Τρίτη 16 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Με μια παράλειψη μένει αθωράκιστο το ΕΣΥ»- Δηλώνει η α΄αντιπρόεδρος του ΠΙΣ και πρόεδρος του ΙΣΠ Α. Μαστοράκου

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Την αντίδραση του ιατρικού κόσμου και της Πάτρας έχει προκαλέσει η ψήφιση της τροπολογίας για το ακαταδίωκτο της έκφρασης της επιστημονικής άποψης της επιτροπής λοιμώξεων, εμβολιασμού και διαχείρισης εκτάκτων συμβάντων δημόσιας υγείας, την ώρα που το προσωπικό που υπηρετεί στην πρώτη γραμμή μένει αθωράκιστο.

Αυτό επισημαίνει η Α΄ Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου, υπογραμμίζοντας ότι ο ιατρικός κόσμος και το υγειονομικό προσωπικό της χώρας δίνουν τη μάχη της πανδημίας COIVD-19 κάτω από έκτακτες και αντίξοες συνθήκες, με όπλα το φιλότιμο, την αυταπάρνηση και το ηθικό καθήκον προς την κοινωνία.

Κάνει λόγο για «μεροληπτική» τροπολογία που ψηφίστηκε και αφορά στο ακαταδίωκτο της έκφρασης της επιστημονικής άποψης της επιτροπής λοιμώξεων, εμβολιασμού και διαχείρισης εκτάκτων συμβάντων δημόσιας υγείας και τονίζει πως «προκύπτει η γύμνια της πολιτικής βούλησης για θωράκιση της νομικής προστασίας του επιστημονικού ιατρικού έργου στην πρώτη γραμμή της μάχης».

Και προσθέτει εμφατικά: «Η παράλειψη αυτή αφήνει αθωράκιστο το ΕΣΥ από ενδεχόμενη μαζική νομική εμπλοκή εκατοντάδων ιατρών και εργαζομένων στο χώρο της υγείας σε δικαστικούς αγώνες, με πιθανό καταλογισμό δυσθεώρητων ποσών στο υγειονομικό προσωπικό της χώρας. Η νομική ασυλία σε μία χώρα με χρόνιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι η ελάχιστη υποχρέωση της πολιτείας για λόγους ηθικής τάξεως, ισονομίας και αναγνώρισης της μεγάλης προσφοράς, υπό συνθήκες πολεμικής εκστρατείας, των ιατρών και νοσηλευτών της χώρας. Σε μία περίοδο που τα Νοσοκομεία της χώρας λειτουργούν κυρίως ως μονοθεματικά νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας έχουν επιφορτισθεί με το έργο του εμβολιασμού, η κατάργηση της ισοτιμίας της ιατρικής υπογραφής από την εκδοθείσα κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 1678/Β/23-4-2021 αρ.1,παρ.2β), θα επιφέρει κοινωνική αναστάτωση και ενδεχόμενο υγειονομικό κίνδυνο καθώς είναι μέτρο που καταδεικνύει την βαθιά άγνοια λειτουργίας του ιδιωτικού συστήματος πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης».

Καταλήγοντας η κα Μαστοράκου, τονίζει πως «πολίτες που αντιμετωπίζουν χρόνιες και προγραμματισμένες υγειονομικές καταστάσεις που αντιμετωπίζονται μέχρι τώρα στον ιδιωτικό τομέα, θα απωλέσουν το δικαίωμα πρόσβασης σε πολύτιμες υγειονομικές υπηρεσίες υγείας, γεγονός που μπορεί να επιφέρει σοβαρές συνέπειες στην υγεία τους.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement