Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Το τροπάριο της Κασσιανής Θα αντηχήσει σήμερα Μ. Τρίτη σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Πάτρας-Ανοικτοί οι Ναοί αλλά με περιορισμένο αριθμό πιστών

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή τροπάρια της θρησκευτικής υμνολογίας, για την «εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσης γυναικός», ψάλλεται στην ακολουθία της Mεγάλης Τρίτης.

Το τροπάριο της Κασσιανής θα αντηχήσει και φέτος σε όλους τους Ιερούς Ναούς και της περιοχής μας, οι οποίοι θα είναι ανοικτοί φέτος αλλά με αυστηρούς περιοχής που προβλέπονται από το Νόμο, ένας πιστός ανά 25 τ.μ.
Η Μεγάλη Τρίτη στην Ορθόδοξη Εκκλησία είναι αφιερωμένη αφενός στη μνεία του ιερού ευαγγελίου που αναφέρεται στη δριμύτατη καταγγελία του Ιησού κατά των θρησκευτικών αρχηγών του Ισραήλ, των Γραμματέων και των Φαρισαίων, και αφετέρου στην παραβολή των δέκα παρθένων.

Στον Όρθρο διαβάζεται από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου (22, 15- 23, 39) η καταδίκη των Φαρισαίων.
Στην Ακολουθία συνεχίζεται η ανάγνωση από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου όπου γίνεται λόγος για το Τέλος. Γι’ αυτό μιλούν και οι δύο παραβολές της ημέρας.

Η πρώτη αποτελεί την παραβολή των δέκα παρθένων, αναφέρει δηλαδή πέντε φρόνιμες και πέντε μωρές παρθένες, οι οποίες περιμένουν τον Νυμφίο (τον γαμπρό δηλαδή), να έρθει να παραλάβει κάθε νύφη.
«Πέντε εξ αυτών ήσαν φρόνιμοι» και είχαν πάρει μαζί με τα λυχνάρια τους και αρκετό λάδι, «πέντε ήσαν μωραί», τα λυχνάρια τους έσβησαν, καθώς δεν είχαν προνοήσει για το λάδι και έτσι δεν έγιναν δεκτές στο γαμήλιο δείπνο.

Ροή ειδήσεων

Advertisement