Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Κύηση και ρευματικά νοσήματα

Τι πρέπει να προσέξετε πριν από την σύλληψη, αλλά και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Δημοσιεύθηκε

στις

 

GOODYS

 

Ο κατάλληλος θεραπευτικός σχεδιασμός πριν από την σύλληψη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απαραίτητος στις γυναίκες με ρευματικά νοσήματα

-Η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η ψωρίαση αποτελούν δύο ασθένειες οι οποίες

εμφανίζουν επιδείνωση της λειτουργικότητας της ασθενούς στην εμμηνόπαυση

-Οι γυναίκες με ρευματικά νοσήματα βιώνουν δυσκολίες τόσο κατά την αναπαραγωγική

φάση της ζωής τους, όσο και κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης

Αυτά ήταν τα βασικά μηνύματα του webinar που πραγματοποίησε η Ελληνική Εταιρεία

Αντιρευματικού Αγώνα μέσω της σελίδας της στο Facebook με την ευγενική υποστήριξη των

εταιρειών ΒΙΑΝΕΞ και Φαρμασέρβ-Lilly.

Οι περισσότερες γυναίκες με ρευματικό νόσημα επιθυμούν να γίνουν μητέρες, κατά συνέπεια κατά την αναπαραγωγική ηλικία είναι συχνό το φαινόμενο μια ρευματοπαθής να μένει έγκυος. Είναι όμως επίσης συχνό να εμφανιστεί Aυτοάνοση Pευματική Nόσος κατά τη διάρκεια της κύησης, ανέφερε η κα Ελένη Κομνηνού, Ρευματολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνη Ρευματολογικού Τμήματος, Δ/ντρια Κλινικής «Αυτοάνοσων Ρευματικών Νοσημάτων» Metropolitan General, Υπεύθυνη ιατρείου «Αυτοάνοσων Ρευματικών Νοσημάτων και Κύηση» στο ΙΑΣΩ.

Ένα υπέρτατο αγαθό που η ιατρική κοινότητα, που σχετίζεται με τα ρευματικά νοσήματα, οφείλει να συνεργαστεί και να βοηθήσει να εκπληρωθεί καθώς υπάρχει ανάγκη για συνδυασμένη αντιμετώπιση των δύο καταστάσεων (κύηση, ρευματικό νόσημα) προκειμένου να μειωθεί ο αυξημένος κίνδυνος της μητρικής και ιδιαίτερα της περιγεννητικής νοσηρότητας και θνησιμότητας.

Μία εγκυµοσύνη µπορεί να είναι δύσκολο να αντιµετωπιστεί σε ασθενείς µε ρευµατικά νοσήµατα για διάφορους λόγους :

 Λόγω της επίδρασης των φυσιολογικών και ανοσολογικών µεταβολών της εγκυµοσύνης

στην υποκείµενη δραστηριότητα της ρευµατικής νόσου.

 Την ποικίλη παρουσίαση των ρευµατικών νοσηµάτων κατά την εγκυµοσύνη.

 Τις περιορισµένες θεραπευτικές επιλογές.

Πριν από δύο δεκαετίες περίπου, οι πάσχουσες από Αυτοάνοση Ρευματική Νόσο, αποθαρρύνονταν

στο να τεκνοποιήσουν, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος τόσο για τις ίδιες, όσο και για τα

έμβρυα. Σήμερα, έχει επιτευχθεί μια σημαντική πρόοδος τόσο στην διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση των Αυτοάνοσων Ρευματικών Νοσημάτων, αλλά παράλληλα υπάρχουν αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης και θεραπείας , προκειμένου να μειωθεί ο αυξημένος κίνδυνος της μητρικής, και ιδιαίτερα της περιγεννητικής νοσηρότητας και θνησιμότητας κατέληξε η κα Κομνηνού.

Στον αντίποδα, η εμμηνόπαυση είναι μια σημαντική και μακρά σε διάρκεια φάση της ζωής μιας γυναίκας επίσης. Οι αλλαγές που επέρχονται στον οργανισμό της είναι μεγάλες και αιφνίδιες, για αυτό το λόγο πρόσφατα παγκοσμίως αναγνωρίστηκε η ανάγκη συστηματικής και στενής επιτήρησης της ζωής της γυναίκας στην εμμηνόπαυση. Στόχος πάντα η υψηλή λειτουργικότητα και η ποιότητα ζωής, ανέφερε η κα Αργυρώ Καγιά, Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η ψωρίαση αποτελούν δυο ασθένειες οι οποίες εμφανίζουν επιδείνωση της λειτουργικότητας της ασθενούς στην εμμηνόπαυση. Είναι δικαίωμα της γυναίκας με αυτοανοσία να ενημερωθεί , να συζητήσει και να προσεγγίσει όλες τις θεραπευτικές δυνατότητες που η σύγχρονη επιστήμη της παρέχει και να απαιτήσει την ποιότητα ζωής που επιθυμεί. Ο ρόλος της εργαζόμενης, της συντρόφου , της δραστήριας γυναίκας δεν θα πρέπει να υπαναχωρούν αλλά να βρίσκονται εκεί ολοκληρώνοντας την ευτυχία της.

Η εμμηνόπαυση συνέχισε η κα Καγιά, εμφανίζει πολλαπλές σωματικές αλλαγές ενώ ταυτόχρονα έντονη είναι και η επιρροή της στην ψυχική σφαίρα. Επιταχύνεται η απώλεια της οστικής μάζας, αυξάνεται ο καρδιολογικός κίνδυνος, μειώνεται η εφύγρανση του κόλπου, αυξάνονται οι κολπικές και ουρολογικές λοιμώξεις και μειώνεται η σπαργή του δέρματος. Από την άλλη πλευρά ο ψυχισμός της γυναίκας γνωρίζει μία έντονη αστάθεια και ματαίωση με προεξάρχον σημείο τη μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας

Οι γυναίκες με αυτοάνοσα νοσήματα δεν αποτελούν σαφέστατα εξαίρεση από αυτόν τον κανόνα .

Επιπλέον επιβαρυντικοί για αυτές παράγοντες αποτελούν:

1.Η εμφάνιση πρώιμης εμμηνόπαυσης που αποτελεί στατιστικό κίνδυνο.

2.Ο αποικισμός με μικροβιακούς παράγοντες και οι συχνότερες υποτροπές περιοχικών λοιμώξεων

3.Η πρωιμότερη εμφάνιση οστεοπόρωσης οφειλόμενης στην ίδια την ασθένεια και στην

ανοσοτροποποιητική λαμβανόμενη αγωγή.

«Η εις βάθος γνώση του νοσήματος οδηγεί στην κατανόηση και, έπειτα, στην καλύτερη διαχείρισή του», τόνισε η κα Νάντια Μάλλιου, Ψυχολόγος, Γεν. Γραμματέας Δ.Σ ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.  και προσέθεσε «κατά συνέπεια, είναι πρωταρχικής σημασίας το να μάθουμε όσα περισσότερα μπορούμε για το νόσημα, για τη φαρμακευτική αγωγή, για όλες τις θεραπευτικές επιλογές και, φυσικά, και για το πώς το ίδιο το νόσημα μπορεί να επηρεάζει και άλλους τομείς της ζωής μας, όπως η επιθυμία να αποκτήσουμε παιδιά.

Σήμερα είναι, πλέον, εφικτό μία γυναίκα με ρευματοειδή αρθρίτιδα (ΡΑ) ή με ψωριασική αρθρίτιδα (ΨΑ) να καταφέρει να έχει μια τελειόμηνη εγκυμοσύνη χωρίς να αναγκαστεί να διακυβεύσει την συνολική κατάσταση της υγείας της. Το ίδιο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης τα ρευματικά νοσήματα φαίνεται να αλληλοεπιδρούν με τις σημαντικές αλλαγές που επέρχονται στη ζωή της γυναίκας, με αποτέλεσμα να καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και ακόμα μία πρόκληση. Ωστόσο, αν και η έκβαση σε αυτόν τον «αγώνα», της αναπαραγωγής ή της εμμηνόπαυσης, φαίνεται αμφίρροπη, το μήνυμα μας προς όλες τις γυναίκες είναι ότι μπορούμε να είμαστε νικήτριες εμείς» κατέληξε η κα Μάλλιου.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Σεισμική δόνηση «κούνησε» την Πάτρα

Δημοσιεύθηκε

στις

Σεισμός  σημειώθηκε λίγο πριν την 1 τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Η σεισμική δονηση ήταν 3,2 της κλίμακας ριχτερ  με εστιακό βάθος 2 χιλιόμετρα και επίκεντρο 15 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πάτρας.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Εποχή του Θερισμού»- Αύριο βράδυ η συναυλία με την Νατάσσα Μποφίλου στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας

Δημοσιεύθηκε

στις

 

GOODYS

Η Νατάσσα Μποφίλιου, μέσα και από το Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας, επιστρέφει αύριο στις 9.30 το βράδυ στις live εμφανίσεις, παρουσιάζοντας με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο, στον υπαίθριο χώρο του Εργοστασίου Τέχνης «Θάνος Μικρούτσικος» τα καινούργια της τραγούδια και όλες τις μεγάλες επιτυχίες που την καθιέρωσαν.

Μαζί της, ο Θέμης Καραμουρατίδης και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος. Και οι τρείς θα μας ταξιδέψουν στην «Εποχή του Θερισμού». Μία νέα παράσταση προϊόν συνεργασίας μιας από τις ποιο  καταξιωμένες δημιουργικές ομάδες της ελληνικής μουσικής.

Η παράσταση είναι βασισμένη στον τελευταίο ομότιτλο δίσκο τους, που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση και θεωρήθηκε το καλύτερο έργο τους έως τώρα, το οποίο θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά ζωντανά μπροστά στο κοινό, μετά από το δύσκολο χειμώνα που προηγήθηκε.

Τα καινούργια τραγούδια τους, ήρθαν για να μεταφέρουν το φως, τη λάμψη και την αισιοδοξία τους, αλλά ταυτόχρονα το ρεαλισμό και τα κοινωνικοπολιτικά μηνύματά τους, εν μέσω μιας παράξενης και σκοτεινής εποχής.

Στη συναυλία συμμετέχει η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Πολιτιστικού Οργανισμού «Θανάσης Τσιπινάκης», η οποία θα παίξει μουσικά κομμάτια της Νατάσσας Μποφίλιου, ενώ συμμετέχουν οι μουσικοί, Θέμης Καραμουρατίδης πιάνο, Άρης Ζέρβας τσέλο, Γιώργος Μπουλντής κοντραμπάσο, ηλεκτρικό μπάσο, synth bass, Λάμπης Κουντουρογιάννης ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα, Γιώργος Καρδιανός ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα, Μανώλης Γιαννίκιος τύμπανα, Γιώργος Καστανός σαξόφωνο, κλαρινέτο.

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Η προμήθεια των εισιτηρίων για την συναυλία γίνεται στο Ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου καθημερινά – πλην Κυριακής

– από τις 11.00 το πρωί έως τις 4.00 το απόγευμα και ηλεκτρονικά από την πλατφόρμα ticketservises.gr στην

ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού patrasculture.gr και το βιβλιοπωλείο «Ροδόπουλος».

Οι τιμές των εισιτηρίων για την συναυλία διαμορφώνονται ως εξής: Γενική είσοδος 10.00 €. Άνεργοι, Φοιτητές, πολύτεκνοι, άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών,  7.00€. Για συλλόγους – σωματεία και για προμήθεια από 10 εισιτήρια και πάνω, ισχύει η ειδική προσφορά των 5.00€ κατ’  άτομο για κάθε μία ημέρα. Για τα άτομα με αναπηρία και τον συνοδό τους η είσοδος είναι δωρεάν.

Για την είσοδο του κοινού στις συναυλίες και στις Θεατρικές παραστάσεις που πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους δεν απαιτείται rapid test ή self test ούτε πιστοποιητικό εμβολιασμού. Η είσοδος γίνεται με τη χρήση της μάσκας και με την τήρηση των αποστάσεων τόσο κατά την προσέλευση όσο και κατά τη διάρκεια των παραστάσεων και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Προκάλεσε τροχαίο και τράπηκε σε φυγή

Δημοσιεύθηκε

στις

Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ, μετά από τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε νωρίτερα στη συμβολή των οδών Αγίας Τριάδας και Δάμωνος.

Δύο Ι.Χ  συγκρούστηκαν μεταξύ τους με τον οδηγό του ενός να εγκαταλείπει το σημείο και να γίνεται καπνός από το σημείο.

Περισσότερα
GOODYS
ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα