Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Γιώργος Στύλιος στη “Γνώμη”: Συναλλαγές με ένα «κλικ»

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνέντευξη στην Ελένη Α. Γεωργόπουλου

H μετατροπή του Κτηματολογίου από εμπόδιο σε σημείο αναφοράς και σε καταλύτη ανάπτυξης για τη χώρα αποτελεί στοίχημα για το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Αυτό επισημαίνει μιλώντας στη «Γ» ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για Ειδικά Ψηφιακά Έργα και το Κτηματολόγιο, και βουλευτής Άρτας με τη Νέα Δημοκρατία, Γιώργος Στύλιος, παρουσιάζοντας τα βήματα που έχουν γίνει, αλλά και τις πρωτοβουλίες που θα λάβουν χώρα το επόμενο διάστημα, ώστε ολοένα και περισσότερες συναλλαγές να γίνονται με ένα «κλικ».

Το επόμενο βήμα θα είναι η διασύνδεση του Ε9 με το Κτηματολόγιο, καθώς και μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που θα επιταχύνουν την κτηματογράφηση, ενώ ο κ. Στύλιος θέτει ως χρονικό ορίζοντα για την ψηφιοποίηση των αρχείων των Υποθηκοφυλακείων όλης της χώρας το 2024.

Στόχος του Υπουργείου και της κυβέρνησης είναι η μείωση της γραφειοκρατίας και να πραγματοποιούνται ολοένα και περισσότερες μεταβιβάσεις, γρήγορα, εύκολα, με ασφάλεια και με λιγότερο κόστος για τους πολίτες.

 

«Γ»: Κύριε υφυπουργέ, εδώ και έναν μήνα λειτουργεί το νέο Κτηματολογικό Γραφείο Δυτικής Ελλάδας. Ποια η στόχευσή σας για τον νέο φορέα;

-Βασικός στόχος μας στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τόσο του υπουργού Κυριάκου Πιερρακάκη, όσο και δικός μου, είναι να πραγματοποιούνται περισσότερες μεταβιβάσεις, γρήγορα, εύκολα, με ασφάλεια και με λιγότερο κόστος για τους πολίτες. Θέλουμε να μειώσουμε τη γραφειοκρατία. Να πετύχουμε μια ομαλή μετάβαση στο καθεστώς της ψηφιοποιημένης πληροφορίας και συναλλαγής για τα ακίνητα όλης της χώρας, αλλά και της Δυτικής Ελλάδας ειδικότερα. Το άνοιγμα του νέου Κτηματολογικού Γραφείου συνοδεύεται από νέες ψηφιακές δυνατότητες για πολίτες και επαγγελματίες. Συγκεκριμένα, η έκδοση πιστοποιητικών, η καταχώριση πράξεων και η έρευνα θα μπορούν πλέον να διενεργούνται ηλεκτρονικά, από το σπίτι ή το γράφειο. Η επιτόπια έρευνα/επίσκεψη θα διατηρηθεί βέβαια ως δυνατότητα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν, για το μεταβατικό αυτό διάστημα, και όσοι δεν είναι ακόμη εξοικειωμένοι με τις ψηφιακές υπηρεσίες.

 

«Γ»: Τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν τις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας του Γραφείου με προσωπική σας παρέμβαση αντιμετωπίστηκαν άμεσα και ήδη δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί και δικαστικοί επιμελητές έχουν πρόσβαση από τον υπολογιστή του γραφείου τους. Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

– Πράγματι, οι νέες υπηρεσίες απομακρυσμένης έρευνας και πρόσβασης έχουν ήδη αλλάξει σημαντικά το τοπίο στις συναλλαγές ακινήτων μειώνοντας τον χρόνο διενέργειας αυτών. Οι συναλλαγές πραγματοποιούνται 24 ώρες, 7 ημέρες την εβδομάδα, σε πραγματικό χρόνο με ασφάλεια. Τα δεδομένα του Κτηματολογίου είναι ανοιχτά διαθέσιμα στους πολίτες, κι έτσι το Κτηματολόγιο γίνεται μέρος της καθημερινότητας του πολίτη. Επιπλέον, προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι ψηφιακές μεταρρυθμίσεις που υλοποιούμε και σχεδιάζουμε.

Σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία διαδικτυακή πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα μπορεί κάθε πολίτης να αιτηθεί ηλεκτρονικά την έκδοση πιστοποιητικού Natura, καθώς και η εφαρμογή για τον ηλεκτρονικό φάκελο ακινήτου. Περαιτέρω, σχεδιάζουμε διαλειτουργικότητες, οι οποίες θα επιταχύνουν την κτηματογράφηση και θα αυξήσουν την ασφάλεια στις συναλλαγές.

Μία από αυτές τις διαλειτουργικότητες θα είναι η διασύνδεση του Ε9 με το αρχείο του Ελληνικού Κτηματολογίου, με στόχο την ευκολότερη διασταύρωση των στοιχείων των ακινήτων.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΦΥΛΛΟ ΤΗΣ “ΓΝΩΜΗΣ”

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Πού γίνονται σήμερα rapid tests

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Συνεχίζονται τα τεστ στην Αχαΐα από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ. Χθες στο Επιμελητήριο έγιναν 216 τεστ και βρέθηκαν 3 θετικά, στην πλατεία Αγίας Σοφίας από τα 107 βρέθηκε ένα θετικό, ενώ στο ΚΥ Βορείου Τομέα από τα 26 τα 3 ήταν θετικά.

Σήμερα, προγραμματίζονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Επιμελητήριο Αχαΐας (8:30 με 20:30) και στο πολυκατάστημα (στην περιοχή του Γλαύκου) (09:00 με 14:30) για το ευρύ κοινό.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Τοπωνύμια της Πάτρας: Εγλυκάδα-Μάθετε τι σημαίνει

Δημοσιεύθηκε

στις

Η ΕΓΛΥΚΑΔΑ είναι παραφθορά της λέξης γλυκάδα. Η περιοχή ονομάστηκε έτσι γιατί ήταν -και είναι ακόμα και σήμερα- γεμάτη από εσπεριδοειδή δέντρα, των οποίων οι καρποί είχαν πολύ γλυκιά γεύση.
Αναφέρεται πρώτη φορά με το όνομα Γλυκάδα από τους περιηγητές Σπον και Ουέλερ που περνώντας από εκεί το 1676 την αποκαλούν “κήποι των Πατρών” και γράφουν για τα νόστιμα πορτοκάλια της, ενώ μαρτυρούν ότι ο βασιλιάς της Σικελίας είχε αγοράσει όλη την παραγωγή κίτρων, λεμονιών και πορτοκαλιών της περιοχής.

Κατά τον Μεσαίωνα υπήρχε και Σανατόριο (=θεραπευτήριο για φυματικούς ασθενείς) λόγω του καλού κλίματος που δημιουργούσαν τα τριγύρω πολλά πυκνά δάση.

Στη θέση Κούτσα Εγλυκάδας (εκεί περίπου όπου σήμερα συναντάμε το Tennis Club) διέθετε εξοχική κατοικία ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, η οποία είχε καταστεί σε τόπο συνάντησης σπουδαίων προσωπικοτήτων και συζητήσεων για την οργάνωση του Αγώνα του 1821.

* Στη φωτογραφία το ηρώο των 21 Εγλυκαδιωτών πεσόντων στους εθνικούς αγώνες, το οποίο στέκεται από το 1948 στην κεντρική πλατεία της συνοικίας.

ΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

(Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Γνώμη”)

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Τροχαίο ατύχημα στην οδό Αλκαίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής στην οδό Αλκαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του gnomip δύο ΙΧ συγκρούστηκαν μεταξύ τους χωρίς να έχει γίνει γνωστό αν υπάρχουν τραυματίες ή μόνο υλικές ζημιές.

Στο σημείο βρέθηκε η Αστυνομία για τα περαιτέρω.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα