Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Εμβολιασμός 30αρηδων: Πάνω από 60.000 ραντεβού σε λίγες ώρες

Δημοσιεύθηκε

στις

Μονόδρομος για το χτίσιμο του τείχους ανοσίας απέναντι στο κοροναϊό, θεωρείται ο εμβολιασμός, κάτι που δείχνουν να καταλαβαίνουν οι νέοι, σπεύδοντας να κλείσουν ραντεβού.

Από το βράδυ της Δευτέρας, οπότε και άνοιξε η πλατφόρμα για τους πολίτες 30 έως 39 ετών, ήδη κλείστηκαν τα πρώτα 60.000 ραντεβού. Από την Μεγάλη Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 40-44, ενώ τρεις μέρες μετά, το Μεγάλο Σάββατο ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 45-49.

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 2.870.000 εκατομμύρια εμβολιασμοί, με την κυβέρνηση να στοχεύει στα 5 εκατομμύρια έως τα τέλη Μαΐου, οδηγώντας στην επιστροφή στην κανονικότητα και απομακρύνοντας ένα ενδεχόμενο τέταρτο κύμα της επιδημίας, με το οποίο πολλές χώρες έχουν βρεθεί ήδη αντιμέτωπες. Ειδικότερα, 2.025.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με μια δόση, που αντιστοιχεί στο 19,3% ενώ πλήρως εμβολιασμένοι είναι 845.000 ποσοστό που αντιστοιχεί σε 8%.

Κλείστηκαν 60.000 ραντεβού
Όπως είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, από χθες το βράδυ έχει ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 30-39 και ήδη πολλοί συμπολίτες μας έλαβαν σχετικό μήνυμα στο κινητό τους.

Διευκρίνισε ότι τα μηνύματα που λαμβάνουν οι πολίτες που ανήκουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι διαφορετικά από αυτά που γνωρίζαμε μέχρι τώρα, καθώς καλούνται να μπουν στην πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού ή να απευθυνθούν στον φαρμακοποιό τους, αφού ο στόχος είναι να εμβολιαστούν άμεσα.

Ήδη χθες το βράδυ κλείστηκαν 60.000 ραντεβού για 30.000 πολίτες, είπε.

Για τους 40αρηδες
Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και για την ηλικιακή ομάδα 40-44, η πλατφόρμα για την οποία θα ανοίξει την Μεγάλη Πέμπτη και η οποία θα εμβολιαστεί επίσης με το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ το Μεγάλο Σάββατο θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 45-49, η οποία όμως θα μπορεί να εμβολιαστεί με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια.

Για αυτή την ηλικιακή ομάδα, ο υπουργός σημείωσε ότι θα ακολουθηθεί η κανονική διαδικασία με το κανονικό μήνυμα της άυλης συνταγογράφησης, όπου θα αποσταλούν συγκεκριμένες ημερομηνίες για το πρώτο και το δεύτερο ραντεβού, το οποίο -όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης- «μπορεί να το κάνει κάποιος σε άλλη πόλη ενόψει του καλοκαιριού που θα επιτραπούν κι οι μετακινήσεις.

Εδώ και λίγες ημέρες έχουμε δώσει την δυνατότητα στην πλατφόρμα να μπορείς να κλείσεις το ραντεβού του δεύτερου εμβολίου σε άλλη πόλη, προκειμένου να βελτιώσουμε τη δυνατότητα των πολιτών να κάνουν το εμβόλιο όπου κι αν βρίσκονται ή όπου κι αν θα βρίσκονται ενόψει του καλοκαιριού. Είναι ευέλικτο το ραντεβού μπορεί κάποιος να αλλάξει την ημερομηνία και την τοποθεσία. Αυτή την στιγμή η πλατφόρμα δίνει άλλη μια δυνατότητα -όσον αφορά το εμβόλιο της Astra Zeneca- να αλλάξει κάποιος το δεύτερο ραντεβού του ως και τις 8 εβδομάδες, να το φέρουν δηλαδή πιο κοντά».

Οδηγός για την επιστροφή στην κανονικότητα οι νέοι
Έκκληση στους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, απηύθυνε και ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος.

Πρακτικά επιστρέφουμε σε μια κανονικότητα που έχει οδηγό τους νέους ανθρώπους. Για να είναι γρηγορότερη και ασφαλέστερη αυτή η επιστροφή πρέπει να εμβολιαστούν οι νέοι άνθρωποι που κινούν την αγορά, σημείωσε ο κ. Κωτσιόπουλος.

Παράλληλα επισήμανε πως η πλειονότητα των ανθρώπων που χρειάζονται εισαγωγή στο νοσοκομείο είναι άνω των 65 και από αυτούς το 85% ήταν ανεμβολίαστοι ενώ είχαν τη δυνατότητα. Σε αυτό το σημείο απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να ξανασκεφτούν το ζήτημα της δικής τους ασφάλειας και να λάβουν υπόψη και την κατάσταση του ΕΣΥ που δέχεται μεγάλη πίεση. «Όταν το κράτος δίνει σε κάποιον τη δυνατότητα να εμβολιαστεί, το καλύτερο εμβόλιο είναι το γρηγορότερο εμβόλιο, για να επανέλθουμε όλοι γρήγορα σε μια κανονικότητα», σημείωσε.

Δυνατότητα συντόμευσης του μεσοδιαστήματος μεταξύ δύο δόσεων

Οι εμβολιασμοί στις ηλικίες 30-39, θα γίνουν με το σκεύασμα της AstraZeneca, για το οποίο διευκρινίστηκε ότι υπάρχει δυνατότητα για συντόμευση του μεσοδιαστήματος μεταξύ δύο δόσεων, στις 8 εβδομάδες από 12 που είναι σήμερα, σε περίπτωση που κάποιος το επιθυμεί, απλά με τον επαναπρογραμματισμό του επαναληπτικού ραντεβού, νωρίτερα.

Όπως σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στο MEGA, «στις 11 – 12 εβδομάδες έχουμε την καλύτερη ανοσιακή απόκριση». Πρόσθεσε πάντως ότι όσοι το επιθυμούν μπορούν να αλλάξουν τη διαφορά μεταξύ των 2 δόσεων «από 8 μέχρι 12 εβδομάδες».

Διευκρίνισε δε ότι η πλατφόρμα για τους 30 – 39 «ανοίγει σταδιακά για να μην πέσουν όλα τα ΑΜΚΑ μαζί».

Από τις 5 Μαΐου αυξάνεται η δυναμικότητα
Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Σάββατο άνοιξε η πλατφόρμα τους πολίτες 50-54 ετών, ενώ την περασμένη Τετάρτη είχε ανοίξει η πλατφόρμα για την ομάδα 55-59.

Από τις 5 Μαΐου αυξάνεται κατά πολύ η δυναμικότητα του συστήματος, καθώς θα αναπτυχθούν συνολικά 1.500 εμβολιαστικά κέντρα, ενώ θα προστεθούν και άλλα στη συνέχεια έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του Μαΐου και του Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών -μετά από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας- έχει δώσει το πράσινο φως για εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Johnson&Johnson οι οποίοι θα ξεκινήσουν στη χώρα μας την Τετάρτη 5 Μαΐου.

Πότε θα χτιστεί το τείχος ανοσίας

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, στα μέσα Ιουλίου το τείχος ανοσίας θα είναι ισχυρό, ενώ έχει ανοίξει και η συζήτηση για τις ελευθερίες των εμβολιασμένων, με μεγαλύτερη αλλαγή το υγειονομικό διαβατήριο που θα επιτρέπει ελεύθερες μετακινήσεις.

Σχετικά με την ινδική μετάλλαξη, κρούσματα της οποίας έχουν εμφανιστεί και στη χώρα μας, «δε φαίνεται να έχουμε πρόβλημα με τα εμβόλια».

Εμβολιαστική κάλυψη
Μέχρι τώρα, η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού έχει ως εξής:

Οι 85 και άνω έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 62%, με κλεισμένα ραντεβού στο 67%
Οι 80-84 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 62%, με κλεισμένα ραντεβού στο 67%
Οι 75-79 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 71%, με κλεισμένα ραντεβού στο 78%
Οι 70-74 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 55%, με κλεισμένα ραντεβού στο 73%
Οι 65-69 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 35%, με κλεισμένα ραντεβού στο 71%
Οι 60-64 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 51%, με κλεισμένα ραντεβού στο 64%
Οι 55-59 έχουν κλείσει ραντεβού σε ποσοστό 53%
Οι 50-54 έχουν κλείσει ραντεβού σε ποσοστό 43%.

www.in.gr


Ροή ειδήσεων

Advertisement