Δευτέρα 17 Μαΐου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

“Αντίο Τίγρη”, από το 2ο Σύστημα Προσκόπων Πάτρας

Δημοσιεύθηκε

στις

Το 2ο Σύστημα Πάτρας και η Ένωση Παλαιών Προσκόπων του 2ουΣυστήματος, με βαθιά οδύνη θρηνούν την επιστροφή στον Δημιουργό του εμβληματικότερου και παλαιότερου μέλους τους, του Νικόλαου Μπρουσινού που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών ανήμερα την Πρωτομαγιά 2021, λίγο μετά την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, γεμίζοντας θλίψη ολόκληρη την προσκοπική οικογένεια της Πάτρας. Ο Τίγρης, όπως ήταν το προσκοπικό του όνομα, αποτελούσε για τους προσκόπους φάρο σπάνιου ήθους και αξιοπρέπειας, άψογου πνεύματος και αστείρευτου πηγαίου χιούμορ.

 

Προσέφερε ως Πρόσκοπος στην πόλη για περισσότερα από 60 χρόνια. Παραθέτουμε ορισμένα στοιχεία από την προσκοπική του πορεία, ενδεικτικά της ενεργής στάσης του στη ζωή και της πολυετούςανιδιοτελούς προσφοράς του, που δεν είναι ευρέως γνωστά.

 

Ο Ν. Μπρουσινόςεντάχθηκε στην 2η Ομάδα Προσκόπων Πάτρας στις 10 Απριλίου 1946, όταν έδωσε την προσκοπική του υπόσχεσηστονενωμοτάρχη του αείμνηστο Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, μετέπειταΠρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, με τον οποίο διατηρούσαν στενή φιλία από τα παιδικά εκείνα χρόνια.

 

Συμμετείχε στις πρώτες στα χρονικά ομαδικές κατασκηνώσεις των πατρινών προσκόπων, τα μεταπολεμικά καλοκαίρια του 1946, 1947 και 1948 σε ορεινά περίχωρα της Πάτρας και αργότερα στις αυτόνομες κατασκηνώσεις της 2ης Ομάδας Πάτρας. Διατηρεί το ιδιότυπο ρεκόρ ότι συμμετείχε μέχρι πρόσφατα σε προσκοπικές κατασκηνώσεις, μέσω της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων 2ου Συστήματος της οποίας αποτελούσε ενεργό μέλος με παρουσία και ενεργή συμμετοχή στις δράσεις της.

 

Κατά τα έτη 1947-1948, βοήθησε στην ίδρυση και λειτουργία προσκοπικής ομάδας στηνΠαιδούπολη Πατρών στα σχολεία Γλαράκη, μαζί με τοναείμνηστο Ανδρέα Παλούμπη, πράξη για την οποία τιμήθηκαν από τον Πανηπειρωτικό Σύλλογο.

 

Τα έτη 1948-1950είχε αναλάβει, για λογαριασμό των προσκόπων, την ευθύνη προβολής ενημερωτικώνκαι επιμορφωτικών ταινιών στα νοσοκομεία και ιδρύματα της Πάτρας (Δημοτικό Νοσοκομείο Πατρών, Άσυλο Ανιάτων, Μέριμνα κλπ) στα πλαίσια του Σχεδίου Μάρσαλ. Για το σκοπό αυτό του είχε παρασχεθεί μια φορητή, υπερσύγχρονη για την εποχή κινηματογραφική μηχανή προβολήςμε την οποία κυκλοφορούσε.

 

Συμμετείχε στην αποστολή πατρινών προσκόπων στο ιστορικό 1ο Πανελλήνιο Προσκοπικό Τζάμπορη, το 1950στο Διόνυσο Αττικής, για τον εορτασμό 40 χρόνων Ελλήνων Προσκόπων. Στους διαγωνισμούς που διεξήχθησαν ανάμεσα σε 2.500 κατασκηνωτές, η ενωμοτία με ενωμοτάρχη τον Νίκο Μπρουσινόήρθε πρώτη.Το 1952 περνά επιτυχώς την Σχολή Βασικής Εκπαίδευσης Βαθμοφόρων Προσκόπωνκαι γίνεται Αρχηγός της 2ης Ομάδας Πάτρας.

 

Τον Ιούλιο του 1953, μαζί με μια μικρή πατρινή προσκοπική αποστολή,βρίσκεταιστην πρώτη γραμμή βοήθειας στους σεισμοπαθείς της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς, στους μεγάλους σεισμούς των Ιονίων Νήσων εκείνου του καλοκαιριού που σχεδόν ισοπέδωσαν τα δύο νησιά. Αντιμέτωποι με πρωτόγνωρα σκληρές εικόνες, ρίχνονται στη μάχη της περισυλλογής τωνθυμάτων μέσα σε χαλάσματα και φωτιά. Για τις υπηρεσίες του τιμάται, μαζί με άλλους 10 προσκόπους, με το Αριστείο Ανδρείας Β’ Τάξεως, που του απονέμει ο Υπουργόςτότε Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Κανελλόπουλος.Αξίζει να τονιστεί ότι ο Ν. Μπρουσινόςαποτελούσε το τελευταίο εν ζωή μέλος της αποστολήςεκείνης.

 

Το 1954 αναλαμβάνει τη Αρχηγεία της 4ηςΟμάδας Ναυτοπροσκόπων Πάτρας την οποία αναβιώνει, ενώ μέχρι την αναχώρησή του το 1956 για την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων στο Πυροβολικό, έχει πραγματοποιήσει αναρίθμητες μεγάλες δράσεις σε επίπεδο πόλης όπως δεντροφυτεύσεις, μεγάλα παιχνίδια, προσκοπικές επιδείξεις στο Στάδιο της Παναχαϊκής, κ.α.

 

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 αναλαμβάνει μαζί με τον αρχιτέκτονα της ΑθήναςΣτέφανο Νομικό την μελέτη, αποτύπωση και επίβλεψη της ανέγερσης του κτιρίου του Προσκοπείου Πατρών στην οδό Γερμανού 78-80 και Ηλείας.

 

Το 1994 ιδρύει την Ένωση Παλαιών Προσκόπων Πατρών, καταφέρνοντας να συνενώσει υπό την ίδια στέγη περισσότερους από 200 παλαιούς πρόσκοπους από όλα τα συστήματα της πόλης. Διοργανώνει σημαντικές δράσεις όπως ημεγάλη Αναδρομική Έκθεση Φωτογραφίας Πατραϊκού Προσκοπισμού, το 1997, με συλλεκτικό υλικό που αποτέλεσε τη σημαντικότερη βάση για όλες τις μεταγενέστερεςπροσπάθειες ιστορικής έρευνας γύρω από τους προσκόπους της Πάτρας. Ταυτόχρονα εκδίδει, σχεδόν μόνος, για περισσότερα από 4 χρόνια, το 3μηνιαίοπεριοδικό της ΕΠΠμε τίτλο «Τα Νέα των Παλιών ή Τα Παλιά των Νέων» με ειδήσεις από τα Συστήματα της πόλης και ιστορικά αφηγήματα από μέλη της Ένωσης.

 

Το 2011, ως αρχαιότερο μέλος, υπέγραψε την αίτηση ίδρυσης της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων 2ου Συστήματος που σήμανε την απαρχή ενός νέου ωραίου ταξιδιού.

 

Το 2015 η πολυετής ανιδιοτελής προσφορά του τιμάται από το ΣΕΠ για μια ακόμη φορά, με το μετάλλιο Αθανάσιου Λευκαδίτη. Πρόσφατα, προτάθηκε από την ΈνωσηΠαλαιών Προσκόπων 2ου Συστήματος για την υψηλότερη ηθική αμοιβή του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, το Παράσημο του Αργυρού Φοίνικα. Ο ίδιος δεν επεδίωξε ποτέ οποιαδήποτε προβολή, κάθε μετάλλιο στη στολή του το άξιζε με το παραπάνω. Για εκείνονη μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση ήταν η αγάπη που του έδινανοι πρόσκοποιμε κάθε ευκαιρία.

 

Στην Αναστάσιμη Θεία Λειτουργεία του Μεγάλου Σαββάτου, λίγο πριν την επιστροφή του στον Δημιουργό, είχε ζητήσει και πήρε το Άγιο Φως από τα χέρια του σημερινού Αρχηγού λυκοπούλων του 2ου Συστήματος με τον οποίο βρέθηκαν στην ίδια εκκλησία. Το Φως που θα τον συνοδεύει για πάντα.

 

Ο Ν. Μπρουσινός ήταν γνωστός σεχιλιάδες συμπολίτεςμας ως Πρόσκοπος.Αποτελούσεανεκτίμητη πηγή πληροφόρησης για την ιστορία της τοπικής Κίνησης έχοντας ζήσει εκ των έσω όλα τα προσκοπικά γεγονότατης πόλης από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και γνωρίζοντας χιλιάδες πατρινούς που είχαν υπάρξει πρόσκοποι. Κυριότερα όμως ήταν άνθρωπος με σπάνιο συνδυασμό εγγενούς σεμνότητας, ευγένειας και έκδηλης αστείρευτης αγάπης για τη ζωή. Ως τέτοιος αποτελούσεέναν καθημερινόαφανή ήρωα για όλους μας.Υψηλόφρων γενναίος ιππότης, με όλη τη σημασία των λέξεων, έζησε με βαθιά πίστη στις προσκοπικές αρχές και αξίες. Έφυγεμαχόμενος ως ήρωας ως την τελευταία στιγμήκαι πλήρης από αγάπη, όπως αξίζει σε μια προσωπικότητα του βεληνεκούς και της λάμψης του.

 

Για την προσκοπική του οικογένεια, το 2ο Σύστημα Πάτρας, ο Νίκος Μπρουσινόςθα ζει για πάντα στις καρδιές μας με τις καλύτερες αναμνήσεις, με το παράδειγμα αξιοπρέπειας και αρχών που μας μεταλαμπάδευσε, γιατην προσωπικότητα που υπήρξε, το ήθος που πρέσβευε, την αγνή αγάπη που είχε για τη ζωή.

 

Εκφράζουμε τα θερμότερασυλλυπητήριά μας στην οικογένειά του. Θα είμαστε δίπλα τους και δίπλα στον Αρχηγό μας στον αποχωρισμό, και για πάντα.

 

Αντίο Αγαπημένε μας Τίγρη.

Τόσες φορές σαρκάστηκες τη στιγμή με το αστείρευτο χιούμορ σου.

Παραμένει εξαιρετικά οδυνηρό.

Σε ευχαριστούμε από την καρδιά μας.

Θα είσαι πάντα μαζί μας, γιατί εσύ είσαι το 2ο Σύστημα.

 

Και ο Θεός που αδιάκοπα μας βλέπει από ψηλά,

θα μας ενώσει κάποτε όλους μαζί ξανά…

 

2ο Σύστημα Προσκόπων Πάτρας

Ένωση Παλαιών Προσκόπων 2ουΣυστήματος Πάτρας

Περισσότερα
Advertisement

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα:Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στην πλατεία της Παντάνασσας για να μην συνωστίζονται οι νέοι (ΒΙΝΤΕΟ)

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Ισχυρή αστυνομική δύναμη βρίσκεται από τα μεσάνυχτα της Κυριακής στην πλατεία της Παντάνασσας και καλεί τους νεαρούς να μην συνωστίζονται στο σημείο για λόγους δημόσιας υγείας.
Μετά από τις εικόνες που καταγράφονται καθημερινά αλλά και τον απίστευτο συνωστισμό τη νύχτα του Σαββάτου, η Αστυνομία παρενέβη για να αποτρέψει το ίδιο σκηνικό.
Η πλατεία της Παντανάσσης δεν έχει κόσμο αυτήν την ώρα και όσοι προσέρχονται οι αστυνομικοί τους ζητούν να μην παραμείνουν στο σημείο.
Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως σε άλλα σημεία της Πάτρας, όπως στην πλατεία Όλγας υπάρχει αυξημένη παρουσία της νεολαίας.

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Μαζικές αποχωρήσεις από ίδρυμα

Δημοσιεύθηκε

στις

Μαζικές αποχωρήσεις μελών από ίδρυμα της Πάτρας.

Ο υπάλληλος τούς τηλεφωνεί για να εξοφλήσουν τη συνδρομή και αυτοί εκφράζουν την έκπληξή τους πώς βρέθηκαν μέλη ζητώντας συνάμα τη διαγραφή τους.

ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΑΙΧΜΗΡΑ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: 50χρονος αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία την ώρα που οδηγούσε- Μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο

Δημοσιεύθηκε

στις

Συναγερμός σήμανε το απόγευμα της Κυριακής στην περιοχή των ΖαρουχλεΪκων και συγκεκριμένα στην οδό Πιπίνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες άνδρας αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία την ώρα που οδηγούσε το αυτοκίνητό του και κάλεσε από το κινητό του το ΕΚΑΒ.

Στο σημείο έσπευσε η Αστυνομία, η Πυροσβεστική Υπηρεσία η επέμβαση της οποίας δεν χρειάστηκε και σταθμός του ΕΚΑΒ που παρέλαβε και μετέφερε σε κρίσιμη κατάσταση τον 50χρονο στο Νοσοκομείο “Άγιος Ανδρέας”.

 

Περισσότερα
EKO
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement
Super market arapis
Coffe Island

Αυτή την εβδομάδα