Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021
Connect with us

Μαγειρική

Λαχανοντολμάδες με διάφορα χόρτα 

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 μεγάλο λάχανο (όχι πολύ σφιχτό)

80γρ. σπανάκι (περίπου 4 ρίζες), πλυμένο, ψιλοκομμένο

80γρ. περίπου χόρτα διάφορα, πλυμένα, ψιλοκομμένα

1 κουτ. σούπας μάραθο ή άνηθο ψιλοκομμένο

1 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο

6 κρεμμυδάκια φρέσκα

1 φλιτζάνι ρύζι τύπου Καρολίνα

χυμό από 1-2 λεμόνια

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

¼ κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο

¼ κουτ. γλυκού κανέλα

λίγο κορνφλάουρ για το δέσιμο της σάλτσας

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Αφαιρείτε τα πρώτα εξωτερικά φύλλα του λάχανου. Χαράζετε με κοφτερό μαχαίρι το σκληρό τμήμα γύρω από τη ρίζα, το στρίβετε με τα χέρια να ξεκολλήσει, το τραβάτε και το πετάτε. Βάζετε σε βαθιά κατσαρόλα αρκετό νερό να σκεπαστεί όλο το λάχανο και το βράζετε. Όσο βράζει αφαιρείτε προσεκτικά τα πρώτα σκληρά εξωτερικά φύλλα να στραγγίσουν. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία για όλα τα φύλλα. Αν υπάρχουν σημεία σκληρά, τα αφαιρείτε. Σοτάρετε τα κρεμμυδάκια στο λάδι να μαραθούν και προσθέτετε τα ψιλοκομμένα χόρτα, τον μάραθο, τον δυόσμο και τέλος το ρύζι. Ανακατεύετε το μίγμα μέχρι να αρχίζει το ρύζι να βράζει. Προσθέτετε το μισό χυμό λεμονιού, τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι. Όταν πάρει μια βράση, αφήνετε να κρυώσει λίγο πάνω σε σβησμένη φωτιά. Απλώνετε τα μεγαλύτερα και πιο σκληρά φύλλα του λάχανου στον πάτο πλατιάς κατσαρόλας. Απλώνετε στον πάγκο εργασίας ένα-ένα τα φύλλα. Βάζετε στο κέντρο κάθε φύλλου μία κουταλιά γέμισης. Διπλώνετε από αριστερά και δεξιά πάνω από τη γέμιση και τυλίγετε σε ρολά όχι πολύ σφιχτά. Τοποθετείτε τους ντολμάδες στην κατσαρόλα σε σειρά τον ένα δίπλα από τον άλλον, αρχίζοντας από τα τοιχώματά της και καταλήγοντας στο κέντρο. Συνεχίζετε με δεύτερη ή και τρίτη σειρά. Σκεπάζετε τους ντολμάδες με πιάτο. Προσθέτετε αρκετό νερό γύρω από το πιάτο για να σκεπαστούν οι ντολμάδες και ρίχνετε το λάδι και τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού. Αφήνετε τους ντολμάδες να σιγοβράσουν σε μέτρια με σιγανή φωτιά για 40 λεπτά. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος για να μείνει στο τέλος στην κατσαρόλα ένα φλιτζάνι ζωμός τουλάχιστον. Τους αφήνετε λίγο να σταθούν και αφαιρείτε προσεκτικά το πιάτο. Αφαιρείτε τον ζωμό που έχει μείνει και τον δένετε με λίγο κορνφλάουρ. Για ένα φλιτζάνι ζωμό θα χρειαστεί ένα γεμάτο κουταλάκι γλυκού κορνφλάουρ διαλυμένο σε μισό φλιτζάνι κρύο νερό. Ανακατεύετε ζωμό και νερό με κορνφλάουρ και τα ρίχνετε στην κατσαρόλα. Ανακινείτε να πάει παντού ο ζωμός και αφήνετε 3 λεπτά σε σιγανή φωτιά να δέσει η σάλτσα.

 

 

Μαγειρική

Χοιρινό στο φούρνο με κάστανα, πορτοκάλι και σάλτσα κρασιού   

Δημοσιεύθηκε

στις

      

Υλικά (για 4 άτομα)

1½ κιλό χοιρινό μπούτι ρολό, σε δίχτυ

500γρ. κάστανα, ψημένα και καθαρισμένα

2 μέτρια κρεμμύδια, σε χοντρές φέτες

2-3 σκελίδες σκόρδο, σε χοντρές φέτες

1 πορτοκάλι πλυμένο, κομμένο σε 5-6 ροδέλες (με τη φλούδα)

2/3 φλιτζανιού κόκκινο κρασί

1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο + 1/3 για τη γάστρα

2 φλιτζάνια νερό ή ζωμό κρέατος

2 κλωνάρια δεντρολίβανο ξεχωρισμένα σε τούφες

1 κουτ. σούπας κόκκους κόλιανδρου

κορνφλάουρ για τη σάλτσα

λίγες τούφες δεντρολίβανο για το γαρνίρισμα

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Πασπαλίζετε το μπούτι με αλάτι και πιπέρι. Χαράζετε ανά 4εκ. το μπούτι με τη μύτη του μαχαιριού και τοποθετείτε τις φέτες του σκόρδου στις σχισμές. Ζεσταίνετε το λάδι σε βαθύ σκεύος και, όταν κάψει, σοτάρετε το ρολό. Βγάζετε από το τηγάνι και αφήνετε να κρυώσει λίγο. Παίρνετε τις τούφες του δεντρολίβανου και τις περνάτε παντού στο ρολό κάτω από το δίχτυ. Στρώνετε σε μέτρια γάστρα τα κομμάτια του πορτοκαλιού και τα κρεμμύδια και τοποθετείτε από επάνω το ρολό. Σκορπάτε γύρω-γύρω τα κάστανα και το κόλιανδρο. Προσθέτετε το νερό ή το ζωμό στη γάστρα, ρίχνετε από πάνω από το χοιρινό ρολό το κρασί και μετά το άλλο 1/3 φλιτζανιού λάδι. Σκεπάζετε τη γάστρα. Ψήνετε στον φούρνο για 90 λεπτά, γυρίζοντας από την άλλη μεριά στη μέση του ψησίματος. Ξεσκεπάζετε, αυξάνετε τη θερμοκρασία στους 200°C και ψήνετε για 30 λεπτά επιπλέον να πάρει χρώμα. Βγάζετε από το ταψί και αφήνετε να κρυώσει λίγο. Αφαιρείτε το πορτοκάλι από το ταψί και κρατάτε το υπόλοιπο περιεχόμενο ζεστό. Αφαιρείτε το ζωμό από τη γάστρα, το σουρώνετε και το μετράτε. Πρέπει να είναι 2 φλιτζάνια περίπου. Αν είναι λιγότερο, συμπληρώνετε τη μισή ποσότητα με κόκκινο κρασί (η υπόλοιπη ποσότητα θα μπει με το κορνφλάουρ). Σιγοβράζετε σε χαμηλή φωτιά. Διαλύετε δύο κουταλιές της σούπας κορνφλάουρ σε μισό φλιτζάνι κρύο νερό και το προσθέτετε ανακατεύοντας να πήξει. Αφαιρείτε το δίχτυ από το ρολό και το κόβετε σε λεπτές φέτες. Τις τοποθετείτε σε μεγάλη πιατέλα να ακουμπάνε (σε σχήμα ντόμινο). Τοποθετείτε τα κρεμμύδια και τα κάστανα γύρω από το κρέας και τα περιχύνετε με λίγη σάλτσα. Σερβίρετε την υπόλοιπη σάλτσα σε σαλτσιέρα. Γαρνίρετε την πιατέλα με λίγες τούφες φρέσκο δεντρολίβανο. Συνοδεύετε με ρύζι ή πλιγούρι πιλάφι και πράσινη ανάμικτη σαλάτα.

Περισσότερα

Μαγειρική

Σεμιφρέντο σοκολάτας με σύκα και φουντούκια     

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 6 άτομα)

Για το σεμιφρέντο

2/3 φλιτζανιού καφέ εσπρέσο (ρόφημα)

½ φλιτζάνι λικέρ

¾ φλιτζανιού ζάχαρη

4 αποξηραμένα σύκα

5 αβγά

1½ φλιτζάνι γάλα

1 λοβό βανίλιας (μόνο τους σπόρους)

220γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη

½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή

120γρ. φουντούκια καβουρδισμένα, χοντροκομμένα

Εκτέλεση:

Βάζετε σε κατσαρόλα το εσπρέσο, το λικέρ, το μισό φλιτζάνι ζάχαρη και αφήνετε σε μέτρια θερμοκρασία να βράσουν για 3 λεπτά, να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτετε τα σύκα κομμένα στη μέση και τα αφήνετε να μαγειρευτούν για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Βάζετε τα σύκα στο ψυγείο μαζί με το σιρόπι να κρυώσουν. Χτυπάτε τα αβγά με την υπόλοιπη ζάχαρη, να αφρατέψουν, ενώ συγχρόνως ζεσταίνετε το γάλα με τη βανίλια σε κατσαρόλα. Ρίχνετε κουταλιές από το ζεστό γάλα μέσα στα αβγά, για να πάρουν θερμοκρασία και στη συνέχεια ρίχνετε όλο το μίγμα των αβγών στην κατσαρόλα με το γάλα και τα αφήνετε να βράσουν για 4 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς, να δέσει η κρέμα. Κατεβάζετε από τη φωτιά και αδειάζετε το μίγμα αμέσως σε μπολ και το ακουμπάτε σε μεγαλύτερο μπολ με πάγο (κρύο μπεν μαρί). Μόλις πέσει η θερμοκρασία από την κρέμα ρίχνετε τη σοκολάτα, ανακατεύετε καλά να ενωθεί με το υπόλοιπο μείγμα και στη συνέχεια προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, τα φουντούκια, τα σύκα ψιλοκομμένα χωρίς το σιρόπι και ανακατεύετε με πολύ απαλές κινήσεις, να ομογενοποιηθούν. Αδειάζετε το μίγμα σε μακρόστενη φόρμα του κέικ, καλυμμένη εσωτερικά με μεμβράνη, και φυλάτε στο ψυγείο για 6 ώρες, να παγώσει το σεμιφρέντο. Σερβίρετε το σεμιφρέντο σε φέτες περιχυμένο με σιρόπι από τα σύκα.

Περισσότερα

Μαγειρική

Φιλετάκια κοτόπουλου με ρετσίνα, δεντρολίβανο και φέτα       

Δημοσιεύθηκε

στις

               

Υλικά (για 4 άτομα)

800 γρ. φιλέτο από μπούτι κοτόπουλο

1/3 φλιτζανιού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες

3 φρέσκα κρεμμυδάκια σε φέτες (και το τρυφερό πράσινο μέρος)

1 ποτήρι κρασιού ρετσίνα

1 κλαδάκι δεντρολίβανο

1 φλιτζάνι φέτα τριμμένη

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Ζεσταίνετε πολύ καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι. Αλατοπιπερώνετε τον πάτο του τηγανιού και ακουμπάτε πάνω τα φιλέτα. Προσθέτετε λίγο από το ελαιόλαδο και ροδίζετε το κοτόπουλο. Το γυρίζετε και από την άλλη πλευρά, αλατοπιπερώνετε και 2 λεπτά αργότερα ρίχνετε στο τηγάνι τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Σοτάρετε για 2 λεπτά ακόμη και σβήνετε τα φιλετάκια με τη ρετσίνα. Προσθέτετε το δεντρολίβανο και αφήνετε το φαγητό να μαγειρευτεί και να μείνει με τη σάλτσα του. Στο τέλος πασπαλίζετε με τη φέτα, κουνάτε ελαφρά το τηγάνι και τραβάτε από τη φωτιά. Σερβίρετε με τηγανητές πατάτες.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement
Coffe Island

Αυτή την εβδομάδα