυτή αποτελεί ένα από τα όπλα για τον περιορισμό της πανδημίας.

Ελλάδα

Η κάμψη των εμβολιαστικών ρυθμών

Δημοσιεύθηκε

στις

Περισσότερα

Ελλάδα

Καύσωνας: Πού «έπιασε» ήδη 42,5 βαθμούς Κελσίου – Απίστευτες θερμοκρασίες

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο καύσωνας είναι εδώ και όλοι οι ειδικοί συμφωνούν πως πιθανότατα θα είναι και… ιστορικός.

Με εξαίρεση τις Κυκλάδες και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, σε όλα τα υπόλοιπα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας ο υδράργυρος ξεπέρασε σε κάποιον μετεωρολογικό σταθμό τους 40 βαθμούς Κελσίου, όπως καταγράφηκε από 63 σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Οι περιοχές όπου καταγράφηκαν οι οκτώ υψηλότερες μέγιστες παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί

καιρός καύσωνας

Εν τω μεταξύ για τις υψηλότερες θερμοκρασίες της ημέρας ενημερώνει και ο μετεωρολόγος και διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

Φωτογραφίες αρχείου: Intime.

Περισσότερα

Ελλάδα

Κεραμέως: Τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά – Εμβολιασμένο το 75% των εκπαιδευτικών

Δημοσιεύθηκε

στις

«Όλοι μας θέλουμε τα σχολεία μας να λειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο, δια ζώσης, κανονικά.

Επίσης όλοι μας θέλουμε όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό της χώρας και οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, να λειτουργήσουν σε πλαίσιο μέγιστης δυνατής ασφάλειας. Επίσης, θέλω να πιστεύω ότι όλοι μας θεωρούμε το εμβόλιο το πιο σημαντικό όπλο κατά αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης», ανέφερε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, εισηγούμενη στην Ολομέλεια την τροπολογία που αφορά στους εμβολιασμούς και εργαστηριακούς ελέγχους Covid για τους εκπαιδευτικούς.

Η υπουργός ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι άνω του 75% των εκπαιδευτικών έχουν ήδη εμβολιαστεί και τους ευχαρίστησε δημοσίως γι’ αυτό.

Προσέθεσε, όμως, ότι αυτό δεν αρκεί και χρειάζονται και άλλοι για την ασφάλεια στο σχολείο. Όπως είπε η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση, «προβλέπει το αυτονόητο», δηλαδή προβλέπει «πλαίσιο ασφαλούς επιστροφής στα σχολεία, για την εκπαιδευτική κοινότητα», ότι οι εκπαιδευτικοί μπορούν να προσέλθουν στο σχολείο, είτε πλήρως εμβολιασμένοι και αν δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι, θα πρέπει να κάνουν εργαστηριακά τεστ, προκειμένου να μπορούν να προσέρχονται στα σχολεία, και έτσι να επιτευχθεί ασφαλές περιβάλλον.

Η Νίκη Κεραμέως είπε ότι προβλέπεται και ένα πλαίσιο, «πολύ πιο γρήγορων προσλήψεων», σε περίπτωση που κάποιος εκπαιδευτικός νοσήσει και χρειαστεί να απουσιάσει. Η διαδικασία θα προχωρήσει από πίνακες που ήδη έχουν καταρτιστεί, ώστε με γρήγορες διαδικασίες να αναπληρώνονται τυχόν κενά.

Η υπουργός ενημέρωσε επίσης ότι στην τροπολογία έχουν περιληφθεί οι ίδιες προβλέψεις που ισχύουν για τα εκκλησιαστικά σχολεία και για το εκπαιδευτικό προσωπικό των μουσουλμανικών ιεροσπουδαστηρίων της Θράκης. Σχετικά με τα Βακούφ Ρόδου και Κω, είπε ότι η ρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση κλείνει ένα σημαντικό νομοθετικό κενό, και βασική αρχή είναι η ανάγκη διαφάνειας στην οικονομική λειτουργία των οργανισμών αυτών. Αποσαφηνίζεται η νομική προσωπικότητα των Οργανισμών διαχείρισης, είναι μη κρατικά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, με κοινωφελή σκοπό και κυρίως τη διατήρηση και λειτουργία των μουσουλμανικών μνημείων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας κάλεσε την υπουργό Παιδείας να εξηγήσει πώς οι εκπαιδευτικοί θα καλύπτουν το κόστος των εργαστηριακών ελέγχων και πώς θα το καλύπτουν και οι φοιτητές για να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους.

Ο κ. Χήτας που κατηγόρησε την υπουργό Παιδείας ότι νομοθετεί τιμωρητικά, την κάλεσε να διευκρινίσει γιατί στην τροπολογία συμπεριέλαβε και διάταξη που προβλέπει ότι με απόφαση του υπουργού Παιδείας μπορεί να καθορίζονται περαιτέρω συνέπειες, στην περίπτωση επανειλημμένης παράβασης.

«Τι θα προβλέπει η απόφαση, εκτός του ότι δεν θα τους καταβάλλονται αποδοχές, δεν θα έχουν εισφορές ασφαλιστικές; Θα τους μαστιγώνετε;», είπε ο κ. Χήτας.

«Είναι η ίδια η κυβέρνηση που δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα ασφάλειας στην εκπαίδευση, εισάγοντας την ΕΒΕ, και αφήνοντας δεκάδες χιλιάδες άριστους μαθητές εκτός πανεπιστημίων», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος ο οποίος κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ότι δεν έχει υλοποιήσει καμία από τις προτάσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας για την Covid, για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, την κατά προτεραιότητα διαδικασία εμβολιασμού για τους εκπαιδευτικούς, για την ιχνηλάτηση των εκπαιδευτικών ιδίως στην πρώτη φάση της πανδημίας.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι απαιτείται ισχυρό δίχτυ προστασίας στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας για την ανίχνευση συμπτωματικών και ασυμπτωματικών και τόνισε ότι για τις εργαστηριακές εξετάσεις η κυβέρνηση πρέπει να θεσπίσει τη συνταγογράφησή τους ώστε να μην υποχρεούνται οι εκπαιδευτικοί να πληρώνουν από την τσέπη τους για το δίχτυ ασφάλειας στα σχολεία. Επισήμανε εξάλλου ότι σε κόστος και αποκλεισμό, υποχρεώνονται και οι εκπαιδευτικοί που έχουν θέμα υγείας και οδηγίες από τον γιατρό τους να μην εμβολιαστούν.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι επιμένει σε τρίμηνες συμβάσεις εκπαιδευτικών αντί για καθηγητές που θα προσλαμβάνονται για όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους.

«Η διαχείριση της πανδημίας είναι μια δυναμική διαδικασία», απάντησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και προσέθεσε ότι το υπουργείο συζητάει τακτικά με τους ειδικούς ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας. Το υπουργείο νομοθετεί τώρα να υπάρχουν διαδικασίες για να γίνονται ταχύτερα οι προσλήψεις.

Η υπουργός είπε ότι για τους φοιτητές, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ρύθμιση, και σημείωσε: «Θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι. Πάμε να εκπέμψουμε ένα ξεκάθαρο σήμα υπέρ του εμβολιασμού. Πράγματι, το ποσοστό των εμβολιασμένων εκπαιδευτικών είναι υψηλό. Στην εκπαίδευση όμως αν νοσήσει ένας εκπαιδευτικός τότε δεν παρέχεται η υπηρεσία και παρότι το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι υψηλό, μιλάμε και για ένα ποσοστό που αν νοσήσει θα δημιουργήσει προβλήματα. Γι΄ αυτόν τον λόγο προβλέπουμε διαδικασία για ταχύτερες προσλήψεις, ώστε να αντικατασταθεί όποιος νοσήσει».

Η Νίκη Κεραμέως είπε ότι οι εκπαιδευτικοί, όπως είχαν ζητήσει, ήταν η πρώτη ομάδα που είχε δικαίωμα σε δωρεάν τεστ, προτεραιοποιήθηκαν στον εμβολιασμό, ζήτησε και πήγαν κλιμάκια του ΕΟΔΥ για τεστ, υλοποιείται και το αίτημα για την εγκατάσταση εμβολιαστικών κέντρων στα πανεπιστήμια.

Τέλος, αναφερόμενη στη διάρκεια των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, η Νίκη Κεραμέως σχολίασε: «Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητάει να προσλάβουμε εκπαιδευτικούς για ένα χρόνο, χωρίς να ξέρουμε αν υπάρχει η ανάγκη κάλυψης; Αυτό ζητάει; Άρα να πληρώνουμε δύο ανθρώπους για μια θέση; Εμείς λέμε ότι είναι σημαντικό να καλύπτεται η ανάγκη για κάποιον που θα πάρει αναρρωτική. Προτείνουμε τρίμηνες συμβάσεις, που δύνανται να ανανεώνονται ανάλογα με τις ανάγκες».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα
GOODYS
ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα