Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαΐας: 4.000 εμβόλια μέχρι τον Μάιο

Published

on

Ο Διευθυντής του Κ.Υ. Κάτω Αχαΐας, Αναστάσιος Γιακουμής μιλά για την διαχείριση του κορωνοϊού και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την νοσηρότητα του πληθυσμού στην μετά COVID εποχή

Στην πρώτη γραμμή της «μάχης» ενάντια στην πανδημία βρέθηκε το Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαΐας, το οποίο από τον περασμένο Οκτώβριο «διαχειρίστηκε» περισσότερους από 600 ασθενείς με κορωνοϊό. Ο Διευθυντής της υγειονομικής δομής, Αναστάσιος Γιακουμής μίλησε στη «Γ» για τους εμβολιασμούς, για την ανταπόκριση του κόσμου, αλλά και για τους υψηλούς επιδημιολογικούς δείκτες που παρουσίασε η Δυτική Αχαΐα.

ΕΡ.: Το Κ.Υ. Κάτω Αχαΐας εισήλθε δυναμικά στη «μάχη» των εμβολιασμών με δύο γραμμές. Πόσοι εμβολιασμοί έχουν γίνει μέχρι σήμερα και πώς ανταποκριθήκατε στον επιπρόσθετο αυτό ρόλο σας;

Πραγματικά, με μεγάλη καθυστέρηση για την περιοχή, από τις 3 Απριλίου ξεκινήσαμε. Μέχρι την Μ. Πέμπτη είχαν διενεργηθεί 3.192 εμβολιασμοί και για το μήνα Μάιο, θα ξεπεραστούν κατά πολύ οι 4.000.
Πρόκειται για μια σύνθετη και υπεύθυνη διαδικασία, με αυστηρά πρωτόκολλα παραλαβής, φύλαξης, διαχείρισης των εμβολίων, διάθεσης δόσεων και εμβολιαστικής πράξης.

Σε αυτό το ρόλο, το προσωπικό του ΚΥΚΑ, ανταποκρίθηκε με υπέρβαση των ορίων του διαχειριστική ικανότητα και ηρεμία. Μην ξεχνάμε ότι οι υγειονομικοί (και του ΚΥΚΑ) έχουν καταπονηθεί ιδιαίτερα και χωρίς μια μέρα άδεια εδώ και οκτώ μήνες, παλεύουν με την πανδημία, με καθημερινό κίνδυνο νόσησης για τη στήριξη της κοινωνίας.
Ανάσα έχουμε πάρει μιας και το συντριπτικό ποσοστό των υγειονομικών μας, είναι πια εμβολιασμένο.

ΕΡ.: Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου και τι μηνύματα εισπράττετε;

ΑΠ.: Οι πολίτες που προσέρχονται για εμβολιασμό, αντιμετωπίζονται με ηρεμία και επαγγελματισμό. Οι αναμονές είναι ελάχιστες, η εξυπηρέτηση άμεση και ασφαλής, με ευγένεια και υπομονή.
Αυτό το αναγνωρίζουν όλοι οι προσερχόμενοι πολίτες, το συζητούν, μας συμπαραστέκονται με τον τρόπο τους στο δύσκολο έργο μας. Γλυκά, κουλούρια, καλούδια και χαμόγελα αυξάνονται καθημερινά…

ΕΡ.: Η Δυτική Αχαΐα παρουσίασε υψηλούς επιδημιολογικούς δείκτες. Που οφείλεται αυτό και πώς αντιμετωπίσατε τα κρούσματα κορωνοϊού;

ΑΠ.: Από την αρχή αυτής της περιπέτειας, ο κίνδυνος επέκτασης της πανδημίας ήταν ορατός στην περιοχή μας. Κι αν αυτό αποφεύχθηκε στην πρώτη φάση, από τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του 2020 άρχισε μια “κίνηση” στην περιοχή.
Είχαμε προλάβει να παρέμβουμε σε όλα τα σχολεία της περιοχής ευθύνης μας, μόλις αυτά ανοίξανε, ενημερώνοντας όλες τις τάξεις και τους εκπαιδευτικούς και στις δύο βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Ομοίως, με το Δήμο Δυτικής Αχαΐας οργανώσαμε ενημερωτικές δράσεις στους ΡΟΜΑ και στις επιχειρήσεις του κάμπου.
Στο Κέντρο Υγείας μας, από τον Οκτώβριο διενεργούνται τεστ μοριακού ελέγχου (pcr) και από το Νοέμβριο, ταχέα τεστ αντιγόνων (rapid). Τα μοριακά τεστ διενεργούνται βάσει κλινικών ενδείξεων (δε γίνονται ιχνηλατήσεις επαφών) και για προετοιμασία ασθενών για χειρουργεία ή θεραπείες ασθενών σε νοσηλευτικά ιδρύματα. Τα δε rapid, πέραν της πλατφόρμας του testing.gov.gr, διενεργούνται επί κλινικών ενδείξεων. Μέχρι στιγμής έχουν διενεργηθεί πάνω από 1.400 μοριακά και 1.000 τεστ αντιγόνων από το προσωπικό του Κ.Υ. (δε σταθμεύει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην Κ. Αχαΐα).
Με τις καταγραφές μας και τις παρεμβάσεις, κατορθώσαμε να υλοποιήσουμε μια, όσο το δυνατόν αρτιότερη επιδημιολογική επιτήρηση. Η καταγραφή των λοιμωδών νοσημάτων που απασχολούν το ΚΥ είναι εβδομαδιαία και μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε εικόνα της πορείας της πανδημίας στην περιοχή.
Ιδίως από τέλη Ιανουαρίου, τα κρούσματα εκτοξεύτηκαν και παρέμειναν για 9 εβδομάδες σε υψηλά επίπεδα. Είχαμε τουλάχιστον 50-55 νέους θετικούς ασθενείς την εβδομάδα, που παρακολουθούσαμε βάσει πρωτοκόλλων του Κέντρου Υγείας καθημερινά σχεδόν, με τηλεφωνικές κλήσεις και πρόσκληση στο Κ.Υ. για επανεξετάσεις και εργαστηριακό έλεγχο ή παραπομπή στο νοσοκομείο αν κάποιος είχε ένδειξη.
Οι θετικοί ασθενείς που παρακολουθήσαμε ή παρακολουθούμε μέχρι τώρα, προσεγγίζουν τους 600 από τον Οκτώβριο.
Οι περισσότεροι, με τις οδηγίες και την αγωγή των ιατρών του ΚΥΚΑ, κατόρθωσαν να περάσουν αυτή την περιπέτεια με όσο το δυνατόν λιγότερη ταλαιπωρία.
Αρκετοί από αυτούς, έγκαιρα παραπέμφθηκαν σε ανώτερο επίπεδο, πράγμα που αποδείχτηκε σωτήριο για την υγεία τους.
Δυστυχώς, είχαμε και απώλειες…

ΕΡ.: Παράλληλα με τους εμβολιασμούς δέχεστε καθημερινά και πολίτες στα έκτακτα και τακτικά ιατρεία. Πόσα άτομα επισκέπτονται το Κέντρο Υγείας κατά μέσο όρο;

ΑΠ.: Ο περιορισμός/αναστολή των χειρουργείων και τακτικών ιατρείων στα νοσοκομεία για χρόνιες νόσους, η δυστοκία στην παρακολούθηση της τρέχουσας νοσηρότητας, η μείωση των εμβολιασμών ενηλίκων και παιδιών, η έξαρση των ψυχικών νόσων οδηγούν στην επόμενη περίοδο σε όχι καλές συνθήκες όσον αφορά στην υγεία του πληθυσμού.
Ξέρετε, ο κόσμος δεν αρρωσταίνει μόνο από COVID 19. Η μονομέρεια με τη νόσο αυτή θα μας κοστίσει στη λοιπή νοσηρότητα. Και σε μας, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στα χέρια μας, θα εκφραστεί πρώτα αυτή η νέα κατάσταση.
Μέριμνά μας ήταν να μην περιορίσουμε, στο βαθμό του δυνατού, την τακτική δουλειά του Κ.Υ. Κι αυτό γιατί δεν έπρεπε να παραβλεφθεί η άλλη, παράλληλη νοσηρότητα.
Το εργαστήριό μας λειτουργεί καθημερινά για όλα τα περιστατικά, ομοίως και το ακτινολογικό. Το παιδιατρικό παρακολουθεί παιδιά, διενεργεί εμβολιασμούς. Μάλιστα, κατορθώσαμε να βάλουμε σε σειρά την εμβολιαστική κάλυψη των τσιγγανοπαίδων των Σαγεΐκων, πράγμα που θα συνεχιστεί και σε αυτά του Ποταμιού.
Τα ιατρεία Γενικής Ιατρικής και Παθολογίας του Κ.Υ. λειτουργούν καθημερινά, ομοίως και τα Περιφερικά Ιατρεία της περιοχής ευθύνης μας.
Οι επισκέπτες ιατροί ειδικοτήτων (Ορθοπεδικός, Ψυχίατρος, Καρδιολόγος, Δερματολόγος, Οφθαλμίατρος και Πνευμονολόγος) δε σταμάτησαν τις μηνιαίες επισκέψεις τους
Στο ιατρείο εκτάκτων, αντιμετωπίζουμε καθημερινά πάνω από 50-60 περιστατικά την ημέρα, που καλύπτουν όλη τη γκάμα της νοσηρότητας (παθολογικά, καρδιολογικά, ψυχιατρικά, τραύμα κ.α.). Τους δε καλοκαιρινούς μήνες, αγγίζουμε τα 90-100. Το ΚΥΚΑ, όπως ξέρετε, έχει 24ωρη λειτουργία.
Πέραν της δύσκολης καθημερινότητας, κατορθώσαμε να υλοποιήσουμε και ενημερωτικές εκδηλώσεις (πχ η μεγάλη εκδήλωση που κάναμε για την έρευνά μας σε σχέση με τα τροχαία τον περασμένο Ιούνιο) ή με επιστημονικές ανακοινώσεις σε ιατρικά συνέδρια.

ΕΡ.: Η πανδημία αποτέλεσε αφορμή για να αναδειχτεί για ακόμη μία φορά ο σημαντικός ρόλος της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Αναγνωρίζεται το έργο σας από τους αρμόδιους φορείς;

ΑΠ.: Πραγματικά, η αξία της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αναδείχθηκε ξεκάθαρα σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση. Σας περιέγραψα τον τρόπο που λειτουργήσαμε με όλες τις ελλείψεις και τις αδυναμίες μας. Και άλλες δομές στην περιοχή μας λειτούργησαν με αντίστοιχο τρόπο, όπως το Κ.Υ. Ν. Τομέα όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας με τις οποίες συνεργαζόμαστε και σε ερευνητικό επίπεδο (Κ.Υ.Ν. Μηχανιώνας και το Παν/μιο Θεσσαλονίκης). Η ανταλλαγή εμπειριών και γνώσης, μας επιτρέπει να προχωρούμε και σε προτάσεις στις τοπικές αρχές, όπως κάναμε με τη διαχείριση της πανδημίας.
Απευθυνθήκαμε σε 6η ΥΠΕ, ΕΟΔΥ, Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας και Πολιτική Προστασία με συγκεκριμένες προτάσεις και μάλιστα έγκαιρα, πριν τα τέλη του περασμένου χρόνου. Δυστυχώς, οι προτάσεις μας που αφορούσαν το μηχανισμό εξέτασης, ιχνηλάτισης και ελέγχου των κρουσμάτων, την εργαστηριακή ομογενοποίηση και έλεγχο των φορέων, τις δομές απομόνωσης δεν εισακούστηκαν.
Η Διοίκηση και οι υπηρεσίες της 6ης ΥΠΕ μας στηρίζει στην καθημερινότητά μας, “ακούει” τις ανάγκες και ανταποκρίνεται σε αρκετές από αυτές. Έχουμε ενισχυθεί σε προσωπικό, δυστυχώς όμως επικουρικό. Το ίδιο και ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας. Αρκετά έργα συντήρησης και λειτουργίας δρομολογούνται από τους φορείς αυτούς και μας έχει υποσχεθεί αντίστοιχη βοήθεια η ΠΔΕ.

ΕΡ.: Με ποιους τρόπους πρέπει να ενισχυθούν τα Κέντρα Υγείας;

ΑΠ.: Με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με ενίσχυση της διεπιστημονικής συνεργασίας αυτού του προσωπικού, με υποδομές κτηριακές και εργαστηριακές. Το κυριότερο όμως, με την αλλαγή του παραδείγματος.
Η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας περνά, πέρα από την εκτίναξη της κρατικής χρηματοδότησης, μέσα μιαν άλλη αντίληψη της παρέμβασης: όχι μόνο της διατήρησης του status υγείας του πληθυσμού αλλά σε δράσεις προαγωγής υγείας, πρόληψης, εργασιακής υγείας, αποκατάστασης, ψυχικής ευεξίας και κοινωνικότητας.
Αυτό δεν είναι δουλειά μόνο του γιατρού, έτσι όπως τον ξέρουμε, αλλά της ομάδας υγείας (ιατροί, νοσηλευτές, επισκέπτριες υγείας, μαίες κα) που ασχολείται με συγκεκριμένο πληθυσμό και τις ανάγκες του και τα κινήματα πολιτών
Αυτό σημαίνει μιαν άλλη πορεία, όχι αυτή της επιστημονικής, στελεχιακής και οικονομικής απαξίωσης που έχει υποστεί η κορωνίδα των συστημάτων υγείας, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα στη χώρα μας.

ΕΡ.: Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες της περιοχής σας και πώς συμβάλει η υγειονομική σας δομή στον τομέα της πρόληψης;

Η περιοχή μας, πέραν του ημιαστικού-αγροτικού πληθυσμού και τις απομακρυσμένες κοινότητες, περιλαμβάνει και ευάριθμες κοινότητες ΡΟΜΑ, μεταναστών εργατών γης, τη Βιομηχανική Ζώνη, τουριστικά καταλύματα και το Κατάστημα Κράτησης.
Μεγάλη ποικιλία αναγκών, πρόκληση για μια δομή που πασχίζει να ανταποκριθεί στην κάλυψη μεγάλης γκάμας υγειονομικών παρεμβάσεων.
Παραδείγματα συμβολής μας στον τομέα της πρόληψης σας περιέγραψα παραπάνω.
Η ουσία είναι σε αυτά που καταγράφηκαν στην προηγούμενη παράγραφο: η υγεία είναι υπόθεση των πολιτών και των φορέων τους.
Οι υγειονομικές δομές της ΠΦΥ οφείλουν να δημιουργούν τις αναγκαίες συνθήκες για την ευόδωση αυτών των σκοπών.
Έτσι μόνο θα υπάρξει ευεργετικό αποτέλεσμα στον αγώνα για “σωματική, ψυχική και κοινωνική ευεξία”, όπως αναφέρεται στη Διακήρυξη του ΠΟΥ της Άλμα Άτα το 1978 για τη σημασία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement