Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Ένα διαφορετικό Πάσχα θα γιορτάσουμε φέτος: Τι ισχύει για τις Εκκλησίες – Το ωράριο κυκλοφορίας και οι απαγορεύσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα διαφορετικό Πάσχα θα γιορτάσουμε και φέτος, λόγω της πανδημίας.
-και φέτος- ο κορωναϊός.Τα αυξημένα κρούσματα, ο υψηλός αριθμός των διασωληνωμένων αλλά και το ιικό φορτίο που είναι στο «κόκκινο» δεν αφήνουν περιθώρια για μεγάλα ανοίγματα. Στόχος, όπως, πολλές φορές, έχουν τονίσει κυβερνητικά στελέχη, είναι να περάσουμε ένα πιο χαλαρό καλοκαίρι, συνθήκη η οποία όμως προϋποθέτει να μην αφεθούμε αυτές τις ημέρες.

Έτσι, διαφορετικές θα είναι οι συνθήκες που θα επικρατήσουν τόσο στις Εκκλησίες και τους ναούς όσο και στα τραπέζια που θα γίνουν ανήμερα την Κυριακή του Πάσχα.
Παράλληλα, σήμερα Μεγάλη Παρασκευή, ημέρα του Επιταφίου, αλλά και αύριο Μεγάλο Σάββατο, αυξημένη θα είναι η παρουσία της αστυνομίας παντού ώστε να αποφευχθούν εικόνες συνωστισμού.
Τροποποιήσεις θα υπάρξουν και στην απαγόρευση κυκλοφορίας.
ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΣΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ
Στους Ιερούς Ναούς, θα συνεχίσει να ισχύει η αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τετραγωνικά μέτρα εντός των ναών, ενώ στους εξωτερικούς χώρους η αναλογία είναι ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα.
Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας, ενώ για τους ιερείς, τους νεωκόρους, τους ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού, θα είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test.
Η περιφορά του Επιταφίου, σήμερα, θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ το προσκύνημα θα γίνει εκτός του ναού.

 

Tι αλλάζει με την απαγόρευση κυκλοφορίας
Μικρές αλλαγές θα γίνουν και σε ό,τι αφορά την απαγόρευση της κυκλοφορίας την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα ώστε οι πολίτες να πάνε στην Εκκλησία -ή σε φιλικά σπίτια τις ημέρες των γιορτών- με λιγότερους περιορισμούς. Πιο συγκεκριμένα:
Tην Μεγάλη Εβδομάδα και την Κυριακή του Πάσχα η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ξεκινά από τις 10 το βράδυ, ενώ από την Δευτέρα 3 Μαΐου θα ξεκινά από τις 11.

Τι θα ισχύει για το πασχαλινό τραπέζι
Για την ημέρα του Πάσχα, οι πολίτες θα μπορούν να μεταβούν στο σπίτι μιας άλλης οικογένειας για να φάνε μαζί, όμως θα υπάρχει συγκεκριμένος περιορισμός στα άτομα. Ειδικότερα, σε εσωτερικό χώρο θα μπορούν να συγκεντρωθούν 2 οικογένειες με ανώτατο αριθμό των 9 ατόμων, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες έως 12 άτομα.

Άνοιγμα μετά το Πάσχα
-Τη Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου επαναλειτουργεί η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους. Και η κυκλοφορία διευρύνεται έως τις 23:00. Με υποχρεωτικά self-test στους εργαζομένους. Αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα. Και τα γνωστά μέτρα υγιεινής. Ήδη ξεκίνησαν οι ετοιμασίες στα καταστήματα εστίασης, με την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και τους υπολογισμούς, σύμφωνα με τις οδηγίες για την τοποθέτηση τους.
· Στις 10 Μαΐου ανοίγουν και πάλι γυμνάσια και δημοτικά σχολεία. Και εδώ θα ισχύουν οι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό. Όπως και όλοι οι υπόλοιποι κανόνες προστασίας στις αίθουσες.
·Το Σάββατο 15 Μαΐου ανοίγει ο τουρισμός. Με προδιαγραφές για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, όσο και για εκείνους που θα πρέπει να ταξιδεύουν με τεστ. Στις 15 Μαΐου, επίσης, απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες, ενώ θα επιτραπούν και ορισμένες δραστηριότητες του πολιτισμού.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement