Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Η πρώτη εφημερίδα που κυκλοφόρησε στην Πάτρα ήταν στη Γαλλική γλώσσα-Του Δ.Σ. Αβραμίδη

Published

on

«Στις 7 Οκτωβρίου 1828 υπογράφτηκε η συνθήκη με την οποία η τουρκική φρουρά της Πάτρας παραδόθηκε στο Γάλλο στρατηγό Αντώνιο Βιργίλιο Σνάϊντερ που είχε φτάσει στην Πελοπόννησο για να την ελευθερώσει από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ.

Μαζί με το στρατό, που αποβιβάστηκε στην Πάτρα, μεταφέρθηκε και ένα τυπογραφείο που λειτούργησε με συντάκτη τον Ιάκωβο Μανσάρ και εκδότη τον υπολοχαγό Μαξίμ Ρεϊμπώ, που παλιότερα είχε υπηρετήσει κάτω από τις διαταγές του Φαβιέρου.

Στις 6 Δεκεμβρίου 1828 από το τυπογραφείο αυτό κυκλοφόρησε η πρώτη εφημερίδα στην Πάτρα με τίτλο «Ταχυδρόμος της Ανατολής» (Courrierd’ Orient) που τα δημοσιεύματά της αναφέρονταν κυρίως στις δραστηριότητες των γαλλικών στρατευμάτων.

Στις 4 Νοεμβρίου 1828 ο «Ταχυδρόμος» μια επιστολή τοπυ Κίτσου Τζαβέλα για τις νίκες των Ελλήνων στη Ρούμελη. Η εφημερίδα τυπώνονταν κάθε εβδομάδα στη γαλλική γλώσσα, είχε εξάμηνη συνδρομή 20 γαλλικά φράγκα και διέθετε γραφεία στο Παρίσι και στην Τουλόν.

Στις 12 Μαρτίου του 1829 το τυπογραφείο μεταφέρθηκε στην Αίγινα όπου η εφημεριδα συνέχισε την έκδοσή της μέχρι τις 21 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, όταν ο Ρεϊμπώ πούλησε το τυπογραφείο στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος».

Οι πληροφορίες αυτές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων συναφών, στην κομψή έκδοση «Η τυπογραφία στα χρόνια της εθνεγερσίας 1821-1828» που εκδόθηκε από το «Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη» στα Χανιά της Κρήτης και σε επιμέλεια του συμπολίτη Αντώνη Παπαντωνόπουλου.

Πρόκειται για μια 24σελιδη έκδοση με στοιχεία για τα πρώτα τυπογραφεία και τις πρώτες εκδόσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα στα χρόνια της επανάστασης και που μας αποκαλύπτουν μια άγνωστη πτυχή του ’21. Η επανάσταση αναζήτησε από τα πρώτα κιόλας βήματά της τα τυπογραφεία και τις εκδόσεις των εφημερίδων της κι αυτό μόνομτυχαίο δεν είναι.

Στην ίδια έκδοση φιλοξενούνται ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Από το τυπογραφείο του Υψηλάντη στην Ύδρα έως το τυπογραφείο που λειτούργησε με δαπάνες του Μαυροκορδάτου στο Μεσολόγγι και τα αντίστοιχα τυπογραφεία στα Ψαρά, στην ύδρα και φυσικά στην Πάτρα.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί και μια ενοχλητική λεπτομέρεια. Ένα μεγάλο μέρος του μουσείου Γαρεδάκη στα Χανιά, οφείλεται στις συλλογές του συμπολίτη και διαπρεπούς τυπογράφου Αντώνη Παπαντωνόπουλου.

Ο οποίος βρήκε φιλόξενη στέγη στα Χανιά αφού η Πάτρα φαίνεται πως δεν αγαπάει τα παιδιά της.

Ροή ειδήσεων

Advertisement