Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021
Connect with us

Ελλάδα

«Χτίζεται» το τείχος ανοσίας: Μέχρι τέλος Μαΐου 20% των πολιτών θα έχει πλήρη θωράκιση κατά του κορωνοϊού

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε μάχη με τον χρόνο για τον εμβολιασμό των ενεργών και παραγωγικών ατόμων εξελίσσεται το επόμενο δίμηνο, καθώς αποτελούν πλέον και τον πιο εύκολο στόχο του κορωνοϊού. Από τη μία πλευρά, η θωράκιση, σε ικανοποιητικό ποσοστό, των ατόμων ηλικίας άνω των 60 χρόνων, και από την άλλη πλευρά, η κινητικότητα των ατόμων στις ηλικιακές ομάδες 30-39 και 40-59 και η μεγαλύτερη έκθεσή τους στο ενδεχόμενο μόλυνσης, έχουν αλλάξει τον χάρτη των κρουσμάτων και συνεπώς και των νοσηλευομένων. Όπως ανέφερε κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, ο υπουργός, κ. Βασίλης Κικίλιας, τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν αυξηθεί σημαντικά τα περιστατικά κορωνοϊού που αφορούν πολίτες ηλικίας 35-54 χρόνων, ενώ καταγράφεται περαιτέρω μείωση της διάμεσης ηλικίας των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τις τελευταίες επτά ημέρες στα 43 έτη.

ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι «να ενδυναμώσουμε το πρόγραμμα εμβολιασμού, το πρόγραμμα «Ελευθερία», με το οποίο δίνουμε, μετά από πολύμηνη μάχη και τεράστια προσπάθεια, κομμάτια ελευθερίας στους συμπολίτες μας» όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας. Προς την κατεύθυνση αυτή θα συνεχιστούν οι βάσει των συμφωνιών παραλαβές εμβολίων και οι εμβολιασμοί των πολιτών με εντατικό ρυθμό. Είναι ενδεικτικό ότι πλέον θα γίνει… ρουτίνα ο ημερήσιος εμβολιασμός 100.000 πολιτών και θα επιτρέψει σύμφωνα με τον κ. Κικίλια «μέσα στον Μάιο να γίνουν 2,3 εκατομμύρια εμβολιασμοί, φτάνοντας συνολικά στο τέλος Μαΐου σε τουλάχιστον 5 εκατ. εμβολιασμούς».

5295824
Mέσα στον Μάιο θα έχουν αναπτυχθεί 1.200 εμβολιαστικά κέντρα στο ΕΣΥ και 300 στους mega εμβολιαστικούς σταθμούς

Η «Ελευθερία» σε αυτήν την πρώτη φάση της θωράκισης των πολιτών για την συρρίκνωση της επιδημίας – διότι ουδείς μπορεί ακόμη να εκτιμήσει τι θα γίνει το ερχόμενο φθινόπωρο και πως θα εξελιχθεί ο εμβολιασμός- έχει ορίζοντα μέχρι τον Ιούλιο. «Οδεύουμε προς την κορύφωση της εμβολιαστικής εκστρατείας «Ελευθερία» στις πρώτες ημέρες του Ιουλίου, εφόσον όλα υλοποιηθούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις παραλαβές εμβολίων. Είναι ένας μεγάλος στόχος, όλοι οι ενήλικες να μπορούν να βρουν εμβόλια και να εμβολιαστούν μέσα στο χρονικό αυτό διάστημα» τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Με αφορμή τον υγειονομικό σχεδιασμό για την ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών σε νησιά και τουριστικούς προορισμούς, που εκπονεί το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τους επιστήμονες, ο κ. Κικίλιας, υπογράμμισε και πάλι την αξία του ελέγχου (testing) για τον κορωνοϊό, και «τη δυνατότητα που μας δίνει να γνωρίζουμε σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε ώστε να μπορούμε να προασπίσουμε την υγεία τη δική μας, της οικογένειάς μας, των κοινωνικών συναναστροφών μας, των επαγγελματικών συναναστροφών μας».

Πώς εξελίσσεται η εμβολιαστική εκστρατεία

Διευκρινίσεις για την πορεία της εμβολιαστικής εκστρατείας έδωσε κατά την ενημέρωση ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, σε ό,τι αφορά τις παραλαβές των εμβολίων αλλά και τα ραντεβού που έχουν κλειστεί.

embolio
Tο εμβόλιο Novavax βρίσκεται στο τελικό στάδιο ελέγχου. Αναμένεται να πάρει έγκριση στα τέλη καλοκαιριού, ώστε τον Σεπτέμβριο να αποτελέσει άλλο ένα όπλο στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, αναμένονται:

-2.150.000 δόσεις από τις εταιρίες Pfizer/ BioNTeck

-350.000 δόσεις από τη Moderna

-220.000 δόσεις από την Johnson & Johnson με αναμονή για επιβεβαίωση των επόμενων 80.000

-150.000 δόσεις από την AstraZeneca, με αναμονή για επιβεβαίωση για τις υπόλοιπες έως τις 350.000 που έχει δεσμευτεί για τη χώρα.

Mέσα στον Μάιο θα έχουν αναπτυχθεί 1.200 εμβολιαστικά κέντρα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και 300 στους mega εμβολιαστικούς σταθμούς, ενώ θα ενταχθούν στην επιχείρηση «Ελευθερία» και ιδιωτικοί φορείς – αναρτήθηκε χθες στο emvolio.gov.gr η φόρμα συμμετοχής των ενδιαφερομένων (ιδιωτικά πολυϊατρεία, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές) με πληροφορίες περί την αμοιβή ανά εμβολιασμό και όρους συνεργασίας.

Μια τελευταία σημαντική εξέλιξη, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, είναι το εμβόλιο Novavax στο τελικό στάδιο ελέγχου, για το οποίο η χώρα έχει δηλώσει συμμετοχή. «Αναμένεται να πάρει έγκριση στα τέλη καλοκαιριού, ώστε τον Σεπτέμβριο να είναι εδώ», ανέφερε.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε πως στο τέλος του μήνα θα έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις περίπου 2 εκατ. πολίτες, ποσοστό περίπου 18% του πληθυσμού θα έχει πλήρη ανοσία. Υπενθυμίζεται πως ποσοστό περίπου 10% του πληθυσμού θεωρείται ότι έχει αποκτήσει φυσική ανοσία κατά την επιδημία.

emvoliasmos

Τα ραντεβού με την… «Ελευθερία»

«Η σελίδα των εμβολιασμών γύρισε», ανέφερε κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, για την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των πολιτών στα «εμβόλια της απελευθέρωσης» από την πανδημία του κορωνοϊού. Αισιόδοξη ήταν και για τη χορήγηση του μονοδοσικού και αποτελεσματικού σε 28 ημέρες εμβολίου της Johnson & Johnson για ηλικίες άνω των 18 ετών από χθες, εξέλιξη που θα επιταχύνει τον εμβολιαστικό ρυθμό.

Από την ηλικιακή ομάδα των ατόμων 30-39 χρόνων έχουν κλειστεί για να εμβολιαστούν 354.000 ραντεβού (αντιστοιχούν σε 177.000 πολίτες) ενώ ήδη 65.000 έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Από την ηλικιακή ομάδα 40-44 χρόνων έχουν κλειστεί 235.000 ραντεβού (αντιστοιχούν σε 117.750 πολίτες), και έχουν ήδη εμβολιαστεί 31.000 άτομα. Η πλειοψηφία θα έχει εμβολιαστεί τις επόμενες 10 με 15 μέρες.

Από την ηλικιακή ομάδα 45-49 χρόνων έχουν ήδη κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό 250.000 πολίτες και 3.112 έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Τα ποσοστά κάλυψης των άλλων ηλικιακών ομάδων που έχουν ενταχθεί στην εκστρατεία «Ελευθερία» από τον περασμένο Ιανουάριο παραμένουν στα ίδια επίπεδα, όπως ήταν και στα μέσα Απριλίου, με εξαίρεση τους πολίτες στις ομάδες 60-69 χρόνων.

Ειδικότερα, και όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, από την ομάδα άνω των 85 ετών, έχει εμβολιαστεί το 63% τουλάχιστον με μια δόση και 5% έχει προγραμματίσει ραντεβού.

Στην ηλικιακή ομάδα 80-84 χρόνων, έχει εμβολιαστεί το 63% τουλάχιστον με μια δόση και επιπλέον 5% έχει κλείσει ραντεβού.

Στην ηλικιακή ομάδα 75-79 χρόνων – μάλιστα την χαρακτήρισε ως την «καλύτερή μας ηλικιακή ομάδα από πλευράς συμμετοχής»– έχει εμβολιαστεί το 73% και 7% αναμένει τον εμβολιασμό του.

Στην ομάδα 70-74 χρόνων έχει εμβολιαστεί το 58% και ποσοστό 16% έχει κλεισμένο ραντεβού.

Στην ομάδα ατόμων 65-69 χρόνων έχει εμβολιαστεί το 40%, αλλά ποσοστό 34% αναμένει τη σειρά τους έχοντας προγραμματίσει το ραντεβού τους.

Στους πολίτες ηλικίας 60-64 χρόνων, το 53% έχει εμβολιαστεί με μια δόση και το 14% έχει προγραμματίσει ραντεβού.

5294034

Στο μισό η διασπορά με 1 μόνο δόση εμβολίου

Σε ένα σημαντικό ερευνητικό εύρημα για την αξία των εμβολίων αναφέρθηκε η κυρία Θεοδωρίδου«Υπάρχει πάντα η προσδοκία ότι τα εμβόλια επηρεάζουν τη διασπορά του ιού από τους εμβολιασμένους, υπήρχε όμως η ανάγκη αυτή η ιδιότητα του εμβολιασμού να τεκμηριωθεί» είπε χαρακτηριστικά, και παρέθεσε τα αποτελέσματα μιας ευρείας μελέτης που διεξήχθη στη Βρετανία.

Με κύρια ερευνήτρια την Μαίρη Ράμσεϊ, κορυφαία επιστήμονα στον τομέα των εμβολίων, η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και Έρευνας της Βρετανίας παρουσίασε σε προδημοσίευση τα αποτελέσματα μελέτης, η οποία περιλαμβάνει άτομα τα οποία είχαν εμβολιαστεί με μια δόση εμβολίου ή της Pfizer ή τηςAstraZeneca και μετά από 3 εβδομάδες μολύνθηκαν με τον κορωνοϊό.

«Η μελέτη αυτών των ατόμων με μοριακό τρόπο, με PCR, και έλεγχο των ατόμων του οικογενειακού τους περιβάλλοντος που ήταν σε επαφή – ο αριθμός αυτός ήταν τεράστιος, 25.000 νοικοκυριά και 57.000 άτομα σε επαφή- έδειξε ότι ο εμβολιασμός των ατόμων αυτών μείωσε κατά 50% περίπου την πιθανότητα διάδοσης, μετάδοσης του ιού στο περιβάλλον» ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου.

Πρόσθεσε πως το εύρημα έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στη Βρετανία και σε όλα τα κράτη, καθώς «επιβεβαιώνει τη βασική ιδιότητα του εμβολίου, ότι όχι μόνο τα εμβόλια σώζουν ζωές, αλλά μειώνουν και την πιθανότητα να μολυνθούν άτομα του περιβάλλοντος του εμβολιαζόμενου. Η έμμεση προστασία είναι μια ιδιότητα πάρα πολύ σημαντική για την επίτευξη ταχύτερα της συλλογικής ανοσίας».

210210163808_embolio_vaccine_ap_20076612303577

Διευκρινίσεις για τα τεστ αντισωμάτων

Απάντηση σε ένα ερώτημα που διατυπώνεται από πολλούς εξ όσων νόσησαν ή εμβολιάστηκαν έδωσε η κυρία Θεοδωρίδου: «Nα κάνω έλεγχο αντισωμάτων;».

«Αρκετοί συμπολίτες μας διακατέχονται από την αγωνία αν «έπιασε», όπως λέμε, το εμβόλιο, δηλαδή αν ήταν αποτελεσματικό και σπεύδουν να πραγματοποιήσουν εργαστηριακό έλεγχο με προσδιορισμό των αντισωμάτων» είπε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής.

«Η ανοσία δεν περιορίζεται μόνο στον προσδιορισμό των αντισωμάτων, αλλά έχει και ένα πολύ σημαντικό σκέλος, την κυτταρική ανοσία, η οποία δεν προσδιορίζεται με αντισώματα. Ο προσδιορισμός των αντισωμάτων είναι σημαντικός για την επιδημιολογική επιτήρηση, για κλινικές μελέτες, για τον εντοπισμό ομάδων πληθυσμού αυξημένου κινδύνου, αλλά είναι περιορισμένης σπουδαιότητας σε ατομικό επίπεδο» εξήγησε.

«Η θέση όλων των διεθνών Οργανισμών είναι ξεκάθαρη. Δεν συστήνεται έλεγχος αντισωμάτων μετά από εμβολιασμό ή έλεγχος αντισωμάτων σε ένα άτομο που πρόκειται να εμβολιαστεί» τόνισε και ξεκαθάρισε πως θα υπάρξει οδηγία για τον έλεγχο αντισωμάτων για ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι ή για την ανάγκη επανεμβολιασμού του γενικού πληθυσμού.

Βήματα ελευθερίας μέσα στο σκηνικό θανάτων της επιδημίας

Τη μεγάλη προσοχή στα βήματα ελευθερίας που παρέχονται από την πολιτεία επεσήμανε ο κ. Κικίλιας, καθώς η πανδημία, παρά τη βελτίωση, «παραμένει εδώ και στερεί ζωές συνανθρώπων μας, με τους θανάτους να καταγράφουν ανοδική πορεία τις τελευταίες ημέρες» όπως ανέφερε.

Χθες ανακοινώθηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) 2.093 νέα κρούσματα κορωνοϊού κατόπιν 33.958 ελέγχων. Η μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων που διαμορφώνεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες στα 43 έτη, σε παραγωγική δηλαδή ηλικία, δεν επιτρέπει καμία ανακούφιση, αντιθέτως επιβάλλει επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων που από την Πρωτομαγιά σημειώνει πτωτικές τάσεις, χθες ήταν 765. Ωστόσο, το περασμένο 24ωρο έγιναν 410 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας, με το σύνολο των νοσηλευομένων ασθενών με κορωνοϊό να ανέρχεται σε 5.135. Από αυτούς, οι 1.192 βρίσκονταν σε Μονάδες.

Τα νοσοκομεία της Αττικής, που χθες μετρούσαν 2.442 ασθενείς, θα πιέσουν το επόμενο διάστημα οι εισαγωγές από τη μεγάλη διασπορά στην μητροπολιτική περιφέρεια, η οποία κατέγραψε 924 νέες λοιμώξεις με Κέντρο και Δυτικά προάστια σταθερά στο κόκκινο (279 και 171 νέα κρούσματα). Το περασμένο 24ωρο έγιναν 222 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής, πάνω από τις μισές εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας.

Σταθερά στη δεύτερη θέση της έκθεσης του ΕΟΔΥ παραμένει η Θεσσαλονίκη με 247 νέα κρούσματα, γεγονός που αποτυπώνεται στις νοσηλείες της πόλης ενώ επιβαρυμένο είναι το σύστημα υγείας σε όλη τη βόρεια Ελλάδα. Χθες οι ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη covid-19 ανέρχονταν στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης σε 1.363 με τους 222 διασωληνωμένους.

Ελλάδα

Η κάμψη των εμβολιαστικών ρυθμών

Δημοσιεύθηκε

στις

Περισσότερα

Ελλάδα

Καύσωνας: Πού «έπιασε» ήδη 42,5 βαθμούς Κελσίου – Απίστευτες θερμοκρασίες

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο καύσωνας είναι εδώ και όλοι οι ειδικοί συμφωνούν πως πιθανότατα θα είναι και… ιστορικός.

Με εξαίρεση τις Κυκλάδες και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, σε όλα τα υπόλοιπα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας ο υδράργυρος ξεπέρασε σε κάποιον μετεωρολογικό σταθμό τους 40 βαθμούς Κελσίου, όπως καταγράφηκε από 63 σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Οι περιοχές όπου καταγράφηκαν οι οκτώ υψηλότερες μέγιστες παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί

καιρός καύσωνας

Εν τω μεταξύ για τις υψηλότερες θερμοκρασίες της ημέρας ενημερώνει και ο μετεωρολόγος και διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

Φωτογραφίες αρχείου: Intime.

Περισσότερα

Ελλάδα

Κεραμέως: Τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά – Εμβολιασμένο το 75% των εκπαιδευτικών

Δημοσιεύθηκε

στις

«Όλοι μας θέλουμε τα σχολεία μας να λειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο, δια ζώσης, κανονικά.

Επίσης όλοι μας θέλουμε όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό της χώρας και οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, να λειτουργήσουν σε πλαίσιο μέγιστης δυνατής ασφάλειας. Επίσης, θέλω να πιστεύω ότι όλοι μας θεωρούμε το εμβόλιο το πιο σημαντικό όπλο κατά αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης», ανέφερε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, εισηγούμενη στην Ολομέλεια την τροπολογία που αφορά στους εμβολιασμούς και εργαστηριακούς ελέγχους Covid για τους εκπαιδευτικούς.

Η υπουργός ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι άνω του 75% των εκπαιδευτικών έχουν ήδη εμβολιαστεί και τους ευχαρίστησε δημοσίως γι’ αυτό.

Προσέθεσε, όμως, ότι αυτό δεν αρκεί και χρειάζονται και άλλοι για την ασφάλεια στο σχολείο. Όπως είπε η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση, «προβλέπει το αυτονόητο», δηλαδή προβλέπει «πλαίσιο ασφαλούς επιστροφής στα σχολεία, για την εκπαιδευτική κοινότητα», ότι οι εκπαιδευτικοί μπορούν να προσέλθουν στο σχολείο, είτε πλήρως εμβολιασμένοι και αν δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι, θα πρέπει να κάνουν εργαστηριακά τεστ, προκειμένου να μπορούν να προσέρχονται στα σχολεία, και έτσι να επιτευχθεί ασφαλές περιβάλλον.

Η Νίκη Κεραμέως είπε ότι προβλέπεται και ένα πλαίσιο, «πολύ πιο γρήγορων προσλήψεων», σε περίπτωση που κάποιος εκπαιδευτικός νοσήσει και χρειαστεί να απουσιάσει. Η διαδικασία θα προχωρήσει από πίνακες που ήδη έχουν καταρτιστεί, ώστε με γρήγορες διαδικασίες να αναπληρώνονται τυχόν κενά.

Η υπουργός ενημέρωσε επίσης ότι στην τροπολογία έχουν περιληφθεί οι ίδιες προβλέψεις που ισχύουν για τα εκκλησιαστικά σχολεία και για το εκπαιδευτικό προσωπικό των μουσουλμανικών ιεροσπουδαστηρίων της Θράκης. Σχετικά με τα Βακούφ Ρόδου και Κω, είπε ότι η ρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση κλείνει ένα σημαντικό νομοθετικό κενό, και βασική αρχή είναι η ανάγκη διαφάνειας στην οικονομική λειτουργία των οργανισμών αυτών. Αποσαφηνίζεται η νομική προσωπικότητα των Οργανισμών διαχείρισης, είναι μη κρατικά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, με κοινωφελή σκοπό και κυρίως τη διατήρηση και λειτουργία των μουσουλμανικών μνημείων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας κάλεσε την υπουργό Παιδείας να εξηγήσει πώς οι εκπαιδευτικοί θα καλύπτουν το κόστος των εργαστηριακών ελέγχων και πώς θα το καλύπτουν και οι φοιτητές για να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους.

Ο κ. Χήτας που κατηγόρησε την υπουργό Παιδείας ότι νομοθετεί τιμωρητικά, την κάλεσε να διευκρινίσει γιατί στην τροπολογία συμπεριέλαβε και διάταξη που προβλέπει ότι με απόφαση του υπουργού Παιδείας μπορεί να καθορίζονται περαιτέρω συνέπειες, στην περίπτωση επανειλημμένης παράβασης.

«Τι θα προβλέπει η απόφαση, εκτός του ότι δεν θα τους καταβάλλονται αποδοχές, δεν θα έχουν εισφορές ασφαλιστικές; Θα τους μαστιγώνετε;», είπε ο κ. Χήτας.

«Είναι η ίδια η κυβέρνηση που δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα ασφάλειας στην εκπαίδευση, εισάγοντας την ΕΒΕ, και αφήνοντας δεκάδες χιλιάδες άριστους μαθητές εκτός πανεπιστημίων», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος ο οποίος κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ότι δεν έχει υλοποιήσει καμία από τις προτάσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας για την Covid, για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, την κατά προτεραιότητα διαδικασία εμβολιασμού για τους εκπαιδευτικούς, για την ιχνηλάτηση των εκπαιδευτικών ιδίως στην πρώτη φάση της πανδημίας.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι απαιτείται ισχυρό δίχτυ προστασίας στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας για την ανίχνευση συμπτωματικών και ασυμπτωματικών και τόνισε ότι για τις εργαστηριακές εξετάσεις η κυβέρνηση πρέπει να θεσπίσει τη συνταγογράφησή τους ώστε να μην υποχρεούνται οι εκπαιδευτικοί να πληρώνουν από την τσέπη τους για το δίχτυ ασφάλειας στα σχολεία. Επισήμανε εξάλλου ότι σε κόστος και αποκλεισμό, υποχρεώνονται και οι εκπαιδευτικοί που έχουν θέμα υγείας και οδηγίες από τον γιατρό τους να μην εμβολιαστούν.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι επιμένει σε τρίμηνες συμβάσεις εκπαιδευτικών αντί για καθηγητές που θα προσλαμβάνονται για όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους.

«Η διαχείριση της πανδημίας είναι μια δυναμική διαδικασία», απάντησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και προσέθεσε ότι το υπουργείο συζητάει τακτικά με τους ειδικούς ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας. Το υπουργείο νομοθετεί τώρα να υπάρχουν διαδικασίες για να γίνονται ταχύτερα οι προσλήψεις.

Η υπουργός είπε ότι για τους φοιτητές, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ρύθμιση, και σημείωσε: «Θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι. Πάμε να εκπέμψουμε ένα ξεκάθαρο σήμα υπέρ του εμβολιασμού. Πράγματι, το ποσοστό των εμβολιασμένων εκπαιδευτικών είναι υψηλό. Στην εκπαίδευση όμως αν νοσήσει ένας εκπαιδευτικός τότε δεν παρέχεται η υπηρεσία και παρότι το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι υψηλό, μιλάμε και για ένα ποσοστό που αν νοσήσει θα δημιουργήσει προβλήματα. Γι΄ αυτόν τον λόγο προβλέπουμε διαδικασία για ταχύτερες προσλήψεις, ώστε να αντικατασταθεί όποιος νοσήσει».

Η Νίκη Κεραμέως είπε ότι οι εκπαιδευτικοί, όπως είχαν ζητήσει, ήταν η πρώτη ομάδα που είχε δικαίωμα σε δωρεάν τεστ, προτεραιοποιήθηκαν στον εμβολιασμό, ζήτησε και πήγαν κλιμάκια του ΕΟΔΥ για τεστ, υλοποιείται και το αίτημα για την εγκατάσταση εμβολιαστικών κέντρων στα πανεπιστήμια.

Τέλος, αναφερόμενη στη διάρκεια των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, η Νίκη Κεραμέως σχολίασε: «Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητάει να προσλάβουμε εκπαιδευτικούς για ένα χρόνο, χωρίς να ξέρουμε αν υπάρχει η ανάγκη κάλυψης; Αυτό ζητάει; Άρα να πληρώνουμε δύο ανθρώπους για μια θέση; Εμείς λέμε ότι είναι σημαντικό να καλύπτεται η ανάγκη για κάποιον που θα πάρει αναρρωτική. Προτείνουμε τρίμηνες συμβάσεις, που δύνανται να ανανεώνονται ανάλογα με τις ανάγκες».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα
GOODYS
ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα