Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Θα επιδοτηθούν οι δόσεις 120.000 επιχειρηματικών δανείων

Published

on

«Το «Γέφυρα 2» αφορά σε μεσαίες, μικρές, πολύ μικρές, ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επιχειρηματίες, που έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία και πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά και περιουσιακά κριτήρια. Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος θα επιδοτηθούν από το κράτος οι δόσεις 120.000 και πλέον επιχειρηματικών δανείων, ενώ τόνισε πως θα υπάρξει ένα «άτυπο κούρεμα» για τις δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων».

Τα παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης μιλώντας χθες σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας.

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Πλάτωνας Μαρλαφέκας κατά τον χαιρετισμό του εξήρε την συμβολή του προγράμματος προκειμένου να μείνουν ζωντανές οι επιχειρήσεις στην μετά Covid-εποχή λέγοντας πως θα αποτελέσει ανάσα για να συνεχίσουν την λειτουργία τους.

Όπως είπε, προβλέπονται από το πρόγραμμα ενισχύσεις 300 εκατ. ευρώ και θα χορηγούνται ποσά που θα αγγίζουν ακόμη και τα 50.000 ευρώ τον μήνα για διάστημα 8 μηνών, προκειμένου να καλυφθούν αντίστοιχου ύψους δόσεις δανείων.

Σημείωσε πως το «Γέφυρα 2» απευθύνεται τόσο σε επιχειρήσεις που έχουν εξυπηρετούμενες οφειλές όσο και σε επιχειρήσεις που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Για τους δικαιούχους, η συνεισφορά του Δημοσίου διαμορφώνεται ως εξής:

  • Εξυπηρετούμενα δάνεια: Στο 90% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, στο 80% για το 2ο τρίμηνο και στο 70% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.
  • Μη εξυπηρετούμενα δάνεια: Στο 80% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, στο 70% για το 2ο τρίμηνο και στο 60% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.

Η πλατφόρμα για το νέο πρόγραμμα επιδότησης δόσεων «Γέφυρα 2» είναι ενεργή από τις 5 Απριλίου, ενώ θα υποβάλλονται αιτήσεις έως 9 Μαΐου 2021.

Ο κ. Κουρμούσης υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως θα επιβραβεύονται οι συνεπείς επιχειρήσεις που εξυπηρετούν τα δάνειά τους ενώ τόνισε πως τα βασικά κριτίρια επιλεξιμότητας, είναι οι επιχειρήσεις να είναι πληττόμενες, με τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ και έως 250 εργαζόμενους και ο τζίρος του 2020 να έχει μειωθεί τουλάχιστον 20% σε σχέση με το 2019.

Στις τοποθετήσεις τους τόσο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Τσιχριτζής όσο και της Ηλείας Κώστας Νικολούτσος ανέφεραν την σημαντική συνεισφορά της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Χρέους επισημαίνοντας την αναγκαιότητα του νέου προγράμματος στήριξης επιχειρήσεων μέσω της επιδότησης των δανείων, ενώ από τους συμμετέχοντες δόθηκε έμφαση στο να υπάρξει μέριμνα για τα πυρόπληκτα και σεισμόπληκτα δάνεια που απασχολούν πολλές επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας.

Ροή ειδήσεων

Advertisement