Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021
Connect with us

Ελλάδα

Οι δυο μεταλλάξεις που εξαπλώνονται ταχύτατα και προκαλούν ανησυχία–Ποια «ξεφεύγει» από τα εμβόλια

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο μικροσκόπιο των εργαστηρίων του Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του SARS-CoV-2 βρίσκονται από την αρχή του χρόνου όλα τα νέα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού που κυκλοφορούν στην Ελλάδα.

Ο βιολόγος, καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Σουρβίνος αναλύει στο iatropedia.gr την επικινδυνότητά τους και ποιο από αυτά κρατά σε μεγαλύτερη αγωνία τους επιστήμονες.

Η παγκόσμια ανησυχία για τα νέα στελέχη του ιού SARS-CoV-2 (κορονοϊός) -που αιφνιδιάζουν τους επιστήμονες με τα χαρακτηριστικά τους- υπάρχει και στη χώρα μας. Τα περισσότερα από αυτά έχουν απρόβλεπτη συμπεριφορά, ενώ ταυτόχρονα επεκτείνονται πολύ γρήγορα με τάσεις μεγάλης διασποράς.

Εκτός από το βρετανικό στέλεχος με την εξαιρετική ικανότητα διάδοσης, που πλέον σχεδόν κυριαρχεί σε όλη τη χώρα (στο 64,22% των δειγμάτων), δύο νέα στελέχη που ενδημούν σε χώρες του εξωτερικού και εντοπίστηκαν και στη χώρα μας, κρατούν σε εγρήγορση τις υγειονομικές αρχές: Πρόκειται για το παραλλαγμένο στέλεχος της Νότιας Αφρικής – Βραζιλίας, αλλά και το ινδικό στέλεχος, που εντοπίστηκε πρόσφατα στην Ελλάδα σε δύο περιπτώσεις.

«Και τα δύο αυτά στελέχη τα παραλλαγμένα προκαλούν ενδιαφέρον. Αυτές οι μεταλλάξεις έχουν ανακύψει από χώρες με ιδιαίτερες συνθήκες διαβίωσης, π.χ. Νότια Αφρική, Βραζιλία, Ινδία. Οι εστίες υπερμετάδοσης ευνοούν τον σχηματισμό νέων στελεχών. Μας προβληματίζουν και μας κάνουν να είμαστε πάντα σε επαγρύπνηση για την επιτήρηση τους», σημειώνει ο Γιώργος Σουρβίνος, υπεύθυνος του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας τους Πανεπιστημίου Κρήτης.

«Γιατί μας ανησυχούν τα νέα στελέχη»

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σουρβίνο, οι μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, οι οποίες συμβαίνουν στο γονίδιο της ακίδας του ιού έχουν ενδιαφέρον για τους επιστήμονες, καθώς σχετίζονται με τη μολυσματικότητα.

Ενώ κάποιες άλλες έχουν σχετιστεί με τη διαφυγή από το ανοσοποιητικό σύστημα: «Κι αυτό έχει άμεση συνέπεια στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ενώ επίσης μπορεί να εμφανιστούν και περιπτώσεις -θεωρητικά πάντα- όπου κάποια άτομα που έχουν μολυνθεί ήδη με κάποιο στέλεχος στο παρελθόν, να επαναμολύνονται με ένα νεότερο στέλεχος. Αυτά τα δύο στοιχεία κυρίως μας απασχολούν σε οποιοδήποτε νέο στέλεχος εμφανίζεται», σημειώνει ο καθηγητής.

Ενδείξεις διασποράς εμφανίζει η παραλλαγή Νότιας Αφρικής – Βραζιλίας

Η παραλλαγή της Νότιας Αφρικής – Βραζιλίας (B.1.1.318) εμφανίζεται στην τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ σε 120 κρούσματα, τα οποία στην συντριπτική τους πλειοψηφία εντοπίζονται στο κέντρο της Αθήνας. Λιγότερα περιστατικά έχουν παρουσιαστεί στην Ήπειρο και ένα ακόμη πιο πρόσφατα στην Κρήτη.

Αυτό το παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού εξαπλώνεται ταχύτατα, ενώ φαίνεται να διαφεύγει από την ανοσία των εμβολίων, γεγονός το οποίο προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη αγωνία στις υγειονομικές αρχές.

«Μας ανησυχεί από την άποψη ότι έχει κι αυτό συγκεκριμένη μετάλλαξη στην πρωτεΐνη της ακίδας που έχει συνδεθεί με την ιδιότητα της να διαφεύγει του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης μας ανησυχεί ότι σε κάθε εβδομαδιαία έκθεση του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης, ανιχνεύεται και αυξάνεται. Βαίνει αυξανόμενο. Αυτό δεν είναι καθόλου καλό, γιατί αυτό το στέλεχος φαίνεται να αποκτά πλεονέκτημα διασποράς», όπως παραδέχεται ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, οι περισσότεροι από τους φέροντες το στέλεχος της Βραζιλίας – Νότιας Αφρικής είναι αλλοδαποί -και συγκεκριμένα Ασιάτες και Αφρικανοί- οι οποίοι μένουν στο κέντρο της Αθήνας σε μέρη που επικρατούν ακατάλληλες υγειονομικές συνθήκες.

Ένας επιπλέον παράγοντας ανησυχίας είναι και τα εμπόδια στην ιχνηλάτησή τους, καθώς εντοπίζονται και ταυτοποιούνται δύσκολα. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η νέα παραλλαγή αυξάνεται πλέον με επιθετικό τρόπο, όπως σημειώνει ο Γιώργος Σουρβίνος: «Πράγματι και γι’ αυτό το παρατηρούμε κάθε εβδομάδα και έχουμε κάνει και ειδική εισήγηση. Ο κ. Θάνος ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ακαδημίας έχει κάνει μια πολύ εκτεταμένη έκθεση για την κατάσταση με το στέλεχος αυτό. Το παρατηρούμε και θα δούμε αν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε και άλλα διαγνωστικά μέσα, π.χ. ένα pre-screening όπως λέμε, δηλαδή έναν προέλεγχο σε περισσότερα δείγματα για να μπορούμε να το ανιχνεύουμε συντομότερα».

Το ινδικό στέλεχος σε δύο περιπτώσεις στην Ελλάδα

Το ινδικό στέλεχος του κορονοϊού έχει συσχετιστεί με ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Ινδία. Σε όσα εργαστήρια στη χώρα αυτή δηλώνουν αποτελέσματα γονιδιωματικής ανάλυσης, το στέλεχος Β.1.6.17 εμφανίζεται σε ποσοστό άνω του 60%.

«Φαίνεται να έχει κυριαρχήσει σε αυτές τις περιοχές. Και φαίνεται να υπάρχει συσχέτιση της αύξησης της μεταδοτικότητας στη χώρα αυτή, με την παρουσία του στελέχους», αναφέρει ο καθηγητής.

Το ινδικό στέλεχος του κορονοϊού εντοπίστηκε αρχικά σε έναν άνδρα, κάτοικο της περιοχής της Πάτρας, ο οποίος δεν έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό. Η συγκεκριμένη παραλλαγή, ωστόσο, ενώ έχει την ίδια φυλογένεση με τον ιό της Ινδίας, εμφανίζει διαφοροποίηση στη μία από τις δύο χαρακτηριστικές μεταλλάξεις στο γονίδιο της ακίδας του ιού. Το γεγονός αυτό, δίνει στην παραλλαγή της Πάτρας χαρακτηριστικά και από έναν άλλο ιό, που προέρχεται από την Καλιφόρνια.

Η δεύτερη και πιο αντιπροσωπευτική περίπτωση του παραλλαγμένου ιού της Ινδίας ανακοινώθηκε χθες Κυριακή (25/4) από τον ΕΟΔΥ και αφορά 33χρονη αλλοδαπή, που είχε ταξιδέψει στις αρχές Απριλίου στο Ντουμπάϊ.

Όσον αφορά στα χαρακτηριστικά του νέου ιού της Ινδίας; Αυτά είναι ακόμη υπό διερεύνηση. «Για πιο βαριά νόσο, δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή. Και γι’ αυτό το στέλεχος χαρακτηρίζεται υπό διερεύνηση. Διερευνώνται διάφορες παράμετροι, τόσο επιδημιολογικές, όσο και εργαστηριακές. Παράλληλα γίνονται και μελέτες σε εργαστήρια με ορούς ανθρώπων που είχαν νοσήσει, για να δουν κατά πόσον μπορούν να εξουδετερώσουν το νέο στέλεχος, τα αντισώματα που έχουν αυτοί οι οροί», καταλήγει ο Γιώργος Σουρβίνος.

www.newsit.gr

Ελλάδα

Τσίπρας – «Κάτι φταίει που έχουμε τόσο υψηλό αριθμό θανάτων – Δεν πείθονται έτσι οι ανεμβολίαστοι»

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνεχίζει, μετά την «αναμέτρηση» στη Βουλή, την σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και, προσωπικά, στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, για το ζήτημα της διαχείρισης της πανδημίας.

Αυτή την ώρα, απαντά σε ερωτήσεις εφ’ όλης της ύλης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στους 15.000 νεκρούς της πανδημίας και εξαπέλυσε βολές κατά της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι «κάτι φταίει που έχουμε τόσο υψηλό αριθμό θανάτων».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι ο τρόπος με τον οποίο επιχειρεί η κυβέρνηση να προωθήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού δεν είναι αποτελεσματικός, σημειώνοντας ότι «δεν πείθονται έτσι οι ανεμβολίαστοι».

Παρατήρησε, πάντως, ότι αν και το εμβόλιο είναι όπλο, δεν θα ξεμπερδέψουμε έτσι εύκολα από την πανδημία.

Ερωτηθείς για το ζήτημα των παρελάσεων και κατά πόσον πρέπει να πραγματοποιηθούν εν μέσω πανδημίας, όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι είναι θετικός στην πραγματοποίηση των παρελάσεων, τόνισε όμως ότι πρέπει να γίνουν με αυστηρά μέτρα προστασίας κατά του κοροναϊού.

 Δείτε live τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα:

www.in.gr

Περισσότερα

Ελλάδα

Μαργαρίτα Θεοδωράκη – Νίκος Κουρής: Στις 25 Οκτωβρίου το τεστ DNA

Δημοσιεύθηκε

στις

Εξώδικη πρόσκληση απέστειλε ο Νίκος Κουρής στη Μαργαρίτα Θεοδωράκη, με την οποία την καλεί να επισκεφτούν μαζί έναν πραγματογνώμονα-γενετιστή, προκειμένου να γίνει τεστ DNA και να διαπιστωθεί εάν είναι αδέλφια.

Εάν, δηλαδή, ο Νίκος Κουρής είναι βιολογικό παιδί του Μίκη Θεοδωράκη, όπως ο ίδιος υποστηρίζει.

Σε απόσπασμα της εξώδικης πρόσκλησης, που μεταδόθηκε στην εκπομπή «T-Live» του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, ο Νίκος Κουρής καλεί τη Μαργαρίτα Θεοδωράκη: «… Προκειμένου να εξακριβωθεί η βιολογική συγγένεια μεταξύ υμών και εμού, σας καλώ να προσέλθετε στα διαπιστευμένα εργαστήρια δικανικής γενετικής, προκειμένου να πραγματοποιηθεί δειγματοληψία βιολογικού υλικού (παρειακό επίχρισμα) από τον πραγματογνώμονα γενετιστή, δόκτορα Φιτσιάλο Γεώργιο, ο οποίος περιλαμβάνεται στη λίστα των πραγματογνωμόνων του Πρωτοδικείου Αθηνών. Με τον τρόπο αυτό, τη διενέργεια δηλαδή του τεστ DNA αδελφών, θα αρθεί η οποιαδήποτε αμφισβήτηση περί του αν είμαι ή όχι εκ πατρός αδελφός σας και κατά συνέπεια θα εξακριβωθεί αν είμαι βιολογικό τέκνο του Μίκη Θεοδωράκη του Γεωργίου».

Τεστ DNA με εξώδικο ζητά ο Νίκος Κουρής από την Μαργαρίτα Θεοδωράκη

Ο ίδιος ο γενετιστής, μιλώντας στην εκπομπή, είπε ότι τα αποτελέσματα ενός τέτοιου τεστ βγαίνουν σε περίπου πέντε εργάσιμες ημέρες. Το σημαντικό ραντεβού στο εργαστήριο δικανικής γενετικής στη Γλυφάδα κλείστηκε για τις 25 Οκτωβρίου.

Στο τεστ πρέπει να εξεταστούν 24 ή 41 γενετικοί δείκτες.

PROTOTHEMA.GR

Περισσότερα

Ελλάδα

Πνίγηκε παππούς μπροστά στα δύο εγγονάκια του

Δημοσιεύθηκε

στις

Θρήνος στην Κρήτη. Η απογευματινή βόλτα στη θάλασσα εξελίχθηκε σε τραγωδία. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ένας άνδρας ανασύρθηκε νεκρός, ενώ κινδύνεψαν να πνιγούν τα δύο μικρά εγγόνια του.

Με τη βοήθεια ναυαγοσώστη, σκάφος του Λιμενικού μετέφερε στο λιμανάκι των Γουβών Ηρακλείου στην Κρήτη τον νεκρό παππού, όπου τον παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Cretapost.gr, όλα συνέβησαν λίγο πριν τις 5 το απόγευμα της Τρίτης (19.10.2021), όταν ο ναυαγοσώστης στην παραλία των Γουβών βλέπει μέσα στη θάλασσα τον άνδρα με τα δύο του εγγονάκια – ηλικίας 7 και 8 ετών, να παλεύουν με τα κύματα.

Αμέσως βούτηξε και έσωσε τα δύο μικρά, ενώ στη συνέχεια προσπάθησε να κάνει το ίδιο και με τον παππού. Δυστυχώς όμως, για τον άτυχο άνδρα ήταν αργά, καθώς είχε αφήσει την τελευταία του πνοή.

Τα δύο παιδάκια μεταφέρθηκαν στο Βενιζέλειο νοσοκομείο Ηρακλείου για προληπτικούς λόγους.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα