Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Νέα μείωση κατά 50% στα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων για το 2021 εισηγείται η Δημοτική Αρχή

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα μείωση κατά 50% στα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων για το 2021, εισηγείται η Δημοτική Αρχή, για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων από τα καταστήματα εστίασης.
Το θέμα συζητήθηκε στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Πατρέων σήμερα (μέσω τηλεδιάσκεψης), με εισηγητή τον Αντιδήμαρχο Διοίκησης και Οικονομικών, Διονύση Πλέσσα, ο οποίος ανέφερε τα εξής:
«Όπως γνωρίζετε ζούμε σε πρωτόγνωρες υγειονομικές συνθήκες που οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι τραγικές για το λαό ιδιαίτερες στο ζήτημα της υγείας, αλλά και στην οικονομία, με μεγάλες οικονομικές αρνητικές συνέπειες στα πλατειά λαϊκά στρώματα και αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες .
Η Δημοτική Αρχή από την αρχή της εκδήλωσης της πανδημίας δεν έχει σταματήσει να διεκδικεί και να παίρνει μέτρα τόσο στο θέμα της δημόσιας υγείας , όσο και μέτρα οικονομικής στήριξης των συνδημοτών μας που έχουν χτυπηθεί οικονομικά από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Θυμίζουμε τα μέτρα του Απρίλη /2020 που πέραν από τις νέες μειώσεις στα ήδη μειωμένα δημοτικά τέλη των προηγούμενων ετών που έχουμε κάνει , αποφασίσαμε και συνολικό πακέτο οικονομικής ελάφρυνσης αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών του Δήμου μας.
Στη συνέχεια φτάσαμε στα νέα μέτρα που πήραμε για τα δημοτικά ανταποδοτικά τέλη του έτους 2021, με νέες μειώσει δημοτικών τελών σε οικιακούς και επαγγελματικούς συντελεστές αλλά και αποφάσεις οικονομικής ελάφρυνσης μικρομεσαίων αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών που έχουν χτυπηθεί οικονομικά από την κρίση της πανδημίας και από τις πολιτικές των κυβερνήσεων, που στόχο έχουν τον εξωστρακισμό των μικρομεσαίων επαγγελματιών προς όφελος μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Σήμερα βρισκόμαστε λίγο πριν το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης μετά από συνεχείς μήνες αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων λόγω covid-19
Οι υπόψη επαγγελματίες προσέρχονται στις Υπηρεσίες του Δήμου για την έκδοση της απαιτούμενης άδειας ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων των καταστημάτων τους για το 2021 σε κοινόχρηστους χώρους δεδομένου ότι από 03/05/2021 ανοίγει η εστίαση.
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία Ν.1080/80 άρθρο 13 το δημοτικό τέλος για το λόγο αυτόν είναι ετήσιο και καταβάλλεται «ανεξαρτήτως χρόνου χρήσεως» , δηλαδή όποιον μήνα του έτους και αν εκδοθεί η άδεια το τέλος αυτό πρέπει να καταβληθεί για όλους τους μήνες του έτους για το οποίο εκδίδεται η άδεια .
Στην προκείμενη περίπτωση όμως με κλειστά τα καταστήματα από το κράτος λόγω lock down, είναι άδικο να καταβληθεί το υπόψη τέλος για όλους τους μήνες του έτους αφού δεν λειτουργούσαν .
Για το λόγο αυτόν ο Δήμαρχος απέστειλε επιστολή προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Πέτσα ζητώντας νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου το δημοτικό τέλος για την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους έτους 2021 να ισχύσει από την ημερομηνία ανοίγματος της εστίασης και όχι από την αρχή του έτους όπως ο νόμος ορίζει.
Επειδή δεν έχει υπάρξει θετική εξέλιξη επί του αιτήματος μας μέχρι τώρα και για να ξεπεράσουμε τη διάταξη του νόμου προκειμένου να βοηθήσουμε τους επαγγελματίες της εστίασης στο ξεκίνημά τους , προτείνουμε να μειώσουμε για το έτος 2021 και για τους λόγους που αναφέραμε το αντίστοιχο τέλος για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους των καταστημάτων εστίασης , κατά 50% ούτως ώστε να αντιστοιχηθεί το τέλος με τους μήνες που θα λειτουργήσουν.
Γνωρίζουμε τις οικονομικές δυσκολίες του Δήμου λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, γνωρίζουμε όμως και την οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι υπ΄ όψη επαγγελματίες και με την πρόταση μας, θέλουμε να συμβάλλουμε ακόμα περισσότερο για το 2021 στην επανεκκίνηση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας».

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ανεμογεννήτριες στο Πλατάνι«Να μην δώσει η κυβέρνηση άδεια εγκατάστασης»

Δημοσιεύθηκε

στις

Tη συνέχιση του αγώνα για να αποτραπεί η εγκατάσταση των δυο ανεμογεννητριών στη θέση «Περιστερόβραχος» της περιοχής Πλατανίου, αποφάσισε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, που διοργάνωσε την περασμένη Δευτέρα, μαζί με τον Δήμο Πατρέων, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Ρίο.

Όπως αναφέρεται σε ψήφισμα που εγκρίθηκε:
-Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να μην δώσει στην συγκεκριμένη περιοχή άδεια.
-Συμφωνούμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε κάθε δυνατό μέσο προκειμένου να σταματήσουμε την επερχόμενη περιβαλλοντική καταστροφή της περιοχής και την υποβάθμιση της ζωής μας.
-Δεν θα επιτρέψουμε την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στην περιοχή μας.
Υπενθυμίζεται ότι στη συγκέντρωση κάτοικοι και φορείς των Κοινοτήτων Ρίου, Αγίου Βασιλείου, Άνω και Κάτω Καστριτσίου, Αργυράς, Σελλών, Πλατανίου, Αραχωβιτίκων, Δρεπάνου, Ψαθοπύργου και Προαστείου έστειλαν ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση και είπαν ΟΧΙ στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα χωριά του Δήμου Πατρέων, ΝΑΙ στην προστασία της ποιότητας ζωής των κατοίκων και του φυσικού πλούτου της περιοχής.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από το πρώην Δημαρχείο του Ρίου και σε αυτήν μίλησαν ο Δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης, η πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου στα Αραχωβίτικα Σοφία Μητρούλια και η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Πλατανίου Νατάσσα Γεωργαρά.

Απηύθυναν χαιρετισμό οι βουλευτές Αχαΐας Σύριζα Αθανασία (Σία) Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου, ο αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος, ο εκπρόσωπος της παράταξης «Δυτική Ελλάδα – Δικαίωμα στην πρόοδο» Δημήτριος Δριβίλας, από την παράταξη «Δυτική Ελλάδα Μπροστά» ο επικεφαλής Κώστας Σπηλιόπουλος, και ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Κατσικόπουλος, ο επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Ώρα Πατρών» Γεώργιος Ρώρος, ο επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Πάτρα διεθνής σύγχρονη πόλη» Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος, από την «Αγωνιστική Κίνηση Πάτρας ενάντια στα αιολικά εντός περιοχών Νatura2000» Δημήτρης Σκέντζος και ο Γιώργος Σίψας από την Επιτροπή Αγώνα Λεοντίου ενάντια στα αιολικά.

Παραβρέθηκαν επίσης: εκπρόσωποι βουλευτών, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, η εκπρόσωπος Πολιτικής Γραμματείας Σύριζα Ελένη Συμεωνίδου, πρόεδροι Τοπικών Συμβουλίων: και πολιτιστικών συλλόγων κ.α.
Την συγκέντρωση συντόνισε η γραμματέας του πολιτιστικού συλλόγου Πλατανίου, Ρούλα Κωστακοπούλου.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Με «άρωμα» Αχαϊας το νέο Ε.Γ. της ΟΝΝΕΔ

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο νέο Εκτελεστικό γραφείο της ΟΝΝΕΔ η Αχαΐα έχει την τιμητική της και δείχνει μεγάλη δυναμική, καθώς μετά την εκλογή του Σταύρου Σταυρόπουλου στη θέση του Αναπληρωτή Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ, άτομα που προέρχονται από Οργανώσεις της Αχαΐας συμμετέχουν στο νέο Εκτελεστικό Γραφείο.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τη Ζωή Κορδού που αναλαμβάνει Υπεύθυνη Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας, τον Αλέξη Καλογριόπουλο που αναλαμβάνει τη θέση του Αναπληρωτή Υπεύθυνου Περιφερειακών Οργανώσεων, ενώ ο Βασίλης Παπαδόπουλος αναλαμβάνει τη θέση Αναπληρωτή Υπεύθυνου Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τέλος, ο Παναγιώτης Μποσγανάς είναι ο νέος Αναπληρωτής Υπεύθυνος Επιστημονικών Φορέων και Παραγωγικών Τομέων.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ
1. Η Ζωή Κορδού είναι Χημικός με Μεταπτυχιακό στη Βιοχημεία. Είναι Υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών και εργάζεται ως CRA σε Φαρμακευτική Εταιρεία. Είναι εκλεγμένη στην ΣτΑ της Ένωσης Ελλήνων Χημικών και είναι Ταμίας στο Περιφερειακό Τμήμα Αττικής και Κυκλάδων.

2. Ο Αλέξης Καλογριόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών και εργάζεται στο χώρο της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Δραστηριοποιήθηκε πολιτικά ως φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και έχει διατελέσει υπεύθυνος εκλογικής ετοιμότητας της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας.

3. Ο Βασίλης Παπαδόπουλος είναι Πολιτικός Μηχανικός, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πατρών και υπ. Διδάκτωρ της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό κλάδο, ως συνιδρυτής τεχνικής εταιρείας. Διετέλεσε υπεύθυνος πόλης της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ ΑΕΙ Πάτρας κατά το έτος 2018 και ήταν αν. Υπεύθυνος Επιστημονικών Φορέων & Παραγωγικών Τομέων του προηγούμενου Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕΔ.

4. Ο Παναγιώτης Μποσγανάς είναι απόφοιτος του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών και τελειόφοιτος Μεταπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών με εξειδίκευση στην «Ανακάλυψη και ανάπτυξη νέων Φαρμάκων». Είναι τακτικό μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Ένωσης Ελλήνων Χημικών του Περιφερειακού Τμήματος Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ. Επί σειρά ετών μέλος της προεθνικής ομάδας της κολύμβησης με διεθνείς και πανελλήνιες διακρίσεις.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Εκτός Power Pass… λόγω δήλωσης-Δεκάδες περιπτώσεις και στην Πάτρα

Δημοσιεύθηκε

στις

Η υποβολή της φορολογικής δήλωσης αποτελούσε προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Power Pass για τη λήψη του επιδόματος ύψους 18-600 ευρώ για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Ωστόσο κάποιοι έκαναν την αίτηση και μετά προχώρησαν στην υποβολή της δήλωσης εισοδήματος.
Οι αιτήσεις αυτές έχουν ακυρωθεί και γι’ αυτό -μάλλον- τον λόγο δόθηκε η παράταση έως τις 5 Ιουλίου.

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έσπευσαν να κάνουν την αίτηση για να πάρουν την ενίσχυση για την αύξηση κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και στη συνέχεια έκαναν φορολογική δήλωση. Παρότι, όταν ολοκλήρωσαν την αίτηση για το επίδομα ρεύματος, το σύστημα τούς ενημέρωνε ότι η κατάσταση είναι «Υπό εκκαθάριση», αφού έκαναν φορολογική δήλωση η κατάσταση άλλαξε σε «Εκκρεμεί υποβολή».

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ
Το μήνυμα που βγάζει η πλατφόρμα είναι το εξής: «Τα στοιχεία Κύριας κατοικίας έχουν τροποποιηθεί με αποτέλεσμα η κατάσταση της αίτησής σας να αλλάξει και να εκκρεμεί η υποβολή της. Παρακαλώ επιβεβαιώστε τα στοιχεία της αίτησης σας και προχωρήστε στην υποβολή της χρησιμοποιώντας το κουμπί υποβολή αίτησης».

Ουσιαστικά, υπερίσχυσε ό,τι δηλώθηκε στο Ε1, «σβήνοντας» ό,τι δηλώθηκε στο Power Pass και έτσι πρέπει το σύστημα να κάνει επανέλεγχο.
Εφόσον η αίτηση παραμένει σε κατάσταση «εκκρεμεί υποβολή», τότε δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ενδεχομένως, να πρέπει να υποβάλλετε νέα αίτηση για Power Pass από την αρχή, για να αντλήσει το σύστημα τα στοιχεία που δηλώσατε, όμως σε κάθε περίπτωση, καλό θα είναι να επικοινωνείτε με τον λογιστή σας.
Καλό θα είναι επίσης όλοι, όχι μόνο όσοι έκαναν φορολογική δήλωση μετά την αίτηση, να ελέγξουν την πορεία την αίτησης, καθώς δεν έγινε καμία ενημέρωση στους δικαιούχους για την ξαφνική τροποποίηση.

Δ. ΜΠΟΚΑΡΗΣ: ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Για «εμπαιγμό» σε βάρος του κλάδου τους κάνουν λόγο οι λογιστές με αφορμή τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τις αιτήσεις στο Power Pass.
Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Λογιστών – Φοροτεχνικών (ΕΛΦΕΕ) Ν. Αχαΐας, Δημήτριος Μπόκαρης δηλώνει στην «Γ» πως υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στην Πάτρα όπου η αίτηση για το Power Pass θεωρείται ως μη υποβληθείσα, την ώρα που το φορτίο στους λογιστές είναι τεράστιο.

«ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ»

«Αυτό που συμβαίνει σε βάρος των λογιστών είναι απαράδεκτο. Το θεωρούμε πως είναι εμπαιγμός!» υπογραμμίζει ο κ. Μπόκαρης, καθώς καλούνται να επανυποβάλλουν αιτήσεις για να μπορέσει ο κόσμος να πάρει τα χρήματά του.
Κρούει μάλιστα καμπανάκι λέγοντας πως, «υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις πολιτών που έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση, έχουν κάνει αίτηση στην εν λόγω εφαρμογή αλλά καλούνται να υποβάλουν εκ νέου δήλωση στο Power Pass γιατί το σύστημα τους πετάει εκτός», τονίζοντας πως θα πρέπει όλοι μέχρι τις 5 Ιουλίου να υποβάλλουν εκ νέου αιτήσεις.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα