Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Εκκλησιαστικά

Από την Κορύφωση του Θείου Δράματος μέχρι την Ανάσταση

Δημοσιεύθηκε

στις

Κορυφώνεται η Εβδομάδα των Παθών με ανοικτούς φέτους τους Ιερούς Ναούς αλλά με περιορισμένο αριθμό πιστών.

Οι Ιεροί Ναοί της Μητροπόλεως Πατρών εφαρμόζουν πιστά τα μέτρα που προβλέπονται, με αποστάσεις και με αντισηπτικά, ενώ σε αρκετούς Ναούς έχουν τοποθετηθεί καθίσματα στους εξωτερικούς χώρους για να μπορέσουν περισσότεροι πιστοί να μετέχουν στις ιερές ακολουθίες.
Σήμερα, Μ. Πέμπτη κορυφώνεται το Θείο Δράμα και η υμνογραφία της ημέρας είναι σχετική με τα Πάθη του Χριστού, τη Σταύρωση και το θάνατό Του.
Το βράδυ ψάλλεται στις εκκλησίες ο όρθρος της Μεγάλης Παρασκευής και διαβάζονται τα 12 Ευαγγέλια. Ανάμεσα στο 5ο και το 6ο Ευαγγέλιο ψάλλεται το αντίφωνο «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…» και ο Εσταυρωμένος λιτανεύεται από τους ιερείς.
Φέτος, λόγω των περιοριστικών μέτρων η Ακολουθία των Παθών θα ξεκινήσει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά στις 5:30 μ.μ. λόγω των περιοριστικών μέτρων.
Χθες ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου το οποίο έχει ως εξής:
Σήμερα, Μ. Πέμπτη (7.30 – 10.00 π.μ.) θα τελέσει τη Θεία Λειτουργία, στον Ι.Ν. Παντανάσσης και στις 5:30 μ.μ. την Ακολουθία των Παθών στον Ι.Ν. Αγίου Ανδρέου.
Αύριο Μεγάλη Παρασκευή (στις 8 π.μ.) θα τελέσει την Ακολουθία των Ωρών και του Εσπερινού της Αποκαθηλώσεως, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελιστρίας Πατρών, ενώ στις 6 μ.μ. θα ξεκινήσει η Ακολουθία του Επιταφίου, στον Ι.Ν. Αγίου Ανδρέου.
Μεθαύριο Μ. Σάββατο το πρωί θα τελέσει την Θεία Λειτουργία, στον Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελίστρίας, ενώ στις 9 μ.μ. θα χοροστατήσει στην τελετή της Αναστάσεως και στην Αναστάσιμο Θεία Λειτουργία, στον νέον Ι.Ν. Αγίου Ανδρέου Πατρών.
Ανήμερα την Κυριακή του Πάσχα στις 6.00 μ.μ. θα τελέσει τον εσπερινό της Αγάπης στον νέο Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέου Πατρών.
(+ φωτό: ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ)
ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΕΡΝΙΤΣΗΣ κ. ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ
Το πρόγραμμα του Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου έχει ως εξής:
Σήμερα, Μ. Πέμπτη (7.30- 10.00 π.μ.) θα τελέσει τη Θεία Λειτουργία, στον Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου Πατρών, ενώ στις 5:30 μ.μ. θα τελέσει την Ακολουθία των Παθών, στον νέο Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου του εν Ζακύνθῳ Πατρών.
Αύριο Μ. Παρασκευή (8:00 π.μ.) θα τελέσει την Ακολουθία των Ωρών και του Εσπερινού της Αποκαθηλώσεως, στον Ιερό Ναό Παντανάσσης Πατρών και στις 6:00 μ.μ.την Ακολουθία του Επιταφίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου Πατρών.
Μεθαύριο Μ. Σάββατο το πρωί θα τελέσει τη Θεία Λειτουργία, στην Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Πατρών ενώ στις 9 μ.μ. θα χοροστατήσει στην Τελετή της Αναστάσεως και εν συνεχεία στην Αναστάσιμο Θεία Λειτουργία, στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών.
Τέλος, την Κυριακή του Πάσχα (στις 6.00 μ.μ.) θα παραστεί στον εσπερινό της Αγάπης στον νέον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέου Πατρών.

+ φωτό: AGIO FOS

Ροή ειδήσεων

Advertisement