Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Γηροκομείο στα Χανιά: Στο μικροσκόπιο οι συνταγογραφήσεις φαρμάκων, οι εξετάσεις και ένας ύποπτος εμπρησμός

Δημοσιεύθηκε

στις

Στον έλεγχο της συνταγογράφησης των φαρμάκων που λάμβαναν οι ηλικιωμένοι μέσω ΑΜΚΑ, στην εξέταση γιατρών του Νοσοκομείου Χανίων αλλά και σε έναν… εμπρησμό αυτοκινήτου πριν από μερικές ημέρες στον προαύλιο χώρο κατοικίας στην πόλη, στρέφονται οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. και των δικαστικών αρχών για τη διερεύνηση των έγγραφων καταγγελιών και των καταθέσεων για την κακομεταχείριση εκατοντάδων ηλικιωμένων, την τελευταία 12ετία, στο γηροκομείο στα Χανιά.

Με σαφείς ενδείξεις ότι οι αδικαιολόγητοι θάνατοι στην εν λόγω ιδιωτική μονάδα ήταν εκατοντάδες και το ποσοστό θνησιμότητας κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό του 30%- 35% που θεωρείται ο μέσος όρος άλλων γηροκομείων, σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται μετά τη χθεσινή δήλωση του νομικού εκπροσώπου του οίκου ευγηρίας που αναφέρθηκε σε… 1.095 ηλικιωμένους που έχουν φιλοξενηθεί εκεί από το 2009. Δηλαδή προκύπτει ένας μέσος όρος 100 φιλοξενουμένων κατ’ έτος όταν η δυναμικότητα της μονάδας είναι περί τις 50 κλίνες, γεγονός που αποδεικνύει τα περί μεγάλου ποσοστού θνησιμότητας. Επιπλέον ζητούμενο είναι να διαπιστωθεί τι είδους έρευνες πραγματοποιήθηκαν από κρατικές υπηρεσίες στο εν λόγω γηροκομείο και γιατί δεν εντόπισαν- όπως αναφέρει η πλευρά των ιδιοκτητών- ο,τιδήποτε επιλήψιμο.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε δε το MEGA, στο μικροσκόπιο της Αστυνομίας βρίσκονται οι θάνατοι ηλικιωμένων ενώ στο μικροσκόπιο έχουν μπει και οι τραπεζικοί λογαριασμοί που διατηρούσαν οι ηλικιωμένοι που διέμεναν στο γηροκομείο.

Οι έρευνες στρέφονται, όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, κυρίως στα φάρμακα που δίνονταν στους ηλικιωμένους από τους υπεύθυνους της δομής. Κύριο “εργαλείο” ελέγχου σε αυτή την περίπτωση θα αποτελέσει το σύστημα άυλης συνταγογράφησης (μέσω ΑΜΚΑ). Επιπλέον αναμένεται να συγκεντρωθούν ιατρικοί φάκελοι αλλά και μαρτυρίες από γιατρούς και νοσηλευτές του νοσοκομείου Χανίων όπου είχαν διακομισθεί ορισμένοι από τους ηλικιωμένους που διέμεναν στον οίκο ευγηρίας, καθώς στη διάρκεια των νοσηλειών φέρονται να είχαν διαπιστωθεί σωρεία βλαβών σε ζωτικά όργανα, λόγω της καταγγελλόμενης κακομεταχείρισής τους. Την ίδια στιγμή, ο γιατρός της δομής φέρεται να απέδιδε συλλήβδην θανάτους στο προφανές αίτιο της “ανακοπής καρδιάς” χωρίς αναφορά άλλων ευρημάτων. Οι γνωματεύσεις μάλιστα, είναι που άνοιγαν τον δρόμο για κηδείες- εξπρές, χωρίς ανεπιθύμητες γραφειοκρατικές… εμπλοκές.

Το ενδιαφέρον των αστυνομικών, σύμφωνα με “ΤΑ ΝΕΑ”, έχει εστιασθεί επίσης, στον εμπρησμό – προ δύο εβδομάδων- οχήματος που ανήκει σε άτομο από το προσωπικό περιβάλλον των ιδιοκτητών του γηροκομείου, που βρισκόταν σε πολύχρονη αντιδικία μαζί τους για οικονομικούς λόγους, που σχετίζονται με την κατασκευή της δομής. Σε σχετικό βίντεο που έχει στα χέρια της η ΕΛ.ΑΣ. εμφανίζεται ένας άγνωστος που επέβαινε σε δίτροχο να περιλούζει με βενζίνη και να βάζει φωτιά στο όχημα του εν λόγω ιδιώτη στον οποίο πρόσφατα είχε επιδικασθεί ποσό 300.000 ευρώ.

Ροή ειδήσεων

Advertisement