Παρασκευή 27 Μαΐου 2022
Connect with us

Ελλάδα

Άδωνις Γεωργιάδης για αναβάθμιση από S&P: Επιταχύνει την οριστική μας έξοδο από την κρίση

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανάρτηση σχετικά με την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ελληνικών τραπεζών, έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως αναφέρει, «πριν από τρεις μέρες μία εξαιρετικά καλή είδηση ήρθε για την Ελληνική Οικονομία. Ένας από τους μεγαλύτερους Οίκους Αξιολογήσεως του Κόσμου, η S&P αναβάθμισε τις προοπτικές μας παρά την Πανδημία και τα Οικονομικά προβλήματα που αυτή έφερε».

Γράφει δε χαρακτηριστικά: «Αν και πολλοί, ίσως και οι περισσότεροι, νομίζουν ότι στην Πολιτική, μου ταιριάζει και με ενδιαφέρει περισσότερο η μάχη, αυτό δεν είναι αλήθεια. Πάντα έβλεπα και βλέπω την Πολιτική ως μία Εφαρμοσμένη Τέχνη με μετρήσιμα απολύτως αποτελέσματα».

Όπως σημειώνει: «Στόχος τελικά είναι να λύνεις τα προβλήματα των ανθρώπων και να κάνεις τη ζωή τους καλύτερη. Καλές οι εκπομπές, τα παράθυρα, οι αντιμαχίες αλλά τελικά αν δεν προσφέρεις στους συμπολίτες σου λύσεις στα προβλήματα τους, μικρή σημασία έχουν».

Η ανάρτηση του Άδωνι Γεωργιάδη:

Η Πολιτική είναι Εφαρμοσμένη Τέχνη

Αν και πολλοί, ίσως και οι περισσότεροι, νομίζουν ότι στην Πολιτική μου ταιριάζει και με ενδιαφέρει περισσότερο η μάχη, αυτό δεν είναι αλήθεια. Πάντα έβλεπα και βλέπω την Πολιτική ως μία Εφαρμοσμένη Τέχνη με μετρήσιμα απολύτως αποτελέσματα.

Στόχος τελικά είναι να λύνεις τα προβλήματα των ανθρώπων και να κάνεις την ζωή τους καλύτερη. Καλές οι εκπομπές, τα παράθυρα, οι αντιμαχίες αλλά τελικά αν δεν προσφέρεις στους συμπολίτες σου λύσεις στα προβλήματα τους, μικρή σημασία έχουν.

Πριν από τρεις μέρες μία εξαιρετικά καλή είδηση ήρθε για την Ελληνική Οικονομία. Ένας από τους μεγαλύτερους Οίκους Αξιολογήσεως του Κόσμου, η S&P αναβάθμισε τις προοπτικές μας παρά την Πανδημία και τα Οικονομικά προβλήματα που αυτή έφερε. Η Αναβάθμιση αυτή είναι κρίσιμη διότι επιταχύνει την οριστική μας Έξοδο από την κρίση και θα φέρει ευκολότερα άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Προφανώς αυτή είναι μία Συλλογική επιτυχία της Κυβερνήσεως του Πρωθυπουργού κυρίως και του ΥΠΟΙΚ αλλά, και είμαι υπερήφανος για αυτό, και του Υπουργείου Αναπτύξεως και Επενδύσεων. Πέραν των πολλών αναφορών σε νομοσχέδια μείωσης της Γραφειοκρατίας που ψηφίσαμε και που μετέτρεψαν επί το φιλικότερο το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα, έχει μια συγκεκριμένη, εντελώς μετρήσιμη αναφορά της δουλειάς που κάναμε αυτά τα δυο χρόνια και την οποία θέλω να εξηγήσω σήμερα:

«On average, all EU funds (cohesion funds, European Regional Development Fund, European Social Fund) entitled under the last MFF were absorbed at an average 51.4% after seven years, though widely varying by country, ranging from 38% for Austria to 66% for Greece»

Ο Οίκος αναφέρει εντυπωσιασμένος κάτι που στην Ελληνική Κοινή Γνώμη δεν έχει γίνει ευρέως αντιληπτό αλλά που εμάς μας προσφέρει τεράστια Υπερηφάνεια.

Όταν ο Ελληνικός λαός αποφάσισε τον Ιούλιο του 2019 την αλλαγή της Κυβερνήσεως και ο νέος Πρωθυπουργός μου ανέθεσε την Πολιτική Ευθύνη αυτού του Υπουργείου, η απορρόφηση των Ευρωπαϊκών Πόρων που παραλάβαμε ήταν στο 24,5% στο σύνολο και ήμασταν στην 21η θέση, σε ρυθμό απορρόφησης στην ΕΕ. Μία από τις μεγαλύτερες μας αγωνίες λοιπόν ήταν να εξασφαλίσουμε ότι θα αυξάναμε αυτή την ταχύτητα διότι κινδυνεύαμε σοβαρά να χάσουμε Πόρους.
Σήμερα σχεδόν δυο χρόνια μετά έχουμε σκαρφαλώσει στο 66% και στην 3η θέση στο σύνολο μεταξύ των Χωρών της ΕΕ.

Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι στα δύο από τα τρία Ταμεία που συνθέτουν τον Δείκτη του ΕΣΠΑ, δηλ στο Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και στο Κοινωνικό Ταμείο είμαστε στην 1η θέση και μάλιστα πλέον με μεγάλη διαφορά από όλους τους άλλους και μόνον στο Ταμείο Συνοχής που μέσα έχει την διαχείριση των Απορριμμάτων είμαστε στην θέση 9. Και αυτό διότι δυστυχώς η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν άφησε απολύτως κανένα σχέδιο και καμμία μελέτη ή έτοιμο έστω διαγωνισμό για αυτά και μέχρι τώρα πολεμούμε να λύσουμε τα διαδικαστικά ζητήματα. Μέχρι το τέλος του χρόνου όμως που θα ξεκινήσουμε τους διαγωνισμούς των ΣΔΙΤ θα ανέβουμε πολύ γρήγορα και εκεί.

Στον απόλυτο ρυθμό απορρόφησης δηλ συνολικά και στα τρία Ταμεία, αυτά τα δυο χρόνια είμαστε πρώτοι πλέον με μεγάλη διαφορά σε όλη την ΕΕ.

Η αποτελεσματικότητα στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ προσέφερε στην Ελληνική Οικονομία μία τεράστια ένεση ρευστότητας μέσα στην Πανδημία, συμβάλλοντας καθοριστικά στην συγκράτηση της ύφεσης και στην βελτίωση των Δημοσιονομικών μας μεγεθών αλλά έπεισε, και τους Οίκους Αξιολογήσεως, ότι τελικά μπορούμε να απορροφήσουμε τους τεράστιους Πόρους που θα λάβουμε αθροιστικά από την ΕΕ τα επόμενα χρόνια. Εξ ου και η Πίστη στην Άνοδο της Οικονομίας μας μετά την κρίση.

Είμαι λοιπόν Υπερήφανος που όλη η ομάδα που έχουμε στο Υπουργείο από τον Αναπληρωτή μου κ. Παπαθανάση, τους Υφυπουργούς Τσακίρη και Δήμα, τους Γενικούς Γραμματείς Σκάλκο, Κυριαζή, Κυριακού και Σταμπουλίδη αλλά και τους Ειδικούς Γραμματείς ΕΣΠΑ Ζερβό και Δανδόλου, εργαζόμενοι ως Ομάδα, επιτυγχάνουμε αυτούς τους στόχους για το καλό των Ελλήνων πολιτών. Ειδική μνεία οφείλεται και στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και την κα Χατζηπέτρου, που μέσα στην Πανδημία ταχύτατα ανέπτυξε χρηματοδοτικά εργαλεία τέτοια που στήριξαν ουσιαστικά με ρευστότητα τις επιχειρήσεις.

Ναι λοιπόν το να παραλαμβάνεις την απορρόφηση στο 24,5% και να την πηγαίνεις στο 66% και μάλιστα με ρυθμό ταχύτερο κάθε άλλου Κράτους Μέλους είναι και μετρήσιμη επιτυχία και λόγος υπερηφάνειας.

Σκόπιμο να αναφερθεί στο τέλος ότι και ως προς τον Σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ κινούμαστε με μεγάλη ταχύτητα, στοχεύουμε στο να λάβουμε έγκριση του σχεδίου μας πρώτοι ή από τους πρώτους και ταχύτερα από κάθε προηγούμενη προγραμματική περίοδο και αξιοποιώντας την ευελιξία του COVID ήδη σε λίγες μέρες θα έχουμε στον αέρα το πρώτο πρόγραμμα από το νέο ΕΣΠΑ για την στήριξη της Εστίασης με 330.000.000€. Δεν αφήνουμε να περάσει αναξιοποίητη ούτε μία μέρα.

Ελλάδα

Αλλάζει πλήρως η αντιπυρική περίοδος: Μόνο ο στρατός στις περιπολίες – Έρχονται πυροσβέστες από 6 χώρες

Δημοσιεύθηκε

στις

O σχεδιασμός για την φετινή αντιπυρική περίοδο αλλάζει πλήρως, καθώς τις πυροσβεστικές δυνάμεις στη μάχη με τις φωτιές θα συνδράμουν συνάδελφοι τους από το εξωτερικό, ενώ στις περιπολίες θα συμμετέχει μόνο ο στρατός, ώστε να απελευθερωθεί περισσότερο προσωπικό.

Στη σχετική σύσκεψη που έγινε υπό τον πρωθυπουργό στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αποφασίστηκε να αυξηθεί σημαντικά η επίγεια παρατήρηση με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων, ειδικότερα στις πλέον επικίνδυνες περιοχές ενώ οι περίπολοι μετατρέπονται σε αμιγώς στρατιωτικές, απελευθερώνοντας δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας του Πολίτη

Ταυτόχρονα θα αυξηθούν και οι εναέριες περιπολίες από έμφορτα μονοκινητήρια αεροσκάφη τύπου Air Tractor και PZL τις ημέρες με δείκτη κινδύνου πυρκαγιάς 4 ή 5, με σκοπό την έγκαιρη αναγγελία πυρκαγιάς και άμεση πρώτη προσβολή. Υπογραμμίζεται ότι τα εναέρια μέσα ενισχύθηκαν σημαντικά ενώ έχει γίνει πιο εξειδικευμένη στόχευση. Παράλληλα, έχουν αξιοποιηθεί χορηγίες και χρηματοδότηση από το rescEU για την αύξηση του διαθέσιμου στόλου ενώ κομβικής σημασίας για την έγκαιρη μίσθωση των απαραίτητων εναέριων μέσων ήταν φέτος η οριστική επίλυση της οφειλής της χώρας προς την υπηρεσία NSPA.

Επίσης, το Πυροσβεστικό Σώμα ενισχύεται με 500 Πυροσβέστες Δασικών Επιχειρήσεων, οι οποίοι θα στελεχώσουν τις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ). H συνολική δύναμη των ΕΜΟΔΕ φτάνει τα 590 στελέχη συμπεριλαμβανομένων των 90 ειδικά εκπαιδευμένων Πυροσβεστών.

Επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας του Πολίτη

Πυροσβέστες από έξι διαφορετικές χώρες

Μάλιστα, για πρώτη φορά, φέτος, η χώρα μας θα φιλοξενήσει εκ των προτέρων πυροσβέστες από έξι ευρωπαϊκές χώρες, με στόχο αφενός την άμεση επιχειρησιακή τους ετοιμότητα χωρίς να χάνεται χρόνος για τη μεταφορά δυνάμεων αλλά και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στην καταπολέμηση δασικών πυρκαγιών. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα φιλοξενηθούν πυροσβέστες από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Φινλανδία, και τη Νορβηγία. Οι μονάδες θα προεγκατασταθούν στην Αθήνα, τη Λάρισα και την Τρίπολη.

Επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας του Πολίτη

Αναβαθμισμένη είναι επίσης η συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με στόχο Δήμοι και Περιφέρειες να αποκτήσουν ρόλο – κλειδί στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Προς τον σκοπό αυτό, πραγματοποιούνται επισκέψεις της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε περιοχές υψηλού κινδύνου, με τη συμμετοχή των κατά τόπους πυροσβεστικών και δασικών υπηρεσιών καθώς και στελεχών της Αυτοδιοίκησης. Επιπλέον, ύστερα από θεσμική παρέμβαση, οι Δήμοι έχουν η δυνατότητα να διενεργούν άμεσα καθαρισμούς οικοπεδικών χώρων σε περίπτωση αμέλειας του ιδιοκτήτη ή αγνώστου ιδιοκτήτη.

Στο ίδιο πλαίσιο, για πρώτη φορά σχεδιάζονται και υλοποιούνται ασκήσεις πολιτικής προστασίας με έμφαση στην οργανωμένη απομάκρυνση σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας με μεγάλη τουριστική κίνηση αλλά και σε αρχαιολογικούς χώρους.

Περισσότερα

Ελλάδα

Συγκέντρωση και πορεία στο Σύνταγμα για την Γεωργία Μπίκα: «Αδερφή μου εγώ σε πιστεύω πάντα»

Δημοσιεύθηκε

στις

Αδερφή μου εγώ σε πιστεύω πάντα!». Με αυτό το σύνθημα, γυναίκες και άντρες κάθε ηλικίας πραγματοποιούν συγκέντρωση αυτήν την ώρα στην πλατεία Συντάγματος με αίτημα την πλήρη δικαίωση της Γεωργίας Μπίκα.

Υπενθυμίζεται πως η Γεωργία Μπίκα έχει καταγγείλει πως έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού σε σουίτα ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

«Αδερφή μου εγώ σε πιστεύω πάντα! Καμία συγκάλυψη του κυκλώματος πλουσίων βιαστών. Πλήρη δικαίωση για τον ομαδικό βιασμό της Γεωργίας Μπίκα. SABBAT Burn the rich not the witch» έγραφε η αφίσα με την οποία καλούσε στην συγκέντρωση και την πορεία στην πλατεία Συντάγματος.

Δείτε φωτορεπορτάζ του Newsbeast:

Περισσότερα

Ελλάδα

Επίθεση με μαχαίρι στο Μενίδι – Στο νοσοκομείο μια γυναίκα

Δημοσιεύθηκε

στις

Άγριο επεισόδιο εκτυλίχθηκε στο Μενίδι όταν άγνωστοι εισέβαλαν σε κατάστημα με κινεζικά είδη και μαχαίρωσαν μια γυναίκα.

Η τραυματίας μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» ενώ οι έρευνες της αστυνομίας συνεχίζονται.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα